Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Манипулацията
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ?
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mikaella
Асистент
Асистент

Местожителство: The Valley of the Moon

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2008 4:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Сангвиник, добър пример си дал с цигарите! Smile Подкрепям мнението ти и каквото и да си говорим - манипулацията е навсякъде около нас. Всеки, който я използва е с цел някаква изгода, но се случва да го направиш с добра цел. Smile

П.С. Само не разбирам...какава е тази реклама - цигари, а отдолу надпис : "Пушенето вреди сериозно на вас и на другите около вас!". hmmm Все пак това е мнение на една непушачка...
Echo now, inside my head"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Сангвиник
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2008 7:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Попринцип това са кампании за спиране на пушенето, но както горе обясних това ни най малко не е тяхната цел.
mikaella
Асистент
Асистент

Местожителство: The Valley of the Moon

МнениеПуснато на: Пон Май 12, 2008 1:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сангвиник написа:
Попринцип това са кампании за спиране на пушенето, но както горе обясних това ни най малко не е тяхната цел.

Подкрепям, естествено, че се стремят колкото се може повече да печелят. Днеска се сблъсках с една сцена на манипулация...и толкова много се ядосах, чудя се как се сдържах. Случката е такава, в един магазин за дрехи едно младо момиче...по-малка от мен, пробваше някаква рокля, самата рокля си беше добре, но гледката като я видях върху момичето...не искам да коментирам. Shocked В същото време пред очите ми двете магазинерки, си се смеят и после: Много добре ви седи, отличен избор и бля бля бля... Ето колко лесно може да те изманипулират, ясно е, че момичето си купи роклята, така я омаяха с комплименти, че нямам думи. Mad Shocked Основната цел е да се продаде колко се може повече стока, а не толкова да угоди на някой. (Рядкост са тези, които ти казват искренно мнението си...). Май малко се увлякох, затова се извинявам. Smile))
Echo now, inside my head"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Сангвиник
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Май 12, 2008 8:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Попринцип при по наивните хора е възможно да се изчерпат ресурсите им за съпротива следователно продавачите се опитват да направят така, че да има по малка по-малка вероятност хората да се съпротивляват, защото ако например жената беше казала "Не ми харесва тази рокля" още в началото, когато я е видяла със сигурност е нямало да я купи каквито и комплиементи да и правят, защото щом повечето хора кажат нещо на глас незвисимо дали то е правилно или не дори да ги обедят в противното те се хващат здраво за това нещо, без да се интересуват как е взето то и дали е така.Просто тяхното вътрешно намерение няма да им позволи Smile
WarrioR
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Май 13, 2008 8:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси написа:
Хммм, ама много ми хареса дази идея за губенето Very Happy Просто защото наистина дадох идея за създаването на тази папка, в момент, в който се бях загубила доста сериозно Laughing Така че няма грешка ебцелютно по този въпрос Very Happy

А на Лейдито тезата за губенето и намирането, грешните и превилните пътеки бих искала само малко да я усложня и доразвия... В живота според мен няма правилен път има различни варианти просто по-малко или повече добри за и според самите нас и ако го съпоставим с лабиринта и с мишката стложността идва от там, че в живота според мен всеки път води до някъде, НО зад един има френско сирене, зад друг швейцарско, в края на един път има огромна буца Рокфорт, а пък на друг мухлясало късче фета, което никой не би изял Laughing И така пътищата си ги избираме и да и според мен са като лабиринти, но няма грешен или правилен има само различни варянти според мен.

Съгласна съм обаче и за нещо друго, че като гризнеш от мухлясалата троха фета един път сигурно го приемаш за грешен път и почваш да търсиш буцата Рокфор наново и ужесточено, да де, ама може и да попаднеш и на 200гр. кашкавал накрая Laughing Laughing Никой не знае. Учи ни опита само и много съм фен на приказката, че най-умните се учат от грешките на другите - е това вече си е готина работа, ама май и ние самите все трябва да гризнем малко мухлясало сиренце понякога Laughing Very Happy

Няма правилно и неправилно в всеки един момент в кото взимаме някакво решение то не може да е грешно, защото винаги се опитваме да даваме най доброто от себеси без зна4ение дали сме "добри, лоши, умни или глупави" никой не иска да греши.
А чуждите грешки са грешки само когато ги отчетее като такива,
ами ако няма от кой да се учиш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
WarrioR
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Май 13, 2008 8:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Всяка манипулация в основата си е ЛЪЖА една илюзия, начин да накараш един или много хора да ти играят по свирката.
При нас всичко е манипулация всяко едно движение или дума е добре отиграно с цел да заблидиш противника, да повярва на думите ти.
Най-голямата маниполация е ХРИСТИЯНСТВОТО или по-точно ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА.
Върнете се в началото
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Сря Май 14, 2008 3:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

WarrioR написа:
Всяка манипулация в основата си е ЛЪЖА една илюзия, начин да накараш един или много хора да ти играят по свирката.
При нас всичко е манипулация всяко едно движение или дума е добре отиграно с цел да заблидиш противника, да повярва на думите ти.

Че то това не е манипулация а шизофрения, която не се признава за болестно състояние поради масовия характер. Питай психиатрите каква диагноза се посдтавя на човек който вярва в нещо което не съществува и убеждава и другите, че го има. А колкото до манипулирането и пда караш хората да ти играят по свирката вече съм установил, че най-готиния начин да получиш нещо от някого е да го накараш той да си мисли, че много иска да ти го даде Twisted Evil
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 14, 2008 9:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чак пък дотам да е шизофрения Wink Ма може де.Явно аз съм шизофреничка Laughing
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Чет Май 15, 2008 5:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Bibini написа:
Чак пък дотам да е шизофрения Wink Ма може де.Явно аз съм шизофреничка Laughing

Бибини, не съм искал да те засегна по какъвто и да е начин. А и имах предвид религията, като това не е мое мнение, а такова което по същество подкрепям. Влез през Google на шизофрения на български и ще видиш какво пише. Още повече че не съм казал, че религията е нещо лошо, не говоря за кайностите, те винаги са негативни като проявление.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Май 15, 2008 3:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей,не се сърдя.Нито се засягам.Просто лек бъзик с теб. Wink
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2008 1:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бибини е сладурана Twisted Evil
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2008 3:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И ти също Wink си сладур - блазя на жената до теб Very Happy
WarrioR
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Май 17, 2008 7:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

sellfkiller написа:
WarrioR написа:

Че то това не е манипулация а шизофрения, която не се признава за болестно състояние поради масовия характер. Питай психиатрите каква диагноза се посдтавя на човек който вярва в нещо което не съществува и убеждава и другите, че го има. А колкото до манипулирането и пда караш хората да ти играят по свирката вече съм установил, че най-готиния начин да получиш нещо от някого е да го накараш той да си мисли, че много иска да ти го даде Twisted Evil

Лошото е, че съществува нещо там отвъд но то си няма име, нито пък може да се обясни но все пак някои му дават "разумно" обяснение че и пари изкарват от това. А има и балъци дето да им вярват.
Върнете се в началото
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Съб Май 17, 2008 11:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="WarrioR]
Лошото е, че съществува нещо там отвъд но то си няма име, нито пък може да се обясни но все пак някои му дават "разумно" обяснение че и пари изкарват от това. А има и балъци дето да им вярват.[/quote]
И на идея веротно си нямаш колко си прав. Знимавал съм се с доста секти и всичките искаха парички, а някои и в гроба вкарваха. Представи си жена висока 175 см и тежка 24 кг. Е, на тия килограми умря момичето.
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 6:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

"Всяка манипулация в основата си е ЛЪЖА една илюзия, начин да накараш един или много хора да ти играят по свирката.
Най-голямата маниполация е ХРИСТИЯНСТВОТО или по-точно ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА."

В семантичната си обусловеност(man in pull action),манипулацията има естествен,градивен характер.Тя обозначава процес, действие, обмен,комуникация, насока в структурно-личностно отношение. Заради честата "лингвистична" злоупотреба с нейния негативен отенък масово и се приричат качества и свойства, които едва частично засяга.От изследователска гледна точка би било несправедливо да я разглеждаме като едностранчив процес с непременно отрицателен смисъл.
В ежедневието манипулацията предсталява сложно отражение и съвкупност от амбиция, мотивация, темперамент и общуване между индивид, институции, социум.

Не отричам обаче, че манипулацията може да бъде егоистична и егоцентрична проява на личността. Необходимо е да се прави разлика наистина между нея и упоритостта, амбицията, целта и други човешки качества. Всички тези характеристики са различни нюанси на широкоспектърното проявление на волята. Във всяка една сфера на дейност, професия и общност съществува регламентирано ниво на манипулация.Вземете за пример отношенията в един колектив,основополагащи се на известна йерархична експозиция. Въпрос на личен избор и на морал е до каква степен ще бъде проявявана, доколко е разрушителна или градивна волята, дали е правилно или неправилно употребявана, какви цели обслужва и пр.
Лично аз бих заменил тази дума с българските и съответствия - влияние,въздействие и само в зависимост от същностната им характеристика в конкретни условия или събития бих си позволил да ги квалифицирам като отрицателни или не.Бих искал заедно да разгледаме още един пример:ерудиран,учен човек ,или ,да кажем,духовно извисен желае добронамерено да упражни влиянието си върху нашите възприятия като съвсем деликатно насочва вниманието ни към същността на нашите погрешки и към средствата за тяхното преодоляване,без дори в момента да сме в състояние да осъзнаем това.На мен лично ми се е случвало неведнъж и чак след известен период от време съм успявал да оценя мотива и да разбера причината за намесата на дадена личност в живота ми.Дали това следва да се определи като манипулация?По съдържание и смисъл е същото,което масово се отрича,но по естество е съвсем различно,нали?!Следователно манипулацията може би е нещо повече от отрицание...
WarrioR
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 7:38 am    Заглавие: Kum Dedoto Отговорете с цитат

Бих искал заедно да разгледаме още един пример:ерудиран,учен човек ,или ,да кажем,духовно извисен желае добронамерено да упражни влиянието си върху нашите възприятия като съвсем деликатно насочва вниманието ни към същността на нашите погрешки и към средствата за тяхното преодоляване,без дори в момента да сме в състояние да осъзнаем това.На мен лично ми се е случвало неведнъж и чак след известен период от време съм успявал да оценя мотива и да разбера причината за намесата на дадена личност в живота ми.Дали това следва да се определи като манипулация?По съдържание и смисъл е същото,което масово се отрича,но по естество е съвсем различно,нали?!Следователно манипулацията може би е нещо повече от отрицание...

Едно е да ти покажат вратите, друго е да ти отворят една от тях и трето е да те побутнат кум нея.
Последните две са си чита политика, манипулация или шмекеруване.

Нищо лично ама трябва ли да си толкова академичен, не всеки от нас познава термините които си изписал а пък аз ли4но не знам как се пишат и повечето думи които изписвам Laughing
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 5:20 am    Заглавие: Re: Kum Dedoto Отговорете с цитат

"Нищо лично ама трябва ли да си толкова академичен, не всеки от нас познава термините които си изписал а пък аз ли4но не знам как се пишат и повечето думи които изписвам" Laughing

О,извинявам се,worrior,навярно съм объркал форума...Това не беше ли сайт за запознанства?!
Надявам се,че не съм те накарал да се чувстваш твърде неакадемичен AS_
P.S
Wink
WarrioR
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 6:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Dedoto
Иамш право
Дръж се както искаш, но не това е темата.
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Май 31, 2008 5:16 am    Заглавие: Отговорете с цитат

tooth Хмм Very Happy

Warrior, високо академичния стил на Дедото не си ти първия тук, който го критикува, аз съм сред онези останалите, които са изказали не дотам положително мнение по въпроса, защото ми звучи високопарно и пропито от желание за себеизява. ОБАЧЕ, додякъде съм скронна да го разбера, защото в ежедневието си човек наистниа рядко има с кого да обсъди подобни на нашите теми тук на маллко по-висок стил пък съвсем е трудно да намериш с кого, според мен.

Що се касае до манипулацията - на висок стил или не, това, което казва Дедото за мен също е вярно лично. Нямаше да има царе, ръководители на ярмии, оратори, диктатори и дори съвременни звезди без онази манипулация, която води масите без винаги да има за цел да ги вкара в трапа. Колкото и да ти е странно и в педагокиката има голяма доза манипулация и любимата ти учителка от 3 клас реално те е манипулирала без въобще да се усетиш. В работна среда и колектив пък, който е дал за пример Дедото - е там манипулацията царува, коли и беси. Дали Хитлер също си е служил с манипулация? - да и то е повече от ясно, но според мен нито повече нито по малко отколкото Махатма Ганди или Мартин Лутер Кинг или Жана Дарк примерно, просто посоката на въздействие и целта й са различни.

Личните продажби са подкрепени от сериозна доза манипулация, но дали ще ти продадат прахосмукачка АЕГ дет да ползваш 10 години или такава дет съзнателно ти пробутват, знаейки, че ще ти се разпадне в ръцете след 1 месец - това не прави манипулацията по-силна или слаба, а само целта й е различна. Рекламата - ето това е сериозна манипулация, но това дали ще ти продадат чрез нея идеята за Уницеф или кампания срещу рак на гърдата или ще ти продадат цигари или алкохол - това не прави манипулацията по-силна или слаба отново просто целта е различна.

И колкото и странно да звучи, ако нямаше манипулация нямаше да има и лидери според мен и това за мен би донесло повече вреди на земята и всички нас отколкото всяка подмолна цел, за чието изпълнение маницията може да бъде уръжие, Warrior.
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Съб Май 31, 2008 5:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Поздравявам те,Елси!Изглежда неусетно си присвоила уменията на диплоБлондирана персона със завидни психологически познания.Всеки път с нескрито удоволствие следя проницателното ти становище и изтънченост при словообразуване на поредния дълбокомислен отзвук на твоето присъствие и немея пред неговото разнообразие...Твоето очарователно остроумие изнендва стенографите със своята противоречива себестойност.Благодаря ти за навременния и отзивчив анализ на моето нескромно поведение.Благодаря ти също така и за разбирането,което проявяваш към потребността ми от себеизява.Знаеш ли,ти събуди нещо в мен.Да,нададе виртуален зов към мен и аз взех решение-ще се прекръстя от дедото на детето!Какво ще кажеш?! Rolling Eyes
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ? Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї