Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Сънищата
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Философия,Митове и Легенди
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2007 2:14 am    Заглавие: Сънищата Отговорете с цитат

Искам да отворя тема в този раздел "сънища", защото за сънищата има страшно много "бабини деветини". Използват се масово съновници, суеверия от рода на "Ако сънуваш чиста вода е на лошо" или пък неща от рода на "ако си в булчинска рокля, ще се разболееш". Истината е, че тези неща са за хора, които вурват, че ако стъпят на кръгъл канал ще им се случи нещо лошо или ако хлябът е на обратно също. Незнанието на хората ги кара да вярват в нещо "съдбоносно и мистично", защото нямат друг отговор.
Сънищата са много разглеждана тема и точно заради това, че хората са свикнали да отдават всичко на съдбата, знаци и какво ли още не. Не отричам, че има такова нещо, но особено в психологията - това няма място. Фройд например е разглеждал много този проблем и голяма част и много важна роля в неговата психоанализа са играли именно сънищата. Един привидно "смахнат" сън, след разговор тип асоциации се оказва съвсем истински страх в реалността, който съзнанието ни се опитва да премахне, за да запази здравия ни сън.
Освен глупостите за суеверията в съня, тази теория все още не е подобрена.
Една жена например разказва, че сънувала как отива на театър с мъжа си и толкова много бързала, че купила билети още за предпремиера, по-скъпи с 5лв и когато отишли - се оказало, че половината салон бил празен. Тогава дошла неината приятелка и започнала да и разказва, че наскоро се е омъжила. Разгадаването на съня е отнело доста време и асоциации, но се устонавява, че жената се е омъжила рано - доста рано, от страх да не остане сама. Нейната приятелка наистина наскоро се омъжила , а тя е с 5 години (5 лв) по-млада от нея. Сънят се смята, че е защото нея я е яд защо е бързала толкова да се омъжи (празния салон) като нейната приятелка е по-млада и пак е успяла.
Rolling Eyes Laughing
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ani-bani
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пон Фев 05, 2007 6:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А как да разбера аз когато сънувам какво означава? По това, което каза се правят тези асоциации - но как да ги направя?
Върнете се в началото
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 06, 2007 2:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А има ли нещо известно за сънищата, които по-късно се сбъдват почти 1:1? Става въпрос за неща и ситуации, които ти се случват и които ти си сънувал и са ти познати. Нещо като deja vu.
Как ги обясняват?
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Фев 06, 2007 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да ти кажа - не съм много сигурна. Това би могло да има обяснение с това, че понякога човек има предчувствия. Фройд смята, че сънуването е пазител на съня (спането). Защото връзката е следната: - когато имаш стресова ситуация или проблем, той пречи на дълбокия сън, който е много важен. Следователно работата на съня е да преживееш ситуацията, която ти пречи на сън и така преживявайки я ти се успокояваш и тялото ти може да си отпочине. Подобно обяснение Фройд дава и за това, че когато сме жадни - сануваме, че пием вода, нопонеже това не може просто да се преживее, сануваики натрапчив сън, че пиеш нещо те кара да се сабудиш, за да дадеш нужното на организъма си. Подобно е и когато те боли нещо наистина, но не е достатъчно силна болка за да те събуди - сънуваш как те наръгват или каквото и да е като кошмар или просто моменто обяснение на сузнанието ти от къде идва болката за да може да го игнорира ида наблегне на спането.
И така да се върна на темата - ако ти имаш предчувствие за нещо - добро или лошо, тъй като то ти пречи и има опасност да попречи на здравия сън - ти го сънуваш - т.е изобразяваш предчувствието.
Другото вайно е "цензурата" в съня. Фройд открива, че истинското съдържание на съня не е това, което всъщност сънуваме. Т.е едно от обясненията би могло също да бъде свъпзано с това, че в тези определени сънища липсва цензура - за това е 1:1 това, което сънуваме с това, което се случва.
Фрой това е измислил - а аз определено виждам логика PDT_014
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Вто Фев 06, 2007 7:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не знам дали става въпрос за предчувствие... не знам какво има предвид Фройд под "предчувствие". Нещо, което очакваш да се случи поради логични причинно-следствени връзки или нещо, което мислш че ще се случи без да знаеш защо?
Конкретният сън, който имах предвид, когато писах предишният си коментар беше в началото на 1-ви курс студентка, 1-ви семестър. Сънувах, че съм в една зала, и правим някакви упражнения, а преподавателката се разхожда около масите.
По време на вторя семестър се оказах в ситуация със същата зала, със същата дъска и същото преминаване на асистентката покрай бютото ми. Направо се втрещих!
Ха сега!
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Фев 06, 2007 7:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ммда - т.нар. Дежа ву. Ами знам ли..не мисля,че има отговор на този вапрос. Има предположения - например Бъг в системата Laughing Laughing , но тук вече нещата са повече до - прераждания, енергия и какво ли още не - зависи каква е гледната ти точка по тези обширни и никога не намиращи отговор теми. Дежа ву се случва на всеки, на мен лично много пъти - може би има някаква връзка и сънуването - но..май не сме дорасли до там да го знаем Wink
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Вто Фев 06, 2007 10:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е. И аз мисля, че им мнооого неща, които хората още не знаят. За една част от нещата по света сме си измислили приемливи обяснения, за други - не толкова приемливи, а за трети - хал хабер си нямаме. Дано в този ми живот да обяснят какво е дежа ву-то, че ми е много интересно Smile Сънищата - също.
Иначе Тери Пратчет дава интересни идеи за времето, с които може да се обясни и дежа ву. Не че ви зарибявам да го четете де, да не си помислите такова нещо Very Happy Wink
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Фев 06, 2007 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз да си призная харесвам теорията на Фройд за сънищата. Лично съм я прилагала на познати и се стига (за някои по-лесни сънища) до идеята и до проблем, който е тормозел на подсъзнателно ниво познатата ми в този период, в който го е сънувала. Интересна и много вярна и много използвана и сега в анализата е тази теория на асоциациите. Дори на себе си съм си го пролагала, но е много трудно да излъжеш себе си. Но ако приложите на някой асоциации, ще видите за какво говоря.
Много важно е обаче "интервюирания" да казва първата дума, колкото и глупава да му се струва, която му е изплувала. Често те без да искат съботират анализа заради това, ч'е им се струвало много тупо да е така и го нагласяват, а има ли мисъл - всичко се разваля. На подсъзнателно ниво, първото нещо, което излиза е истинско - то е водещо. Когато се уплашим от нещо - първата мисъл не е логична, но е истинска - това е нещото, което наи-силно ни плаши и стресира.
Angel
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Фев 07, 2007 11:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък сънувам само тъпотии. Специалитет ми е да комбинирам най-големите абсурди в един сън. Поне не са кошмари де, просто тъпотии. Един път сънувах резултат от мач, който после се сбъдна, обаче това си е пълен късмет. Не мисля, че хората могат да виждат бъдещето в сънища. Да се разреши даден проблем от ежедневието-да, но видения не. Аз поне смятам, че е така. Сигурно щото не ми се е случвало PDT_008
Върнете се в началото
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Чет Фев 08, 2007 10:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Естетсвено, имаш право да вярваш или не вярваш в каквото си искаш Smile
Но щом хората са измислили израз Deja Vu и се развиват теории за него, значи все някой го е имал, нали?
Angel
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Чет Фев 08, 2007 12:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази фраза се превежда "вече видяно" доколкото знам, но определено човек може да има дежа ву и не само на сън. Понякога казваш дежа ву просто като не може да се сетиш къде си вижал нещо, което виждаш и в момента. Помниш ли Нео как имаше дежа ву, пък то се оказа бъгава матрица Smile
Върнете се в началото
Stoni
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: Земята ( временно )

МнениеПуснато на: Чет Фев 08, 2007 5:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А това какво е??
Едно време когато имах повече време и спях до обяд, защото сънувах едни много готини неща се събуждах около 9-10 сутринта, ходих да пикая и пак си лягах и имах способността да заспя и продължа съня от там до където беше прекъснат...и това го правях съзнателно...същите хора същите действия и място историята продължаваше като на филм Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Чет Фев 08, 2007 5:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoni: Ааа да, и аз като малка можех да управлявам сънищата си. Mожех и да се събуждам когато поискам с едно специално движение на ръцете Smile
Но не мога да го обясня.

Angel: Пак казвам, можеш да вярваш на каквото искаш. Аз също вярвам най-вече на това, което виждам и ми се случва. Вече описах какво ми се случи и си спомням много добре къде бях виждала ситуацията - в един сън!
Но също знам, че не мога да те накарам и ти да повярваш, така че... peace!
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Фев 08, 2007 11:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Незнам за контролирането на сънищата, защото на мен ми се е случвало несъзнателно да сънувам кошмар и се будя и пак продължавам. Там проблемът беше обратен, защото исках да спра да го сънувам, но не можех. Трябваше да стана да се разсея и чак тогава имах шанс. Случвало ми се е обаче нещо друго. Ималх сън, че ме гонят някакви и аз влизам за да избягам в апартамента на баба ми. Там имаше 2 шкафа и тя ми каза, че ако влезна в единя ще ме хванат, в другия ще избягам. Влезнах в един и те ме хванаха. След месеци, може и година сънувам същия сън - стигам до шкафовете и се сещам, че в този са ме хванали, и влизам в другия и избягвам. И това е само промер, има още няколко такива, в които се сещам, че съм ги сънувала и то разпознавам,че сънувам и всичко. Странна е тая работа определено PDT_037 PDT_014
Stoni
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: Земята ( временно )

МнениеПуснато на: Пет Фев 09, 2007 1:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз се сещам на сън че е сън...обаче ми е най кеф когато започна да падам от високо и се сетя, че мога да летя и като му литна...като птца и летя и гледам и пикирам и едни готини месности....същото е като потъна...затаявам дъх да не се одавя обаче като ми свърши въздуха и казвам неиздържам и поемам въздух и тук усещам, че е сън и мога да дишам под вода и като заплувам като риба и си дишам под водата като амфибия Very Happy Very Happy Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Пет Фев 09, 2007 11:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoni написа:
И аз се сещам на сън че е сън...обаче ми е най кеф когато започна да падам от високо и се сетя, че мога да летя и като му литна...

Хаха! При мен е точно обратно. Летя си, летя си и по някое време се сещам, че аз сънувам, а хората не мога да летят, и повече не мога. Всичките ми опити от тук нататък се свеждат до големи подскоци. И се ядосвам, и се събуждам Crying or Very sad
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Фев 09, 2007 5:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Aз знам, че не можеш да умреш на сън. Ако умреш - значи и на реал е така. Няма как иначе. мен са ме стреляли, давили, хапала ме е змия и какво ли не Laughing Laughing ама се оказах желязна. Но винаги ме е било страх от високо на сън - неистов страх от балкони, асансиори и змии. Предполагам това си е нещо характерно за мен, но ако сънуваш, че си под вода и не можеш да дишаш - си имаш тоя проблем и на яве. Симптомите, които имаш на сън, са от наявето. Ако те боли крак или ти е изтръпнала ръка - сънуваш, че те наръгват с нож или каквато е болката.
Willie
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Пет Фев 09, 2007 6:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Стони и на мен ми се е случвало да летя или плувам под вода на сън. Уникално е! Обаче за съжаление, това се е случвало само няколко пъти през целия ми живот. Явно тайничко болния ми мозък ме кара или да се метна от някоя скала, или в някой кладенц и тогава вътрешния ми глас да каже "майтап бе Уили.."Smile
Шегата настрана, но усещането е просто уникално. Няма две мнения по върпоса. Завиждам ви на всички, които могат да контролират сънищата си.
Върнете се в началото
kotarana
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Фев 13, 2007 12:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сънищата са странна работа. Аз пък не съм сънувала нито, че летя нито, че плувам под вода, но на сън не мога да тичам или да крещя. Веднъж сънувах, че хващам приятелят ми да ми изневерява и до хванах за врата и исках да го ударя. Толкова злоба имах и замахвах и просто не можех да стигна до него, все едно го галех. И се засилвам пак и пак и все не ставаше. Събудих се потна и много го мразех. Реших, че поне на живо ще го ударя Laughing . Но и когато съм бягала от убийци и какво ли не е ужасно усещането, че ПРОСТО СИ КАТО САКАТ. Sad
lili
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Сря Фев 28, 2007 9:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз сънувам най-различни сънища.Някой успявам да си ги разтълкувам,други не.Случвало ми се е както при някой от вас да съм в определена ситуация и да се сетя,че съм сънувала същият момент.По принцип обичам да сънувам,но не ми харесва ,че понякога не се наспивам от тях.Да не кажа,че при по-дълъг сън(или поне на мен така ми се е струвало),направо съм изморена.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Философия,Митове и Легенди Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї