Пуснато на: Пет Яну 26, 2007 11:44 am Заглавие: За и Против университета
"Образованието не идва от училище, а от желанието да учиш". Тва го е казал Прот, героят от К-Рах. Мисля, че е прав. Целта на училището не е да ни научи на нещо, а по-скоро да ни вкара в рамките на модерното общество. Да наложи ценностите ни върху децата. Абе не искам да се правя на умен, нито пък на някой пропаднал хипар дето отрича всичко. По-скоро търся истината за себе си. Никога не съм бил супер ученик, но пък в живота, работата и отношенията ми с хората имам успех за годините си. Защо трябва да съм в училище, като гледам на него като една диплома+малко знания, които ако искам да добия. С какво ви помогна университета (освен със свободното време, което имахте да си осмислите живота и бъдещето). Надявам се да предизвикам дискусия, че да видим за и против. Аре, че пак нещо много го давам сериозен, а просто искам подкрепа да спра с даскалото, че ми се вие вече...
PDT_029 PDT_045 Аз не съм съгласна. Ужасно несериозно ми се струва това да учиш, зараси парче хартия. Унилерситета и Особено училището са база за трупане на знания, които да приложиш, когато трябва. Това е обща култура и една основа без, която ставаш като тризначките от Биг Брадър PDT_047 . Въпроса е в твоята нагласа и колко искаш да научиш. Ако отиваш да отбиеш номер - по-добре не си губи времето
Пуснато на: Чет Фев 01, 2007 12:42 am Заглавие:
Ани Бани, ти си леееееко шматка. Не знам що, ама мисля, че не сме с един начин на мислене. Аз искам съвет, а не критика. В смисъл знам че университета има явно плюсове, ама за себе си не ги намирам и търся съвет за това как даскалото помага на хората(освен с дипломата и знания, които и сам за 2-3 месеца мога да натрупам).
Даскалото е компаса, прозореца, бинокала, показалеца, ориентира, транспортира, за да ти покаже начините с помоща на които можеш да откриеш и научиш това с което ще си помогнеш да продължиш да научаваш онова което ще смяташ, че ти е нужно при момент в условия които ти позволяват да стигнеш там където си мислиш, че искаш да пристигнеш
Аз сам яко ЗА образованието. Трябва да имаш основата - дарба за нещо и да я тренираш и подкрепяш и развиваш с теория. Практиката е важна, ама без теория - и практиката зацикля. Ще можеш да правиш само рутина _________________ Аз знам как става...
Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 10:13 pm Заглавие: защото
Willie, жалко е че гледаш на образованието като на "диплома+малко знания". Предполагам, че имаш предвид висшето образование. Също така предполагам, че някой ти е казал: "Трябва да вземеш диплома!" и не ти е обяснил защо, както често грешат родителите
Ами помисли си за това: На какво е способен и научен човек, след като завърши средното си образование? Аз лично, след като завърших своето средно образование, можех да стана сервитьорка или продавачка с добър английски Да, имах си способности, но можеш ли да кажеш на някой работодател, че имаш търговски нюх и трябва да те вземе направо като мениджър по продажбите? Е, можеш да му кажеш, а той може да ти се посмее
Мисълта ми е, че когато искаш да започнеш работа, този, който те наема няма как да знае за твоите умения. Трябва да започнеш от много ниско и да драпаш, и да се доказваш... Докато ако някой университет ти е дал диплома, работодателят ти е някак по-спокоен. Знае, че поне си чувал за нещата, които ще се искат от теб и няма да се налага да губи месеци време (=пари) да ти обяснява всичко отначало.
А това, че в университета не могат да те научат на нищо не е точно така. С някои изключения де
Просто ако ти не искаш да се учиш, никой университет няма да може да ти налее знания в главата и да ти каже как да ги използваш. Същото е и ако искаш да учиш, но специалността, която си си избрал, не ти е интересна. И за това не е виновно "образованието".
Да, когато бях студентка, и аз плюех по университета си (ТУ - София). Сега малко ме е срам от това и се радвам, че успях да го "избутам". Без него щях да съм адски лесно заменяем кадър и непрекъснато да треперя за работното си място. За заплатата да не говорим... _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 11:08 pm Заглавие:
Мисля, че ти си жена, която е тесен специалист в дадена област. Това е добре, при мен е различно. Аз още не съм намерил себе си и ми е трудно да реша с какво ми се занимава. Не мисля, че университета ще ми отговори, а докато това не се случи всичко ми се струва като скучно и като загуба. Не ме разбирай погрешно, не мисля, че съм чак толкова тъп и се оправдавам така. Просто не мисля, че университета ще ме направи по-умен, а за по-подготвен определено ДА, въпроса е да разбера в кво искам да се подготвя...
Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 11:32 pm Заглавие:
Willie, на университетът не му е работа да ти каже с какво искаш да се занимаваш
Да, наистина трябва първо да решиш, защото иначе образованието се получава едно голямо недоразумение.
А за тясната специализация... какво да ти кажа. Това, че се занимавам с компютри тясна специализация ли е? Разбирам малко от бази данни, малко от приграмиране, малко от хардурер, малко от мрежи. Университетът ми даде достатъчна основа от знания, че аз да мога да си избера с какво искам да се занимавам. В областта на компютрите де
Е, в момента не работя пряко с нищо от гореизброените неща, защото приех първата работа, за която бях одобрена и впоследствие задобрях в нея. Но ползвам знанията си на 100%.
С по-добро образование имаш по-голям избор, това искам да кажа. Така че... когато решиш с какво искаш да се занимаваш, по-добре се погрижи да се образоваш в областта.
Няма нужда сам да откриваш топлата вода, хората вече са измислили много неща и трябва просто да ги научиш
Аре. Аз не знам дали имам да кажа нещо повече. Май схванахте мнението ми по темата - +++ за образованието _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Вто Фев 06, 2007 10:55 pm Заглавие:
Аз мислех като Уили. Учех МИО в УНСС от 2001 до 1004. Прекъснах в 3-ти курс и определено не ми пукаше дали пак ще се върна в това учебно заведение. Заминах за САЩ да си правя пари и кариера и хич не ми пукаше. Сега мнението ми е по-различно. Пак съм си тук(макар че осъществих мечтата си за САЩ в голяма степен). Уча в НБУ и искам да кажа, че определено е по-добре за мен. Преподавателите и секретарките ме третират добре(нещо важно за всеки уважаващ себе си човек), а не като комплексарите в УНСС. Има супер материална база и донякъде сам си определям графика на учене. Има си много недостатъци, както и аз си имам моите разбира се . Вече уча нещо дето ми харесва, а не просто нещо, колкото "да има" или пък да се отърве казарма. В моя случай просто се излъгах от старата комунистическа слава на специалността, която се оказа супер пародия. Съвета ми към Уили е да не учи насила докато не се ориентира какво иска, но пък да побърза, че живота си върви и не чака никой. Просто помисли какво ти харесва и се раздай за него.
Към образованието днешно време се подхожда по съвсем друг начин,бих казал...,всъщност не бих искал да го квалифицирам.Само ще кажа,че го няма вече този трепет,тази дълбочина,онзи специфичен нюх към учението.Днес наистина се оказва,че учиш само за диплома и за работа,не заради самата материя.Ако все пак решиш да се задълбочиш в нея,правиш го сам,то не иде от университета.Това е тъжен факт.
Преди,за да намериш някаква информация, трябваше да си изчакаш реда в библиотеката,но това си имаше своите предимства.Тишината,приятната миризма на книга,нетърпението и жаждата да проникнеш в съдържанието и...Интересът и обходата към образованието вече липсват,или ако ги има са в съвсем различна степен.
Днес интернет прави всичко.Кликваш в гугала и каквото ти трябва-то е насреща.Защо ти е да си специалист...Можеш в тези времена да си доктор,психолог,икономист-каквото си поискаш.Защо ти е да се задълбочаваш толкова?Просто прочиташ 2-3 актуални статии в нета и си се "специализирал".Изкарваш си диплома,започваш си работа,взимаш си парички и толкова..Не че са лоши тези неща,напротив,но излишеството от информация донякъде убива стимула,деформира мотива на човек да търси същественото за него.
Може би много романтично подхождам към въпроса,но за мен наистина е по-добре малко,но качествено и добре премерено,отколкото от всичко по малко и всъщност почти нищо.
Мнозина вече страдат от трудността да се ориентират в предпочитанията си относно образованието.Те просто все по-рядко му отдават необходимото значение.И как няма, като е видно как се взимат изпити,как се пишат оценки,колко пари се дават,за да си купиш място в университета или,още по-лошо,готова диплома!?
Във всички сфери и области се сблъскваш с все по-голяма липса на професионализъм,със все по-малък разряд на компетентност,навсякъде е пълно с дипломирани и претендиращи неудачници...
Днешното обучение се продава,не се преподава...!Как да не му се отще да учи на човек?!
Пуснато на: Пет Мар 09, 2007 11:26 pm Заглавие:
Dedoto, за съжаление до голяма степен си прав... Да получиш диплома от ВУЗ вече не значи нищо. Прекалено лесно е. А преподавателите не се стимулират по никакъв начин да водят курсовете си качествено.
И все пак, в един момент когато човек започне работа, веднага си проличава колко е кадърен и по какъв начин е получил дипломата си. Тези, които се стремят само към дипломата, после се провалят. По мои наблюдения де. Едно от добрите неща на "демокрацията" е, че работодателите вече не държат на работа некадърници, а си търсят хора, които да си вършат работата както трябва и да дърпат фирмата напред (Държавните учереждения не ги коментирам).
Според мен човек може да извлече полза от университета. Който не го прави си е за негова сметка. За съжаление, когато се окажат без работа, тези хора обвиняват само университета за това (Тоя университет на нищо не ме научи!) и не си дават сметка, че причината е изцяло в тях и техния мързел. _________________ Луда съм, еййй!
Така е! Вчера си говорих с един познат, който си е взел първата година само на пищови. Когато го попитах - добре де, ти изкарваш повече време да измислиш как да препишеш, защо просто не седнеш да научиш, той ми се изсмя и каза - аз не съм там а уча, а да избутам, докато си взема 3-те буквички пред името "инж.". Казах му, дано като се разболееш не попаднеш на лекар, който е учил за да изкара 2-те буквички "Др.". Лошото е, че този човек е горд с това - той не само не мисли, че прави нещо глупаво, ами го и защитава - "Абе там се учат глупости бе, за какво са ми тия неща, само ми пълнят главата. Кажи ми за какво ми е...металознание - примерно, или икономика?".
Без коментар _________________ mur-mqu
Регистриран на: 07 Ное 2007 Мнения: 186 Местожителство: Wild Rose Country
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 6:18 am Заглавие:
Аз ще съм по-кратък. И се надявам да не си зарязал ученето вече.
Ако го оставиш, все някога ще съжаляваш, че не си го завършел, че не си го взел това образование. А тогава още повече няма да ти се учи. Предполагам, че все още не знаеш какви врати би могла да ти отвори университетската диплома в бъдеще. А ти пак си бъди същия.
И не по-малко важно - студенския си живот, даже сега, не бих го сменил за нищо.
И каква ти е другата перспектива - бачкатор за много пари? Или ще си стоиш в къщи и ще мързелуваш? _________________ Което не ни убива, ни прави по-силни.
За мен университетът е задължителен, ако искаш да ходиш с високо вдигната глава. Независимо колко книги си прочел, в университета се учат не само факти. Това е място, където се научаваш да бъдеш по-самостоятелен, да бъдеш по-отговорен, да израстнеш. Лично аз мисля, че дипломата е най-малкото. Ако беше до диплома щяхме да извадим пачката и да си я купим. Въпросът не е в това. Университетът би трябвало да ти даде систематизирани, специализирани знания, умения да се осъвършенстваш в областта си. Аз съм 100% "за" университета.
ПП:Толкова ми се спи, че почнах да пиша глупости. На сутринта как ще си се смея на простотиите не ми се мисли _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
За мен университетът е задължителен, ако искаш да ходиш с високо вдигната глава. Независимо колко книги си прочел, в университета се учат не само факти. Това е място, където се научаваш да бъдеш по-самостоятелен, да бъдеш по-отговорен, да израстнеш. Лично аз мисля, че дипломата е най-малкото. Ако беше до диплома щяхме да извадим пачката и да си я купим. Въпросът не е в това. Университетът би трябвало да ти даде систематизирани, специализирани знания, умения да се осъвършенстваш в областта си. Аз съм 100% "за" университета.
ПП:Толкова ми се спи, че почнах да пиша глупости. На сутринта как ще си се смея на простотиите не ми се мисли
Лупчо,
ти разглеждаш варианта,при който имаме редовно обучение,но ако е задочно или,още повече,дистанционно,то тогава картината е съвсем друга.Да не говорим,че дори и да си редовна форма няма никаква гаранция за систематизираност и другите там качества,които изреждаш.Те са в пряк резултат преди всичко от личните волеви усилия и действия,поне според мен е така.Иначе и аз мисля,че университета е много хубаво място,което би могло да даде много на човек. _________________ Само Истината те прави свободен!!!
Регистриран на: 31 Юли 2008 Мнения: 30 Местожителство: Велико Търново
Пуснато на: Чет Юли 31, 2008 4:11 am Заглавие:
Университетът ти предоставя възможности да се вземеш в ръце и да определиш кое е важно за теб - дали да учиш и да станеш кадърен, или си отишъл в чужд град, за да харчиш парите на родителите си (или своите собствени ако работиш) за забавления. Нищо против забавленията де. Просто понякога се набива много на очи как всеки гледа да измами по време на изпит, да препише, да подскаже или да му бъде подсказано. В днешно време университетите на мен лично ми приличат на малко по-висшестояща форма на обучение от училищата. В смисъл такъв, че нещата са почти едни и същи, само дето преподавателите са облечени с костюми, които си купуват с парите, които им даваме. За да ни кажат накрая - Лекции по предмета няма да имате, не мога да идвам по това време, изпита ще е реферат по избрана от вас тема. И всички се втурват да грабят двете препоръчителни книжки, рефератите са гола вода, защото половината неща са буквално преписани, а и как да не са, като този предмет не е бил изучаван, не си влизал в спор за различни проблеми по него ии просто няма как да си изградиш лично мнение. Или изказаването на някой преподавател, че не сме кадърни, че сме още в началото на пътеката и има много хлюб да изядем, за да станем като тях. Според мен това е неразумно изтъкване на позицията на преподавателя спрямо нас.
Плюсовете на университета - научаваш се на самостоятелност, ако имаш желанието да учиш, ще го правиш, та дори и да ти струва безсънни нощи над книгите. Главното е да си си избрал интересна специалност, а не сигурна - както повечето се впускат да учат икономика. Защото ще има работа. _________________ Не е важно дали хората хвърлят камъни по теб, важно е какво градиш с тях - стени или мостове.
Пуснато на: Чет Юли 31, 2008 4:24 am Заглавие:
За университетите не знам, но за училищата думи нямам. Свестните учители при нас я се пенсионираха, я напуснаха. Накрая класната ти казва, че ако не дойдеш в последния учебен ден щи го да не казвам кво, отиваш и накрая си набутан, щото тя, ама тя дори лъже, абе думи нямам просто такива няма. На всичкото отгоре намаляват оценки, ако изразиш лично мнение, за което сами са те помолили, пишат ти ниска оценка, ако им кажеш истината в очите, но на тях не им изнася, а и са свикнали всички да им мълчат. Казват ти, че как може да си толко тъп да не зацепиш, че даде отговорът ти е даден в следващия въпрос, ми аз пък може да съм сметнала, че е уловка. Абе думи нямам. Или пък да ти дадат задачи на класно, дет не са учени и когато повдигнеш въпроса и разбунтуваш всички те гонят от час. Ако си малко по-щур в междучасието те водят при класния, ако пък си позволиш да подкажеш направо те водят в дирекцията да те изключват (тва според разбиранията на учителите).Не, не просто нямам думи. Но това, което ми доставя удоволствие е, че когато се опитат да те пречупят и не успеят, това те прави горд и те го виждат, и ги е яд, че си непреклонен, когато си правиш бъзици, както те правят с теб пак е яко.
А в едно столично у-ще дет се води за горе-долу елитно направо да не попада човек, то там е по-лошо и от затвор. _________________ Аз чакам твоя знак/ и двама с теб ще открием,/ нов прекрасен свят -/ дай ми ръка, подай ми ръка...
Море от любов,/ бушува във мен,/ аз искам отново,/ разсъмване с теб.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети