Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Предпразнично настроение и празнично такова

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клюки
Предишната тема :: Следващата тема  

Предпразнична треска - има ли я в нас?
не
40%
 40%  [ 4 ]
Не съм имал от 2-3 години
10%
 10%  [ 1 ]
Имам я всеки път преди празник
20%
 20%  [ 2 ]
Само преди най-големите празници
30%
 30%  [ 3 ]
Общо гласове : 10

Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2007 6:04 pm    Заглавие: Предпразнично настроение и празнично такова Отговорете с цитат

Забелязвам при себе си, че колкото повече пораствам - толкова повече изчезва магията на празниците.... предишното чакане като дете... се замества с приготовленията и проблемите покрай празниците...и това малко убива емоцията. Толкова ги обичах.. дядо коледа (мраз) или великден и коледа и бъдни вечер.. беше нещо вълшебно..сега е пак хубаво но чакаш, организираш, мислиш как какво, колко пари. Като дете само се наслаждаваш на празника и на това какво другите са направили Smile
Мисля, че когато имам дете...тази тръпка преди праника ще се появи отново...
Имате ли вие предпразнични трески и..променят ли се с годините???
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2007 7:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

При мен изчезна... В смисъл, ако не си взема отпуск, нищо няма да разбера от празниците. Май съм порастнала Rolling Eyes
Но си права, мисля, че с децата (живот и здраве) отново ще имам вълнения. Не за друго, а защото ще правя някого щастлив и от това самата аз ще се чувствам по-добре Smile
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2007 8:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се замислих и друго - по празниците, обикновено съм тъжна, вместо щастлива.

Тъжна съм, защото нещата не са като преди. Че не чувствам онова като преди. Че минава бързо..-чакаш ги 1 година потготвяш се и накрая БАМ и край...дали тази предпразнична треска.. не повишава очакванията към празника.. и не ни кара да се пренавиваме и след това да сме разочаровани?? Дали не е по-добре да има умерена радост от празника.. или да липсва такава, за д аможе да нямаме разочарования от празничните дни?

Какво ни носят празниците - дали те наистина ни карат да сме щастливи?? Дали точно на тези дни не ни липсват най-много онези хора, които сме загубили??
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 9:09 pm    Заглавие: Re: Предпразнично настроение и празнично такова Отговорете с цитат

lady-to написа:
Забелязвам при себе си, че колкото повече пораствам - толкова повече изчезва магията на празниците.... предишното чакане като дете... се замества с приготовленията и проблемите покрай празниците...и това малко убива емоцията. Толкова ги обичах.. дядо коледа (мраз) или великден и коледа и бъдни вечер.. беше нещо вълшебно..сега е пак хубаво но чакаш, организираш, мислиш как какво, колко пари. Като дете само се наслаждаваш на празника и на това какво другите са направили Smile
Мисля, че когато имам дете...тази тръпка преди праника ще се появи отново...
Имате ли вие предпразнични трески и..променят ли се с годините???

И за мен всичко се промени с годините.Имам предпразнична треска само пред Коледа и Великден.Но си права,че когато се появи детето - може би отново ще изживееш тази тръпка.Защото изживяваш това чувство през погледа на детето.Виждаш то колко е щастливо,как се възбужда и му светят очичките от радост.Тогава и ти се връщаш назад в спомените и те облива едно невероятно хубаво чувство и емоция.После се наслаждаваш на щастието на детето си и си горд че ти си го направил,за да е толкова доволно.

Да,насладата се замества с приготовленията и проблемите покрай празниците...и това малко убива емоцията. Но вече емоцията съществува под друга форма.Ти пак можеш да се насладиш на празника,приятната атмосфера ако го погледнеш от друг ъгъл.Сядайки на масата с най-близките и обичани хора /мъж,жена,деца,родители,братя и сестри и т.н./ си казваш - ето всички са щастливи,всички сме заедно и си струваше тия усилия.
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 10:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се притеснявайте момичета Smile Аз май никога няма да порасна а тръпката от празниците изчезна отдавна Very Happy Май това което най-много ми харесва в момента на празниците е, че предлагат някакво разнообразие и не с е работи Very Happy И я всички дами и господа да си оправят настроението, нямам предвид само по празниците Smile Иначе почвам да разправям вицове, като повярвайте ми, това никой не го иска Evil or Very Mad
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 11:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Laughing Давай с вицовете - ще стане забавно Wink

А настроението си е готино,но предпразнично понякога се затормозяваме да измислиме как да организираме нещата и т.н.Тази подготовка с пазаруването по магазините,въртенето около печката и т.н. понякога те изморява.Но затова казах че после си е гот.Защото виждаш,че си направил други хора щастливи.Следващия път някой друг /например сестра ми или майка ми ще го организират празника Very Happy /
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 1:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

С това за ходенето по магазините не съм съгласен, имам предвид с това, че ви тежи Very Happy Нали на това му викат шопинг терапия Smile Ела да видиш моята половинка като чуе за ходене по магазините Very Happy Колкото и да е уморена, веднага и минава Very Happy А това и на мен ми харесва Very Happy
калина
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 2:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Определено и при мен празниците вече не са това ,което бяха когато бях дете.Уж и сега им се радвам макар, че не съм сигурна дали наистина им се радвам или си налагам да е така.И ми е едно притеснено...Ето сега ,когато наближава Велик ден и всеки е започнал да се подготвя по някакъв начин,аз си мисля, ох кога да купя яйца и да ги боядисам, и козунак и сладки и какво ли още...?Всеки все за това говори и някяк започвам да се изнервям.А когато един такъв голям празник отмине ,чувствам някакво облекчение.
Защо се получава така?Може би lady-to е права - вече не сме деца и подготовката и организацията за празника се пада на нас, а животът ни е забързан изпълнен със стрес и отговорности.Приемаме го ,като допълнителен ангажимент вместо да му се радваме.
deanne
Наш човек
Наш човек

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 3:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз не обичам празниците, много ме натъжават пък не съм и още възрастен и не участвам много много в подготовката, а това пазаруване си е голяма мъка.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 4:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ооо аз много обичам. За мен предпразнично съм много ентусиазирана. До някъде сама си го подържам това, защото ми се иска да има по-различни дни. Не защото съм вярваща или спазвам всички традиции, заради традициите - не. Правя го защото не ми харесва всички дни да са еднакви. Така сама си правя някои дни по-весели, по-красиви, .. по-специални. Именно за това са измислени празниците - не защото трябва да се почита някой мълчаливо - а за се повдига духа... да има нещо, което да ти разбие рутината и да те зареди с положителни емоции. За това ги има из цялата година - мотивация Smile

А пък аз лично не очаквам друг да ми ги направи празнични - сама си ги правя. Аз искам да се почувствам ентусиазирана...да не ме залее еднотипното, ....би било ужасно всички дни са ти еднакви...да не ги чакаш с нетърпение и да няма дни, в които да поставиш зрънце вълшебство - не защото наистина има такова.. а защото ти се иска да има.
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 4:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен предпразничното настроение около Великден се свежда до козунак и яйца. И това е. Ааа, да, и Цветницата преди това. Иначе ОНОВА предпразнично настроение го няма. Мисля, че никога не го е имало. Просто като не съм възпитан религиозен и няма как да го има. Може би само около Нова година, ама то е повече заради снега и тръпката от прекарването на 31-ви.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 5:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз това написах - аз също не съм религиозна толкова. Не го правя защото има символика, а защото ми харесва да има различност от другит дни. Т.е боядисвам яица, защото ми харесва, а не защото е прието.
калина
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 5:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Както вече написах повечето хора мислят за празника като за още един ангажимент от ежедневието.
Обаче,аз тази година съм си я нарочила за годината на положителните промени и в тези промени влизат и празниците.Затова с моя колежка,която ми е и приятелка решихме да си направим Велик ден наистина празничен.Като за начало няма да работим(през изминалите години все сме си работили по празниците),ще се съберем в четвъртък у тях да боядисваме яйца, да печем курабийки Very Happy и да се забавляваме.Това ще бъде нещо ново за мен и предполагам приятно.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 5:41 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да именно за това говоря Калина. Не го правиш по задължение, или религия, правиш го за да направиш нещо и да разбиеш рутината, ежедневието, еднаквостта на живота и канала, в който върви. Това са РАЗЛИЧНИ дни и просто ги пълня с положителни емоции - за да ме мотивират.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 3:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

sellfkiller написа:
С това за ходенето по магазините не съм съгласен, имам предвид с това, че ви тежи Very Happy Нали на това му викат шопинг терапия Smile Ела да видиш моята половинка като чуе за ходене по магазините Very Happy Колкото и да е уморена, веднага и минава Very Happy А това и на мен ми харесва Very Happy

Laughing Нямах предвид за дрехи и т.н. , а за продуктите с които после ще готвя Wink

Иначе другата терапия и на мен ми доставя огромно удоволствие и това ще направя по празниците също.
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 9:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбрах те Биби, по-точно една приятелка ми обясни, че не е ставало дума за ходене по магазини за дрехи, обувки, мебели и бижута /изброяването не е пълно/.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 9:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Wink Лошо няма,че колежката ти е обяснила.И моето изброяване не беше пълно.Важното е че се разбрахме. Very Happy
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 1:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Правилно, най-важното е да има разбирателство Smile И да направите красиви яйца и каквото там друго правите Very Happy
mikaella
Асистент
Асистент

Местожителство: The Valley of the Moon

МнениеПуснато на: Сря Апр 23, 2008 1:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

калина написа:
Както вече написах повечето хора мислят за празника като за още един ангажимент от ежедневието.
Обаче,аз тази година съм си я нарочила за годината на положителните промени и в тези промени влизат и празниците.Затова с моя колежка,която ми е и приятелка решихме да си направим Велик ден наистина празничен.Като за начало няма да работим(през изминалите години все сме си работили по празниците),ще се съберем в четвъртък у тях да боядисваме яйца, да печем курабийки Very Happy и да се забавляваме.Това ще бъде нещо ново за мен и предполагам приятно.

Калина после да разказваш. Голяма веселба те чака - по женски, какво по-хубаво. Smile Прекрасно е, че си се решила да внесеш малко промяна, всеки има нужда от такава. Smile И аз кроя такива планове, но ще видим дали ще се реализират, тъй като напоследък ми се е загубило малко желанието... Rolling Eyes

Не съм религиозна и затова преди някои празници не съм чак в таква еуфория, но радостта си я има. Събиране с приятели, близки... Smile Като малка бях адски щастлива, когато наближеше някой празник...след като получавах подаръци и нямах никакви задължения. Естествено е това да се промени - вече разходите са наша грижа, но то разходите са неделима част от ежедневието, няма лошо поне за Нова Година или Великден малко да се "изръсим" и да си се нарадваме хубаво. Smile Но най-важното е да се забавляваме от сърце, да зарадваме някой друг. Празниците са шанс да внесем малко промяна в ежедневието, малко промяна, нови вкусотийки. И както повечето са споменали по-горе(и аз ги подкрепям) - липсата на предпразничното настроение се дължи при някои на това, че го приемат за задължение...
Треската преди празники при мен определено се е променила малко, по-умерена е. Rolling Eyes Но присъствието на едно сладко бебоче може да промени това. Smile
Echo now, inside my head"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клюки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї