Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

КОЙ от форума КАКВО работи?!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 3:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Психолог съм по образование.Банкер по професия.

Laughing Cool Това ми звучи много добре. И какво, Дедо - помага ли психологията в банкерството??

Мен ми се струва, че много може да помага - уууххааа Laughing Направо ги оплиташ до ушите сигурно. Мисля си че психологията навсякъде помага - логично, но пък където става дума по-пряка работа с пари - търговия, банкерство и т.н. еееееххх - това може да е рая PDT_003
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 4:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="Елси"]Психолог съм по образование.Банкер по професия.

Laughing Cool Това ми звучи много добре. И какво, Дедо - помага ли психологията в банкерството??

Мен ми се струва, че много може да помага - уууххааа Laughing Направо ги оплиташ до ушите сигурно. Мисля си че психологията навсякъде помага - логично, но пък където става дума по-пряка работа с пари - търговия, банкерство и т.н. еееееххх - това може да е рая PDT_003[/quote

Психологията наистина би могла да помага много във всяка една професия,независимо в какъв бранш се изявява тя.Психологията и финансите биха могли да бъдат един страхотен тандем,обаче за това са необходими и други условия,най-общо казано,личностни качества.
Въобще психологията представлява солидна основа,която би могла да се комбинира с почти всичко останало.Но е важно да се има предвид,че аз говоря за психологията като чисто практическо знание,а не само като наука.Говоря за нея като за умение.Психологията представлява само инструмент в ръцете на човек.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 8:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също смятам, че психология има навсякъде, дори в това как да пазаруваме или да откъснем доматите Laughing . Не е нужно да е нещо като - "аз съм психолог, значи разбирам". По-скоро самата наука аще е толкова нова и толкова недоказани неща има и неясни, че тя самата се развива - както и ние към нея. В лекции толкова често се среша "предполага се, че..." или "една от теориите е". Както и Дедото каза - за мен психологията не е като математиката - учиш я, има правила и закони, следваш ги и решаваш задачата. Психологията е във всекидневието, опита ни, елементарното псибиране с градския транспорт, гледането на звездите и какво ли не- когато имаш време да се замислиш какво се случва около теб.

А Лилия, относно това за HR-ите. Не мога да кажа дали трябва да са икономисти или психолози. Според мен е добре да разбираш от психология, независимо дали имаш и икономическо образование. Има тънкости, които наистина изискват такава нагласа. Естествено, не всеки който учи психология е психолог. Някой може да учи и 10 години нещо и да не е колкото друг, който учи 4. В смисъл - не от всяка клечка става свирка. Може би тези, с които си имала работа не са били професионалисти. Но си мисля, че ако трябва да е отличен професионалист в тази област, трябва да има Усет и Познания към и от психология. Т.е това да ти се отдава и да си така настроен човек. Аз имам колеги, които учат с мен и ... не мисля, че имат това качество - имат знанията, но.. психологията не е само лекциите и учебниците.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 8:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти Лейди,

мисля , че това "предполага се, че..." или "една от теориите е". в психологията може би често идва и от характера на самата психология като такава - аналитична, всеобхватна и вечно търсеща нови решения. Незнам дали е така, но просто ми дойде като идея и наблюдение Very Happy
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 9:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би е идея да се намерят желаещи психолози с такава специализация и да седнем да сравним кой какво е учил и колко знае. Както казах, икономиката не е суха и безчувствена наука.

Сигурно и моментът с интелекта и с усета го има, но аз предполагам, че в този форум сме все умни хора и с усет, та тези фактори може спокойно да ги сложим настрана що се отнася до нас тук пишещите. Wink

Освен това за едно нещо бъркаш:

Цитат:
математиката - учиш я, има правила и закони, следваш ги и решаваш задачата.

Навремето в един форум, в секцията му за математика, аз подхванах един математически спор, който се проточи над 12 страници. "Има правила, следваш ги и решаваш задачи", това не винаги е важащ принцип. Wink

Математиката също е жива и развиваща се точна наука (за мен поне и интересна такава), в която някои неща се знаят, но не всички.

Има си различни математически доктрини. Някои от тях си противоречат с други, а също и далеч не всичко се знае и това е нормално да бъде така. Например евклидовата и неевклидовата геометрия (хиперболична, елиптична и др.) се различават по въпроса за успоредните прави доста.

Няма наука, която да е завършила своето развитие и да казва за себе си: "Аз се родих в тази година и спрях да се развивам в тази година". Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 9:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Знаеш ли Лилия, мисля че точно за тази агресия в спора се опитах да ти намекна - например казваш, че HR без математика няма - как можело психолозите да се занимават с човешки ресурси - доколкото разбрах. Ами доста е агресивно и към Лейдито и към Дедото, според мен. Представи си, че без тази агресия би научила нещо - например, че по света в отдел човешки ресурси има и икономисти за това, за типа дейности, които ти споменаваш, че при нас ги правят счетоводителите и психолози, които да правят подбора на кадри. Просто нещата у нас още се нагласят и падреждат, особенно в трудовите характеристики и ако тръгне човек в ожесточен спор, вместо да научи нещо например може да стигне дотам да сравнява психология с математика.

Ти предпочете агресивната критика, която и аз можех да проявя също например, когато ghh ме попита - защо продажби и маркетинг заедно - работила съм ги и заедно, но знам, че тя е права и, че просто у нас практиките не са най-добрите все още. Мисля подробно го потвърдих и се опитах да дам полезна информация вместо да заявя - абе аз съм много добра и ги мога и двете.

Надявам се да ме разбереш правилно - не е критика и се надявам да не те засегна, просто мое мнение отпратка към темата за спора - красиво нещо, което всеки умел в него е добре да управлява внимателно, според мен.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 10:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз попитах:

Цитат:
Ей това винаги съм се чудила- защо психолози се занимават с УЧР?

Къде видя агресия във въпроса ми?

Другото е моята позиция. Когато я четеш, не бива да забравяш, че за мен това не е окончателна констатация, а наблюдения, резултат от досегашен мой опит. Аз не случайно разказвам случки от живота ми в подкрепа на изводи. Т.е. изводите са важащи на базата на тези случки и аз допускам други варианти, щом питам защо и психолози се занимават с УЧР. Но аз вече имам позиция. И нали се сещаш, че без да е доказана като невярна, аз тази позиция няма да я сменя.

Друг е въпросът как възприемат поднесената информация останалите, които я четат. Ако се чувстват заплашени, то защо се чувстват така? Че да не би да съм извадила сатър да ги колям? Shocked Ако се чувстват нападнати... Може би е неувереност в себе си? Може би е нещо друго?

Последната промяна е направена от lilia на Сря Сеп 12, 2007 10:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 10:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се присъединявам до някъде в мнението на Елси.

Но има нещо, което ми направи впечатление, което може и да не е така, но е като константа от няколко постове на Лилия. Имам усещане, че правиш конкурентни психологията и икономиката. как икономиката е много по-добра. Но ние се опитахме да кажем, че те не са конкуренти - а са различни неща, които дори се пресичат в доста направления. Или поне на това наблегнах аз. Аз не казвам, че психологията е по-добра и икономистите не са добри HR-и, защо ти го казваш за нас?
И относно математиката - всичко, което исках да кажа е , че е по-точна наука от психологията - а не, че е суха материя, която върви само по определени правила. Моля те, не се хващай за думите и израза, а за идеята, която съм се опитала да създам, защото може би не съм се изразила с точните думи и не винаги успявам да въплатя идеята си с правилни примери. Но ако успееш да я хванеш въпреки моите грешки - тогава наблегни на нея. Така ще избегнем това да търсим за какво да се хванем като агрумент, за да покажен, че другия не е прав и да говорим за едно и също нещо, но все едно, че спорим.
Защото аз съм съгласна с теб за математиката и просто не съм се изразила километрично, а с няколко думи, които мислех, че са достатъчно, за да покажа идеята си, че наистина тя е по-конкретна и точна от абстрактните неща.

Хайде сега отново и по съществоSmile
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 10:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Честито на Лейдито, че е Гуро Very Happy
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 10:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Самоцелния спор аз не считам, че има стойност, каквато и да е било, затова вметката към Лилия относно темата за спора - логично няма да я продължавам Very Happy
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 11:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

БлагодаряSmile Бих ви пожелала и на вас скоро да станете, но сте с модераторска титла, която не се променя. За хубаво или лошо. Ако искаш мога да си те сложа, за да си се катериш в иконките и ти?Smile
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 11:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, ако може Very Happy
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 11:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Лейди.

Именно това се опитвам да кажа- че психологията и икономиката са различни неща. Smile

Но персоналът е част от фирмата, а фирмата е обект на изучаване на икономиката. От там и персоналът като обект на изучаване на икономиката, до колкото поведението на един човек на работното място се определя и от фирмата, т.е. от т.нар. организационна култура във всичките и аспекти, която организационна култура е продукт на работата на фирмата в икономически аспект. От там убеждението ми е, че човек трябва да познава икономиката, за да разбере организационната култура и да е в състояние да и въздейства, за да осигури добра мотивация на персонала и всичко останало, необходимо за просперитета на фирмата. Това е един пример, който се надявам да е разбираем.

И да кажем като съм завършила УНСС, мен са ме учили как да създавам стратегии по заплащане на труда, как да изчислявам икономически разходи във връзка с УЧР и социални разходи.
Примерно това (то е ясно, че не мога да изредя всичко, дето съм учила). Които до тук изброени икономически трикове могат да повишат мотивацията на персонала (респ. намялат текучеството и съпътстващите го разходи, изразени в загуба на пари), като усъвършенстват заплащането на труда, подобрят взаимоотношенията между началници и подчинени и осигурят здравословни и безопасни условия на труд.

Как би се справил с постигането на същите цели един психолог без да търчи при счетоводителя или при шефа си и изобщо има ли такива права да направи подобно нещо?

И принципно системата за управление на заплатите се разработва от УЧР-то. Как един психолог би направил стратегия по отношение на общото равнище на заплатата? Как би направил стратегия по отношение на структурата на заплатата? А каква стратегия би дал по отношение на диференциацията на заплатата? И изобщо има ли такива права?

До какво всъщност е сведена функцията на един психолог в УЧР-то?

Уф, май прекалих с питането. Извинете. Embarassed

Което не значи, че не си чакам отговорите де.

Последната промяна е направена от lilia на Сря Сеп 12, 2007 11:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 11:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да ти кажа навсякъде, но в тази фирма, където съм на стаж, няма тези неща, които изброяваш. За мен тези качества, които ти пищеш са по-скоро на един тиим лидер или мениджър.

За HR-а са важни други неща извън фирменото управление. Т.е ти отбираш хора, спрямо критерии, които смяташ, че са нужни да има кандидат СПРЯМО конкретни изисквания на работодателя. Т.е аз ти казвам - намерете ми офис асистент, моята фирма е американска и се занимава със строителни материали. От там аз търся човек, който да знае англ. ез, да има подобен опит и да има образование в тази сфера. Също така да разбира от базово счетоводство. Когато го видя - мога да разбера до колко този човек се вписва с твоя екип и дали ще е добър служител. Горе-долу с това се занимават.

Смятам, че товая което си учила, по-скоро е за управление на екип, за мотивация, сплотяване, координиране и тн. Това вече си е бизнес управление. Но не е набиране на персонал - човешки ресурси.
Може и аз да не съм запозната с нещата, но до колкото аз имам опит - е така.Smile
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 11:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

УЧР е част от мениджмънта на уважаващите себе си фирми.

А по-известната част от това, с което се занимава УЧР е:

- анализ и проектиране на длъжности;
- планиране на човешки ресурси;
- подбор на персонал;
- обучение и развитие на персонала;
- оценяване на персонала;
- заплащане и социално осигуряване на персонала;
- осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд;
- регулиране на трудовите отношения;
- осигуряване на равни възможности в труда;
- трудова мотивация, организационна култура и др.

И още много други, но тези са най-известните. И всяко от тези неща, дето до тук съм ги изброила, е огромно като материя, която да се познава. Примерно, за да се направи адекватно заплащане и соц. осигуряване на персонала е нужно да има човек икономически и правни познания. Икономиката и правото са двете лица на една и съща монетка. Затова един икономист може спокойно да се занимава с заплащане и соц.осигуряване на персонала. Икономистите учат и право. Wink
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 11:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че говорим за различни неща. Както казах това е моят опит. Предполагам, че когато е за фирма е друго, когато е посредническа компания - там няма заплащане и тн, защото ти само пренасочваш персонала.
Мисля, че наистина говорим за различни неща, но не бих искала да задълбавам, защото не мисля, че това е най-важното.

Аз мисля, че ти си много подготвена по икономическите въпроси и със сигурност изучавате и психологическата страна на въпроса. Но също така смятам и, че има някакво съмнително състезателно желание с теб да докажеш, че си по-добра от психолозите, което ми е интересно. Както казах, изтъкването на уменията ти и възхвалата на икономиката трябва да имат и скрит подтекст. Защо е така? Аз например по никакав начин не бих твърдяла, че съм нещо повече от икономист. И в определени неща аз съм кръгла нула, за разлика от него, но в други, може би.. може би ще съм по-добра от него...
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Чет Сеп 13, 2007 9:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А аз мисля, че се опитваш да търсиш нещо у мен, което липсва.
Какво състезание? Shocked

Може би трябва да прочетеш това:
http://www.kak-da.info/post2309.html#2309

Не се състезавам. Няма такова нещо. Wink

По-скоро приписваш на мен нещо, намиращо се у теб. Дали страх, дали негативна емоция, дали прехвърляш спомен от минали дрязги върху настоящия разговор или може би нещо друго- това аз не зная. Ако желаеш, анализирай себе си и възприятията си. Виж кое точно те притеснява.

И ако нямаш нищо против, бих желала да си продължим дискурса. Smile

Не знам дали ти е известно, но занимаващите се с УЧР си имат асоциация: БАУЧР. Тя е част от международна система на всякакви подобни сдружения на занимаващи се с УЧР.

В международен план, а също и в България, има стандарти, които определят какво се изисква, за да може някой да твърди, че разбира от УЧР или от HR.

Цитирам сайта на БАУЧР:

Цитат:
Стандартите обхващат всички основни области на управлението на хората като подбор на персонала, оценка на изпълнението на работата, заплащане, обучение и развитие, трудово законодателство и др.

Тези стандарти задават кои са мениджърите по ЧР, а именно това са хора с икономическа и правна компетентност и със завършена магистърска програма не по нещо друго, а само по УЧР (каквато има в България до колкото знам единствено в икономическите вузове).

И самата БАУЧР съгласно тези стандарти е компетентна да се намесва при писането на трудовото законодателство в България:

http://bhrmda.orbitel.bg/index.php?id=251&tx_ttnews[tt_news]=25&tx_ttnews[backPid]=238&cHash=29e645db11

Аз съм на мнение, че психолозите с магистратура по трудова психология , не могат да покрият международно приетите изисквания за знания и умения, които са нужни, за да се нарече някой мениджър по УЧР.

Разбира се мнението ми е с отворен край. Ако някой има мнение, различно от моето, за мен ще бъде удоволствие да се запозная със същото и с доказателствата, които да го подкрепят. Smile
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Сеп 13, 2007 12:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По начина по-който се обърна към мен с тези думи

Цитат:
По-скоро приписваш на мен нещо, намиращо се у теб. Дали страх, дали негативна емоция, дали прехвърляш спомен от минали дрязги върху настоящия разговор или може би нещо друго- това аз не зная. Ако желаеш, анализирай себе си и възприятията си. Виж кое точно те притеснява.

Не желая да продължа дискусия с теб. Не мисля, че си настроена за "дискусия".
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Чет Сеп 13, 2007 12:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Напротив, точно за дискусия съм настроена.
Но щом не ти се дискутира с мен, значи няма да има дискусия и толкоз.
Върнете се в началото
haffinta
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Окт 19, 2007 12:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз работя като младши експерт в държавна институция Exclamation
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї