Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Комуникацията между нас - идея или детайл?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ?
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Окт 18, 2007 12:55 pm    Заглавие: Комуникацията между нас - идея или детайл? Отговорете с цитат

Задавам си този въпрос, защото много често ми се случва да се получава разминаване. Когато говоря и обяснявам нещо обичам да го обрисувам с примери, защото когато на мен ми говорят с примери, по-лесно разбирам принципите. Опитвам се да го прилагам, но когато го направя, много често виждам как от другата страна се вкопчват за конкретния детайл и..някак си спират до там със слушането и се пренасочва разговорът.

Така ли сме устроени или е грешка на говорещият? Защо когато се караме, и подкрепяме теориите си с примери - тези примери не се приемат като част от общото, а като отделни единици? Когато ти разглеждаш 5 истории и търсиш общото им - ти ще намериш зрънцето - смисълът. Когато ги разглеждаш като 5 отделни..ще загубиш нишката, за да спечелиш 5 единични битки, вместо 1 разбран диалог.

Къде бъркаме при изразяването или при разбирането?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2007 10:34 am    Заглавие: Re: Комуникацията между нас - идея или детайл? Отговорете с цитат

lady-to написа:
Задавам си този въпрос, защото много често ми се случва да се получава разминаване. Когато говоря и обяснявам нещо обичам да го обрисувам с примери, защото когато на мен ми говорят с примери, по-лесно разбирам принципите. Опитвам се да го прилагам, но когато го направя, много често виждам как от другата страна се вкопчват за конкретния детайл и..някак си спират до там със слушането и се пренасочва разговорът.

Така ли сме устроени или е грешка на говорещият? Защо когато се караме, и подкрепяме теориите си с примери - тези примери не се приемат като част от общото, а като отделни единици? Когато ти разглеждаш 5 истории и търсиш общото им - ти ще намериш зрънцето - смисълът. Когато ги разглеждаш като 5 отделни..ще загубиш нишката, за да спечелиш 5 единични битки, вместо 1 разбран диалог.

Това всъщност въпрос ли е ? Very Happy
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2007 11:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпрос е Дедо и още как Very Happy Въпрос уместен и близък на онези, които се стремят да се изкажат преди всичко обрисувайки и асоцеирайки ежедневния ни живот, с цел да бъдат разбрани. Виж ако някой се изказва с теоритични алабализми и не се стреми чак толкова към чуждото разбиране, а по-скоро към цветущостта и значимостта на собственото си изказване - то тогава не е въпрос, защото той просто никога не си го е задавал и едва ли някога ще се запитаVery Happy

Лейди, здравей и на теб. Аз лично изреждам опити за различни подходи, докато не уцеля вълната на човека срещу мен. Много пъти ми се е случвало да интерпретират думите ми в абсолютно различен от търсения смисъл. Случвало ми се е и да разбирам чужди думи по различен от потърсения от автора начин. Но понеже основната отговорност може би е в изказващия се - пишещ или говорещ - най-често се опитвам "на къси пасове" с различни подходи в изказа първо да уловя вълните на човека срещу себе си. След това влизам в по-задълбочена комуникация с неволно избрания от събеседника ми подход.

Естествено не винаги успявам да го направя, а ако направя не винаги жъне успех този подход Very Happy Но нека го наречем нещо като пазарно проучване в комуникациите. Проучвам човека срещу мен подавайки провокации, защото странно или не май всеки си има собствен език, свят и индивидуална перцепция дори националността и майчиния език да съвпадат.
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 12:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

"слабите обичат реда,силните управляват хауса"хареса ми тази мисъл,макар да съм подреден по принцип. В хауса има някакво предизвикателство;а то е да въведеш ред!
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 8:09 pm    Заглавие: Re: Комуникацията между нас - идея или детайл? Отговорете с цитат

lady-to написа:

Като цяло за мен объркването става и от двете неща.Защото всеки се изразява по различен начин и не винаги човекът отсреща го разбира изцяло.

Колкото до даването на примери - не всеки има такова абстрактно мислене и затова хората се задълбочават в отделни детайли и ги приемат буквално,без да могат да обхванат цялостно смисъла на примерите.

И както казва Елси - понякога е необходима да се изпробват различни варианти на комуникация,за да се нацели верния спрямо различните хора.
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Чет Юни 05, 2008 5:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

"слабите обичат реда,силните управляват хауса"хареса ми тази мисъл,макар да съм подреден по принцип. В хауса има някакво предизвикателство;а то е да въведеш ред!

Здрасти Снимс. Според мен предизвикателстовот е в това да разбереш хауса, отчасти да се отдадеш и в крайна сметка да го управляваш, но без да се опитваш да го подчиниш. Като с всичко - В любовта според мъдрите хора също е така - да обичаш без да притежаваш. Въвеждането на ред в хауса го правят слабите казват - като да затвориш славей в клетка у дома и да умре след месец, а да управляваш хауса би значело славейчето да пее на прозорецата всяка сутрин и да лети свободно без да страдаш от болезното желание да го подчиниш и убиеш.

Радвам се, че ти харесва - цитат от автор дет не му знам името е Laughing не е моя фраза, но пак съм поласкана, че я оценяваш положително Smile
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Юни 05, 2008 1:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="Елси"]"слабите обичат реда,силните управляват хауса"хареса ми тази мисъл,макар да съм подреден по принцип. В хауса има някакво предизвикателство;а то е да въведеш ред!

Здрасти Снимс. Според мен предизвикателстовот е в това да разбереш хауса, отчасти да се отдадеш и в крайна сметка да го управляваш, но без да се опитваш да го подчиниш. Като с всичко - В любовта според мъдрите хора също е така - да обичаш без да притежаваш. Въвеждането на ред в хауса го правят слабите казват - като да затвориш славей в клетка у дома и да умре след месец, а да управляваш хауса би значело славейчето да пее на прозорецата всяка сутрин и да лети свободно без да страдаш от болезното желание да го подчиниш и убиеш.

Радвам се, че ти харесва - цитат от автор дет не му знам името е Laughing не е моя фраза, но пак съм поласкана, че я оценяваш положително Smile[/quote[/i][/b]

Благодаря,за отговора Елси,много се радвам,че попаднах на този форум и срещам мислещи хора,като вас.Вероятно нищо случайно няма на този свят,защото ако човек търси винаги ще намери,както и ако желае да се развива и търси промяна към по добро.Имам известен опит и знам,че само пътя напред може да ни запази и съхрани!Още веднъж,благодаря!
bubsoivz
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Авг 26, 2008 8:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Иха..въпроса ми хареса..само мога ли да попитам имаш ли нещо в предвид със въпроса..някого ? или имаш в предвид нас във форума..или го използваш като общо понятие?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ? Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї