Психология

..или как да.. направим живота си по-приятен !

| Стани наш приятел - Вземи банер оттук и сложи на твоя уеб сайт

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Как се учи език? 
Автор Съобщение
Новак
Новак

Мнение Как се учи език?
Здрасти ;)
Стигнах до извода ,че имам огромен проблем-не мога да уча езици!Поне десетина пъти пробвах да науча английския и не става работата.Имам бая цели и езика ми е нужен.Даже мисля,че за да ми се получат нещата трябва да науча плюс английския още няколко-руски,френски,италиански..Някой може ли да ми обясни как се учи език?От кое се започва,от теорията или от зубкането на думите?Как да си ги набия в тиквата?С повторения?Предполагам има много начини,може и да не ми давате формули.Интересува ме принципа,основните неща.Стискам палци някой да даде акъл щото е важно ,а време няма :)

Вто Дек 29, 2009 10:42 pm
Профил
Site Admin
Site Admin
Аватар

Мнение Re: Как се учи език?
Здравей,

Опита ли курсове за езици - например курс по английски?

Много е полезно да слушаш неща на този език - да чуваш изрази, думи, изречения. Гледай филми, детски на енглийски език. Това е за да се потопиш в този език, така че да започне да те вълнува.
Хората, които се знимават спреподаване имат система - можеш да си закупиш учебник и диск и да слеваш крачките, описани там.

Най-важното е да се настроиш, че искаш да научиш езика и най-вече - увереност, че ще го направиш.

Вто Дек 29, 2009 10:56 pm
Профил
Разбирач
Разбирач

Според мен пък на всеки човек се отдават различни неща - например на мен литературата, на други математиката, на трети - езиците. На мен също изобщо не ми се отдава ученето на езици - не заради друго, а заради слабата ми памет, поради което много трудно запомням лексиката. Иначе пък с граматиката нямам проблем. Докато пък имам познати, които ей така защото им харесал някой език и седнали и сами го научили :shock:

И все пак - ако много го искаш, ще го направиш. Според мен най-добре да се ходи на курсове, това със самообучението с дискове и т.н. е много трудно.

Сря Дек 30, 2009 12:31 am
Профил
Новак
Новак

Не не съм ходил на курс.Безмислено е,не мога да науча нищо по този начин.Намерих си разни дискове,учебници и речници,но пак не стават нещата.Не зная как да запаметявам думите.Запаметявам ги,но временно,след седмица всичко е мъгла.Не ми е ясен принципа.Не зная дали трябва да се прави някакъв логически "въображаем свят"-чекмеджета,рафтове със папки,складови помещения ... :) или направо трябва да се буха в подсъзнанието.Незнам.Гледал съм филми,следя чужди форуми и сайтове,даже пробвах да разговарям с чужденци-не се получава.Това е по късен етап.Нямам основата.Първо трябва да се създаде някаква основа,над която да се гради.
Стигнал съм до извода че всеки може да научи почти всичко.Трябва просто да го рзбере и да го иска.

Сря Дек 30, 2009 12:50 am
Профил
Site Admin
Site Admin
Аватар

Това, което най-вече е необходимо е търпение, време и последователност.
Може би отчаянието ти се корени в това, че очакваш бързи резултати. Език се учи с години, с множество упражнения и повторения в различни контексти.
Това, че помниш нещо за седмица и след това изчезва е именно, защото информацията е влезнала в главата ти, но не се е задържала там, поради това че е хаотична и краткотрайно учена. Ученето като цяло може да е ефективно само, когато е продължително. Освен това, след като човек научи нещо, ако не го практикува - то пак изчезва.
Без постоянство и послеователна подготовка - няма как да има задоволителен и дълготраен ефект.

Сря Дек 30, 2009 1:04 am
Профил
Разбирач
Разбирач

Специално за думите мога да ти дам следния съвет - вземаш една тетрадка голям формат и пишеш всяка дума по 4 реда (съответно кратките думи по 3 реда, а дългите - по 5), като докато пишеш думата я повтаряш и на глас. Освен това си правиш и тетрадка-речник и всички думи, които си научил, ги пишеш в нея. После се самоизпитваш - закриваш думата примерно както е на английски и гледаш превода на български и се опитваш да си я спомниш. И обратното. И така ги минаваш като гламав нон-стоп, докато не спреш да бъркаш. Естествено след време се забравят, така че трябва да се връщаш и да преговаряш. Аз съм учил в езикова паралелка и това беше метода на учене на думи. Само че с граматиката ще береш ядове, защото едно е някой на живо да ти го обясни и да можеш да му зададеш въпрос, друго е със самоучител... Но пък аз като знам перфектно граматиката, а не знам лексиката - кел файда, така че май лексиката ще се окаже по-важна :)

Сря Дек 30, 2009 3:30 am
Профил
Новак
Новак

10x
А от значение ли е как ще се запаметяват и преговарят думите?Питам защото може подред а може и разбъркано.Ето как съм пробвал аз-избирам си думата която ще уча и си я изкарвам на един лист.Гледам я десетина секунди и я разделям на срички ,и букви.После я повтарям няколко пъти наглас и се опитвам да я запомня.След това я записвам петнадесетина пъти,като докато я изписвам си я изговарям на глас.Всяка научена дума си я записвам на малко листче,като от задната му страна пиша как се превежда.Преговарянето го правя като разбъркам листчетата и си взема някое произволно.Май това ми е грешката.Майче думите трабвя да се научат под някакъв ред,така че да са свързани една с друга hmmm :)

Сря Дек 30, 2009 4:27 am
Профил
Site Admin
Site Admin
Аватар

Доста по-лесно е да научиш дума, ако тя е част от изречение. Опитай със всяка дума, която си написал да я използваш в изречение. Когато е фраза и цяло изречение се помни по-лесно, защото израза носи значение.

Един факт за паметта е, че краткотрайната памет може да побере от 7+/- 2 мненонични единици.
Мнемонична единица означава - смислова единица. Такава може да е една буква "а", "б" и тн, но може да е и една дума или цяло изречение. Важното е да са свързани по смислов начин.
Т.е можеш да запомниш 7+/-2 букви и паметта ти е пълна или ако тези отделни букви са смислово свързани - по-големи обеми - например 1 мнемонична единица може да се превърне и цял абзац или текст, стига да обединява смислово елементите в него.
Така че, колкото по-големи са смисловите елементи - толкова повече информация можеш да поемеш. За това ако думата участва в изречение - ще е по-лесно да я научиш

Сря Дек 30, 2009 4:53 am
Профил
Новак
Новак

Ехехеее супер. Но още не мога да правя изречения :) Може да си изкарам от нета думи които се срещат често или такива които са свързани с интересите ми.Ще ги разделя на групи от по 25-30 думи и ще ги уча така.Дано се получи.То си мисля че е като всичко друго.Номера е веднъж да му хванеш чалъма,после става по лесно.

Сря Дек 30, 2009 6:17 am
Профил
Доктор
Доктор
Аватар

Здравей!
Моите поздравления за амбицията ти!!!

Много е важно като учиш - да четеш и пишеш едновременно, да вникваш в граматиката! В повечето езици си има определени закономерности и като ги осмислиш - вече е лесно - започваш да мислиш на английски...немски...френски...мисълта ти тече в рамките на тези закономерности!

А за думите - аз имам изпитана технология! освен речника - собственоръчно направен и тетрадките с упряжнения - вземаш листи, нарязваш ги на малки правоъгълничета (колкото лентички) и пишеш от едната страна думата на съответния език (не транскрипцията, а както си е), а от другата страна - значението на български! Слагаш всички лентички в един панер и си ги носиш увас във стаите с теб. докато си почиваш, докато хапваш, докато пиеш кафе - това е интересна и полезна занимавка.

И най-важното е упоритостта! Аз така научих гръцки език писмено и говоримо, съвсем сама, само с амбиция и мерак!

Успех!!!

Пет Яну 01, 2010 3:47 pm
Профил
Новак
Новак

Има малко напредък-вече зная 128 думи хехе :)
Сега ги уча по този начин:
Първо разглеждам хубаво думата.Гледам дали има някакви характерни неща в нея,примерно две повтарящи се букви-ss,ll...После си я представям.Апитвам се да я видя цялата,да я напиша буква по буква и я казвам наобратно.По дългите думи са ми проблем,но тези с по 4-5 букви си ги въртя както си искам.Предполагам че след време и тези с повечето букви ще ми станат лесни.След това пиша думата 10 пъти като гледам да не я изговарям наум.Просто докато я пиша я гледам съсредоточено.Не бързам и пиша почти печатно.(Май има нещо дефектно в мене,досега винаги съм писал различно.В смисъл неска пиша по един начи а утре по съвсем друг.)После я пиша още десет пъти като прибавям и превода.Реших да пиша вертикално защото мисля че по този начин се възприема по лесно.Няма запетайки и самите думи са по подредени.Докато пиша гледам и горната дума.След това казвам научената думичка няколко пъти заедно с превода.От няколко дни правя листчета и като излизам пешачката си ги нося в джоба :) Направи ми впечатление нещо много интересно.Съня е от значение.Уча думите,преспивам един сън,преговарям ги,пак преспивам и на следващия ден ги зная перфектно.Нечиста сила.Но мисля че прескочих стъпало.Първо трябваше да науча добре азбуката.Ще довърша думите които съм си изкарал и ще я почна.
Преди много време,някъде из нета(тъмна Индия ми е,не помня къде беше).Попадах на тема в която се споменаваше бърз метод за учене на думи,по 300-400 на ден.Възможно ли е и как става номера?Знае ли някой?

Нед Яну 10, 2010 5:51 pm
Профил
Гуру
Гуру
Аватар

Пак си се разбързал някъде... ;)
Аз съм като ttttt, от езикова гимназия. Към неговото описание ще добавя, че учехме текстовете, от които са думите, наизуст. Така запомняш и как се използва думата, а не само нейното значение. Мисля, че имаше ефект, поне при мен.

Пет Яну 29, 2010 4:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ]