Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 7:35 pm Заглавие:
Angel написа:
В спора се раждала истината а??? Явно Аристотел не ви е познавал тук са се родили 2. Истини близнаци хехе, ама май не са еднояйчни.
Спорът май е философски - можем да си чешем езиците колкото си искаме, а истината ни гледа от някъде и ни се смее, защото няма да я открием
По-точно, всеки открива по една своя истина за себе си, но най-истинската, абсолютната истина никой не я знае
Хау. _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 7:37 pm Заглавие:
lady-to написа:
Леле, доста сте се разгорещили тук. Аз мисля, че и тримата сте прави за определени неща и за някои не съм съгласна с вас. Но както се казва - истината е някъде по средата. Хубаво е да разисквате - определено ми е интересно да чета, и с всяко следващо мнение си казвам "да съгласна съм с ххх, ооо не тук не съм, яяяя хххххх тук има право, ама с това не съм съгласна, ама ххх добре е отговорил" и съм разтроена. Мисля, че като цяло всички сте на права посока, с мааалки отклоненя всеки за себе си)
Изказах се PDT_011 PDT_006
Ти пък! Не се разстройвай, реши как ти харесва на теб и как би била в мир със себе си и готово _________________ Луда съм, еййй!
В спора се раждала истината а??? Явно Аристотел не ви е познавал тук са се родили 2. Истини близнаци хехе, ама май не са еднояйчни. Има интересни неща, макар че спора тръгва от природата на човека, а после нещо се размива.
Спор определено намирам,че няма,особено след заключителното твърдение на Уили и моите две последни мнения,отправени към него и Гхх.Всъщност темата на дискусията не се състои толкова в презумцията каква е природата на човека ,а гравира около изтъкването на преимуществата и недостатъците на вегетарианството,както бях отбелязал по-горе,от здравословна гледна точка,етична,религиозна или каквато и да била друга,смятана за важна и интересна.Е,тук наистина се поотклонихме от нея,признавам.
Понякога липсата на отношение към даден въпрос е най-правилното отношение,така че деликатния ви изказ ви прави чест с Лейди!
Все пак бих се радвал,ако някой от вас,или който и да било друг, има конкретно становище по въпроса,да го споделя,без притеснението,че се налага да вземе страна в спор,който така или иначе,вярвам,не съществува.Тук основата не е лична,така че открито може да споделяте всичко,което мислите.
Твърдейки това,се надявам, че го правя от името на трима ни,но в случай че има разминаване в мненията ни,предварително поднасям своите извинения.
Пуснато на: Съб Мар 10, 2007 10:58 am Заглавие:
Аз държа да отбележа, за да не стават грешки - не съм простив вегетарианството. Просто за мен то е въпрос на избор и психическа нагласа, а не на физическа необходимост или еволюционно ниво. Не мисля да коментирам повече в тази насока, защото нямам какво повече да кажа.
Имам обаче питане към Dedoto във връзка със соевите заместители на месото и млечните продукти? Питам него, защото изглежа само той от коментиращите е вегетарианец, но ако има хора с мнение, нека и те се изкажат.
Та въпросът ми е: Смяташ ли, че соевите заместители са полезни? В смисъл, те са пълни с оцветители, овкусители и ароматизатори и други химии, с които да се наподоби месото. Би ли ги препоръчал на хора, които искат да станат вегетарианци и да си изчистят организма от вредните вещвства? _________________ Луда съм, еййй!
От дълго време съм настроена да отговоря на тази тема и този спор, защото за мен това си е спор и точно той ме предизвика.На теб Дедо мога да ти кажа само едно, ти изобщо не успя да защитиш твърдението си.Аз съм съгласна и с Уили и с Гхх, защото те , за разлика от теб, успяха наистина да не се отклонят.Да видим, ти тръгна с изречението, че “хората не се раждат месоядни,а стават такива” и изведнъж тръгваш да говориш за духовни учители и “Бла-Бла”, за мен поне няма никаква връзка с първата поява на човека и Уили добре го казва и обяснява.Наистина съвсем с недоверие, гледам на това, което си написал, просто защото ти наистина прескачаш от близкото в нещо толкова далечно и различно.Аз също не съм против вегетарианството и съм абсолютно съгласна с Гхх, че е въпрос на избор.Искам дори тези пости да постя, но това е съвсем различно от това да бъда вегетарянец и единственото сходно между двете, е че не се яде нищо животинско. _________________ Когато си стигнал толкова далеч, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече си постигнал само половината от това, на което си способен!
От дълго време съм настроена да отговоря на тази тема и този спор, защото за мен това си е спор и точно той ме предизвика.На теб Дедо мога да ти кажа само едно, ти изобщо не успя да защитиш твърдението си.Аз съм съгласна и с Уили и с Гхх, защото те , за разлика от теб, успяха наистина да не се отклонят.
Е,Мишле,радвам се,че вече отговори! Не бих понесъл мисълта и отговорността за това напрежение,което неволно съм педизвикал у теб...
Така.Сега сериозно.Ако непринудено,внимателно и задълбочено проследиш цялата хронология на кореспонденцията,ще установиш,че отклоненията бяха взаимни и в резултат на определени неща.Не бих казал,че аз бях този,които първи кривна.Иначе за понататъшните ти твърдения-че не съм защитил позицията си и че съм се отклонил-именно това посочих в последното си изказване.Прецених,че няма смисъл,а не че не бих могъл.Уважих мнението на Уили,съобразих се с него.Това е.Ако продължа да се аргументирам,основата на темата би станала прекалено лична,не би представлявала ползотворна дискусия,а точно това най-малко желая.Разглеждаме нещата от различни плоскости.Моя подход е малко по-ирационален,затова не можем да намерим допирни точки.Сгреших в това направление и отчетох това като факт!Поне засега.
От тук- нататък бихме могли да обърнем вниманието си към чисто практическата част на месоядството и вегетарианството-от здравословна гледна точка.Мисля,че в тази насока много по-лесно бихме могли да постигнем консенсус.И ако ти вземеш последващо участие,бих се радвал да е позиция не във връзка с конструкцията на водената дискусия,а относно твоето си лично мнение,подплатено със съответните аргументи.
Иначе благодаря за забележката.
“Аз държа да отбележа, за да не стават грешки - не съм простив вегетарианството. Просто за мен то е въпрос на избор и психическа нагласа, а не на физическа необходимост или еволюционно ниво”
Избора и психическата нагласа именно определят и обусловят еволюционното ниво,а от там и следва естествената физическа необходимост да се преустанови месния начин на хранене.
“Не мисля да коментирам повече в тази насока, защото нямам какво повече да кажа.”
Аз бих продължил дискусията,защото бих могъл да кажа много неща,стига някой да желае да ги чуе.Но каквото и да кажа,то ще е в пряк резултат от степента на ответната заинтересованост.
Имам обаче питане към Dedoto във връзка със соевите заместители на месото и млечните продукти?” Та въпросът ми е: Смяташ ли, че соевите заместители са полезни? В смисъл, те са пълни с оцветители, овкусители и ароматизатори и други химии, с които да се наподоби месото. Би ли ги препоръчал на хора, които искат да станат вегетарианци и да си изчистят организма от вредните вещвства?
Отговорът ми е не.Аз съм категорично против всякакви нездравословни продукти,били те от животински или растителен произход.Например, скоро разбрах,че в захарта слагали вар.Плодовете и зеленчуците вече практически са генно модифицирани-най-често с животински.Все по-трудно би могъл човек да си купува екологична храна.За месото пък да не говорим- необходимо е да се обърне внимание и на химикалите, които се добавят в него.Но при наличие на избор,мисля, за предпочитане са соевите заместители пред него заради следните аргументи:
1. След като животното бъде заклано, плътта му веднага започва да се разлага и след няколко дни добива болнав сиво-зелен цвят. Месната промишленост прикрива това обезцветяване, като добавя към месото нитрати, нитрити и други консерванти, за да му предаде яркочервен цвят.
2. Множество изследвания вече са показали, че много от тези консерванти са канцерогенни.
3.Това, което прави проблемът още по-сериозен, е огромното количество химически вещества, които се добавят в храната на добитъка. Животните се отглеждат и угояват, като непрекъснато се тъпчат с успокоителни, хормони, антибиотици и още 2 700 други лекарства. Тази обработка започва още преди раждането и продължава много след смъртта.
4. Въпреки че тези лекарства все още се съдържат в месото, когато се консумира, законът не изисква те да бъдат упоменати върху опаковката.
5.Домашното месо си е за препоръчване-поне се знае при какви условия е отглеждано. Мисълта ми е,че вегетарианец или не-човек трябва да бъде много прецизен при избора си на храна.
На хората,които биха искали да изчистят временно организма си препоръчвам плодове и големи количества вода,гореща по възможност.Но ако има голяма необходимост от вкусови заместители на месото може да се провери в специализирани магазини с екологично чисти и генно немодифицирани храни-нерафинирани и термично необработени продукти.Тези магазини все повече навлизат на пазара,защото обслужват все по-големи нужди.Миксля,че във всеки по-голям град вече има по няколко такива.
На хората,коит биха желали да станат вегетарианци,най-вече бих препоръчал достъп до по-обемна,задълбочена и компетентна информация.В никакъв случай обаче не бих препоръчал да се спрат едновременно и млечните продукти,поне не веднага,защото за някои може да се стигне до катастрофални последици за организма..Хубаво е това да стане постепенно-да се започне от пиле и риба първоначално,после да се постави акцент върху млечните продукти и най-накрая,само при вътрешна необходимост да се премине към другите категории вегетарианство.
Често срещана е и заблудата,че може да си вегетарианец и че е достатъчно да не консумираш месо,но да ядеш мазни банички и да жулиш пици-това действително е далече от здравословното хранене и донякъде обезмисля идеята да се стремиш към здавословен начин на живот
Последната промяна е направена от Dedoto на Вто Мар 13, 2007 4:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Дедо,защо не ни разкажеш по-подробно за твоето вегетарианство?Защо си вегетарианец,какво чувстваш към месото?А да опитвал ли си някога месо?Родителите ти вегетарианци ли са?Много ми е интересно!Може даже да напишеш рецептата на любимото ти вегетарианско ястие!И да я пробвам.На мен любимото ми ястие, в което няма месо, е зеленчуци на скара.Много е яко!!!!!!Аз съм много боса в тази тема, но определено искам да науча повече! _________________ Когато си стигнал толкова далеч, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече си постигнал само половината от това, на което си способен!
Аз да ви кажа, напоследък много се замислям.
Когато изхвърля кокали пилешки ислед 1 ден замирисват ужасно на мърша и си представям това, как се случва в мен. Ужасно е.
Аз съм на мнение, че човек има нужда от всичко, но в умерени количества....
В 8-ми клас учим какви витамини се съдържат в месото, в млечните продукти, в зеленчуците и т.н ..кой витамин за кой орган е пропоръчително да се набавя и т.н
Така че аз съм МНОГО против вегетарианството...сега се сещам- май няма спортист, който така като се позамисля да нагъва само доматки и некви корени...понеже е мнооооооооого здравословно!
Доматките и неквите корени представляват приблизително горното нещо,Дейна.
Фактът, че сте вегетарианец, няма да ви пречи да сте и спортист с върхови постижения. Непрекъснато расте броят на спортистите от световна класа, които са вегетарианци. Сред известните спортисти вегетарианци са:
Робърт Суийтгъл – световен рекордьор по ходене на свръхдълги разстояния;
Бил Пикъринг – световен рекордьор в преплуването на Ламанша;
Мърей Роуз – световен рекордьор по плуване свободен стил на 400 и 1 300 метра;
Рой Хилигън – спечелил титлата “Мистър Америка” в шампионата по бодибилдинг;
Перо Веро – световен рекордьор по ски спускане;
Естел Грей и Черил Марек – световни рекордьори в колоездачна тандем обиколка;
Риджли Абел – победител в 8 шампионата на САЩ по карате.
Дейвид Филипс, вегетарианец и маратонец-кънкьор от световна величина ,Billie Jean King – тенис шампион;
Killer Kowalski – борец;
Katerine Monbiot – световна шампионка по канадска борба;
Jonathan Boyer – колоездач;
Jutta Miller – многократен световен шампион по уиндсърф;
Geoff Rowley – професионален скейтбордист;
Fiona Oakes – олимпийска шампионка по колоездене, сега бяга маратон;
Andreas Cahling – бодибилдър;
Bill Pearl – един от най-известните културисти, печелил титлите мистър Америка и мистър Вселена;
Simon Cope – колоездач;
Robert de Costella – маратонско бягане;
Kristine Evert – тенис шампионка;
Jamie Lim – професионален сноубордист;
Cheryl Marek – колоездене;
Jamie Thomas – професионален скейтбордист
и много други... Ако се поровя мога да намеря още много,но ми омръзна...
ПО-БОГАТАТА НА ВЪГЛЕХИДРАТИ ХРАНА ДАВА ПО-ГОЛЯМА ИЗДРЪЖЛИВОСТ
В продължение на много години повечето хора са смятали, че щом мускулите са съставени от белтъци, допълнителната порция белтъчини в храната ще спомогне за нарастването на мускулите и на тяхната сила. Оказва се обаче, че за мускулната работа много по-важна е храната, богата на въглехидрати, благодарение на които се попълват запасите от гликоген в мускулите.
Приемането на твърде много протеини отслабва силите на организма. В една серия от тестове за издръжливост, проведени от д-р Ървин Фишер от Университета в Йейл, вегетарианците са се представили два пъти по-добре от месоядците. След като д-р Фишер намалил с 20% дневната дажба белтъчини на невегетарианците, те показали с 33% по-добри резултати.
И при животните най-силните,най-големите,най-бързите и най-издръжливите животни са все вегетарианци...
_________________ Само Истината те прави свободен!!!
Забравих,
Спортистите-вегетарианци -да може би бях доста крайна- прав си, че има някои, КОИТО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ, и които набавят нужното количество витамини(които могат да се извлечат единствено от МЕСОТО) чрез хранителни добавки...химични вещества, които са ДВОЙНО ПО-ВРЕДНИ..., ЗАЩОТО СЕ НАБАВЯТ ПО ДОСТА ИЗКУСТВЕН НАчИН, ТАКА ЧЕ...
Аз нито един от списъка не съм го чувала Дедо, много ревностно защитаваш вегетарианството. Аз съм месоядна, но няма да тръгна да убеждавам. PDT_021
Въпрос на избор е. Не е вредно, но чак да го изкарваш най-доброто, незнам. Най-доброто е за теб - но щом не е масово има защо
"В 8-ми клас учим какви витамини се съдържат в месото, в млечните продукти, в зеленчуците и т.н ..кой витамин за кой орган е пропоръчително да се набавя и т.н"
Дейна,първо в осми клас не се учи точно това,че витамините се съдържат само в месото,а предимно и то само някои от тях(ако не вярваш в това ще ти цитирам дословно в следващ пост).Прочети това отново и внимателно,като наблегнеш за факторите причиняващи скорбут например.Второ в цитата ти сама си дала отговор на въпроса си за теорията(след месото има млечни продукти,зеленчуци и т.н).
Аз не отричам месоядството,нито отричам необходимостта от него при някои или повечето индивиди,отчитам факта,че е въпрос на избор,на необходимост,но през цялото време на тази кореспонденция се опитвах да покажа и обратната страна на моенетата,защото масовата заблуда е в своя вихар и започва от съвсем ранна възраст.
Хората просто приемат това без да се замислят много-много.В учебниците пишело и просто трябвало да се яде месо.Да,ама за това си има много сериозни последствия,които старателно се прикриват,поради много причини,т.е месото е колкото полезно,толкова и вредно за нервната система,състава на кръвта и психофизичната симптоматика на поведението на всеки(холестерол,кръвно,шлаки,предразположеност към инфаркт,инсулт и пр.)Вегетарианството дава и качествено отражение в дълбочината и състава и на мисълта,на възпиятията и много други прояви на човешката психика и тези факти тепърва се приемат от научна гледна точка.Сигурен съм,че в учебниците много скоро ще настъпят сериозни промени в много направления,част от които ще бъде и вегетнарианството.
Аз не убеждавам,просто маркирам,насочвам и толкова.Който иска да се замисля-да мисли,който не иска-негово право.Но преди да вземете страна-прочитайте всичко от начало,защото ми омръзна да пиша едни и същи неща,които съм отразил в предните си постове. _________________ Само Истината те прави свободен!!!
Последната промяна е направена от Dedoto на Сря Апр 25, 2007 11:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Аз нито един от списъка не съм го чувала Дедо, много ревностно защитаваш вегетарианството. Аз съм месоядна, но няма да тръгна да убеждавам. PDT_021
Въпрос на избор е. Не е вредно, но чак да го изкарваш най-доброто, незнам. Най-доброто е за теб - но щом не е масово има защо
Ели,права си,аз това го отбелязах и преди- не защитавам ревностно вегетарианството,но защитавам информираността,компетенцията и в никакъв случай не уважавам неаргументираните и необосновани коментари и мнения "напосоки".
Поздрави! _________________ Само Истината те прави свободен!!!
Забравих,
Спортистите-вегетарианци -да може би бях доста крайна- прав си, че има някои, КОИТО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ, и които набавят нужното количество витамини(които могат да се извлечат единствено от МЕСОТО) чрез хранителни добавки...химични вещества, които са ДВОЙНО ПО-ВРЕДНИ..., ЗАЩОТО СЕ НАБАВЯТ ПО ДОСТА ИЗКУСТВЕН НАчИН, ТАКА ЧЕ...
Прочети предишните постове и ще видиш мнението ми по въпроса с изкуствените добавки.Също така може да проучиш развитието на цялата съвременна хранителна индустрия относно извлека на ценни природни съставки при спазването на най-съвременни технологични процедури и тогава да се произнесеш.Същото се тнася и за фармакологията и други отрасли,които няма да намесвам...Всичко вече се стреми към възможно най-естествени природни продукти и все по-малко животински.
Дай ми пример с извлек на лекарства от животни,които да се приемат вътрешно!? _________________ Само Истината те прави свободен!!!
- в 8-ми клас УЧИМ всички ВИТАМИНИ, КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ ВЪВ ВСИчКИ ПРОДУКТИ- А НЕ СЕ СЪДЪРЖАТ САМО В МЕСОТО-ЕИ ТУКА, ДЕДО, МАЛКО СИ СЕ ПООБЪРКАЛ-ИЛИ НЕ СИ ПРОЧЕЛ КАКВО СЪМ КАЗАЛА
- така, преди години, когато техниката не беше толкова напреднала, даже вземи и първобитните хора..., пич, как са се изхранвали ТОГАВА хората , знаеш ли - месо са яли и коренчета и СА ЖИВЕЛИ МНОГО ГОДИНИ, така че не ми обяснявай, че месото е вредно
-вредно е всичко, ако прекаляваш, тва го бях писала като първо мнение по тази тема...
- за учебниците- кой какво ще прикрива, бе пич, месото е месо и е полезно, защото... картофа е картоф и е полезен, защото...! И вярвай ми ако ти беше правия, досега да са променили теирията, на която се учат ПОДРАСТВАЩИТЕ.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети