Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Митът за Дядо Коледа

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Дек 19, 2007 5:51 pm    Заглавие: Митът за Дядо Коледа Отговорете с цитат

Какво в действителност ни носи лъжата за Дядо Мраз/Коледа?Защо е прието така естествено и е необходимо да се възпитават децата в лъжи от най-ранната си възраст?!
animateh
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Сря Дек 19, 2007 6:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чак пък лъжа! За децата истината и лъжата не са такива каквито за възрастните, те живеят с много приказни представи, които за тях са реални. Това е фантазия, която носи много вълнение, очакване и съпричастност към празника. Да беше видял светналите очи на двегодишния ми син, когато днес Дядо Коледа лично му даде подарък! Той, приказните герои, Божиите чудеса, всичко това, макар да е много различно по същността си, е средство за децата да опознаят света. И е хубаво да ги има.

Друг въпрос е от гледна точка на възрастните какво точно представлява Дядо Коледа. И как свети Никола е мутирал така Wink ? Напоследък проучвам идеята, че Дядо Коледа е измислен от Кока кола, като част от рекламната им кампания. Оказва се, че в този си вид старецът съществува някъде от 30те години, точно по времето когато Кока кола прави бум Exclamation Червеният костюм също се асоциира с кока кола. Като нищо дядото е рекламен агент Very Happy Wink .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Дек 19, 2007 6:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Оооох Дядо Коледа.. толкова ми се иска и сега дори да вярвам в тази "лъжа".

Децата имат нужда от такива магически образи...Лъжа? Защо да е истина? Толкова ли е хубав празника на Коледа сега, когато си възрастен? Какво му е хубаво на рационалното? Децата си ъздават техен вълшебен свят и той прави нещата малко по-красиви и вълшебни. Не си спомням някое дете да се е оплакало, когато е порастнало "защо сте ме лъгали" и когато е порастнало да му е останал лошия спомен от лъжа.
Разликата ни от малките деца, е че ние фантазираме, а те живеят в своите фантазии. Ние възрастните често сме разочаровани, че нашите фантазии срещат реалността, която понякога е грозна. Техния цял свят е фантазии, тъй като те имат нуждата да си отговарят и навръзват фактите от живота и нямат знания - за това си измислят странни истории, същества и какво ли още не. Те така си визуализират доброто, похвалата, че са били добри. Те не разбират абстрктните понятия и имат нужда от визуализиране. Как да покажеш доброто, и това че ако си бил послушен ще има подаръци от тои стрнен дядо. Аз съм вече на 26 и никога не съм се разсърдила, че съм вярвала в него. Може и щях да съм по-празна, ако тази илюзия за Дедо Коледа ми беше спестена. Радвам се, че родителите ми са ме насърчавали да вярвам в него. Сега, когато съм по-голяма праниците са по-пусти и по-рационални. Губят магията си, когато няма един такъв образ..или великденките яица - магията на потготовката за празника - иначе щеше да е просто един пореден ден...без емоции и това би ме направило инертна, отегчена...

Колкото и да сме големи - трябва да си намираме такива "лъжи", за да потърим поне малко магия в живота си.
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Дек 20, 2007 12:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,Аниматех,Лейди,всички останали!
От реакцията ви осъзнах,че може би не съм формулирал въпроса си по най-правилния начин,но той така или ниначе постигна своето предназначение.Много ми харесаха нещата,които написахте и посоката,която взе нашата дискусия.Дано и други да се включат в нея.
Значи децата имат нужда от магически образи,за да опознаят действителността,а възрастните най-често от реални и разтърсващи събития,за да излязат от илюзиите на приказния си свят... Very Happy Интересна закономерност...
Добре.Това ,надявам се,не значи ,че се изключва възможността очите на две годишното дете да сълзят от радост,когато получава подарък от обичащата го майка/татко,за това че е било послушно и въпреки,че това е реално-да бъде също толкова прекрасн Very Happyо?!Или пък тези дви очи са такива само веднъж-два пъти в годината в очакване на Коледа и Велик ден?Това е само виртуално разсъждение от моя страна,не позиция... Very Happy
animateh
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Дек 20, 2007 3:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Очите искрят не заради подаръка, а защото моментът е специален Wink ,има история, вълшебство. Днес децата са така зарити с играчки, че те не представляват ценност. Знаеш ли каква борба водя с приятелите ни, да не носят всеки път по нещо! В случая решавах аз, така че избрах за подарък една съвсем обикновена количка, първо защото имаше много деца и не е редно някой да получи нещо грандиозно, а друг - не, но най-вече за да не се фиксира вниманието на детето върху предмета. И за подаръците под елхата съм инструктирала бабите да не се изхвърлят.

Колкото до това, че възрастните приемат света "реално", не съм съгласна. Познавам хора, сами те като извадени от приказките Very Happy . Ама как моля те, човек може да приема света "реално" като усмивката не му слиза от устата!!!
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Дек 20, 2007 4:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, съгласна съм. Човек за да има емоции и да е ентусиазиран - трябва да си намери нещо да вярва - нещо, което да е приказно, да има нока вълшебство, нещо необяснимо. Вземете Библията и религията. Не е ли това нещо подобно. Толкова хора вярват и са религиозни според мен, именно защото е нещо интересно, важно...магическо. Имаме нужда от капка вълшебство всеки ден.

А за подаръка - мнго съм съгласна с предното мнение. Не е важен подаръка, а традицията, начинът на подаряване. Мама и татко подаряват за рожден ден, за имен ден, за ей така защото са взели заплата...кое е различното на коледа тогава?
Angel
Разбирач
Разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 1:58 am    Заглавие: Re: Митът за Дядо Коледа Отговорете с цитат

Dedoto написа:
Какво в действителност ни носи лъжата за Дядо Мраз/Коледа?Защо е прието така естествено и е необходимо да се възпитават децата в лъжи от най-ранната си възраст?!

Аз мисля, че ако това помга за развитието на децата (най-вече от емоции покрай Коледните празници) значи всичко е наред. Нищо, че е лъжа.

Аз примерно съм атеист, но въпреки че според мен 90% от световното население е религиозно и съответно живее с лъжа, то все пак доста ценности и обществени дейности са изградени на база религия и аз не мисля, че това се отразява само отрицателно. Пък и в повечето религии няма Дадо Мраз/Коледа, но пък има нещо друго (като измилени герои примерно), но все пак и това явно си има чар.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї