Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

МАГИСТРАТУРАТА-спекулация или необходимост?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2007 10:25 am    Заглавие: МАГИСТРАТУРАТА-спекулация или необходимост? Отговорете с цитат

Почти всички учреждения,по силата на някаква всеобща инерция,в едни от основните си изисквания при селекцията на кандидатури за свободни работни места,сочат магистратурата като задължително условие.Вие смятате ли,че това е форма на необоснована дискриминация или намирате ,че това е естествена необходимост.Колко голяма е в действителност разликата между бакалавър и магистър?

Последната промяна е направена от Dedoto на Вто Апр 17, 2007 12:25 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2007 9:52 pm    Заглавие: Re: МАГИСТРАТУРАТА-спекулация или необходимост? Отговорете с цитат

Dedoto написа:
Почти всички учреждения,по силата на някаква всеобща инерция,в едни от основните си изисквания при селекцията на кандидатури за свободни работни места,сочат магистратурата, като задължително условие.Вие смятате ли,че това е форма на необоснована дискриминация или намирате ,че това е естествена необходимост.Колко голяма е в действителност разликата между бакалавър и магистър?

Може би доста зависи от учебното заведение. Аз завърших бакалавърската си степен в един университет, а магистърската - в друг. Ами докато карах магистратурата успях единствено да позабравя това, което научих като бакалавър. В смисъл, не научих почти нищо ново.
Дали е важно в действителност да си магистър? Не знам, според мен работодателите пишат това изискване за всеки случай. Може би по-скоро се надяват новият служител да не хукне да се доизучава и да ги зареже. Не че се надяват на по-висока квалификация... така или иначе се знае как се взима диплома в България.
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 1:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Неотдавна станах неволен свидетел на развоя на трудово-правно дело на детска учителка и нейния работодател.
Директорът я уволнява,независимо от дългогодишния и опит и доброто и представяне като професионалист,след като щата налага някои съкращения.Изборът му попада точно на нея,защото тя е с най-ниската квалфикационна степен.Жената,угорчена,завежда дело и го печели безусловно,защото директора по никакъв начин не успял да докаже в съда,че другите и колежки я превъзхождат с нещо, въпреки тяхното образование.Наложило му се да и изплати съответното обезщетение и да я върне на щат.
В резюме не успях да си отговоря еднозначно на въпроса:доколко защитени могат да бъдат добрите и утвърдили се специалисти в България ако те не притежават достатъчната квалифиционна форма, и това че я нямат,означава ли,че те не са професионалисти?!
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2007 8:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Dedoto написа:
В резюме не успях да си отговоря еднозначно на въпроса:доколко защитени могат да бъдат добрите и утвърдили се специалисти в България ако те не притежават достатъчната квалифиционна форма, и това че я нямат,означава ли,че те не са професионалисти?!

Ами според мен не е нужно човек да притежава някаква диплома от университет, за да се каже, че е професионалист. И смятам, че стигне ли се до съкращения, частният работодател ще задържи тези хора, които си вършат работата най-добре. Обаче в държавните учереждения... не знам как стои въпроса там. Не знам и какво казва законът по въпроса.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 9:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз да си кажа моето мнение. В днешно време не искат хартията толкова, а уменията. Но за да имаш тези умения - трябва да минеш през това обучение. Не говоря за тези, които минават транзит, за да вземат хартийката, а говоря, че магистратурата е полезна, АКО искаш да научиш нещо от нея.
Всички знаем, че за разлика от гимназията, в университета ходиш по желание и си носиш последствията. Те са там за тези, които искат да учат. Тези, които ще си минават с пищови и по лесния метод - да си минават. Те и с тая диплома и без - пак са си некадърни и няма да ги искат.
Ако ти обаче имаш желанието да учиш и да задълбаеш в това, което учиш - магистратурата ще ти е полезна.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
trol
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: земята

МнениеПуснато на: Чет Окт 18, 2007 9:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ти обаче имаш желанието да учиш и да задълбаеш в това, което учиш - магистратурата ще ти е полезна.[/quote]

Дипломата е необходимо, макар и недостатъчно условие за работа. И бакалавърската и магистърската дават знания, ако ти сам ги пожелаеш. И двете са ми дали много. Ценя образованието и който желае получава знания.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї