Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

КОЙ от форума КАКВО работи?!
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 2:24 pm    Заглавие: КОЙ от форума КАКВО работи?! Отговорете с цитат

Кой от форума какво работи??? Surprised
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 2:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз работя в областта на правораздаването.

А ти дедо хубаво питаш, а сам си траеш и не казваш какво работиш?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 3:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
Аз работя в областта на правораздаването.

А ти дедо хубаво питаш, а сам си траеш и не казваш какво работиш?

Аз работя в областта на финансирането. Very Happy
А това,с правораздаването-не го разбрах.Каква ти е длъжностната характеристика? Wink
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 3:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Каква ти е длъжностната характеристика?

Че каква може да бъде една длъжностна характеристика, освен дъъъъълга?

Накратко казано замествам колеги, които са в отпуска или болничен в системата на съда, в който работя, от средно ниво като йерархия на длъжности. Работата е за постоянно и си я харесвам.

А ти колега икономист ли си или не си колега икономист?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 3:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
Цитат:
Каква ти е длъжностната характеристика?

Че каква може да бъде една длъжностна характеристика, освен дъъъъълга?

Накратко казано замествам колеги, които са в отпуска или болничен в системата на съда, в който работя, от средно ниво като йерархия на длъжности. Работата е за постоянно и си я харесвам.

А ти колега икономист ли си или не си колега икономист?

Налага ми се да съм колега икономист.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 3:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Икономист по неволя, значи... Е, нищо, важното е да си колега-икономист. Wink

А по образование на кого си колега? Rolling Eyes
Върнете се в началото
ghh
Асистент
Асистент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 3:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По образование - инженер компютърни системи.
Професия в момента - тестер на софтуер. "QA", както му казват още (Quality Assurance)

Признах си без бой Smile
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 3:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
Икономист по неволя, значи... Е, нищо, важното е да си колега-икономист. Wink

А по образование на кого си колега? Rolling Eyes

Психолог съм по образование.Банкер по професия.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 4:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Психолог съм по образование.Банкер по професия.

Малее... Кой накъде го отвял вятъра. Rolling Eyes

Е, и справя ли се един психолог да работи като банкер или много има да учи икономически особености? Confused
Върнете се в началото
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 4:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
тестер на софтуер

Това ми звучи като да проверяваш дали нещо софтуерно работи и каквото откаже- бой с чука... Улучих ли? Embarassed
Върнете се в началото
ghh
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 4:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
Цитат:
тестер на софтуер

Това ми звучи като да проверяваш дали нещо работи и каквото откаже- бой с чука... Улучих ли? Embarassed

Доста си близо.
Проверявам дали работи изобщо и ако работи - дали е според заданието.
Ако не работи - бой по програмистите Smile
Е, не чак бой, но им докладвам за грешки и да си ги оправят.

Ето малко девизи на тестери:
http://gery.wordpress.com/2006/08/29/qa-slogans/
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 4:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей ghh, това ме разби, направо! Laughing

Даваш ли право да те цитирам, посочвайки линк към блога ти? Искам да споделя с приятели достиженията ти! Smile
Върнете се в началото
ghh
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 6:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
Ей ghh, това ме разби, направо! Laughing

Даваш ли право да те цитирам, посочвайки линк към блога ти? Искам да споделя с приятели достиженията ти! Smile

Амии това не е мой блог... но предполагам, че няма проблем да дадеш линка. В крайна сметка аз го изрових от Google.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 6:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ghh написа:
Амии това не е мой блог... но предполагам, че няма проблем да дадеш линка. В крайна сметка аз го изрових от Google.

Тогава ша цитирам на лична отговорност и ще се надявявам, че собстевеникът на блога няма да възрази да му се израдват и други хора. Rolling Eyes
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 6:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ниво - среден мениджмънт както се вика -сфера -Маркетинг и продажби.
Поне до скоооро - сега поемам нов път в професионално отношение, но пак ще да е в тази сфера Laughing
ghh
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 10:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси написа:
Ниво - среден мениджмънт както се вика -сфера -Маркетинг и продажби.
Поне до скоооро - сега поемам нов път в професионално отношение, но пак ще да е в тази сфера Laughing

Ха така! Ето кого ще питам. Според теб, редно ли е маркетинга и продажбите да се слагат на едно място? В смисъл, един и същи човек да се занимава и с маркетинга, и с продажбите в една фирма.
Доколкото знам, не трябва да се смесват, но на много места правят точно това.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 11:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така - аз по образование, надявам се след годима да съм допломиран Психолог Wink
А по професия - не работя, тъй като още уча, но сега стажувам в една HR компания. Набор на персонал - човешки ресурси. Може и там да се ориентирам, въпреки, че ме влече към семейна консултация.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 9:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
Така - аз по образование, надявам се след годима да съм допломиран Психолог Wink
А по професия - не работя, тъй като още уча, но сега стажувам в една HR компания. Набор на персонал - човешки ресурси. Може и там да се ориентирам, въпреки, че ме влече към семейна консултация.

Лейди,аз се развивам в абсолютно същите две направления,които представляват много важни измерения на човешките взаимоотношения-HR и консултиране Very Happy
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 9:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей това винаги съм се чудила- защо психолози се занимават с УЧР?

УЧР без солидни икономически познания е сакато УЧР.

Преди време, като завърших УНСС, нали бях специализирала УЧР, викам си, така и така съм го учила, айде сега да си намеря работа.
Опит съответно нямам. Но пък съм с амбиции. Гледам някаква обява, на някаква голяма компания, предлага каквото търся, но искат опит.
Обаждам се за конкурса. Обяснявам любезно, че почти 6 години съм го учила това нещо, познанията ми за онова време са последния писък на УЧР-то по света и ако туй не е опит, то какво е? Допускат ме до конкурс.

Ей това беше моментът, дето разбрах, че се конкурирам с психолози някакви. Ами, позагледах им отговорите. И се замислих. Аз ако реша да им дам да ми решат една задача от висшата математика, да речем с която са ме мъчили мен в УНСС, колко от тях ще изхълцат измъчено? И по тази логика, колко от тях как биха се справили с математическата част от УЧР-то.

Накрая от тази фирма се обадиха да ми кажат, че съм се била справила перфектно и много се били замислили дали да не ме вземат, но все пак предпочели човек с опит.

После с много тъга установих, че в България с УЧР се захващат включително хора със средно образование, които нямат хал хабер понятие нито какво е това икономика, нито какво е това психология.

И стигнах до скромното мое лично убеждение, че в България УЧР-то не включва и 30% от същинското УЧР, точно защото този пост е за икономисти, които не могат да се доредят до това да разгърнат тази практика в пълния и блясък. С част от УЧР-функциите в България се занимават счетоводителите и разни други, дето това не им влиза в работата. УЧР не е само набор на персонал.
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 12, 2007 1:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ха така! Ето кого ще питам. Според теб, редно ли е маркетинга и продажбите да се слагат на едно място? В смисъл, един и същи човек да се занимава и с маркетинга, и с продажбите в една фирма.
Доколкото знам, не трябва да се смесват, но на много места правят точно това.

Абсолютно си права, ghh - това се две съвсем различни науки и практики, и професии съответно. Общото е, че насоката и целта е една и съща - реализацията на продажби. Най-общо казано Маркетингът изследва пазарите, конкурентите, потенциалните потребители, потребителски групи, тяхните навици и нагласи и съответно предлага действия за борба с конкуренцията, навлизане на нови пазари, заемане на даден пазарен дял и предложения за послания, с които чрез рекламата, дизайн на продукта или методи на предлагане на услугата и прочие да се облъчат потенциалните потребители с цел най-просто казано да купуват . Пфуу - продажбите и търговията имат много проявления според стоката или услугата - в един случай говорим за преки продажби, при бързооборотните стоки говорим за преговори по веригата - слооожничко е.

Все пак това дали маркетингът и продажбите ще са отделно зависи и от стоката или услугата, която се продава от фирамата. Пример - бързооборотни стоки - там маркетингът е много сериозно застъпен като самостоятелно звено и задължително има търговски отдел и търговски директор, маркетинг отдел и маркетинг директор - хихи и винаги са в разпри между другото Laughing Laughing . Ако вземен за пример посредническата дейност да кажем за продажба на стоки с висока инвестиционна стойност - например недвижими имоти - там всичко опира до комисионната - и маркетингът е много слабо звено - по важни за една продажба са техниките за преки продажби, защото колкото и добра комуникационна стратегия да изкараш и канали за реклама, ако човекът който продава няма умението да обеди потенциалния клиент, че трябва да даде едни 100 000 евро и те ще са добра инвестиция - всичко отива подяволите. Та в някои браншове маркетинг и продажби са общо звено, дори в международни фирми, защото едната дейност е много по-слобо застъпена. Има и доста фирми за маркетингови проучвания, които така или иначе трябва да наемеш, защото вътрешния отдел не може да догони национална извадка и когато маркетинговите активности не са толкова застъпени просто търговеца или друг човек неспециалист маркетолог си контактува с агенциите.

Иначе аз съм ги работила и заедно и поотделно, и в различни сфери и си права, че това са две различни професии, извън специфичните случаи, просто в България все още нещата са малко кашави и в това отношение и не винаги се случват според най-добрите възможни практики Very Happy
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї