Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Преодоляване на несигурността

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Полезен съвет
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Crazyreality
Новак
Новак

Местожителство: In Da darnkeSs

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 2:39 pm    Заглавие: Преодоляване на несигурността Отговорете с цитат

Искам да попитам как се преодолява или ако може да ми дадете някакви статии по въпроса за самата несигурност в хората. Ясно е че говорим за някакъв страх от провал. Вътрешни бариери и т.н., но какво можем да направим по въпроса?

П.П. Здравейте. Надявам се темата не е на погрешното място. Не уча психология но ще се радвам да споделите каквото можете по въпроса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 3:00 pm    Заглавие: Re: Преодоляване на несигурността Отговорете с цитат

Crazyreality написа:
Искам да попитам как се преодолява или ако може да ми дадете някакви статии по въпроса за самата несигурност в хората. Ясно е че говорим за някакъв страх от провал. Вътрешни бариери и т.н., но какво можем да направим по въпроса?

П.П. Здравейте. Надявам се темата не е на погрешното място. Не уча психология но ще се радвам да споделите каквото можете по въпроса.

Привет, Crazyreality Smile
Не знам дали ще успея да помогна, защото и аз не съм психолог. Мога само да кажа как аз започнах да се справям полека-лека. Ами разбрах някои неща за себе си, като например че не съм глупава. Embarassed Wink Или поне не бях по-глупава от другите в средата, в която се движех.
В един момент си казах: е, какво му мисля толкова за всичко? Ако направя нещо, за което може после да съжалявам, ще измисля начин да се оправя. Нали затова ми е главата? Защо трябва да седя и да се чудя дали да направя нещо? Винаги и за всичко? Айде стига вече.
Това беше едно от нещата, които ме направиха малко по-уверена. Друго нещо беше осъзнаването, че хората не се вглеждат толкова в мен, колкото си мислех. В крайна сметка, те си имат свои грижи и не обръщат голямо внимание на странните ти дрехи, примерно. Или на това, че ходиш с петно от акварелни бои на бузата. Помисли, ти обръщаш ли внимание на такива неща? Виждаш някой странен тип и след 2 минути си го забравила.
Не знам дали това имаше предвид, може да дадеш пример за ситуация, в която неувереността ти е попречила, за да можем да помогнем Smile
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 3:47 pm    Заглавие: Re: Преодоляване на несигурността Отговорете с цитат

ghh написа:
Привет, Crazyreality Smile
Не знам дали ще успея да помогна, защото и аз не съм психолог. Мога само да кажа как аз започнах да се справям полека-лека. Ами разбрах някои неща за себе си, като например че не съм глупава. Embarassed Wink Или поне не бях по-глупава от другите в средата, в която се движех.
В един момент си казах: е, какво му мисля толкова за всичко? Ако направя нещо, за което може после да съжалявам, ще измисля начин да се оправя. Нали затова ми е главата? Защо трябва да седя и да се чудя дали да направя нещо? Винаги и за всичко? Айде стига вече.
Това беше едно от нещата, които ме направиха малко по-уверена. Друго нещо беше осъзнаването, че хората не се вглеждат толкова в мен, колкото си мислех. В крайна сметка, те си имат свои грижи и не обръщат голямо внимание на странните ти дрехи, примерно. Или на това, че ходиш с петно от акварелни бои на бузата. Помисли, ти обръщаш ли внимание на такива неща? Виждаш някой странен тип и след 2 минути си го забравила.
Не знам дали това имаше предвид, може да дадеш пример за ситуация, в която неувереността ти е попречила, за да можем да помогнем Smile

Здравей и благодаря за отговора.

Много си права за това което си написала и мисля, че вече минах през този етап. Наистина беше доста дълъг път и от време на време ми се случва за по-обикновени неща да се чувствам несигурна, но мисля, че успявам да го преодолея и точно по начина, по който си го написала - действам. А понякога си се притеснявам. Малко притеснение не е толкова тежко. Не е както преди - вече не се притеснявам да задавам въпроси. Не се притеснявам да си казвам мнението макар и да има възможност да не го приемат. Също така не се притеснявам да се изложа. А и мисля че преди съм се притеснявала по скоро да не ме помислят за тъпа и да не се изложа отколкото защото аз съм се чувствала такава. Всъщност проблема ми беше по-скоро с това как и дали хората ме приемат и харесват. Но вече мина това желание , aма май не съвсем .... Оказа се обаче че има нещо което много ме притеснява. Толкова ме притеснява, че гледам да избягвам самата ситуация, защото само мисълта да попадна в това положение /което не е притеснително, а е напълно нормално даже/ ме кара да се чувствам все едно ще припадна. Абсолютен блокаж. Страх. Дишането ми спира и започвам да се задушавам и да терперя, усещам как ми прималява. Установих че това идва от вътрешната ми несигурност. За съжаление говорим за ситуация, в която не се изпада всеки ден. Ситуация в която съм в момента и не зависи от мене. Като цяло мога просто да игнорирам проблема и да продължа да си живея по старо му, но предполагам един ден отново ще се изправя пред същата ситуация. Всъщност наскоро ги осъзнах нещата. Просто незнам как да го преодолея. А ми пречи. Мисля че с времето може да се оправи, но ще стане бавно. Но не знам дали само осмислянето на нещата ще ми помогне. Как мислиш? И успях ли да обясня горе долу нещата?
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 4:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте и от мен.
Благодаря ти за тази тема, защото тя наистина е много ключова и много хора имат подобни проблеми, независимо от какво точно го отключва този страх.
Аз имам АДСКАТА сченична треска например - от интервюта, от изнасяне на доклад, реферат или на каквото и да е пред хора. Сама за себе си съм открила, че това е именно страх от унижение, грешка или че ще изглеждам тъпо или недостатъчно квалифицирана. УЖАСНО Е.
Наскоро даже имах ситуация - или изнасям 5 мин реферат или отивам на изпит върху целия материал - познай какво избрах.
Истината е, че не трябва да отлагаш. Аз така се спасявах - като отлагам.. и все не идваше правилния момент. Всеки път преди да ми се наложи - 1 седмица предварително бях много напрегната. В един момент установих, че колкото повече отлагаш и се плашиш и избягваш ситуацията - толкова повече те е страх следващия път. Страхът е хищник и усетили ли слабост - напада. За това гледам да не отлагам - когато усетя желанието да си тръгна, да зарежа всичко, да избягам си казвам - я се стегни, ще избягаш сега и утре и при следващия път, това ли е животът, който искаш?. Мобилизирам се и трепереща и пребледняла просто се хвърлям през глава. След това си казвам - ето видя ли, че няма страшно...
Според мен всичко е до практика.. да се убедиш, че хората те взимат на сериозно и когато го видиш от тях, леко полеко започваш да си вярваш и ти.
Незнам каква точно е ситуациата при теб.. но опитай с надъхване и най-вече като си казваш, че от тези оправдания и слабост само ти губиш... никой не го интересува за твоите притеснения - техният живот си тече и няма време за страх и притеснения и оправдания. Дори и да можеш да се обосновеш защо не вървиш напред - никой не го интересува...но в твоята кошница се е появила поредната неусъществена ситуация заради страх. както казваше един познат (а той незнам от къде го е чул) Животът е прекалено кратък за да ти пука.
Life is too short to give a damn.
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 4:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите.

Така е не трябва да се бяга. Права си lady-to. Ще трябва да се хвърля напред с главата. Само да не ми прилошаваше. Мисля че това е най-големия ми проблем за да преодолея дадената ситуация. Може би наистина трябва много да се надъхам, както казваш, преди дадения момент, защото после ще е късно. Незнам - спирам да мисля, да дишам. Какво осъзнаване. Дори незнам къде се намирам. Но мисля че ще се справя.... "Бавно но славно", както обичам да казвам аз Smile

Пак благодаря за отговорите.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 5:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбирам те напълно. Аз като излезна пред хора и после не помня нищо. Все едно черно петно. Преди това съм сърцебиене, треперене, гърлото ти се схваща и ти е едно сухо и единствената мисъл в главата е "как да избягам". Много ми е познато чувството, че ще пропадам. Но за съжаление... не можеш да пропаднеш наистина, колкото и реално да го чувстваш. Понякога даже съм го искала, за да се отърва. Но от паника - не се припада - гаранция. Аз 6 месеца чаках "ей сега ще е, е ако ей сега не припадна.. край припадам..." и нищо. След това с подходящата литература, разбрах, че няма припадане - само усещане за такова. Така, че...с главата в стената - пък да става каквото ще.
Замисли се.. и да припаднеш (което е невъзможно, колкото и реално да го чувстваш, както казах), какво от това...какво ще стане??? Аз даже по едно време си казвах.. ми аз като припадна, нищо няма да чувствам, да му мислят тези около менSmile)
Но сериозно...това е паническа атака, провокирана от страх (който и да е твоят). Не си първата, няма и да си последната, която смята, че умира...от страх. Истината е, че това е само защитна реакция на организма, тъй като бадемовидното ядро в мозъка ти е сигнализирало някаква опасност и е друннало алармата. За това тялото ти се мобилизира - потготвя се за битка или бягство. Т.е това, което се случва с теб е физическият начин на тялото ти да се защити. А психиката ти подпалва огъня още повече. В такива моменти поемай баааааавно и много дълбоко въздух и издишай...ще те поотпусне, но не повтаряй много на често за да не се хипервентилираш и наистина да припаднешSmile))
Абе не му се шашкай (кой го казва, сега разбирам колко има е лесно на тези, които ми го казват на мен, а аз просто искам да ги убия и да им кажа, че умирам) Smile))
Дано да помогна.
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 5:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да аз бях чела някъде за предоляване на задушаването - вдишваш дълбоко въздух и задържаш като броиш до три. После бавно издишваш. После пак. Така няма опасност да се получи хипервентилирането. Да споделя - на някой може да помогне.

И мерси за успокоението. И аз си мисля, че няма да припадна, ако се сетя да дишам, но явно няма начин за преодоляване, в който да не се стигне до неприятния момент със прилошаването. Ще бъде гадно, но ще мине .... нали така? Както когато някой трябва да иде на зъболекар. Аз предпочитам да не отлагам, така гадното минава по-бързо, докато някои хора отлагат за да не им е гадно, но през цялото време мислят за това колко ще им е гадно. Просто трябва да преживееш ситуацията за да мине. Еми сега само смелост трябва да събера, а? Embarassed

Хубаво е че ти си се справила. Със сигурност е било тежко, но си излезнала победител от ситуацията. Не си се поддала на страха и сега не зависиш от него. Това е свобода. Свободата да се чувстваш добре и доволен от себе си. Честито Very Happy
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 5:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ААА ти пък. Това, че откривам начин да се боря е различно от това да го преодолея. По-скоро съм се качила на магистралата за справяне, но ми предстои бая път да измина. Как да го кажа.. знам, че съм на прав път, но още не мога да бера плодовете. Така, че и аз имам да се мобилизирам, колкото и ти. Даже ми се обадиха утре за интервю с лидера на компанията. Не ме питай какво ще ми се случва със стомаха утре. А и цяла нощт до тогава. Но си повтарям - голяма работа и да не ме харесат - какво? Те ли са ми критерии...(не, че действа много.. но за момент отпъска)Smile Стискай палциSmile
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 5:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ааааа забравих да кажа...понякога когато го изкараш на майтап - по-лесно се пречупваш. Ама зависи какво е де...Примерно ако ме спрат полицаи и се притесня - казвам нещо като "ами да какво да направя блондинка съм" и те се засмиват и ...бариерата пада. Трябва да го пробвам утре...
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 6:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

О да определено помага. То това го научих от една моя близка приятелка. Непрекъснато се надсмиваше над себе си. Според мен човек трябва да може най-вече над себе си да се присмива. И да бъде мечтател. Две неща които са много важни за психическото здраве на хората.

П.П. Ама тебе всеки ден ли те спират а? Shocked

П.П.П. Аз ще бъда блондинка под прикритие ... Laughing
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 6:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се опитвам да правя същото - да се надсмивам над себе си... една случка
Един мой понат изкарва книжка и ще ме вози...кара, обаче някакви му присветват с фарове - вечерта това..Той се чуди за какво и проверява дали е на дълги - оказва се, че не е и продължава като си мислим и двамата, че нещо сме се объркали. Малко по-нататък ни спират полицаи - момчето видимо притеснено - все пак за първи път му е. Оказва се, че е карал без фарове. Слиза да му пишат акт. При което аз отивам при полицая и му казвам на моя приятел да отиде да си спре касетофона и аварийките, за да не му падне акумулатора. ПОлицаят се опулва и казва.. "как ще спре аварийните..според вас те за какво са" и аз естествено надъхана казвам "ами.. когато паркираш да сигнализираш на този отзад, че ти искаш мястото и ще паркираш", той ме поглежда учудено и казва "е защо според вас се казват аварийни", и аз се усмихвам и казвам "еее това го знам - защото като ги пуснеш ти пада акумулатора и аварираш"... естествено полицаят се засмя и ни пусна.Smile)
А и други случаи съм имала.. в които полицаите май обичат да се чувстват по-умни от теб... тогава са като поласкани и са...по-благородни и те пускат..."от тях да мине". ПОнякога е трудно да се правиш на по-тъп, но като се присмиваш над себе си - както каза...всичко става някак си по-лесно.
Milady
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 6:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Надали има човек, който да не страхува от нещо. Лошото е, че понякога тези страхове могат да попречат на развитието ни, на прогреса.Страхът от провал може да ни изолира от другите. Понеже веднъж не си успял, то следващият път ще си по-предпазлив, дори ще се откажеш. Но, истината е, че всеки в някой момент се проваля, затова не трябва да се страхуваме от провали, а след като сме паднали, да се изправим и да продължим да опитваме докато успеем.
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 9:56 pm    Заглавие: Re: Преодоляване на несигурността Отговорете с цитат

Crazyreality написа:
Ситуация в която съм в момента и не зависи от мене. Като цяло мога просто да игнорирам проблема и да продължа да си живея по старо му, но предполагам един ден отново ще се изправя пред същата ситуация. Всъщност наскоро ги осъзнах нещата. Просто незнам как да го преодолея. А ми пречи. Мисля че с времето може да се оправи, но ще стане бавно. Но не знам дали само осмислянето на нещата ще ми помогне. Как мислиш? И успях ли да обясня горе долу нещата?

Ами добре обясни състоянието си. Доста хора тук са имали такива пристъпи. Ама не разбрах за ситуацията... Е, ако не ти е удобно да я опишеш, няма проблем, обаче ти сама каза, че е нормална... и ми е странно, че не я казваш.
Ако наистина убедиш себе си, че това се случва на много хора, може би ще ти олекне. Засега ми изглежда, че го знаеш само на думи, но не си много убедена вътрешно.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Полезен съвет Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї