Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ефективността при "тим билдинга"

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Мар 22, 2007 11:37 pm    Заглавие: ефективността при "тим билдинга" Отговорете с цитат

Бих се радвал,ако някой сподели опита и впечатленията си от направените колективни срещи!
Ако няма такива-от теоретичните си познания по въпросаSurprised
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 2:43 pm    Заглавие: Re: ефективността при "тим билдинга" Отговорете с цитат

Dedoto написа:
Бих се радвал,ако някой сподели опита и впечатленията си от направените колективни срещи!

Дай първо да дефинираме какво се очаква да се постигне с team building-а.
Аз съм била на такова мероприятие веднъж. Нашата фирма-майка събра всичките си чеда (около 100 души) в Пампорово. Ефекта за мен беше само в това, че някои имена започнаха да ми говорят нещо и като лица. Демек, позапознахме се. Поиграхме някакви игрички, викахме името на фирмата с пълни гърла в планината, вечерта поиграхме хоро... после дискотека... Но какво да ти кажа, не забелязах ефект откъм производителност, примерно. Така че, моля те кажи какво очакват работодателите след един team building, за да ти кажа аз дали в нашия случай успяха.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 3:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята е сплотяване, опознаване и сдружаване, на екипа. Това е много важно, защото по този начин - опознавайки се, и ставайки по-близки, се отпускате на работното място и колегите и се чувствате в атмосфера на приятели (уж, такава е идеята). Тогава се смята, че трябва да се повиши работоспособността и ефикастността. Поне за БГ мисля, че нещо не действа, кой знае колко, защото единственото сплотяване е "дайте да се наядем за сметка на шефа". Поне в тази фирма а която говоря, шефа е чужденец и служителите са като хиени, а шефа стиснат и тези мероприятия са по-скоро, кой кого ще прецака.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 4:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
Идеята е сплотяване, опознаване и сдружаване, на екипа. Това е много важно, защото по този начин - опознавайки се, и ставайки по-близки, се отпускате на работното място и колегите и се чувствате в атмосфера на приятели (уж, такава е идеята). Тогава се смята, че трябва да се повиши работоспособността и ефикастността. Поне за БГ мисля, че нещо не действа, кой знае колко, защото единственото сплотяване е "дайте да се наядем за сметка на шефа". Поне в тази фирма а която говоря, шефа е чужденец и служителите са като хиени, а шефа стиснат и тези мероприятия са по-скоро, кой кого ще прецака.

Ами идеята - ок, ама как можеш за 2 дни да опознаеш някого, когото не си виждал никога и когото ще видиш пак чак на следващия team building? Че и да се сближиш?
Може би има смисъл за по-малките фирми, където хората така и така работят заедно. Но в големите компании май не се постига много повече от масово напиване. Не знам де, не съм виждала статистиките. В големите компании според мен е по-удачно тези неща да се организират по отдели или нещо такова, за хора, които вече имат служебни отношения и биха искали да си разширят отношенията, или просто да разберат кой как разсъждава по принцип и защо понякога се получават недоразумения. Примерно.

Последната промяна е направена от ghh на Нед Мар 25, 2007 10:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Мар 29, 2007 7:16 pm    Заглавие: Re: ефективността при "тим билдинга" Отговорете с цитат

ghh написа:
Dedoto написа:

Дай първо да дефинираме какво се очаква да се постигне с team building-а.
Аз съм била на такова мероприятие веднъж. Нашата фирма-майка събра всичките си чеда (около 100 души) в Пампорово. Ефекта за мен беше само в това, че някои имена започнаха да ми говорят нещо и като лица. Демек, позапознахме се. Поиграхме някакви игрички, викахме името на фирмата с пълни гърла в планината, вечерта поиграхме хоро... после дискотека... Но какво да ти кажа, не забелязах ефект откъм производителност, примерно. Така че, моля те кажи какво очакват работодателите след един team building, за да ти кажа аз дали в нашия случай успяха.

Идеята е още,поне в най-чистия и вид, да се вмени чувство на принадлежност,място в организацията, чувство на отговорност пред колектива.Това чувство на принадлежност предизвиква усещане за ценност или значимост,което дава от своя страна сигурност и възможността да работиш по-ефективно и по-мотивирано.Отчиташ до каква степен се справяш ,съобразно постиженията на останалите.
За различните цели на тези колективни похвати има различни методики,които са твърде различни по характер,съдържание и протичане..Осъществява се и обмяна на опит между участниците,който обогатява и дава ново поле за изява.
Малко крайно прозвуча коментара на Лейди,но има и доза истина.
Може би всеки в такава среща е в състояние да види и меркантилната основа на нещата-лектора вижда своите 10-15 000 евро,шефът-претупването на точка от длъжностната му характеристика,служителят-да хапне,да пийне и ако може да...каквото там дойде.Но това е само част от цялата картинка.Измежду задоволяването на тия потребности(пирамидата на Маслоу) Surprised имат място и по-съществени и невидими резултати,които именно бих искал да коментираме
Surprised
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Апр 04, 2007 2:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

...или по-скоро зависи от фирмата, колектива и нагласата за такова мероприятие Smile

Точно Team building-а е програмата, чрез която могат да се покажат личните качества, но и програмата, в която трябва да се приложат уменията за работа в екип, които в днешно време са формулата на успеха. Tова е целта да работиш заедно с колегите си, да се забавляваш и да постигнеш успех.

А най-щурото нещо, което ми хрумва за реализация на Team biulding-a е катерене, пещери...без мобилни телефони и интернет Smile
Върнете се в началото
Jana D'ark
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Апр 04, 2007 4:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
А най-щурото нещо, което ми хрумва за реализация на Team biulding-a е катерене, пещери...без мобилни телефони и интернет Smile

Да, не се бях сетила за такъв вид. Тая изтъркана работа с ресторантите не води до нищо по-така. Според мен една игра на пейнтбол би сплотила доста по-добре екипаSmile
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2007 2:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Сетих се идея за тим билдинг - ако "назначиш" някой дразнител. Така всички ще се съюзят срещу него. А тогава ще са най-големият екип Smile))
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 11:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Знете ли какво се сетих като видях тази тема Very Happy За първия ми сериозен работодател - предприемач човек с голям бизнес, но кръчмар основно беше дотогава. Много хитър, играч, но не и високо еродиран си мисля.

Та този пич ме хвърли млада,млада и зелена в дълбокото - недвижими имоти сделки там някакви нечовешки, строително инвестиране и т.н., научи ме да боравя с големи пари и мащаби, да работя ама много - първия ментор, затова и много си го обичам и уважавам и до ден днешен.

Но по-темата - простичко и безкрайно ефективно от него научих - "като дойде нов човек в екипа водиш го кръчма и го напиваш" Laughing Laughing Laughing та да се отпусне и да го видиш що за душица е. Е, ходила съм и съм чувала за прословутите сложни тим билдинги, но по-ефективно нещо от тая простичка техника досега не съм виждала Very Happy
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї