Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Манипулацията
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ?
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 11:26 pm    Заглавие: Манипулацията Отговорете с цитат

Защо и как манипулираме? Ползата и вредата
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 12:18 pm    Заглавие: Re: Манипулацията Отговорете с цитат

Немога да разбера, какво притесняващо му има на този въпрос, та е такова мълчание!
Sad
ivanova написа:
Защо и как манипулираме? Ползата и вредата
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 4:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аааа нищо Wink Просто в тая папка се развиват по-бавно нещата...Сигурно стряска името "Кой съм аз" знам ли - малко екзистенциален въпрос, който никой не му е комфортно да си го задава Very Happy Laughing

Аз умишлено не отговорих. Иначе темата е много интересна определено.Манипулацията за мене е необходимо зло.
Много помага в общуването, в различните професии, в театъра ако щеш - абе всичко е манипулация или въздействие върху възприятията и поведението - ПР, Продажби, лечението на разстройствата на хората дори е вид манипулация. Манипулацията за мен е вид изкуство Wink

Мисля си манипулацията е много полезно и ценно оръжие въпрос на съвест е обаче целта, за която се използва то. Хитлер и Мусолини също са прокарвали каузите си чрез манипулация. Сектите също действат чрез манипулация и прочие..

Но дали можем да разглеждаме манипулацията самоцелно или винаги я връзваме с целта? И в крайна сметка казваме вредна манипулация или полезна манипулация. Дали тя не е съмо оръжието с което се постигат цели - били те хуманни или не?
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 6:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи вземам пушката"манипулация" и атака! Very Happy така е, тя ни е необходима, когато е насочена в положителна насока, но когато е обратното, някой наистина зле може да си изпати Twisted Evil Дали има училище по манипулация! Не на всеки му се отдава Smile
а на въпроса: Кой съм Аз? Преди време един приятел дойде при мен и ми каза: Не знам Кой съм! Искам и отивам да мамеря себе си. Мина време и схванах, какво е имал напредвид. Защо се изгубваме понякога?

Елси написа:
Аааа нищо Wink Просто в тая папка се развиват по-бавно нещата...Сигурно стряска името "Кой съм аз" знам ли - малко екзистенциален въпрос, който никой не му е комфортно да си го задава Very Happy Laughing

Аз умишлено не отговорих. Иначе темата е много интересна определено.Манипулацията за мене е необходимо зло.
Много помага в общуването, в различните професии, в театъра ако щеш - абе всичко е манипулация или въздействие върху възприятията и поведението - ПР, Продажби, лечението на разстройствата на хората дори е вид манипулация. Манипулацията за мен е вид изкуство Wink

Мисля си манипулацията е много полезно и ценно оръжие въпрос на съвест е обаче целта, за която се използва то. Хитлер и Мусолини също са прокарвали каузите си чрез манипулация. Сектите също действат чрез манипулация и прочие..

Но дали можем да разглеждаме манипулацията самоцелно или винаги я връзваме с целта? И в крайна сметка казваме вредна манипулация или полезна манипулация. Дали тя не е съмо оръжието с което се постигат цели - били те хуманни или не?
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 5:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че манипълацията е нещо, което е постоянна част от общуването и устройството на взаимоотношенята между хората. Всеки има негова истина..дали правилна или грешна - тя е негова. Манипълацията е освен "да манипълираш" т.е да влияеш на другия е и метод за мотивация. За показване на нова перспектива. Ако я нямаше в нашето устройство - тогава ние щяхме да си градим наши си теории и край - няма друга и сами да откриваме топлата вода.

А за губенето - моето мнение е, че просто имаме прекалено много кръстовища в живота си, и за да намерим правилния изход от лабиринта...правим и грешни завои, за да видим до къде водят. Ако пред теб има от онези лабиринти с мишките и сиренцето... за да намериш пътя да сиренцето, ще опитваш различни хипотези, различни тактики и задънени улици. Не е лошо да се губим, важното е да разбираме, кога сме поели грешна посока и да завием в друга Smile
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 1:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Хммм, ама много ми хареса дази идея за губенето Very Happy Просто защото наистина дадох идея за създаването на тази папка, в момент, в който се бях загубила доста сериозно Laughing Така че няма грешка ебцелютно по този въпрос Very Happy

А на Лейдито тезата за губенето и намирането, грешните и превилните пътеки бих искала само малко да я усложня и доразвия... В живота според мен няма правилен път има различни варианти просто по-малко или повече добри за и според самите нас и ако го съпоставим с лабиринта и с мишката стложността идва от там, че в живота според мен всеки път води до някъде, НО зад един има френско сирене, зад друг швейцарско, в края на един път има огромна буца Рокфорт, а пък на друг мухлясало късче фета, което никой не би изял Laughing И така пътищата си ги избираме и да и според мен са като лабиринти, но няма грешен или правилен има само различни варянти според мен.

Съгласна съм обаче и за нещо друго, че като гризнеш от мухлясалата троха фета един път сигурно го приемаш за грешен път и почваш да търсиш буцата Рокфор наново и ужесточено, да де, ама може и да попаднеш и на 200гр. кашкавал накрая Laughing Laughing Никой не знае. Учи ни опита само и много съм фен на приказката, че най-умните се учат от грешките на другите - е това вече си е готина работа, ама май и ние самите все трябва да гризнем малко мухлясало сиренце понякога Laughing Very Happy
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 11:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и такива, които си гризкат все от мухлясалото сиренце, та цялата буца. Не им ли се згажда в един момент. Sad май си има харесва Very Happy

Елси написа:
Хммм, ама много ми хареса дази идея за губенето Very Happy Просто защото наистина дадох идея за създаването на тази папка, в момент, в който се бях загубила доста сериозно Laughing Така че няма грешка ебцелютно по този въпрос Very Happy

А на Лейдито тезата за губенето и намирането, грешните и превилните пътеки бих искала само малко да я усложня и доразвия... В живота според мен няма правилен път има различни варианти просто по-малко или повече добри за и според самите нас и ако го съпоставим с лабиринта и с мишката стложността идва от там, че в живота според мен всеки път води до някъде, НО зад един има френско сирене, зад друг швейцарско, в края на един път има огромна буца Рокфорт, а пък на друг мухлясало късче фета, което никой не би изял Laughing И така пътищата си ги избираме и да и според мен са като лабиринти, но няма грешен или правилен има само различни варянти според мен.

Съгласна съм обаче и за нещо друго, че като гризнеш от мухлясалата троха фета един път сигурно го приемаш за грешен път и почваш да търсиш буцата Рокфор наново и ужесточено, да де, ама може и да попаднеш и на 200гр. кашкавал накрая Laughing Laughing Никой не знае. Учи ни опита само и много съм фен на приказката, че най-умните се учат от грешките на другите - е това вече си е готина работа, ама май и ние самите все трябва да гризнем малко мухлясало сиренце понякога Laughing Very Happy
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 8:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За теб е гадно, за друг е Рокфор...

Преди 1 година пътувахме с приятелят ми и минахме покрай едно място в планината, където на поне 100 км и в двете посоки няма нищо. Общо взето на това място имаше село, което се състоеше от 2 -3 къщи и това е. Замислихме се - как ли живее някой там. Изолиран от света, няма магазини няма кино, няма дори бакалийка - няма....няма нищо. И си мислехме - когато не си видял другото, няма как то да ти липсва. Когато цял живот си живял така..градът ще те плаши, ще е мръсно...много хора и тн. Тези хора там живеят с животните си, пасят ги, ядат истинско мляко, имат чист въздух, истински отношения...не лъжат, не живеят в панелка, не пазаруват и не се блъскат в градския транспорт...незнаят тъпотата на парите...и се замисляш - ха сега..кой е за жалене...
Та аз бих го определила като гнусно сиренце, което смърди от километри...но този човек би нарекъл моят Рокфор...доста тинесто сирене също....
Въпрос на гледна точка и на умние да погледнеш от друг ъгъл...така мисля аз Smile
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 10:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ахаммм Smile Много съм съгласна, че и това с пътищата в живота и лабиринтите и сиренцата Laughing Laughing като всичко останало е въпрос на гледна точка Wink

А ако трябва да се върнем на манипулацията в този ред на мисли може да се каже, че това е като да обедиш селянина от китното планинско селце, че неговото хубаво сиренце всъщност е гадно мухлясало старо и неядливо Smile за сметка например на швейцарското сиренце, което има в големия град. Манипулация Exclamation - влияние върху възприятията, усещанията, нагласите и действията на околните. ОБАЧЕ дали тоя пич ще го замъкнеш в града, с добра или лоша кауза това вече сигурно би предопределило манипулацията ти като вредна или полезна - незнам, така мисля.
Jazz
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Cool Хе, хе да живее манипулацията. Все едно някой да пита полезен ли е живота? Всеки манипулира и е манипулиран, а някои се оставят да бъдат манипулирани, понякога или всякога. Тука има една поговорка и звучи горе долу така:>>>While you think you are fucking them,They are fucking you"<<< Embarassed
Върнете се в началото
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Съб Дек 01, 2007 6:28 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Вие не знаете каква манипулация има в Северна Америка. Рекламата казва "всички купуват примерно, коледни подаръци, бързайте че ще свършат тия, изгодните!" И всички отиват и купуват. Особено тия дето не са били никъде другаде. Даже и на кредит, без пари, после ще ги връщаме някак си. Това е добре за една затворена система, парите се въртят по-бързо и по-многократно, особено през веригите на по-големите манипулатори. И всички са щастливи, колкото и другите - нещо като религия. Very Happy Very Happy Very Happy

А вредата е че загубваме себе си, собственото си аз сред тази манипулирана маса.. Sad
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Дек 01, 2007 12:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако го погледнем от тази страна наистина е така...но рекламите и медиите като цяло са най-големите манипулатори - факт. Но аз пък се питам... лошо ли е да сме манипулирани...

Да погледнем от друга гледна точка - телевизията ме обработва да си купя новите дамски превръзки, които незнам си що са по-добри от моите и тези на познатите ми. Аз обичам марката, но пък поддадена на манипулацията си казвам "е дай да провам пък тия новите...какво толкова са по-хубави". БАМ и те наистина са по-удобни и по-добри ...е ако не беше манипулацията.. нямаше да ги открия.

Една от гледните точки е, че манипулацията е манипулация, когато ние не я усещаме. Т.е ако усетим, че ни манипулират - започваме да се дърпаме и манипулацията е провалена. Но докато някой ни кара да правим нещо с мисълта, че ние го искаме и е по-добре за нас...как иначе ще се престрашим да опитаме новото.....?
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2007 10:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Една от гледните точки е, че манипулацията е манипулация, когато ние не я усещаме. Т.е ако усетим, че ни манипулират - започваме да се дърпаме и манипулацията е провалена. Но докато някой ни кара да правим нещо с мисълта, че ние го искаме и е по-добре за нас...как иначе ще се престрашим да опитаме новото.....?

Аз пък мисля, че рекламата си е реклама в този случай и си върши работата. А манипулация е, когато те обработват с някаква цел, в интерес на манипулатора. Обикновено той е слаб, не може да го постигне с други средства - пряко, лице в лице, с оръжие в ръка срещу жертвите си.
А дали е добре за нас - това е много сложен въпрос. Някои казват: "Простете им, те са щастливи, щото не знаят колко са нещастни" Laughing Много неща е по-добре да не ги знаеш май...

А за новото: да, издокарало се някое гадже, чак да си кажеш: Брей, това е нещо ново и различно, трябва да се опита, пък то се оказва че е същата работа, ама вече е късно...
И някои патили престават да вярват вече на реклами...

Потвърждава се схващането, че животът е илюзия. Rolling Eyes
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2007 12:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Хммм тука що си меслех, че съм отговорила ееегааати Shocked Shocked Laughing
Съгласна съм с Вас абсолютно, че Рокфорта за един е мухлясало сирене за друг Laughing и че фетата за едни е деликатес, за други омръзнало ежедневно меню... т.е. че по темата за житейските пътища, лабиринти, начин на живот гледната точка оказва огромно влияние. Ми разбира се, че оказва та как да не Very Happy Моята метафора се базира на идеята,че няма бяло и черно, правилно и неправилно в живота ни според мен. Има избори и решения и това, до което те довеждат. Веднъж е розово, друг път лилаво, понякога синьо - е естествено зависи кой цвят ти е любим, но рядко е бяло и черно си мисля или вкарано в рамките губиш 100%-печелиш 100%Wink

А ако трябва да върнем ппппплаааавно на темата за манипулацията - ми използвайки хубавия пример на Лейдито, може би манипулация е именно да накараш селянина от китното планинско селце да изостави своето пресно краве сиренце с внушеното убеждение, че градския кашкавал е аммма мнооого по хубав и добър за него. Е дали го правиш за негово добро или за да му гепиш кравите и къщето Laughing Laughing това вече може би определя що за манипулация е тази според целта й - вредна или полезна Very Happy си мисля аз.

А какво ще да рече да умееш да манипулираш според Вас?
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2007 1:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо интересничко по темата за манипулацията има в папката библиотека - "Манипулаторът на столетието" се казва статията мисля, че е PDT_003
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Дек 08, 2007 3:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Шеффке Surprised Два пъти отговарям по тая тема и отговора ми го няма после. Rolling Eyes Shocked Ко става? Question Exclamation Трети път едно и също не ми се пише.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Дек 08, 2007 5:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси.. идея си нямам за какво става въпрос...не се е бъгвал форума...всички други мнения са ок...след това писала ли си друго мнение и то зчезнало ли е?
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 1:38 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Йеее Very Happy Виждамммм всичко Shocked Very Happy Ееее не мога да повярвам просто Question Idea Бе не от форума от мен нещо беше от ПС-то май, ама полудявах просто тотално Shocked

Някой да сподели интересен модел на манипулация, който е прилагал или е бил подлаган на него скоро Very Happy ?
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 2:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Като се прибирах днеска от среща с приятелката и шофьора на скапаната таратайка (автобуса) се опита да ме манипулира като ме накара да отида на другата врата, за да слезна. Е да, ама не. Така го изманипулирах, че едва ли не щеше да ме докара и до нас Laughing Въпросът е кой кого.

Иначе като малки всички са ни манипулирали с "хайде още една лъжичка за мама". Е как да откажем, нали е за мама Laughing . Или пък в училище "ако не млъкнете ще правим контролно"...е в училище нямаше голям ефект. в зависимост от даскалката завършвахме или с двойки на "блитц контролното" или в съседното кафене.

Аз пък майка ми я манипулирам като й казвам, че няма да й помогна с компютъра, ако тя не направи еди-какво-си.

И така...не знам примерите добри ли са, ама сега за това се сещам.

Сангвиник
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2008 8:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки се опитва да манипулира другите хора с различни цели, но главно за печалба.L00P7R00P примера с майката ми хареса много Smile
Така е от бебоци ни манипулират, но когато целта в полза на "мишената" е някак си по-приемливо.

Най-голямо впечатление ми прави как манипулират хората да пушат.Но не ги и оставят да спрат!На всяка една кутия от цигари пише "Не пуши ще умреш", естествено, че човекът ще продължи да пуши!Това е все едно да кажеш на детето си "Не прави това, ще се убиеш" а синът отива и прави същото нещо.Ако кажете на някой да спре да прави нещо "да млъкне" "да се държи прилично" е напълно обречено на провал, защото няма указание.Тези реклами са в тяхна полза и не са цел да откажат хората от пушенето, точно обратното.

"Представете си, че продължите да пушите и умрете след няколко години и виждате вашите деца как идват да ви видят в ковчега.Те плачат, защото немогат вече да си говорят с вас - вие бавно сте се самоубили с цигарите.Лицето ви се е сбръчкало и те ще го запомнят такова завинаги."

За повечето родители това е много плашещ сценарии.

"Намалявате цигарите до половин кутия всеки ден този месец, до една цигара на ден през следващия и накрая захвърляте кутията.Няма ли това да ви накара да бъдете здрав и щастлив и да забавлявате децата си?"

Изплашваме хората до смърт след което им даваме точни инструкции, които им се виждат постижими.Чрез въпроса те си представят картината и преживяват емоцията в този момент, което ги мотивира.
Но защо да помагат наистина на хората да спрат пушенето, когато парите са толкова сладки Smile

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ? Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї