Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да будим ентосиазъм и разпалваме огън;)?!

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Сеп 19, 2007 3:02 pm    Заглавие: Как да будим ентосиазъм и разпалваме огън;)?! Отговорете с цитат

Мнооого интересно нещо е това, че повечето лидери имат една за мен страхотната дарба или умение - говорейки с теб три минути да те ентусиазират толкова за дадена работа и ангажират съзнанието ти с процеса, че просто не ти се вярва как се е случило това, ако след време погледнеш нещата отстрани...

Разпалването на огън, събуждането на ентусиазъм, създаването на подсъзнателна ангажираност към даден работен процес у служителя...Как става това - изкуство ли е или обект на тренировки Laughing ? Как да го наречем въобще - ораторство, манипулация, психологическо въздействие, словоухотливо и скоростно мотивиране или....? А как дали можем да го постигнем или това си е талант...?
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 20, 2007 6:45 pm    Заглавие: Re: Как да будим ентосиазъм и разпалваме огън;)?! Отговорете с цитат

Елси написа:
Мнооого интересно нещо е това, че повечето лидери имат една за мен страхотната дарба или умение - говорейки с теб три минути да те ентусиазират толкова за дадена работа и ангажират съзнанието ти с процеса, че просто не ти се вярва как се е случило това, ако след време погледнеш нещата отстрани...

Разпалването на огън, събуждането на ентусиазъм, създаването на подсъзнателна ангажираност към даден работен процес у служителя...Как става това - изкуство ли е или обект на тренировки Laughing ? Как да го наречем въобще - ораторство, манипулация, психологическо въздействие, словоухотливо и скоростно мотивиране или....? А как дали можем да го постигнем или това си е талант...?

Аз мисля, че ентусиазмът е заразен Smile
Ако видиш, че човекът срещу теб е разпален и щастлив за това, че се е захванал с някаква работа, то и ти ще се "заразиш". А ако седи и си чопли носа и едвам ти измрънква под носа каквото иска да ти каже... Ти самият ще решиш, че не става въпрос за нищо важно и ще си кажеш "Голяма работа".
Не знам дали го правят съзнателно, някъде тук имаше тема за лидера. Едни смятат, че е вродено, други - че лидерството може да се придобие.
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 12:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно е ghh, че това може би е един от начините. Напълно съгласна с теб за този метод и аз лично го прилагам, но не съм реализиран лидер мисля. Много действа изразния ентусиазъм като катализатор на още ентусиазъм, наистина. Наблюдавала съм, обаче как лидери имат техника за разпалване на огън към всеки тип човек - сякаш са толкова изкусни маниполатори, че успяват да бръкнат в душичката на всеки и човек и знаят точно коя струна да дръпнат, че да предизвикат човека към действие и то не какво да е, а сякаш фанатизирано действие - толкова отдадено на идеята, която току що съвсем небрежно е изплюта Very Happy

Когато влизах да разглеждам още сайта прочетох темата за лидерите и това дали са родени такива или се изграждах и тренират. За това мнението мога да дам и там, въпреки че въпросът ми е доста сходен и тук, но разглежда една конкретна проява в процеса на лидиране, може би и една от важните такива. Интересно ми е да видим как всеки разбира процеса по разпалването на огън в другите хора? Можем ли да го определим някакси? Е ли свързан с психологията и доколко? Е ли някаква сила от вътрешен заряд и самоувереност? Незнам? Наистина незнам какво е и затова питам?
Jana D'ark
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 2:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен разпаването на този огън и ентусиазъм е до голяма част харизмата, за която се говори, че е вродена.

Но това, което привлича е самочувствието, изправената стойка, гордия поглед и естествено възторженото говорне. Обикновено тези хора са много добри оратори именно, защото говорят меко, но уверено. Те вдъхват увереност, което те кара да им се довериш и да ги следваш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2007 11:31 am    Заглавие: Re: Как да будим ентосиазъм и разпалваме огън;)?! Отговорете с цитат

Елси написа:

Обикновено лидерите се явяват хора,които са надарени с особен заряд магнетично поле,което "захранва"околните и ги държи свързани с него по някакъв начин.Говореното е вече второстепенен процес.Позволявам си да мисля така,защото има личности,които въздействат толкова силно само с присъствието си,колкото, ако би ти говорил и убеждавал някой друг в продължение на часове.Така че това е основата,върху която остава лидера да изгради и доусъвършенства подхода си към хора,ситуации или възможности.Но без това вътрешно съдържание всеки опит да бъдеш отявлен лидер би бил неуспешен.
Това обаче не означава,че магнетично поле не може да се придобие,защото то е потенциално заложено у всеки от нас и се "отключва" при определени обстоятелства.Например,възможно е да се прояви при някой изключително затворен човек,който е приживял голямо страдание,в следствие на което в енергийната(нервната)му система е настъпил някакъв обрат.Нека разгледаме и следния пример-ако се съберат петима изключително пасивни хора в изолирано помещение при определени експериментални условия,все някой от тях ще придобие качествата на лидера и когато това стане-той може да се преобрази до неузнаваемост дори и в реалния живот.Съществува и другия момент-когато лидерат изгуби мотивация или увереност в нещо,в себе си или в обстоятелствата ,той автоматично спира да въздейства върлху околните по този начин,дори напротив-отблъсква и демотивира.Така че това е един постоянен процес,който се видоизменя и който изисква от личността известна адаптация,контрол и постоянен синхрон на психиката с определени качества,за да има траен ефект и нужното въздействие.
Ентусиазмът е натрупана и канализирана енергия,обработена и насочена към определено и конкретно нещо,обикновено някаква цел или идея,която въздейства и поражда подобна на нея у другите.Възможно е да се прояви както от лидер,така и у човек с противопоставен темперамент.
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 8:16 pm    Заглавие: Re: Как да будим ентосиазъм и разпалваме огън;)?! Отговорете с цитат

Елси написа:

Елси,така и не разбрахме дали си отговори на въпроса...Казваш, от една страна,че лидерството е страхотна дарба,а от друга-питаш дали може да се придобие този талант.... Wink
minion_of_fire
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Нед Ное 02, 2008 12:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз мисля, че си е талант. Колкото и да се въртя наоколо, нищо не прихващам от тези лидери. Very Happy Е, помагат да си върша работата по леко, това е.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї