Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ВЕГЕТАРИАНСТВОТО
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Спорт, Хранене и Диети
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 08, 2007 7:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Angel написа:
В спора се раждала истината а??? Явно Аристотел не ви е познавал Smile тук са се родили 2. Истини близнаци хехе, ама май не са еднояйчни.

Спорът май е философски - можем да си чешем езиците колкото си искаме, а истината ни гледа от някъде и ни се смее, защото няма да я открием Smile
По-точно, всеки открива по една своя истина за себе си, но най-истинската, абсолютната истина никой не я знае Embarassed
Хау.
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Чет Мар 08, 2007 7:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
Леле, доста сте се разгорещили тук. Аз мисля, че и тримата сте прави за определени неща и за някои не съм съгласна с вас. Но както се казва - истината е някъде по средата. Хубаво е да разисквате - определено ми е интересно да чета, и с всяко следващо мнение си казвам "да съгласна съм с ххх, ооо не тук не съм, яяяя хххххх тук има право, ама с това не съм съгласна, ама ххх добре е отговорил" и съм разтроена. Мисля, че като цяло всички сте на права посока, с мааалки отклоненя всеки за себе сиSmile)
Изказах се PDT_011 PDT_006

Ти пък! Не се разстройвай, реши как ти харесва на теб и как би била в мир със себе си и готово Smile
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Мар 09, 2007 2:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Angel написа:
В спора се раждала истината а??? Явно Аристотел не ви е познавал Smile тук са се родили 2. Истини близнаци хехе, ама май не са еднояйчни. Има интересни неща, макар че спора тръгва от природата на човека, а после нещо се размива.

Спор определено намирам,че няма,особено след заключителното твърдение на Уили и моите две последни мнения,отправени към него и Гхх.Всъщност темата на дискусията не се състои толкова в презумцията каква е природата на човека ,а гравира около изтъкването на преимуществата и недостатъците на вегетарианството,както бях отбелязал по-горе,от здравословна гледна точка,етична,религиозна или каквато и да била друга,смятана за важна и интересна.Е,тук наистина се поотклонихме от нея,признавам.
Понякога липсата на отношение към даден въпрос е най-правилното отношение,така че деликатния ви изказ ви прави чест с Лейди!
Все пак бих се радвал,ако някой от вас,или който и да било друг, има конкретно становище по въпроса,да го споделя,без притеснението,че се налага да вземе страна в спор,който така или иначе,вярвам,не съществува.Тук основата не е лична,така че открито може да споделяте всичко,което мислите.
Твърдейки това,се надявам, че го правя от името на трима ни,но в случай че има разминаване в мненията ни,предварително поднасям своите извинения.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Съб Мар 10, 2007 10:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз държа да отбележа, за да не стават грешки - не съм простив вегетарианството. Просто за мен то е въпрос на избор и психическа нагласа, а не на физическа необходимост или еволюционно ниво. Не мисля да коментирам повече в тази насока, защото нямам какво повече да кажа.
Имам обаче питане към Dedoto във връзка със соевите заместители на месото и млечните продукти? Питам него, защото изглежа само той от коментиращите е вегетарианец, но ако има хора с мнение, нека и те се изкажат.
Та въпросът ми е: Смяташ ли, че соевите заместители са полезни? В смисъл, те са пълни с оцветители, овкусители и ароматизатори и други химии, с които да се наподоби месото. Би ли ги препоръчал на хора, които искат да станат вегетарианци и да си изчистят организма от вредните вещвства?
mishleto
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Пон Мар 12, 2007 4:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

От дълго време съм настроена да отговоря на тази тема и този спор, защото за мен това си е спор и точно той ме предизвика.На теб Дедо мога да ти кажа само едно, ти изобщо не успя да защитиш твърдението си.Аз съм съгласна и с Уили и с Гхх, защото те , за разлика от теб, успяха наистина да не се отклонят.Да видим, ти тръгна с изречението, че “хората не се раждат месоядни,а стават такива” и изведнъж тръгваш да говориш за духовни учители и “Бла-Бла”, за мен поне няма никаква връзка с първата поява на човека и Уили добре го казва и обяснява.Наистина съвсем с недоверие, гледам на това, което си написал, просто защото ти наистина прескачаш от близкото в нещо толкова далечно и различно.Аз също не съм против вегетарианството и съм абсолютно съгласна с Гхх, че е въпрос на избор.Искам дори тези пости да постя, но това е съвсем различно от това да бъда вегетарянец и единственото сходно между двете, е че не се яде нищо животинско.Smile
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Мар 13, 2007 2:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mishleto написа:
От дълго време съм настроена да отговоря на тази тема и този спор, защото за мен това си е спор и точно той ме предизвика.На теб Дедо мога да ти кажа само едно, ти изобщо не успя да защитиш твърдението си.Аз съм съгласна и с Уили и с Гхх, защото те , за разлика от теб, успяха наистина да не се отклонят.
Е,Мишле,радвам се,че вече отговори! Surprised Не бих понесъл мисълта и отговорността за това напрежение,което неволно съм педизвикал у теб...
Така.Сега сериозно.Ако непринудено,внимателно и задълбочено проследиш цялата хронология на кореспонденцията,ще установиш,че отклоненията бяха взаимни и в резултат на определени неща.Не бих казал,че аз бях този,които първи кривна.Иначе за понататъшните ти твърдения-че не съм защитил позицията си и че съм се отклонил-именно това посочих в последното си изказване.Прецених,че няма смисъл,а не че не бих могъл.Уважих мнението на Уили,съобразих се с него.Това е.Ако продължа да се аргументирам,основата на темата би станала прекалено лична,не би представлявала ползотворна дискусия,а точно това най-малко желая.Разглеждаме нещата от различни плоскости.Моя подход е малко по-ирационален,затова не можем да намерим допирни точки.Сгреших в това направление и отчетох това като факт!Поне засега.
От тук- нататък бихме могли да обърнем вниманието си към чисто практическата част на месоядството и вегетарианството-от здравословна гледна точка.Мисля,че в тази насока много по-лесно бихме могли да постигнем консенсус.И ако ти вземеш последващо участие,бих се радвал да е позиция не във връзка с конструкцията на водената дискусия,а относно твоето си лично мнение,подплатено със съответните аргументи.
Иначе благодаря за забележката.
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Мар 13, 2007 1:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз държа да отбележа, за да не стават грешки - не съм простив вегетарианството. Просто за мен то е въпрос на избор и психическа нагласа, а не на физическа необходимост или еволюционно ниво”

Избора и психическата нагласа именно определят и обусловят еволюционното ниво,а от там и следва естествената физическа необходимост да се преустанови месния начин на хранене.

“Не мисля да коментирам повече в тази насока, защото нямам какво повече да кажа.”

Аз бих продължил дискусията,защото бих могъл да кажа много неща,стига някой да желае да ги чуе.Но каквото и да кажа,то ще е в пряк резултат от степента на ответната заинтересованост.

Имам обаче питане към Dedoto във връзка със соевите заместители на месото и млечните продукти?” Та въпросът ми е: Смяташ ли, че соевите заместители са полезни? В смисъл, те са пълни с оцветители, овкусители и ароматизатори и други химии, с които да се наподоби месото. Би ли ги препоръчал на хора, които искат да станат вегетарианци и да си изчистят организма от вредните вещвства?

Отговорът ми е не.Аз съм категорично против всякакви нездравословни продукти,били те от животински или растителен произход.Например, скоро разбрах,че в захарта слагали вар.Плодовете и зеленчуците вече практически са генно модифицирани-най-често с животински.Все по-трудно би могъл човек да си купува екологична храна.За месото пък да не говорим- необходимо е да се обърне внимание и на химикалите, които се добавят в него.Но при наличие на избор,мисля, за предпочитане са соевите заместители пред него заради следните аргументи:
1. След като животното бъде заклано, плътта му веднага започва да се разлага и след няколко дни добива болнав сиво-зелен цвят. Месната промишленост прикрива това обезцветяване, като добавя към месото нитрати, нитрити и други консерванти, за да му предаде яркочервен цвят.
2. Множество изследвания вече са показали, че много от тези консерванти са канцерогенни.
3.Това, което прави проблемът още по-сериозен, е огромното количество химически вещества, които се добавят в храната на добитъка. Животните се отглеждат и угояват, като непрекъснато се тъпчат с успокоителни, хормони, антибиотици и още 2 700 други лекарства. Тази обработка започва още преди раждането и продължава много след смъртта.
4. Въпреки че тези лекарства все още се съдържат в месото, когато се консумира, законът не изисква те да бъдат упоменати върху опаковката.
5.Домашното месо си е за препоръчване-поне се знае при какви условия е отглеждано. Мисълта ми е,че вегетарианец или не-човек трябва да бъде много прецизен при избора си на храна.

На хората,които биха искали да изчистят временно организма си препоръчвам плодове и големи количества вода,гореща по възможност.Но ако има голяма необходимост от вкусови заместители на месото може да се провери в специализирани магазини с екологично чисти и генно немодифицирани храни-нерафинирани и термично необработени продукти.Тези магазини все повече навлизат на пазара,защото обслужват все по-големи нужди.Миксля,че във всеки по-голям град вече има по няколко такива.
На хората,коит биха желали да станат вегетарианци,най-вече бих препоръчал достъп до по-обемна,задълбочена и компетентна информация.В никакъв случай обаче не бих препоръчал да се спрат едновременно и млечните продукти,поне не веднага,защото за някои може да се стигне до катастрофални последици за организма..Хубаво е това да стане постепенно-да се започне от пиле и риба първоначално,после да се постави акцент върху млечните продукти и най-накрая,само при вътрешна необходимост да се премине към другите категории вегетарианство.
Често срещана е и заблудата,че може да си вегетарианец и че е достатъчно да не консумираш месо,но да ядеш мазни банички и да жулиш пици-това действително е далече от здравословното хранене и донякъде обезмисля идеята да се стремиш към здавословен начин на живот
Surprised

Последната промяна е направена от Dedoto на Вто Мар 13, 2007 4:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Мар 13, 2007 3:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И да се върнем към темата...Smile)
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Вто Мар 13, 2007 4:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
И да се върнем към темата...Smile)

Е, ние сме си на темата Smile
mishleto
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Вто Мар 13, 2007 7:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дедо,защо не ни разкажеш по-подробно за твоето вегетарианство?Защо си вегетарианец,какво чувстваш към месото?А да опитвал ли си някога месо?Родителите ти вегетарианци ли са?Много ми е интересно!Може даже да напишеш рецептата на любимото ти вегетарианско ястие!И да я пробвам.На мен любимото ми ястие, в което няма месо, е зеленчуци на скара.Много е яко!!!!!!Аз съм много боса в тази тема, но определено искам да науча повече! Smile
Ani-bani
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Мар 29, 2007 10:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз да ви кажа, напоследък много се замислям.
Когато изхвърля кокали пилешки ислед 1 ден замирисват ужасно на мърша и си представям това, как се случва в мен. Ужасно е.
Върнете се в началото
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2007 10:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм на мнение, че човек има нужда от всичко, но в умерени количества....
В 8-ми клас учим какви витамини се съдържат в месото, в млечните продукти, в зеленчуците и т.н ..кой витамин за кой орган е пропоръчително да се набавя и т.н
Така че аз съм МНОГО против вегетарианството...сега се сещам- май няма спортист, който така като се позамисля да нагъва само доматки и некви корени...понеже е мнооооооооого здравословно!
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2007 10:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Доматките и неквите корени представляват приблизително горното нещо,Дейна.

Фактът, че сте вегетарианец, няма да ви пречи да сте и спортист с върхови постижения. Непрекъснато расте броят на спортистите от световна класа, които са вегетарианци. Сред известните спортисти вегетарианци са:

Робърт Суийтгъл – световен рекордьор по ходене на свръхдълги разстояния;
Бил Пикъринг – световен рекордьор в преплуването на Ламанша;
Мърей Роуз – световен рекордьор по плуване свободен стил на 400 и 1 300 метра;
Рой Хилигън – спечелил титлата “Мистър Америка” в шампионата по бодибилдинг;
Перо Веро – световен рекордьор по ски спускане;
Естел Грей и Черил Марек – световни рекордьори в колоездачна тандем обиколка;
Риджли Абел – победител в 8 шампионата на САЩ по карате.
Дейвид Филипс, вегетарианец и маратонец-кънкьор от световна величина ,Billie Jean King – тенис шампион;
Killer Kowalski – борец;
Katerine Monbiot – световна шампионка по канадска борба;
Jonathan Boyer – колоездач;
Jutta Miller – многократен световен шампион по уиндсърф;
Geoff Rowley – професионален скейтбордист;
Fiona Oakes – олимпийска шампионка по колоездене, сега бяга маратон;
Andreas Cahling – бодибилдър;
Bill Pearl – един от най-известните културисти, печелил титлите мистър Америка и мистър Вселена;
Simon Cope – колоездач;
Robert de Costella – маратонско бягане;
Kristine Evert – тенис шампионка;
Jamie Lim – професионален сноубордист;
Cheryl Marek – колоездене;
Jamie Thomas – професионален скейтбордист
и много други... Ако се поровя мога да намеря още много,но ми омръзна...

ПО-БОГАТАТА НА ВЪГЛЕХИДРАТИ ХРАНА ДАВА ПО-ГОЛЯМА ИЗДРЪЖЛИВОСТ

В продължение на много години повечето хора са смятали, че щом мускулите са съставени от белтъци, допълнителната порция белтъчини в храната ще спомогне за нарастването на мускулите и на тяхната сила. Оказва се обаче, че за мускулната работа много по-важна е храната, богата на въглехидрати, благодарение на които се попълват запасите от гликоген в мускулите.

Приемането на твърде много протеини отслабва силите на организма. В една серия от тестове за издръжливост, проведени от д-р Ървин Фишер от Университета в Йейл, вегетарианците са се представили два пъти по-добре от месоядците. След като д-р Фишер намалил с 20% дневната дажба белтъчини на невегетарианците, те показали с 33% по-добри резултати.

И при животните най-силните,най-големите,най-бързите и най-издръжливите животни са все вегетарианци...

Surprised
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Вто Апр 24, 2007 10:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Дедо,
Тогава защо в учебниците по биология се съдържа моята теория, а не твоята???
Върнете се в началото
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Вто Апр 24, 2007 10:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих,
Спортистите-вегетарианци -да може би бях доста крайна- прав си, че има някои, КОИТО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ, и които набавят нужното количество витамини(които могат да се извлечат единствено от МЕСОТО) чрез хранителни добавки...химични вещества, които са ДВОЙНО ПО-ВРЕДНИ..., ЗАЩОТО СЕ НАБАВЯТ ПО ДОСТА ИЗКУСТВЕН НАчИН, ТАКА ЧЕ...
Върнете се в началото
Eli
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Апр 24, 2007 4:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз нито един от списъка не съм го чувалаSmile Дедо, много ревностно защитаваш вегетарианството. Аз съм месоядна, но няма да тръгна да убеждавам. PDT_021
Въпрос на избор е. Не е вредно, но чак да го изкарваш най-доброто, незнам. Най-доброто е за теб - но щом не е масово има защо
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Апр 25, 2007 10:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

deinameina написа:

"В 8-ми клас учим какви витамини се съдържат в месото, в млечните продукти, в зеленчуците и т.н ..кой витамин за кой орган е пропоръчително да се набавя и т.н"

Дейна,първо в осми клас не се учи точно това,че витамините се съдържат само в месото,а предимно и то само някои от тях(ако не вярваш в това ще ти цитирам дословно в следващ пост).Прочети това отново и внимателно,като наблегнеш за факторите причиняващи скорбут например.Второ в цитата ти сама си дала отговор на въпроса си за теорията(след месото има млечни продукти,зеленчуци и т.н).
Аз не отричам месоядството,нито отричам необходимостта от него при някои или повечето индивиди,отчитам факта,че е въпрос на избор,на необходимост,но през цялото време на тази кореспонденция се опитвах да покажа и обратната страна на моенетата,защото масовата заблуда е в своя вихар и започва от съвсем ранна възраст.
Хората просто приемат това без да се замислят много-много.В учебниците пишело и просто трябвало да се яде месо.Да,ама за това си има много сериозни последствия,които старателно се прикриват,поради много причини,т.е месото е колкото полезно,толкова и вредно за нервната система,състава на кръвта и психофизичната симптоматика на поведението на всеки(холестерол,кръвно,шлаки,предразположеност към инфаркт,инсулт и пр.)Вегетарианството дава и качествено отражение в дълбочината и състава и на мисълта,на възпиятията и много други прояви на човешката психика и тези факти тепърва се приемат от научна гледна точка.Сигурен съм,че в учебниците много скоро ще настъпят сериозни промени в много направления,част от които ще бъде и вегетнарианството.
Аз не убеждавам,просто маркирам,насочвам и толкова.Който иска да се замисля-да мисли,който не иска-негово право.Но преди да вземете страна-прочитайте всичко от начало,защото ми омръзна да пиша едни и същи неща,които съм отразил в предните си постове.

Последната промяна е направена от Dedoto на Сря Апр 25, 2007 11:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Апр 25, 2007 10:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Eli написа:
Аз нито един от списъка не съм го чувалаSmile Дедо, много ревностно защитаваш вегетарианството. Аз съм месоядна, но няма да тръгна да убеждавам. PDT_021
Въпрос на избор е. Не е вредно, но чак да го изкарваш най-доброто, незнам. Най-доброто е за теб - но щом не е масово има защо

Ели,права си,аз това го отбелязах и преди- не защитавам ревностно вегетарианството,но защитавам информираността,компетенцията и в никакъв случай не уважавам неаргументираните и необосновани коментари и мнения "напосоки".
Поздрави!
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Апр 25, 2007 11:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

deinameina написа:
Забравих,
Спортистите-вегетарианци -да може би бях доста крайна- прав си, че има някои, КОИТО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ, и които набавят нужното количество витамини(които могат да се извлечат единствено от МЕСОТО) чрез хранителни добавки...химични вещества, които са ДВОЙНО ПО-ВРЕДНИ..., ЗАЩОТО СЕ НАБАВЯТ ПО ДОСТА ИЗКУСТВЕН НАчИН, ТАКА ЧЕ...

Прочети предишните постове и ще видиш мнението ми по въпроса с изкуствените добавки.Също така може да проучиш развитието на цялата съвременна хранителна индустрия относно извлека на ценни природни съставки при спазването на най-съвременни технологични процедури и тогава да се произнесеш.Същото се тнася и за фармакологията и други отрасли,които няма да намесвам...Всичко вече се стреми към възможно най-естествени природни продукти и все по-малко животински.
Дай ми пример с извлек на лекарства от животни,които да се приемат вътрешно!?
deinameina
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Апр 25, 2007 6:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко си се пообъркал...

- в 8-ми клас УЧИМ всички ВИТАМИНИ, КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ ВЪВ ВСИчКИ ПРОДУКТИ- А НЕ СЕ СЪДЪРЖАТ САМО В МЕСОТО-ЕИ ТУКА, ДЕДО, МАЛКО СИ СЕ ПООБЪРКАЛ-ИЛИ НЕ СИ ПРОЧЕЛ КАКВО СЪМ КАЗАЛА
- така, преди години, когато техниката не беше толкова напреднала, даже вземи и първобитните хора..., пич, как са се изхранвали ТОГАВА хората , знаеш ли - месо са яли и коренчета и СА ЖИВЕЛИ МНОГО ГОДИНИ, така че не ми обяснявай, че месото е вредно
-вредно е всичко, ако прекаляваш, тва го бях писала като първо мнение по тази тема...
- за учебниците- кой какво ще прикрива, бе пич, месото е месо и е полезно, защото... картофа е картоф и е полезен, защото...! И вярвай ми ако ти беше правия, досега да са променили теирията, на която се учат ПОДРАСТВАЩИТЕ.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Спорт, Хранене и Диети Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї