Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

как да бъда себе си
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Полезен съвет
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
The Shameless
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2007 9:11 pm    Заглавие: как да бъда себе си Отговорете с цитат

непрекъснато слушам мнения че човек трябвало да бъде себе си.обаче съм много объркана,защото характера ми има доста неприятни страни.може ли някой да ми разясни как човек може да е себе си,с всичките си негативни и позитивни черти. смятам че ако съм себе си ще изгубя много и никой няма да ме хареса.дали да не се скрия зад фалшива фасада все пак?по лесно ли ще е?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2007 11:34 pm    Заглавие: Re: как да бъда себе си Отговорете с цитат

The Shameless написа:
непрекъснато слушам мнения че човек трябвало да бъде себе си.обаче съм много объркана,защото характера ми има доста неприятни страни.може ли някой да ми разясни как човек може да е себе си,с всичките си негативни и позитивни черти. смятам че ако съм себе си ще изгубя много и никой няма да ме хареса.дали да не се скрия зад фалшива фасада все пак?по лесно ли ще е?

Шеймлес,
с интерес следя появата и участието ти във форума и те приветствам с добре дошла,също така не мога да скрия задоволството си и от хубавата тема,която си пуснала!
По същество.Какво значи да бъдеш себе си?Какво сме ние?Дали наистина представляваме съвкупност от сложно поставени и привидно преплитащи се хаотично добродетели с техните антиподични и условни сенки?
Всеки един момент сме подложени на ред изпитания и имаме своя свободен избор на кои точно елементи от нашия характер да дадем израз и воля,но на каквато и основа от него да бъдем проводници,ние все ще изявяваме част от себе си,т.е нас самите,защото носим този изначален разнобой в относитело еднакви степени...
Сигурен съм,че заради лошите страни на твоя характер притежаваш достатъчно много положителни черти,дарби и таланти,за съществуването на които може дори и да не подозираш ,така че, можеш да изявяваш съвсем скоро,открито и свободно своята творческа същност,без притеснения и без да се налага да поставяш маска,каквито и последствия да ти носи това след време.
Според мен да бъдеш себе си означава да придададеш един балансиран израз на своя емоционален живот,независимо през колко труден етап от живота преминаваш и в същото време да запазиш своя рационален усет към живота.А балансиран означава естествен,изчистен,без насилие и фалш.
Питаш дали ако сложиш маската няма да ти е по-лесно да запазиш отношенията си с някого,е,замисли се в такъв случай дали тези отношения,заплатени на такава висока цена, могат да бъдат истински!Задай си въпроса :доколко ще ти стигнат силите да бъдеш нещо,което не си?Докога?!Какво всъщност ще успееш да постигнеш с това и още повече-какво ще загубиш?
Повече от сигурен съм,че рано или късно ще се появи някой,който ще съумее да обикне душата ти и тогава няма да има такова голямо значение как точно се проявяваш,колко труден може да бъде характера ти или пък как ще се опитваш да запазиш този човек до себе си,защото всичко това ще ти се струва несъществено и някак си дребнаво пред усещането,че си ценен и обичан заради теб самия,заради твоята уникална и дълбока същност,а сравнени с това усещане, по-красиви неща има наистина малко...
Но междувременно,докато този момент настъпи,няма нищо лошо да се стремиш да изглаждаш ръбовете на собствения си характер и да даваш ход на все по-голямата ти доброта и непринудената си сърдечностSmile
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2007 1:52 pm    Заглавие: Re: как да бъда себе си Отговорете с цитат

The Shameless написа:
непрекъснато слушам мнения че човек трябвало да бъде себе си.обаче съм много объркана,защото характера ми има доста неприятни страни.

Едно от нещата, което е присъщо за хората, които са объркани и преживели доста е това, че те смятат, че тяхното черно е повече от на другите. Всеки има отрицателни страни. ВСЕКИ. И съм сигурна, че докато го четеш си казваш "да бе много ясно, че всеки има, аз го знам това, но моите са някак.. по-гадни..". На теория нещата са ясни - няма само черно или само бяло, ама като тръгнем да гледаме себе си - все черното излиза някак по-черно. Това е много характерно. Казвам го защото, както стана дума и в предни постове, и аз съм минала и може и още да минавам от там.
Но по същество. Ако разбереш някои от лошите ти страни, които много не харесваш - не ги подтискай с маска, а се опитай да ги промениш трайно. Не е въпрос да скрием тъмните си страни, а да ги намалим до мин и силата им ако може.
Също е много важно и да не акцентираш на тях. Фактът, че ти пишеш за тези лоши страни, означава, че ти много гледаш към тях - черногледството, за което говорихме предни теми. Обърни внимание на хубавите страни, а на лошите си не гледай с чак толкова черен нюанс. Ако мога да си позволя да опитам да позная - има ли случаи, когато се запознаваш с хора и се вторачваш в това дали те харесват или не прекалено много. След 1-2 срещи дори си казваш "този не ме харесва" и започваш да си трупаш доказателства???
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2007 1:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих...има и едно много характерно нещо...това е в психологията "ефектът на прожектора" - както когато имаш пъпка и си мислиш, че целия свят я вижда и ти се подиграва, а хората дори няма и да я забележат, но ти си мислиш, че те гледат само там и ти е неудобно. Подобно нещо е и с това. Ти смяташ, че лошите ти страни са прекалено много и прекалено лоши и си мислиш, че хората ги плаши това и, че не те харесват.
Научи се да живееш и да приемаш ти лошите си страни - и хората ще ги приемат.
Т.е ако ти можеш да живееш в мир със себе си - тогава и другите ще го усетят и ще те харесват. Ти ще излъчваш хармония. Но за тази цел трябва сама да направиш разчет, кои да промениш и кои да оставиш. Не ги подтискай, а просто някои остави, други промени трайноSmile
това еSmile
Angel
Разбирач
Разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2007 2:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Шеймлес, много хубава тема си започнала. Според мен ако човек винаги е "себе си" то накрая ще си остане сам. Ако не се съобразяваме с хората около нас и с цел да не влезнем в роля винаги говорим и се държим "естествено", то няма как да не се появят такива които да ни се дразнят. Аз искам хората около мен да се държат "нормално". Но за мен "нормално" може да е различно от тяхната представа за такова. С приятелката ми се караме, викаме си, но и се обичаме и често дори се държим инфантилно. Това за мен е нормално, но ако се държа и на работа така с колегите определено няма да ги зарадвам. Те искат да се държа така както обществото очаква. Те очакват от мен да се държа естествено според техните представи, близките ми имат други очаквания, аз самия пък си имам трети изисквания към себе си. Всеки влиза в различни роли, само най-близките те познават когато си естествен и обикновено си патят от това. Поне при мен. Винаги се държа най-гадно с тези които обичам, защото пред тях съм естествен и не казвам това което се очаква да кажа. Хем си казвам "спри да се държиш така грубо с близките си" защото знам, че те не го заслужават, хем пък пред тях не искам да съм в роля. Абе смахната работа...
monita
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2007 3:48 pm    Заглавие: Re: как да бъда себе си Отговорете с цитат

Шеймлес, скоро четох за една идея, която ми се струва много добра:
Да не се вторачваш в отрицателните си черти, а да откриеш положителните си качества и да насочиш вниманието си към тях, да ги развиваш.
Как ти се струва?

Ако през повечето време мислиш за нещата, които не харесваш у себе си, ще бъдеш недоволна и потисната, ще се ядосваш, ще се мъчиш да се прикриваш, ще се страхуваш да не би другите да те намразят... Абе, истински ад! Sad

А как се чувстваш, когато помислиш за някое от добрите си качества? Не си ли казваш "Ей, браво на мен, колко добре го направих това, не съм ли готина, а! Cool " Wink
Когато мислиш за нещата, които харесваш у себе си, си доволна, уверена, усмихната. Smile
Тогава не те е страх да си открита с другите хора, защото знаеш, че в теб има толкова добри неща. PDT_018

Дългичко стана, но искам още едно нещо да ти кажа.
Има всякакви хора, с различни вкусове. И както ти не харесваш всеки, така и теб може някой да не те харесва - нормално е и не е фатално. Мисли повече за приятелите си, за хората, с които се разбираш добре и се забавлявате заедно; и по-малко за онези, с които не се обичате.
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2007 7:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Angel написа:
Винаги се държа най-гадно с тези които обичам, защото пред тях съм естествен и не казвам това което се очаква да кажа. Хем си казвам "спри да се държиш така грубо с близките си" защото знам, че те не го заслужават, хем пък пред тях не искам да съм в роля. Абе смахната работа...

Ангел,
бих искал да те попитам дали наистина смяташ,че си естествен,когато си груб с твоето най-близко обкръжение? Дали точно тогава е възможно да си позволяваш да попаднеш в едно от най-неестествените си състояния...?! Surprised
Също така бих искал да знам какво означава "гадно":да нямаш цензура,да казваш истината и само истината,независимо от последствията,да бъдеш агресивен или...?
xtva
Новак
Новак

Местожителство: plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Апр 26, 2007 3:14 am    Заглавие: ДА бъдеш себе си Отговорете с цитат

Никога не се опитвай да криеш лошите си черти зад маска . След време тази маска става твоя втора идентичност и в един момент вместо да гледаш чуждите грешки които те нараняват ти решаваш че наистина си лоша започваш да се самообвиняваш и всичко което получаваш мислиш че си си го заслужил.Аз допуснах тази грешка и още си плащам за нея.Много е трудно после да събереш частите от твоята истинска същност.Когато решиш да си себе си и да живееш добре в собствената си кожа тогава много хора наистина няма да те харесат. Навсички им харесват хора които лесно се адаптират винаги са благоразположени с две думи лесни за манипулация.Като човешко същество първо се научи да уважаваш себе си тогава ще можеш да извоюваш и уважението на другите.Няма само лоши и само добри хора но истинските са малко.Нека всички които те харесат да те харесват такава каквато си.Не се отчайвай научи се да се бориш.Аз вече го направих и не се чувствам по зле. Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 12:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Така си е!
Хората са го казали... Обичай себе си, а да те обичат и другите. Истината е, че никой не избира опаковката, с която се появява на света и единствения начин да оцелееш е да се научиш да се харесваш. Ако ти успееш да го направиш - и другите ще могат.
PriNce
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2007 11:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ме прощават всички тук,но момичето има конкретно питане към вас а вие само излагате това което сте научили.И нека щом такава е темата аз да ви попитам -КаКва е ценаТа да бъДем сеБе си ?...И струва ли си да бъде платена? и се надявам не на лекции а на отговор.Ако обичате синтезирайте наученото и конкретизирайте отговора си.
Върнете се в началото
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2007 11:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

PriNce написа:
Да ме прощават всички тук,но момичето има конкретно питане към вас а вие само излагате това което сте научили.И нека щом такава е темата аз да ви попитам -КаКва е ценаТа да бъДем сеБе си ?...И струва ли си да бъде платена? и се надявам не на лекции а на отговор.Ако обичате синтезирайте наученото и конкретизирайте отговора си.

Искаш точен отговор на въпроси от рода как да бъдеш себе си и дали си струва цената?
Точният отговор е 42.
PriNce
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2007 12:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

СмеТни пак имаш техническа грешка
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2007 1:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също не мисля, че това са "лекции". За разлика от математиката и физиката в живота си нямаш формула за изчисляване Принс. Всичко има плюсове и минъси. Ако се научиш да мислиш по различен начин - ще провокираш и различно поведение у себе си. Конкретен отговор... Ха това е доста "ламерско". Не можеш да чакаш на готово някой да ти оправи живота - казваш имам проблем с депресия - кажи ми конкретно как да я махна...ама тук не те боли палеца на малкия пръст, за да го отрежеш и да мине... тук проблемите идват от начина по който ние мислим и тълкуваме нещата около нас. Ако ти имаш пропуск, и някой ти покаже другата страна на нещата... е добре. Ти искаш конкретен съвет... аз ще те попитам готов ли си да го последваш???
Ако ти кажа (за което нямам право и никой няма право, защото се води за манипилация) - ок бъди себе си и прави всичко, което ти мине през главата - не слагай маска...." какво става - теб ще те отритнат всички, защото нямаш цензура, ти ще се почувстваш по-зле и тн.. или промер с нещо друго - ти ми казваш "противоположния пол не ме харесва, срам ме е да говоря с мъже/жени и имам ниско самочувствие" Аз ти казвам "абе отиваш и си представяш, че говориш с най-срамежливото момиче" ок.. на теория нещата са много лесни като съвет, но... изпълнението... там куца. А това е именно, защото още не си готов за тези промени.. първо трябва да промениш гледната ти точка. Абе много дълго стана. Идеята е, че няма рецепта иняма хапче. Иначе нямаше да има хора с ко0мплекси и проблеми с общуване и тн.
А бтв на теб ти препоръчвам темата с гнева и да се замислиш относно търпението ти. Не можеш да очакваш всичко да се случва на готово и веднага. Мое предположение.
Stoni
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: Земята ( временно )

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2007 10:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че точния отговор е 52...ако някой проявява интерес ще конкретизирам Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Сря Май 16, 2007 8:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoni написа:
Аз мисля, че точния отговор е 52...ако някой проявява интерес ще конкретизирам Very Happy

Е, хайде кажи де Smile
Question
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Нед Сеп 02, 2007 6:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

PriNce Пуснато на: Вто Май 15, 2007 10:49 am Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------

Темата е разисквана доста отдавна, но не издържам за не се включа просто и ми остава надеждата, че въпреки огромното забавяне, защото отскоро съм тук ще мога по някакъв начин да бъда полезна Shameless с мнението си.

Първо съм съгласна, че от много филособстване само пишещия си подхранва глада за себеизява и егото, а не помага особено, така, че ще се опитам възможно най-кратка, дори да ми е трудно и честно казано до не ми се отдава.

Мисля, че отговор близък до моето мнение и съвет е засегнала само ladyto....
На въпроса КаКва е ценаТа да бъДем сеБе си ?... ще отговоря - А какво е това себе си, ако не образ, личност, съвкупност от качества и характеристики, които изграждаме и видоизменяме през целия си живот - НЕ СЕ РАЖДАМЕ С ТЯХ, А ГИ ГРАДИМ.

Т.е. според мен, Shameless - ако си сигурна, че някоя лоша черта на характера ти наистина толкова много ти пречи в живота и не се харесва не от един, а от много хора - можеш да се опиташ да я промениш и моделираш. НО СПОРЕД МЕН НЕ ЗАРАДИ ЕДИН ЧОВЕК, ЗАЩОТО ТОВА ПО МОЕ МНЕНИЕ НЕ Е ДОБРО И ПЕЧЕЛИВШО ЗАНИМАНИЕ. Т.е. - бъди себе си - няма нужда от маски, защото от тях много боли глава от моя опит поне. Но не забравяй, че това себе си го определяш и моделираш ти и никой друг - т.е. ако решиш да изгладиш или попромениш нещо в характера си, то никой не може да те спре Smile Така човек се развива, помъдрява, разширява мирогледа си.

Много е трудно мисля да се види границата межди характеристики изграждащи личността - носещите колони на сданието ТИ - т.е. твоя Аз и простите стени, които можеш да буташ и да променяш плана в полза по-добро разпределение на в твоята сграда на Аза. Т.е. да правиш разлика между онова зрънце изплетено от качества изграждащи твоята уникалност , което не е добре да се променя вероятно, и всички слоеве около зрънцето, които цял живот трябва да наслагваш, моделираш и променяш - защото така реално се развиваш и израстваш. Аз лично не я умея много тази разлика карам по усет Very Happy

Нищо не пречи, ако си наблюдавала достатъчно много негативни ефекти от проявата на дадена черта на характера си да се опиташ да я моделираш и поизгладиш и тук пак съм съгласна с Лейдито - че е добре да се абстрахираш от това, което намираш за отрицателно и да не се втренчваш в него е - това дори е една добра първа стъпка и ако вече си решила да го променяш - защото щом се абстрахираш и не го виждаш едно нещо, значи го няма Very Happy

Отговора не беше кратък и на Принца ще му кажа, че в тоя форум някои хора все пак са психолози - аз не съм сред тях - просто много плямпам, та не виждам лошо да си потплатяват съвета с факти от това, което знаят, защото така правят съвета обоснован и по-ценен все пак. И всеки да си знае мястото мисля- ако искаш отговори по една дума, значи предполагам си сбъркал форума, защото тука гледам рядко са такива Very Happy Cool
annaossi
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Ное 15, 2007 3:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Mda...naistina trudno e da preceni6,nali?Tova da bude6 sebe si moje dori do xospitalizirane v suotvetnata instituciq za du6evni razstroistva da te dovede,NOoooo.....moje i da se okaje uspe6na formula i da te izstrelq napred v razvitieto ti.

Tuk mai ve4e zavisi ot estestvenite ti ka4estva,ot osnovata ti,ot kvinesenciqta v tebe...predpolagam...malko kategori4no i jestoko moje da zvu4i i kakvo li 6te pravqt po-slabite???

Znam li...Teoriqta na Darvin si e fakt vse pak.
Върнете се в началото
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2007 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Знам, че сигурно някой ще ме скастри заради мнението ми, но все пак ще го изразя, защото всички сме свободни.

За мен да бъдеш себе си не е просто да не променяш негативните черти, които не харесваш в себе си, а и дори да се чувстваш добре с тях. Аз в себе си забелявам, че преди бях склонен да променя същността си, за да мога да се харесам на приятели, семейство, познати, съученици и т.н. В стремежа си да се харесам на всички се почувствах като разпънат на кръст - всяка група ме е хванала за един крайник и дърпа към себе си. И в това дърпане е като игра на въже - веднъж едните ще дръпнат по-силно, друг път - други. И така всеки път се харесвах на различна група, а други не ме харесваха. Това накрая много ме обезличи и в крайна сметка ми писна да сменям маска след маска, по 2-3 пъти на ден. Затова един ден си казах "Край! Майната му! Който ме харесва - браво. Който не ме харесва - или да ме приема такъв или да хваща пътя". Сега се чувствам много по-комфортно и спокойно. Имам подкрепа и разбиране от почти всички. За другите хич не ми пука, защото осъзнах, че близките хора, тези които обичам, ще ме приемат такъв какъвто съм. А тези, които не ме приемат - е, явно не са ме харесвали толкова, колкото съм си мислел. Сега се чувствам комфортно с недостатъците си и ми е по-лесно да се опитвам да ги контролирам и променям към по-добро.

Надявам се, че досега не съм ви объркал много. С две думи искам да кажа следното: когато си заобиколен от хора, които те обичат и държат на теб, те те възприемат и обикват такъв, какъвто си. Когато ти и другите свикнете с всички негативни страни, мисля, че е добър момент да обмислиш дали искаш да се промениш. Все пак "положително" и "негативно" са понятия, които се определят от семантиката на всеки отделен човек. Ние сме обиквновени хора и не можем да огреем на всички. Ако има критични негативи, които плашат и изнервят всички, мисля, че е нужно да се опитаме да ги променим. Ако нещата не са толкова страшни и сериозни - да не ги пипаме. Най-много да оплескаме работата.

Ами..това е от мен по тази тема. Сега ще чакам отговори, за мен е много интересен този разговор.

lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2007 11:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не само, че няма да те скастря, а напротив - абсолютно съм съгласна.

И си много прав за близките хора. Но представи си, ако и най-близките ти се отдръпнат от теб...и приятели и не само..? Щом имаш хора, които те приемат и обичат - то ти си нормален човек, чиито "тъмни"страни не са толкова неприемливи. Но ако да бъдеш себе си за някой ознаава друго.. ако то не е приемливо и за най-близките...а ти смяташ, че си естествен и себе си...какво според теб трябва да направи някой, за да разбре, че неговото себе си не му носи този баланс, който ти имаш?
minion_of_fire
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Пет Дек 07, 2007 6:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Ами..това е от мен по тази тема. Сега ще чакам отговори, за мен е много интересен този разговор.

Ами ти си направил точно каквото трябва. Станал си самият себе си. В живота обаче не всеки има мъжество да го направи. Даже много хора си мислят, че за да бъдат някого, нещо, трябва да са в определена група.

То и това не е вного лошо, ако тия групи те кефят и се чувстваш на място сред подобни хора. Например да бъдеш на стадиона запалянко и след това в леглото добър любовник и да се съгласяваш за всичко с гаджето - няма нищо лошо, стига да можеш да ги съчетаваш и да си си ти пак.
Може би малко сложно и примитивно - но иначе е така.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Полезен съвет Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї