Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Хората, които не харесваме... ама не изобщо
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Светът около нас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
animateh
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Дек 20, 2007 5:42 pm    Заглавие: Хората, които не харесваме... ама не изобщо Отговорете с цитат

Сигурно и вие не харесате много хора, или поне някои. Тук искам да ви питам за тези, които не харесвате, без да знаете защо. Как реагирате към тях? Мислите ли за това, търсите ли контакт, или изобщо не ви интересува?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Дек 20, 2007 5:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Оооо това е много интересна тема.

Аз имам такива хора, които не харесвам без да мога да кажа защо. Тва поняога ме кара да се чувствам лоша, злобна, но просто има хора които от пръв поглед са ми симпатични без да знам защо и такива, които ... не.

Ами аз лично не мога да съм лицемерна или дори толкова тактична и не могаа да се преструвам. Аз когато не харесам нкой ми личи и за това просто отбягвам срещи. Ако се налага - тогава не комуникирам с този човек. Не го правя демонстративно, но ако мога да ги избегна разговора - го правя. И след това се опитвам да си припомням мъдрост, която бях чела "Никога не си мисли за някой който не харесваш когато него го няма. Така само тровиш себе си, докато той дори и не подозира."
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2007 10:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда, на всеки се е случвало... особено зле става, когато се налага да имаш контакти с такъв човек, например ако сте колеги и трябва да работите "в екип", или нещо такова.
Според мен има два варианта - или избягваш контактите си колкото е възможно, или се опитваш да си промениш представата си за този човек като го опознаеш по-добре.
Ако опознаеш човека и въпреки това продължиш да не го харесваш, поне ще разбереш защо е така Smile И няма да се чувстваш просто злобен, а ще си знаеш причината за негативното отношение Smile
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Нед Дек 23, 2007 12:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има хора, които направо те обсебват и се чустваш зле. Като, че ли някакво излъчване. Имам една позната, която с погледа, тона, начина на изразяване, те връхлита като ураган. На моменти имам чуството, че не ми достига въздух. Въпроси, въпроси, някакво бърборене чувствам се ужасно напрегнато
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Нед Дек 23, 2007 12:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дори да звучи пораженческо - рядко се боря с инстинктивното нехаресване на определени хора - обикновено се оказва обосновано просто.

Някакси шестото ми чуство ми подсказва - това е зло, това е хиена, това ти мисли нещо - ииии аз имам проформа антипатия, и ме дразнят с всяко действие - мани, мани.

Наистина в работата е особенно сложно - опитвам се да прикрия антипатията си и да опозная тези хора честно казано, но досега все се оказва, че не е случаен този неприазъм, а по-сокоро е контра неприазън Shocked като видя и разбера кви ми ги мислят и ми става едноооо Laughing

Аз лично не знам как да се боря с това чувство и не съм успявала, да ви кажа...по-скоро го слушам, макар да бих искала да имам и по-добро решение.. Но как да подходим в такава ситуация, за да излезнем с най-положителен резултат, ако наистина ни се налага да общуваме с човека по дадена причина?!
Challenge
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 5:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласна съм с Елси....Наистина в повечето случаи нехаресването е обосновано.

Рядко, наистина много рядко не е.Но това си е съвсем различно.

Lady, да ти споделя нещо в мен винаги ми показва кой е мой човек и кой е твърде неприемливо далечен.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 2:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Lady, да ти споделя нещо в мен винаги ми показва кой е мой човек и кой е твърде неприемливо далечен.

Аз също съм така. И за това и много пъти има хора, които от самото виждане са ми симпатични и такива, които от пръв поглед...просто не ми допадат. Не ги познавам в същина и не мога д кажа акви са и защо го чувствам, но нямам и желанието да ги доопознавам. Предполагам, че всеки човек има такава система. Това го обясняваха, че е нещо ато защитен механизъм и се прави оценка на всеки човек, с който се запознаваме с цел да се защитим и естествено оцеляването Smile

Моето куче например е така..вижда някое куче и започва да му се радва, на друго скача на бой - как ибира на кое какво да направи....може би началния инстинкт е на същия принцип като това, за което говорим...знам ли Smile
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 3:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък тези, които не ги харесвам, но знам защо, ги познавам. Ако не харесвам някой, но не знам защо то най-вероятно е, защото не съм го опознал и не съм намерил нещо у него, за което да го харесвам. Преди ми се е случвало да не харесвам някого, без да знам защо, но след малък размисъл разбирам какво и защо не харесвам у дадения човек.
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Фев 06, 2008 5:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много интересна тема Smile...
За нехаресването- ако трябва да бъда честна аз винаги прибързвам с първоначалното си мнение за хората...за лошо или добро, но винаги го правя- е така, като че ли по навик! Впоследствие се случва така, че коригирам възгледите си, защото съм видяла нещо в него, което ми е харесало.

Искам да ви питам случвало ли ви се е да се запознаете с хора и да трябва да комуникарате с тях-формално или неформално- и в течение на разговора да започне да ВИ СЕ ДОСПИВА ОТ ТЯХ??? Shocked Малеее направо ми идва да си надуя плувката в такъв един момент и да му ударя един сън Embarassed И най-сконфузното е, че аз започвам и да си се прозявам Shocked и единственото, което може да ме спаси, е да прекъсна приказкоразказвача с някой абсолютно далечен на темата въпрос Very Happy
Върнете се в началото
iris
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Фев 06, 2008 8:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
От моя личен контакт - има такива хора. Интуитивно усещам понякога... такова едно отблъскване. Без нищо да се е случило. Дори се питам - защо не харесвам този човек. И нищо разумно не мога да измисля. Ръдко се случва да контактувам с такива хора. Приемам го като "флуидно" отблъскване. Абе - хубав човек, уж любезно се държи, а има нещо...

Предточитам да ги отбягвам.
Върнете се в началото
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Чет Фев 07, 2008 12:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
Имаше една тема за психодрама - ако добре си спомням (защото не ми се проверява сега Smile ) там ставаше дума как от поставения проблем по асоциация се минава към друг-по-ранен.
Обикновено хората, които инстинктивно не харесваме несъзнателно ни напомнят за други хора в други ситуации, свързани с негативни за нас преживявания. За себе си след дълго ровене открих защо не харесвам чернокоси, самонадеяни, интрузивни жени още от пръв поглед и без всъщност да ги познавам - приличат на момичето, с което имахме големи разногласия от 3 до 6 клас.
А когато не харесваме някой, съвсем несъзнателно самите ние започваме да се държим враждебно, той също го усеща, реагира враждебно..и кръгът се завърта.
От друга страна случвало ми се е да бъда в група за собствен опит с такива хора - е, не ги заобичах, но когато видиш и слабите им страни, започваш да ги приемаш по-човешки, с повече съпричастност.
HANDLE
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Фев 08, 2008 4:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

първият контакт с едно лице, първото впечатление, което ви е направило се запомня завинаги и за съжаление кода на това впечатление, се запаметява някъде в паметта и винаги налага своето при всеки контакт, при всеки спомен. Дори впоследствие да виждате много положителни качества, трудно ще можете да промените мнението си. Става въпрос на спор между съзнанието и подсъзнанието. Човешко е да се осланяте на интуицията. Тя е подсъзнанието.
Искам да ви кажа как се тренира чувствителността.
Първият любител психолог, който вероятно е живял в пещера, несъмнено се е питал, какво да направи за да накара някой съсед да го харесва повече или поне да го мрази по малко или поне да не го удря с тоягата по главата. Вероятно той е оголвал зъбите си за да покаже че би могъл да отхапе парче месо от ръката му. Днес този жест да не ни причиняват зло, а може би дори да ни обичат се нарича усмивка. виж „The Expression of Emotions in Man and Animals”
Няколко хиляди години по късно хората още търсят методите, човекът от съседното бюро, сграда или съседна държава да ни харесва повече или поне да не ни унижава или да се опитва да ни унищожи. Какво знаем за причините за привличане Like & Dislike . Кои харесваме най много?
Тези чието интереси и убеждения са сходни с нашите.
Тези които притежават известни умения или способности
Тези които притежават някои приятни достойни за уважение качества, лоялност, честност доброта
Тези които ни харесват
Тези които сътрудничат с нас, харесваме повече от тези които се състезават с нас
Които ни доставят естетическа наслада
Индивидите харесват хора които също са пострадали
„Съотборници „
Тези причини са логични и са плод на съзнанието. Има много измамно прости формули как да ни харесват: бъдете приветливи, проявявайте интерес към нещата от които се интересува, раздавайте щедро похвали и бъдете любезни. Вярно ли е това ? В известна степен да. В социалната психология определението е „....ние харесваме хората чието поведение ни предлага максимална награда на минимална цена.” Взаимодействието води до привличане.
Вярно ли е всичко това? Звучи логично да е вярно но изключенията са повече.
.. Бие изнасяте беседа. Един от слушателите непрекъснато кима с глава в знак на съгласие и изглежда сякаш е прехласнат. След беседата се доближава до вас и ви казва че сте гении и това е най блестящото нещо, което е чувал. Друг слушател докато слуша беседата ви клати глава и от време на време се мръщи. След беседата идва при вас и казва че някои моменти са лишени от смисъл. Нещо повече той подробно ви изтъква тези моменти. Кой от двамата ще харесате повече

Противоположностите да ли се привличат?

Мъжественост – женственост
Настойчивост- пасивност
Властност – покорност или казано малко по шеговито има ли нещо по щастливо от съюза между садист и мазохист.
За сега стига по нататък ако желаете ще ви дам примери как да печелите симпатии и приятели
и какви са причините да не харесвате някои
Върнете се в началото
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Пет Фев 08, 2008 4:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ейй, Хендъл,
Я продължи по темата.. с примеритеSmile)...че ми е доста интересно!
Мерси предварително!
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Фев 08, 2008 9:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

HANDLE написа:
"Кои харесваме най много?
Тези чието интереси и убеждения са сходни с нашите.
Тези които притежават известни умения или способности
Тези които притежават някои приятни достойни за уважение качества, лоялност, честност доброта
Тези които ни харесват
Тези които сътрудничат с нас, харесваме повече от тези които се състезават с нас
Които ни доставят естетическа наслада
Индивидите харесват хора които също са пострадали
„Съотборници „"

Хендъл,надявам се да не те извадя от уютния воал на твоята убеденост,но трябва да ти кажа,че ми се е случвало да харесвам човек,който не се вписва в нито едно от посочените показатели.Може и да звучат логично "закономерностите"които изреди,но не са задължителни.Е,след като можеш да ни кажеш защо харесваме или не харедваме даден човек,то би ми било интересно да знам причината аз да харесвам по този начин,без наличието на твоята формула Very Happy
Carpe Diem
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Фев 08, 2008 9:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

^^Съгласна съм е Дедото =P

HANDLE написа:
първият контакт с едно лице, първото впечатление, което ви е направило се запомня завинаги и за съжаление кода на това впечатление, се запаметява някъде в паметта и винаги налага своето при всеки контакт, при всеки спомен.

А фактът че една от най-близките ми приятелки ми беше ужасно антипатичен човек преди да я опозная,ме кара да си мисля че първото впечатление е важно,но не е всичко. Всъщност и двете не се харесвахме,и то без да знаем каква е причината... Rolling Eyes Трябваше ни цяла година,за да си променим мнението една за друга. Ноо по-добре късно,отколкото никога Wink
Иначе,като чета темата се сещам за така наречение "енергийни вампири" Честно казано,не съм много просветена дали те са научно доказани,но определено има хора,които просто не ти действат добре....
Върнете се в началото
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Пон Фев 11, 2008 3:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хелоу Very Happy ...
Искам да споделя, че имам една колежка, която ама изобщо не харесвам. Дойде при нас преди 3 месеца и още тогава ми "замириса" на гнило. Не знам как и защо, обаче адски много ме отблъсна тоя човек. Впоследствие като да не повярваш /понеже в повечето случаи пъвата ми представа при запознаствата е погрешна/ затвърди първоначалното ми мнение за нея. Тя е от този тип малки душички, които са много мили с тебе, но в същото време се опитват да те дънят пред шефа...Странна и подла история!
Върнете се в началото
tabu
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 1:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз лично се стремя да преодолявам това усещане за антипатия вместо да му се отдавам. Причината е, че първото ми впечатление за човек по принцип е противоположно на истината. Признавам си, че съм се държала пренебрежително с хора, които са ми били неприятни, а те от своя страна са ме "наказвали" за държанието ми с топло отношение и безброй услуги. В такива моменти съвестта ми не може да си почине, затова гледам да не си го позволявам вече.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 12:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много съм съгласна с теб Табу,

Най-голямото добрия начин да накажеш някой, е като му простиш. Smile Лошото е, че когато дойде първичната реакция на гнева - сме като децата, който си дърпат главата настрани да не го гледат и да не вижда. Така все едно проблемът изчезва.
HANDLE
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 1:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Радвам се че съм привлякъл интересът ви. И сте разбрали „неправилните глаголи” са повече. Има една книга на Дейл Карнеги. „Как да печелим приятели и да влияем на хората”. Вече съм сигурен че това заглавие ви навява мисълта за безстрастна манипулация. Това е книга с рецепти за междуличностните отношения. Изглежда е точно това, от което хората имат нужда. Тя стана бестселър, защото хората търсят прости формули за да спечелят симпатиите на хората. Светът на Карнеги е измамно прост: „....ако искате някой да ви харесва, бъдете приветлив, дръжте се така сякаш го харесвате, показвайте интерес към нещата, от които той се интересува, раздавайте щедро похвали и бъдете любезни....... Вярно ли е това ? Тази тактика дава ли резултати?.
Психологията ежечасно се развива. В един семинар на една задгранична организация, обучаващите се трябва само с един телефонен разговор да спрат тока за 10 мин. на един голям квартал да речем на Москва. Възможно ли е това? Един разговор. И не ви виждат. Естествено със заплахи това не става. Как ще спечелите симпатиите ?
Да това е възможно. С това исках само да покажа, че може да станете симпатичен и да ви вярват дори без да са ви виждали. Това са прийоми , наричат се още инструменти за манипулиране. Ако знаете част от тези инструменти много врати пред вас ще са отворени. Отивате при някой служител в държавно учреждение. Ако от първият път не ви обслужи бъдете сигурни че ще ви мота поне един месец. Ще ви разкрия някои от тези методи. Първото нещо е как се представяте. Първо трябва да кажете името си. След това кого представлявате. Добре е ако предварително сте научили името на този при когото ще „просите”. Аз съм Петър Петров. Представител съм на фирма „БУЛГАР ПРАЗ ”. Търся г-жа Душманова. Бъдете сигурни, че първата стъпка е направена.

Понеже след малко ще съм зает искам да помислите по следните въпроси.
Какво ще е вашето впечатление ако видите в парка в 2 часа след обед добре облечен бял мъж на около 30 години, който си чете вестник и си е пуснал леко радиото от видимо нова модерна кола. Представете си същата ситуация с разликата, че мъжът е циганин, явно доволен от себе си.
Върнете се в началото
animateh
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Май 30, 2008 6:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Понеже аз пуснах темата, се чувствам длъжна да се включа отново. Умишлено не взех отношение, понеже не исках предварително да давам линия на разсъждение. Истината е, че този въпрос изключително ме занимава. Откакто преди години в откровен разговор с близък приятел разбрах защо не харесвам трето лице, прекрасно момиче откъдето и да го погледнеш, но по необясними причини - неприятна за мен, оттогава винаги търся причината. Защото тогава причината беше в мен и интересно, но винаги след това когато съм я намирала отново , тя пак е била в мен. Неразбирането на себе си, собствените страхове, амбиции и изобщо двойнствена природа, ме е карало да натоваря с това "подходящ човек". Естествено, далеч не винаги съм си давала сметка за това, по-често - след време ми е ставало ясно защо този в онзи момент е поел проекцията. Кажете, мислите ли, че това важи и за вас? Защото, дори и да има природно зли хора, които да усетим и избегнем, повечето, нехаресвани от нас не са такива.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Светът около нас Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї