Много е възможно. Аз наистина се убеждавам, че кучетата "попиват" черти на характера на стопаните си - като начин на комуникация, ниво на агресия, свободолюбие...ей такива неща. Често в реакциите му виждам неща, които аз правя.. а аз съм била най-дълго с него. Сега взима черти и от приятелят ми, но повечето са мои... така че ако нещо не ми харесва - май трябва да го намеря първо у себе си _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Имаме си коте и аз много си го обичам. А нашето не е от най-гальовните, но въпреки това ако някой го нарани ще е много тъжен за дълго време. Животните се различават от хората по едно нещо - не могат да са умишлено лоши, е с изключение на трите вида маймуни за които се доказа, че имат съзнание, но пък не ми е известно домашно животно със съзнание. Е някои мъже биха казали че жената е такова ама не бих се съгласил. Няма нищо лошо в това да говориш на животно, то може и да не те разбере, но ще усети емоцията и реагира почти винаги. А и има нещо, което в някои случаи е най-важното. Животните около нас ни помагат да бъдем по-добри и толерантни. _________________ Няма невъзможни неща, но няма и сигурни, всичко е въпрос на вероятности
Когато се прибера вкъщи и никой не може да ти се зарадва толкова искрено (или поне докато не се почви малко човеченце). Това, което най-много ти дава животното е безусловна любов. Не иска да се променяш, няма изисквания, очаквания, разочарования - то те обича такъв какъвто си. Според мен това най-много ни прави щастливи - усещаш привързаността в най-чист вид. Ако можем да се "заразим" и ние и да се научим да обичаме безисловно - ще спечелим много _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
е с изключение на трите вида маймуни за които се доказа, че имат съзнание
Аз малко ще изляза от темата но ,не мога да се въздържа. Това е нещо което слабо казано,,,силно ме интересува
Чувала съм за вид папагал който след адски дълго обучение(години наред) стига на нивото долу-горе на 5 годишно дете, но това пак не е точно съзнание(или е не мога да преценя) но за маймуни и то три вида КОИ
Извинявам се че измествам темата може би трябваше да отворя нова направо opsssssssss
за шимпанзето и горилата съм сигурен, но ще трябва да проверя кой беше третия маймуняк на който му сече пипето. За делфините се доказа, че нямат съзнание, за съжаление, аз мнотго ги харесвам. Говоря за съзнание, което означава да осъзнаеш съществуването си. Не знам на какво ниво на интелигентност са, но ме накара да се замисля и ще си потърся нещо за четене по въпроса. А бе то в сравнение с някои хора и котарака ми е високоинтелигентен Ама това е в рамките на шегата. _________________ Няма невъзможни неща, но няма и сигурни, всичко е въпрос на вероятности
Аз пък мисля, че всички животни си имат съзнание, просто не е това, което ние го наричаме. Може просто да не го разбираме. Представете си, че ние сме като мравките за извънземени същества - т.е същото но в различен мащаб. Е ние си имаме структура, съзнание, начин на живот и тн.. но за тях може да сме като несъзнателни мравки.
Според мен и те си имат тяхна представа, комуникация, структура и тн, просто ние не можем да я разберем - различни сме.
Пък и не е ли вярно, че щом нещо може да се адаптира - то то мисли? За да можеш да се приспособяваш, когато се променят условията, означава че ти преработваш информация. Просто този процес може да не е нашият. Ние хората сме егоцентрични - приемаме за нещо, че съществува ако е близко до нашето.... _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Пет Апр 11, 2008 1:47 am Заглавие:
Напълно съм съгласна с мнението на Лейдито. Според мен също имат съзнание, но понеже е някак по-опростено на нас не ни е много ясно, защото видим ли че нещо е лесно, на нас ни се струва че не е това отговора. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
ще целуваш букви вместо устни
ще прегръщаш кръста вместо мен."
Поне нас ни учат в университета, че животните имат съзнание, могат да мислят, да чувстват и че разликата между хората и животните е, че хората преработват околната среда към себе си, докато животните нагаждат себе си към околната среда.
Даже на моменти животните проявяват повече здрав разум от хората. Примерно ако сте виждали улични кучета как пресичат. Застават до тълпа хора, чакащи на сфетофара. Някои хора от предната редичка рискуват да бъдат сгазени, защото пресичат на червено, а кучетата до край си чакат спокойно зеления сфетофар и тръгват на безопасно със средната групичка хора. Друго, което са изобретили уличните кучета е как да се стоплят зимно време покрай хора, без да бъдат изгонени- качват се в градския транспорт. Умни животинки.
Абсолютно! И аз съм им се възхищавала за това на кучетата - но това показва че се приспособяват - което си е съзнание. Въобще - хората сме малко... умни са само тези, които са като нас - и понеже маимуните са известни с това - .... Ето например онова папагалче, за което даваха че е на развитието на 5 годишно дете. То не е природно такова, но след работа и обучение - започва да го прави. Добре де.. не можем ли да кажем пак, че те имат потенциала просто незнаем как да приеднаквим езиците ни? Те си имат система на изграждане на образи, на възприемане на света и на изразяване - просто може би не са ни синхронизирани и за това не се разбираме - не че го нямат. Това е като децата аутисти - всички си мислят, че са умствено изостанали, а те просто имат различна организация на системите. Те мислят образно примерно, имат особеност - щом не е като нас - то е бъг. А те са много интелигентни деца, просто не могат да развият потенциал защото не разбират нашия начин на изразяване и учене. Ако им заговориш на техния език - виждаш че те могат много повече. Според мен така е и животните. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Да, Лейди. Напълно съм съгласна с теб. За кучетата и котките се знае, че разбират около 2000 наши думи. За да се разбираме с някой чужденец средно добре, на нас са ни нужни 1500 думи от езика му. Те ни разбират животинките. Ама ние тях по-трудно...
Като спомена аутизъм...
Аз гледах филм за аутизма и в него беше заложена идеята, че целият им проблем идва от невъзможност да отсяват и подреждат образите като нас, заради проблем в мозъка. Всичко им идва накуп и ги кара да реагират така, както те реагират. Тази жена с аутизъм, която показаха, обясни доста неща за това възприятие и как се е борила да не изглежда различна от другите хора. Доста добре се беше справила, в смисъл, че ако не ми бяха казали, че е с аутизъм, сама нямаше да се сетя.
Да, така е. Сега вече от известно време се открива това, че тези хора имат различен начин, по който виждат нещата. За това и към тях има друг подход. Но не е идеята тук за аутизма, а за това че както ние имаме начини за разбиране и системи, представа за брой, за време и тн така защо и те да нямат тяхна си. Просто да не е като нашата. Аз мисля че е въпрос на мащаб. Сигурно в някакво си тяхно измерение пчелите и мравките си мислят, че са единствените съзнателни същества
Не това беше майтап, но идеята е че според мен нещо за да съществува, да се възпроизвежда и да се има желание за живот - то не може да е само механично, безсъзнателно. Иначе каква сила ще ги кара да оцелеят??? _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети