Пуснато на: Съб Дек 08, 2007 12:27 pm Заглавие: Психология при работата
Здравейте,
Искам да питам 2 неща. Те не се отнасята толкова към "Психология на работното място", докато приложението на психологията в съответната работа. Пиша, обаче, тук защото не видях подходящ раздел, а този е най-близкия.
----
Психологията и изскуствения интелект
Изскуствения интелект (ИИ) е доста популярна тема в програмирането. Следва, обаче, да се обърне внимание на сленото. Можеш ли да реализираш изкуствен интелект, ако и хабер си нямаш от естествен такъв?
Ето например разпознаването на образи. Говори се за невронни мрежи, но например правят ли се анализи човек, кои букви разпознава по-бързо и кои по-бавно и кои ги разпознава двусмислено.
Четох една доста дебела книга за ИИ, но определено не видях връзка, а мисля че това е погрешен подход (вярно, че беше писана от информатик, но това не е оправдание).
----
Информация според човека...
Тъй като не се занимавам с психология професионално (всъщност засега не ми е и хоби), то считам че това е правилното място на темата.
Въпросът ми е свързан със следното. Забелязах, че в българската Уикипедия множество теми биват изтрити. Ако се си мислите, че всичките те са вандализъм, то жестоко се лъжете. Причината е, че на едни им харесва едно, а на други друго.
А сега да премина и към въпроса. Има ли начин да се направи хипотетична енциклопедия, в която всеки да получава каквото иска, а не това което се счита за подходящо за всички. Например нещо от вида:
1. Регистрираш се и влизаш в акаунт.
2. Започваш да четеш статии и ако някоя не ти харесва, то я "триеш", т.е. единствено за собственият си акаунт.
3. Системата анализира изтритите страници и автоматично изтрива други, които "счита" че ти би изтрил - ето това е въпрос на анализ.
Разбира се горната схема може да се променя, като например да може потребителят да отговаря тестово на допълнителни въпроси и други методи.
Наясно съм, че на моя въпрос да няма кратък отговор (или дори да не съм го задал достатъчно ясно), но можете ли да можете ли да ми кажете някоя подходяща книга? Всъщност аз може в последствие да доизясня въпроса си, ако се налага.
Ако съм те разбрала правилно искаш "умна" енциклопедия. Т.е по признаци на нещо, което си изтрил - да трие всичко, което да сметне, че няма да ти хареса??
Ако правилно съм те разбрала и е това, то тогава ми се иска да ти задам един въпрос - ти самият знаеш ли кога нещо, ще ти хареса. Как те хваща новото, непознатото...различното от това, което до сега си чел и си се интересувал?? Мислиш ли, че ти самият би могъл да игнорираш всичко, което не ти харесва...което трябва един ИИ да направи.
Аз за себе си мисля, че не мога да го направя. Понякога, неща които никога не съм харесвала ми се струват много интересни и ме грабват. Неща, които съм прескачала с досада, след 2 години-3 са ми толкова интересни...
А ако не съм те разбрала.. игнорирай тези въпроси и поясни моля _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Ако говорим за: "Как те хваща новото, непознатото...", то наистина нещата са толкова неопределени, че не се подават на почти никакъв анализ. Работата е там, обаче, че такова нещо като "изкуствен интелект" съществува и е нормално да се развива - посоченият от мен пример е само едно примерно приложение.
Според мен нещата за момента ми изглеждат аматьорски от психологическа гледна точка. Ето например се казава, че изображения се разпознават със симулиране на "невронни мрежи" (които се реализират компютърно) - вкарваш множество изображения и после компютъра започва сам да ги разпознава. Е да, ама какво и по колко му вкарваш като начални данни - това никъде не се казва, защото е задача на психологията, а не на информатиката.
Това, което знам аз от ученето е, че лявата половина на мозъка на човек е като компютъра. Дясната е тази, която може да погледне елементите като нещо цяло. Т.е ако има квадрат - лявата го вижда като 4 чертички подредени точно по определен начин... а дясната ги събира и разпознава образ. Това е мааалка част от това, което казваш ти за разпознаването на образ. За сега може да има ИИ, което е пълно копие на лявото полукълбо, но за дясното - не са много ясни нещата как функционира, емоциите - за какво са, от какво са, какво ги отключва и тн. Следователно липсата на знание за тази съществена разлика е голяма пречка да се направи ИИ. Тук е мястото да кажа, че рекламата на Джони Уокър е мнго правилна - "Аз мога да бъда вечен, като не умирам, но ти можеш да бъдеш вечен като направиш едно важно нещо.."
Това да можеш да погледнеш 4-те чертички и от тях да можеш да направиш 20 фигури, по различен начин.. да погледнеш 3 измерно е нещо, което компютъра не може да направи. Да ти дойде идея.. да я формулираш...е дясната хемисфера..а за нея още се знае прекалено малко... _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Съб Фев 02, 2008 12:35 am Заглавие:
А според мен "Изкуствен Интелект" е маркетингово понятие за нещо, на което програмистите не са успели да измислят име. Нещо като "интелигентна пералня" или "smartphone" (умен телефон).
Да, има системи, в които се създават профили на потребители и системата се "самонастройва" актуализирайки профила на потребителя с времето, но това не е мислене, а работа на машина по някакъв алгоритъм, измислен от хора. Същото е и с разпознаването на образи. Човешкия мозък е система, която се променя с времето физически и химически. Промяна в химията води до промени в мисленето и поведението.
Не мисля, че скоро работата на машините ще се доближи тази на човешкия мозък... Да, има понятие "изкуствен интелект", но според мен това е просто едно понятие, измислено от хората поради липса на по-описателно такова. _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 1:23 am Заглавие:
Психология на работното място ми е любимата тема. За това се отзовах тук. Но ще ви кажа и моето мнение за ИИ.
Какво отличава компютъра от човека. Компютърът е аналог на програматора на пералнята ви. Изпълнява последователно предварително записани инструкции. Наистина смята бързо развива се бързо 86, 286, 486 пентиум. Забравих Z80. и нашият C601. Решава задачи. И всичко свежда до събиране. Просто. Но за сега основният проблем е, че не може компютъра да реши следната задача, която човек е решава с лекота. А тя е „....... да избере от две злини по малката” . Вече наистина се появиха много интересни разработки. Вече се говори за VOSI поколение. От 6 години има секретарска програма, която като види какво се мъчи да напише секретарката, предлага да го довърши вместо нея и то значително по успешно. Но това не е интелект. Има голяма разлика между интелигентност и интелект и много се бъркат. И много от тестовете го бъркат. Но както и да е.
Изкуствен интелект ще се появи. И ще се развива. Като се замисля... някой да знае как се работи с лопата?
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 1:38 am Заглавие:
Само да поясня какво е злина. Това е задача, която няма еднозначно определен отговор или пък има безброй. Примери: „каква е разликата между крокодила”
„Ако имаш две съседки....” „..морука шляпа по капли” Как влияят лунните фази на растежа на гребените на кокошките, морковите и червеният восък..” Каква е разликата между жената и.... Знам ама няма да ви кажа.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети