Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Параноята

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Депресия, Гняв и др
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Ное 22, 2007 3:05 pm    Заглавие: Параноята Отговорете с цитат

Наследствена ли е или придобита? Какво би я откючило? Как да се справим с нея?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Ное 22, 2007 3:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Депресията се наследява.. но не самото състояние, а ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТТА към. Т.е ти си склонен към депресия и ако се появи случай, който да я отключи - ти я развиваш
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 5:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама аз що си мисля, че депресия и параноя не са едни и същи неща? Rolling Eyes
Лейди-то, извадила си друга папка май? Wink
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 11:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, има нещо.. помня, че тази папка се казваш депресия Smile Wink Wink

моя грешка... хахах.

Параноята, спорд мен е симптом, а не заболяване. Паранояа обикновено е симптом на шизофрения. Зависи на каква възраст, в каква степен е параноята и тн... но аз поня смятам, че това е главоболието - то е просто симптом. Едно от нещата, коио показват за наличието на по-сериознен проблем.. по-генерален, така да го кажа...
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 3:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

симптом на шизофренията! Е, това звучи страшно. До колкото знам от депресивните състояния можеш да излезеш, но патологията в случай шизифренията няма лечение, подържаш се с лекартва. Интересна е и темата свързана и с клиничните прояви от депресията. Сигурно има и такива хора, които са развили шизофрения без да знаят. Как може да им се помогне? То в днешно време малко или много всички сме по малко "куко", но може би по важно е ние как сме възприели живота си, дали сме доволни, чустваме се комфортно...важното е да не вредим на себе си и околните Very Happy Може би неуспявам много добре да се изразявам на вашият език, но ще ме извините Smile

lady-to написа:
Да, има нещо.. помня, че тази папка се казваш депресия Smile Wink Wink

моя грешка... хахах.

Параноята, спорд мен е симптом, а не заболяване. Паранояа обикновено е симптом на шизофрения. Зависи на каква възраст, в каква степен е параноята и тн... но аз поня смятам, че това е главоболието - то е просто симптом. Едно от нещата, коио показват за наличието на по-сериознен проблем.. по-генерален, така да го кажа...
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 5:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да ти кажа, ако видиш човек с истинска диагноза шизофрения, ще разбереш, колко нормална си ти и друите.

Но един от симптомите, по които се диагностицира шизофрения е параноя. Зависи, те са няколко вида шизофрения, но една от тях е параноидната шизорения. Тези хора си мислят, че са преследвани, че хората наочно ги съботират и за това не сяват в живота си. Че ги следят от разузнавателните служби и тн. Това е вече към критичната точка. Преди това започва със съмнение и подозрение към хората. Все някой иска да ги извози или нямат доверие - някой иска да ги излъже, обиди или е против него. Те стават антисоциални поради тази черта. Раздразнителни, подозрителни...параноидни.

Но паранота може и да е в следствие от някаква травма. ако нещо му се е случило на този човек - някой го е ограбил, отвлякъл, преследвал наистина ... той може да развие параноя и подозрителност също така.

Много зависи какви са точните симптоми. Към какво е параноята. Дали е насочена към едно събитие, или е по-генерална...
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 5:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
Ами да ти кажа, ако видиш човек с истинска диагноза шизофрения, ще разбереш, колко нормална си ти и друите.

Но един от симптомите, по които се диагностицира шизофрения е параноя. Зависи, те са няколко вида шизофрения, но една от тях е параноидната шизорения. Тези хора си мислят, че са преследвани, че хората наочно ги съботират и за това не сяват в живота си. Че ги следят от разузнавателните служби и тн. Това е вече към критичната точка. Преди това започва със съмнение и подозрение към хората. Все някой иска да ги извози или нямат доверие - някой иска да ги излъже, обиди или е против него. Те стават антисоциални поради тази черта. Раздразнителни, подозрителни...параноидни.

Но паранота може и да е в следствие от някаква травма. ако нещо му се е случило на този човек - някой го е ограбил, отвлякъл, преследвал наистина ... той може да развие параноя и подозрителност също така.

Много зависи какви са точните симптоми. Към какво е параноята. Дали е насочена към едно събитие, или е по-генерална...

Този симптом,за който говориш,не е задължително и и зключително отнасян към шизофренията.Параноята понякога може много трудно да бъде разграничавана от паниката,например,а също от страховата невроза и маниакалната тревожност.Всички те заедно и по отделно могат както да бъдат,така и да не бъдат съпровождащи състояния при шизофренията.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 5:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е! Прав си, за това написах след това, че не е само. В никакав случай не е САМО за шизофрения. Прсото казах, че е симптом на това заболяване.
Това, което исках да наблегна, давайки пример с шизофренията е, че според мен.. това не е заболяване само по себе си, а е част от нещо друго.
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Съб Ное 24, 2007 3:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък си мислех, че параноя е някаква силно изразена, хипертрофирала мания. Поне в реалния живот, мисля, че се употребява в този смисъл.

Добре, значи и научих истинското значение - симптом на шизофренията. Има ли доста хора с шизофрения на свобода около нас? Прощавайте за непрофесионалния въпрос... Smile
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Ное 24, 2007 2:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да бе доста са се отклонили нещата в професионални терминологии, наистина Smile Ако може за лаиците и любителите да има пояснение след научното обяснение и на български Very Happy Не са всички психолози в този форум Shocked Very Happy

Ииии бих искала да наблегна на началните въпроси на Иванова преди да продължите с научните обяснения:
Наследствена ли е или придобита? Какво би я откючило? Как да се справим с нея?

Нещо практически може ли да се каже или ще филособстваме?
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Ное 24, 2007 2:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Щото това и аз го мога много добре Laughing Laughing Laughing Отварям сега един учебник по психология и почвам да цитирам дефиниции и без да съм психолог - ще се справя - А ВЪВ ФИЛОСОБСТВОНЕТО И АЛАБАЛИЗМИТЕ ПЪК СЪМ СТРАШНА ПРОСТО Laughing Laughing

Ама нали затова Вие сте психолози предполагам, за да не цитирате дефиниции, което всеки с книгата за целта в ръка може да направи, а да трансформирате знанието в познанието и евентуално да може да подадете полезна информация и съвет. Sorry обаче така си мисля Sad Wink
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Ное 24, 2007 3:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси.. не съм цитирала от учебници.. ами просто споменахме една болест. Знамчи незнам коя част звучи сложно и за това ще си поворя ялата теза.
значи - параноята според мен, е симптом.. т.е част от нещо по-голямо, или т.е показателк, че има нещо друго по-дълбоко. Т.е тя е така да се каже показаната част на айсберг-а.

Т.е за това не мога да кажа дали е придобита или наследствена, защото зависи какво има под водата. Една от възможностите мож да е шизофрения - заболяване на психиката. Има един вид "параноидна шизофрения", която започва именно с параноя в лека форма.. горе съм ги описала
Цитат:
Тези хора си мислят, че са преследвани, че хората наочно ги съботират и за това не сяват в живота си. Че ги следят от разузнавателните служби и тн. Това е вече към критичната точка. Преди това започва със съмнение и подозрение към хората. Все някой иска да ги извози или нямат доверие - някой иска да ги излъже, обиди или е против него. Те стават антисоциални поради тази черта. Раздразнителни, подозрителни...параноидни.

Може да е и друго заболяване под водата и за това.. не мога да кажа за всички дали са наследствени. А за справянето ... е същия проблем. С разчните болести или причини - различни методи.

Просто Иванова, ако може да даде повече детайли за въпроса си - какво точно я интересъва.. може и да се направи догадка към какво спада.
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 2:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

minion_of_fire написа:

Добре, значи и научих истинското значение - симптом на шизофренията. Има ли доста хора с шизофрения на свобода около нас? Прощавайте за непрофесионалния въпрос... Smile

Още един, който чете чуждите думи и разбира каквото му се иска. Ако изобщо ги е прочел.
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 6:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ок, аз така го схванах: Примерно дядото е бил със силно изразена параноя, то внукът/ вучката ако има почва/ преживяване, събитие/ ще развие, но не е задължително. То може и без да има наследственост да се стигне до там. Всичко си е до психика. Да, ама как да се отървем от нея, когато се е появила. Първо да осъзнаем проблема, след това желанието и накрая борбата. Това ли е
lady-to написа:
Елси.. не съм цитирала от учебници.. ами просто споменахме една болест. Знамчи незнам коя част звучи сложно и за това ще си поворя ялата теза.
значи - параноята според мен, е симптом.. т.е част от нещо по-голямо, или т.е показателк, че има нещо друго по-дълбоко. Т.е тя е така да се каже показаната част на айсберг-а.

Т.е за това не мога да кажа дали е придобита или наследствена, защото зависи какво има под водата. Една от възможностите мож да е шизофрения - заболяване на психиката. Има един вид "параноидна шизофрения", която започва именно с параноя в лека форма.. горе съм ги описала
Цитат:
Тези хора си мислят, че са преследвани, че хората наочно ги съботират и за това не сяват в живота си. Че ги следят от разузнавателните служби и тн. Това е вече към критичната точка. Преди това започва със съмнение и подозрение към хората. Все някой иска да ги извози или нямат доверие - някой иска да ги излъже, обиди или е против него. Те стават антисоциални поради тази черта. Раздразнителни, подозрителни...параноидни.

Може да е и друго заболяване под водата и за това.. не мога да кажа за всички дали са наследствени. А за справянето ... е същия проблем. С разчните болести или причини - различни методи.

Просто Иванова, ако може да даде повече детайли за въпроса си - какво точно я интересъва.. може и да се направи догадка към какво спада.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 9:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, така е. Не е задължитено да се развие, но ако има такова събитие е по-вероятно тя да получи това разтройство. Ако двама човека преживечт идентични неща, единят може да го развие, другият не. Този, които го развие е този, който има хора с подобни проблеми в семейството си.

А за другото, което питаш как да се оправи - пак казвам, това е само симптом от нещо. Но много зависи какво е нещото (тази част от айсберга под водата), за да се реши как да се оправи.

Пример: Ако кажеш боли ме главата. Това може да е защото си преуморен и трябва да поспиш, може да е защото имаш тумор и да трябва операция...

Много зависи в комплект с какво се появява тази параноя - т.е какво я предизвиква, за да се каж и как да се справи с нея.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Депресия, Гняв и др Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї