Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 4:19 am Заглавие: Увод в психологията
Молбата ми е следната, нямам понятие от психология, но в понеделник имам изпит по увод в психологията.Много ви моля, ако може да помогнете с конспекта, даже не мога да сглобя инфо от нета Трябват ми всички общи и основни понятия, съвсем сбитичко като за 3
За всеки случай давам конспекта:
ФИЗИОЛОГИЯ НА УЧЕНЕТО
Безусловен и условен рефлекс.Първа и втора сигнална система.Акцептор.Инстинкти и нисши емоции. Инструментално научаване. Теория на стимула и реакцията. Оперантно научаване.
УСЕЩАНЕ
Теория за специфичната енергия на Мюлер. Теория за отражението. Екстероцептивни и интероцептивни анализатори. Аналитико-синтетична дейност на периферната и централна нервна система. Вестибуларен, обонятелен, вкусов, кожни, двигателен, органни анализатори. Чувствителност и прагове на усещане. Адаптация. Взаимодействие между усещанията.
ВЪЗПРИЯТИЯ И ПРЕДСТАВИ
Възприятие.Възприемане. Илюзии. Представи.
Това е много материал. За някои от темите мога да ти помогна, но не за всички. Какво ти трябва точно ? Трябва да изпиша поне 3 форума на тези теми. Особено за възприятието и усешането е страшно дълго - ако имаш представа що е рецептор - те са няколко вида рецептори за дадените области. Избери си темички и ще ти обясня за тяхр но за всичко няма да имаш време _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 11:11 pm Заглавие:
Ей на това се вика УВОД в психологията! Много бре!
Аз от психология разбирам, само колкото да се оправя с моята глава, но тук има нещо, което може и да ти е полезно - речник с темини:
http://psychologyjournalbg.com/index.php?option=com_glossary&Itemid=48 _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Пон Фев 05, 2007 4:50 pm Заглавие:
Психологията е тема, която тепърва ще придобива популярност. Вече хората са много отчуждени. Живеем като вълци- единаци, поръчваме храна по телефона, пазаруваме онлайн и най-вече- така дори комуникираме с другите хора. Лошо няма, но май-отиваме в крайност, която ни кара вътрешно да се чувстваме самотни и да ни се говори с някой "на живо". Тук идват хората, чиято работа е да ни "слушат" като си изливаме душите. В страната даже май-има недостиг на психолози. Не говоря толкова за психиатър (хората дето дават лекарства) а за тези които помагат на нормални хора, които просто искат да споделят проблемите си без някой да се възползва от това. Сега вече не е комунизъм да ни набиват в главите колко сме силни, смели и колко здрава е нацията ни. Истината е, че младите хора сме по-скоро объркани и стресирани. Аз яко подкрепям отварянето на хората към нещата, помагащи ни за душевното здраве. Като бях тинейджър виках "Кви са тея тъпотии бе", обаче като зажевее човек сам, като почне сам да се изхранва и напусне семейството си за да се оправя сам, много "тъпи" неща се вземат на сериозно. Абе както и да е, нещо се увлякох. Важното е да се споделя. Хубавото на нет-а е че си плямпаш квото искаш щото никой не знае кой си и така реално "разтоварваш". Айде стига съм разтоварвал, време е да почета другите кво са писали.
А аз и на живо така си плямпам и не се претеснявам...усещам се свободен, силен, честен и весел в повечето случаи а на фона с останалите изглежда, че съм нещо луд...ама дали съм аз или те е важното какво си мисля аз, май
А по темата...сложна работа 2 пъти ме късаха на въведение в психологията...понятийния апарат е сложен и длъг...нямаш ли добра памет от тип "зуб"...мамата си трака...после е по лесно
А по темата...сложна работа 2 пъти ме късаха на въведение в психологията...понятийния апарат е сложен и длъг...нямаш ли добра памет от тип "зуб"...мамата си трака...после е по лесно
Всичко е вапрос на разбиране - ако го разбереш, нямаш проблем. Зуб-а както го нарече за мен поне е в биологията, неврогенетика и тн - където се учат ензими, вериги, бразди и какви ли не вени, рецептори, пътища и тн. Голяма част се учат и разбират. Ако не учиш психлогия - тия въведения и уводи са яко трудни и тъпи за разбиране. Пишат с отвратителен "академичен" стил - изречения, които са завъртяни и са от сложни по-сложни, да не би да си кажем - тоя не е гений. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Така е но и типа памет е от значение...аз в натоварени моменти си забравям рожденната дата и ако не си извикам на помощ визуалната памет и не си представя пролетта в края на април няма и да си я спомня ...а може би съм мързелив а може би разсеян...но си мисля определено, че на хората със зуб паметта им е по лесно
Не е така изобщо. Зуб паметта както я нареч е е страшно неефективна. Отнема много време за заучаване, когато материала не се разбира и много бързо се забравят нещата. Асоциативното мислене е наи-дълготрайно и лесно за извикване - т.е когато се разбират нещата, ние градивно си ги трупаме по категории в съзнанието ни - така ги и извикваме. Ако ти задам да запомниш 10 думи - вилица, котлон, печка, врабче, лъжица, синигер, нож, хладилник. и те накарам след времем да ги възпроизведеш - ще видиш, че ще се сетиш за лъжица (например) от там много лесно ще ти излезнат и вилицата и ножа, след това има пауза докато се сетиш следваща дума от друга категория. Така, че зубренето е заучаване а не разбиране.
Не можем да възпроизведем нещо, което не е влезнало в паметта ни.Нещо, което не е научено - няма как да го извлечем.
А ако понякога не можеш да изкараш нещо, което знаеш, че знаеш - то е просто, защото в този момент бъркаш в друг шкаф в паметта. Дай си време да се расееш без да мислиш за него и то ще си изплува, когато най-малко очакваш.
Кво да се прави - бъгави сме
П.С - Знам, че думите са по-малко от 10 _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Да но понятийния набор от думи в психологията обикновено е бъкан с чуждици и аналитичната памет не е способна да си отвори чекмеджето и се налага в началото да се наизустява, защото увод естествено е в увода и пнятийния апарат е все още сух...спасението е с речник в ръка но това води до отнемане на много повече време...така си мисля...а после наистина е по лесно с наличието на аналитичната памет..
та затова казах, че е по лесно на хора с "копи"
Абе знае се, че всичко си има + и -. Но мен ако питаш съм с две ръце ЗА разбирането при ученето - аз поне каквото разбера запомням, каквото не - го сглобявам по логика _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
За това спор няма...учиш ли без да разбираш е излишно... а и аз се опитвам така да я карам като теб...а и сглобяването с времето става все по лесно...просто бялите полета са по малко по повърхноста и се сглобява по лесно...а ако се върнем на молбата по темата...май не сме помогнали много
Аз си признавам, че е щото немога
Ами аз мога много, но това е материал, който е за години писане. Пък и нали се сещаш, че не може да се помогне от днес за утре _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Браво за 5-цата, следващият път, по-отрано и по-конкретно и може и да помогнем повече, въпреки, че ако на този целия материал му викате увод и си имал 5-ца си си готов за завършване _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети