Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Интуицията

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Философия,Митове и Легенди
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 9:52 pm    Заглавие: Интуицията Отговорете с цитат

Това е по-скоро въпрос към тези, които са информирани по темата: Как се обяснява интуицията? Има ли я, или това е просто една толкова бърза мисъл, че не можем да я проследим, но ни е дала отговор на някой въпрос?
mims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Мар 30, 2007 4:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Както повечето хора знаят според Фройд и редица други психолози има едно ниво на психиката, наречено подсъзнание. Ще обясня това, което питаш с пример: имаш да решиш една математическа задача. Започваш да опитваш с формули, спомени от предишни такива и се стига до момент, в който блокираш или просто се отказваш за момента ( да отлежи както се казва ). Започваш да мислиш за други неща (съзнателно), но подсъзнанието ти продължава да мисли за задачата, без ти да подозираш. Макар и оставено за в момента на заден план, то си стои като проблем, който трябва да се разреши. И в един момент както стоиш в магазина и се чудиш дали да си вземеш маринована сладка царевица или замразена - ИНСАЙТ. Сещаш се ей така импулсивжо как може да се разреши. Подсъзнанието оперира с информация, минала през теб и дори да не я помниш ( съзнателно ) тя си стои там. По този начин се обяснява и дежавю-то. Според някои психолози подсъзнанието ни пази дори информацията на прадедите ни, но аз лично съм малко скептично настроена към това.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Мар 30, 2007 5:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mims написа:
Според някои психолози подсъзнанието ни пази дори информацията на прадедите ни, но аз лично съм малко скептично настроена към това.

Карл Густав Юнг-колективното несъзнавано Surprised
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2007 12:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Инсайта не може да е интуиция. Интуицията трябва да е нещо като знание за непознатото - казано по-неразбираемо. Когато интуитивно усешаш...се смята, че ти не познаваш дадена ситуация или нещо и въпреки всичко тя ти влияе по някакав начин.
Според мен интуицията е свързана с базата ни от предишен опит. Знае се, че когато разпознаваме обект или ситуация, в разчленяваме на съставни части и след това по тези отделни части във възходящ ред категоризираме. Ако същото се случва със ситуацията, когато е непозната, за някои отделни елементи от нея, ние имаме фиксирани стереотипи и значения, но за друга част не. И тъй катотези части, за които не знаем нищо са повече - не можем да вземем решение, но имаме "усещане", че трябва да е "нещо от този сорт". Т.е имаме някаква насока, но тя е много бегла и за това я разпознаваме само като "усещане". Тоза за мен е може би едно обяснение на интуицията.
mims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2007 4:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Инсайта не може да е интуиция. Интуицията трябва да е нещо като знание за непознатото - казано по-неразбираемо. Когато интуитивно усешаш...се смята, че ти не познаваш дадена ситуация или нещо и въпреки всичко тя ти влияе по някакав начин.

А какво е инсайтът Lady? Психолозите го наричат "озарение", виждаш решение, отговор.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2007 5:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Инсайтът си е озарение - така е. Това е като на анимационните като им светне лампичкатаSmile Но интуиция... за мен интуиция е друго. Отиваш в някаква къща, която не познаваш и никога не си била. Влизаш вътре и...незнаеш защо, но нещо не е наред.
Друг пример е когато излезне нова песен - чуваш я и казваш "това ще е хит - интуицията ми посказва, че това ще стане хит". Интуицията е по-скоро "предусещане".
А за да има ИНСАЙТ - трябва да има и проблем, да си мислил върху него и тн, ти си ги изброила да не се повтаряме.
За интуицията няма проблем, върху който разсъждаваш. То е някакво усещане, че нещо ще стане...защо се казва "майчинска интуиция". Майката усеша, тя не мисли върху нещо за детето и и да не намира отговор и да я озари.. тя усеща въпреки, че няма видими причини, че нещо има ..или търговския "нюх" си е търговска интуиция. Пак няма реален проблем за мислене и озаряване на решение - то е усещане, че нещо ще стане хит, или ще се провали.
Мое мнение.
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Апр 04, 2007 9:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Интуиция във философкото му тълкуване

Интуиция в идеалистическата философия е непосредствено достигане до истината без помощта на научния опит и логическите умозаключения...

Е тва е...няма какво да навлизаме в подробности Very Happy
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 8:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, определено не трябва да има предишен опит в цялата работаSmile
muki
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 9:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Dedoto написа:
mims написа:
Според някои психолози подсъзнанието ни пази дори информацията на прадедите ни, но аз лично съм малко скептично настроена към това.

запознат съм с почти целият труд на Юнг но просто идеята за колективното неосънато ми се вижда много далеч от истината Shocked
Take your time, hurry up
The choice is yours, don't be late
Take a rest as a friend as an old memoria
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 11:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

muki написа:
Dedoto написа:
mims написа:

запознат съм с почти целият труд на Юнг но просто идеята за колективното неосънато ми се вижда много далеч от истината Shocked

Въпрос на интерпретация! Surprised
Препоръчвам ти по-задълбочен прочит на автобиографията на Карл Густав Юнг от Аниела Яфе.Там може да промениш,обогатиш или затвърдиш становището си!
tabu
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Яну 18, 2008 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Без да се осланям на нещо прочетено или заучено, аз смятам, че интуицията е предусещането на нещата.Лично за себе си бих я описала като вътрешно чувство на спокойствие или неспокойствие.За щастие (или нещастие) това чувство рядко ме лъже. В този смисъл искам да ви попитам - смятате ли, "лошата интуиция" може да се предотврати, а заедно с нея и реалните последици? Тоест, ако някакво вътрешно усещане ви подсказва лоша развръзка, може ли тя да се избегне?
Върнете се в началото
HANDLE
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 4:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

„Лежа си на плажа а до мен се препича под ярките слънчеви лъчи привлекателна германка. А аз съм на бъкъл с немския. И започвам да си мечтая и си рисувам на пясъка две чашки. И изведнъж германката ме хваща за ръка и ме завежда на бара. Пийваме си сладко и аз рисувам на една салфетка нож и вилица. Веднага се отзоваваме в ресторанта. Тогава тя на обратната страна на сметката рисува кушетка. Кажете ми ако няма интуиция, как тя разбра, че аз съм тапицер?... „

Това беше само една закачка. Интуиция имат и хората и животните.
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 07, 2008 1:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Интуицията е точно някакво вътрешно усещане за нещата,които могат да се случат.Ти долавяш без да има нещо конкретно в този етап.
Например имам интуиция,че нещо се е случило/добро или лошо/ с някой близък човек.Или че ако постъпя по определен начин-ще сгреша или ще спечеля.И доста пъти се оказва вярна интуицията ми-това е шесто чувство.
sheiha
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Авг 05, 2008 6:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

От както се помня ме преследва развита интуиция, за мен е като бреме което ме откъсва от реалноста.
Та интуицията според моите опити в областа е просто подсъзнателно разиграване на предстояща ситуация. И в зависимост от моментната ти нагласа изпитваш различни емоционални вълнения.
Та самата интуиция не влияе по никакъв начин на предстоящите събития ,нито ги предрича.
Всичко което става около нас и ние можем да променим с някакво действие или бездействие(интуиция) си зависи само от нас самите.
Е на който му харесва да вярва еднорози да си седи на това дупе Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Философия,Митове и Легенди Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї