Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търговеца Психолог ?...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Don Vito
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Мар 28, 2007 12:24 am    Заглавие: Търговеца Психолог ?... Отговорете с цитат

Тук трябва май да потърся отговора на този въпрос.

Трябва ли търговеца да е и добър психолог или просто това е алаъш-вериш и толкова?

И може ли един психолог да бъде добър търговец?
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 28, 2007 11:17 am    Заглавие: Re: Търговеца Психолог ?... Отговорете с цитат

Don Vito написа:

Трябва ли търговеца да е и добър психолог или просто това е алаъш-вериш и толкова?

Според мен не е излишно търговеца да познава психологията на клиента. Клиентът е едно странно животно, особено ако е представител на фирма и се страхува да не се прецака и после да не го уволнят. Мисля, че търговеца трябва да знае как да успокои нервния клиент и да го убеди, че всичко ще е ОК.
А дали всеки добър психолог може да стане търговец... Ами ако познава добре продуктите или услугите, които продава и ако няма нищо против да лъже, не виждам защо да не може Wink
mims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Мар 28, 2007 12:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Убедена съм че добрия търговец трябва да е и добър психолог. В повечето случаи това се постига с опит. Добрия търговец трябва да усеща клиента, да чете по невербалните знаци, трябва да знае дали да се държи настъпателно или по-меко. Тези неща са от изключителна важност и това го знам от личен опит. Дори има значение дали клиентът е мъж или жена, отношението, за да се постигнат добри резултати е различно. Това е един вид манипулация, да убедиш някой, че това което предлагаш е най-доброто, макар и не винаги да е така. Не казвам да лъжеш клиента ( макар понякога като прикриваш недостатъци да правиш и това ), а дори да промениш приоритетите му, ако не можеш да му предложиш неговите.
А дали добрият психолог може да е добър търговец, това зависи много неща, най-вече да успее да влезе в тази роля, и да е по-скоро екстроверт.
Но мисля че вероятността добрия психолог да стане добър търговец е по-голяма, отколкото да е отракан, нахален, знаещ, но с ниска психологическа култура.
Ама каква лекция а Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Мар 28, 2007 5:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Абсолютно съм съгласна с Мимс.
Търговецът трябва да е психолог, но това не означава, че психологът е добър търговец.
Това да се пазариш и да можеш да продадеш стоката си, дори на хора, които изобщо не я искат си е умение, което си е за мен първично. Това пак си е вид даденост, просто е добре развита. Ако такъв човек, е добър в психологията на търговията и познава невербалната комуникация, типове хора (защото те не са толкова много) и може да е гъвкав и да борави добре с думите и жестовете - е професионалист. Но за психологът последното, което ще го интересува е търговията. За да станеш психолог - си доста по-абстрактно настроен, от колкото търговеца, който е изцяло рационален.
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Мар 28, 2007 11:06 pm    Заглавие: Re: Търговеца Психолог ?... Отговорете с цитат

ghh написа:

А дали всеки добър психолог може да стане търговец... Ами ако познава добре продуктите или услугите, които продава и ако няма нищо против да лъже, не виждам защо да не може Wink

Аз не смятам,че това са основните изисквания,за да си добър търговец.Познаването на услугите и продуктите би могло да бъде достояние на всеки,но интерпретацията им е много по-важната в случаите,които предполагат своевременна,професионална и адекватна реакция,висока степен на адаптивност и гъвкавост в отношенията към различните условия.Затова и именно,при преподаването на различни търговски прийоми, често се акцентува върху факта,че добрия търговец не продава всъщност продукт,а самия себе си.
Намирам,че всеки компетентен,който успява дълговременно да се наложи в дадена сфера, е своего рода тясно специализиран психолог.Ако приемем,че въпроса на Дона е свързан само с определен аспект от характеристиката на психолога,то така поставен, той изисква утвърдителен отговор.Дори вече съществува специален раздел в психологията-психология на продажбите.От друг ъгъл разгледано обаче,аз се приобщавам към мнението на Лейди,че професионалния психолог не би проявил сериозно отношение към търгуването,защото това би означавало да се използва само малка част от капацитета и многообразието от възможности,които предоставя психологията като поле за изява и развитие,освен ако не бъде принуден по някакви непредсказуеми стечения на обстоятелствата.
Не е задължително да постигаш големи резултати в продажбите и да си непременно изявен психолог.Това е въпрос на правилно подбрана и съдържателна школа в комбинация с подходяща визия и някои основни качества,като например добри маниери,постоянство,воля и/или виртуозност в начина на изразяване.Добрия оратор не винаги е добър психолог,но психологическите познания винаги ще представляват известна преднина и ще предоставят мащабност и целенасоченост,много по-задълбочена визия и преспектива,отколкото отчитането на тяхната липса.
Така че, в заключение,моето мнение е: добрия търговец може да не е непременно психолог,но изключителния търговец не може да не бъде добър психолог! Surprised
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Jana D'ark
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Вто Апр 24, 2007 4:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че каквото и да захванеш да правиш свързано с комуникация и отношения с хора - е хубаво да бъдеш психолог. Но това е много общо понятие - не да имаш докторска степен или да знаеш за структурата и функцията на мозъка и невроните и тн, а просто от даден раздел на психологията. Има механизми, които са си общовалидни за хората ако ги схванеш - е в твоя ползаSmile
Върнете се в началото
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Апр 25, 2007 9:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти, Жана Дарк,

Искам да те питам ако знаеш някакъв материал( психология)- линк, който може да дадеш за тези, които се занимават с комуникации... Very Happy
Благодаря ти предварително
Върнете се в началото
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Нед Юли 22, 2007 3:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

deinameina написа:
Здрасти, Жана Дарк,

Искам да те питам ако знаеш някакъв материал( психология)- линк, който може да дадеш за тези, които се занимават с комуникации... Very Happy
Благодаря ти предварително

Хехе, за психология на мрежовия администратор ли става въпрос?
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 5:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ииии още една чудесна тема Very Happy Тук наистина са в изобилие.
Общо взето съм съгласна с Мимс и Лейдито. И аз от личен опит зная, че се тръгва от това бързо да усетиш човека срещу теб и да можеш да откриеш правилния подход, да промениш приоритети му, както казва Мимс.

Ходила съм и на едно обучение "Микроманиполация на потребителското поведение" - хората са признали, че търговията е преди всичко психология и умения за влияние и въздействие над клиента или партньора и манипулация - дори да звучи гадничко - но това е, че дори и обучения правят.

Всичко, което Дедото е написал звучи изключително логически обосновано и според мен е доста точно, но от друга страна вярвам, че специално за търговец - може да де учат на всичко, но нямаш ли нюх и не си ли поне малко психолог, то никога няма да имаш успехите на онези родени с бръмката в себе си. Малко като в изкуството - вярвам, че е 99% труд и 1% талант, обаче без талант някакси не са добре нещата.Т.е. да в крайна сменка - изключителния търговец е и психолог, според мен има и други, както има и бездарни, но сравнително популярни художници.

Част от таланта според мен е да си психолог, но практик, дори леко неграмотен психолог Laughing , не теоритик. А дипломирания психолог - теоритика - някакси поне според мен трудно ще стане търговец, освен, ако това по някаква случайност не е бил заложен в него талант, който той открива изведнъж Rolling Eyes
piroman
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 5:08 pm    Заглавие: Re: Търговеца Психолог ?... Отговорете с цитат

Don Vito написа:

Това е много важно, важно е да си добър психолог за да можеш да разбереш клиента, какво си представя, какво иска и какво му трябва.... понякога между второто и третото има огромна разлика. На добрия търговец му трябват равни дози - PR, интуиция, психология, дар слово и познания върху собствените му продукти..

Може и да може един психолог да е добър търговец... ама може и да не може Embarassed зависи дали ги има всичките изброени по-горе Rolling Eyes
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Яну 09, 2008 11:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На времето ми бяха разказали един стар виц - не мога да го преразкажа, уви!, но идеята беше как един мъж влиза в магазин, за да купи дамски превръзки за жена си, изключително любезният продавач започва разговор за това, че жените когато са неразположени са в лошо настроение, ами той какво ще прави, не е ли мислил да отиде за риба примерно.....И така човекът си тръгва с екип за риболов и лодка.
Та това, ако не е психология ... Laughing
Мисля си, че ако под психология не разбираме науката като такава, а много по-широкото понятие - житейска психология, то от една страна - всеки е донейде психолог, а от друга, за един добър търговец това е задължително - бих казала не само усета за това какъв е другия(тип личност), но умението да избягваш конфликти, да усетиш потребностите на човека пред теб и..да, да го изманипулираш на база тези потребности.
А колкото до професионалните психолози, страхувам се че съм скептична - много от тях работят именно като търговци - бих казала, че всички фирми за подбор на кадри например се занимават на практика с търговия. Фирмите за водене на тренинги много често съвсем съзнателно снижават нивото на работата си, за да отговорят на очакванията...и това си е търговия.
Така че втората част на въпроса - не от всеки психолог става търговец, но от някои - определено Smile
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2008 5:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък наскоро се замислих, че търговията като цяло е много пряко свързана с психологията.
За да накараш един продукт да се продава има СТРАШНО много стратегии, които са именно в областта на психологията. Едно от това е именно въздействието. Когато знаеш как функцонира възприятието на човек, знаеш и как да направиш продукта си да "грабне" интереса на човек. Как да проучиш интересите на хората, какво търсят, как да направиш цената...къде да позиционираш продукта си... това са изцяло техники, за които психологията е допринесла.
Например..не винаги по-ниската цена е предпочитаната. Защото когато е ниска цената, хората съдят и за ниско качество,, за минал срок на годност..и че абе може и да му има нещо. В същото време само една опаковка, която е съоразена с това да предизвика определени емоции - може да е най-печелившоо нещо.
Те не само човекът търговец трябва да е психолог - цялата търговия е изтъкана от нишки на психологията.
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2008 8:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

piromanТова е много важно, важно е да си добър психолог за да можеш да разбереш клиента, какво си представя, какво иска и какво му трябва.... понякога между второто и третото има огромна разлика. На добрия търговец му трябват равни дози - PR, интуиция, психология, дар слово и познания върху собствените му продукти..

Ако ще може да те допълня Very Happy От едно определено количество години се занимавам с търговия, а специалностите на висшето ми 2 -са ПР и Маркетинг... Ужасно точно си го казал според мене, затова си викам да допринеса към точната приказка...

Наскоро навлезнах в търговията Бизнес ту Бизнес дет му викат, като и преди това съм продавала продукти/услуги с инвестиционна стойност - та това, което съм научила от тая работа и развивам е , че освен всичко което си изредил, за да си добър търговец на високо ниво ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАШ ПАЗАРА Very Happy та маркетинга е това, което ми излипсва в твоето описание и донякъде финансова обосновка, т.е. добре и да мож да смяташ колкото да го докараш до рентабилност на инвестицията и да я представиш с помощта на ПР-а и презентационните си умения по приемлив начин на клиента...

А това, за което говориш ти Лейди е по-скъро маркетинг и като те слушам маркетинг в ритейла - бързооборотни стоки тоест /тези, които често си купуваме по супермаркетите - за папане или прах ва пране например/ таааааааа абцелютно съм съгласна с теб, че маркетинга също както личните продажби на 70-80% изхождат от психологията има и едни 5%, от социологията сигурно в маркетинга особенно, определено математика поне 5% и друго не знам кво вече Laughing Laughing Very Happy Ако знаех щях да съм дипломиран философ и аз като дедото Very Happy Shocked
piroman
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пон Яну 14, 2008 10:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси написа:
Наскоро навлезнах в търговията Бизнес ту Бизнес дет му викат, като и преди това съм продавала продукти/услуги с инвестиционна стойност - та това, което съм научила от тая работа и развивам е , че освен всичко което си изредил, за да си добър търговец на високо ниво ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАШ ПАЗАРА Very Happy та маркетинга е това, което ми излипсва в твоето описание и донякъде финансова обосновка, т.е. добре и да мож да смяташ колкото да го докараш до рентабилност на инвестицията и да я представиш с помощта на ПР-а и презентационните си умения по приемлив начин на клиента...

М да! Винаги ще пропусна нещо.... е, мисля че сега дружно формулирахме отговор на въпроса Wink Елси аз тука от едни две години продавам офис техника и се занимавам с директни продажби, на корпоративни и крайни клиенти и да ти кажа познаването на конкуренцията е мн важно, макар понякога да ми е голямо изкушение да плюя по конкуренцията.... да, търговеца трябва да е психолог Cool
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї