Пуснато на: Пон Мар 05, 2007 1:25 pm Заглавие:
Ммм, тук ще се пише за салати (шопска си е яко), усещам го... Сега идва сезона на евтините зеленчуци и мръвките ще останат спомен от времената когато си представяхме, че навън има сняг за да са ни по-вкусни вината, ракиите и свинските пържоли. Това му е яко на лятото, хапваш една салата и си се наситил, щото мазно в жегите не е за предпочитане. Аз по принцип не мисля, че вегитарианството е полезно. Може би ако сме умерени в месата и пърженото, всичко ще е ок. Обаче ако някой ми каже, че некви треви могат да заместят полезните съставки и вкус, които ни дават пилешкото или рибата просто ще излъже.
Е,Уили,опасявам се ,че ще останеш разочарован в очакванията си.Никой,предполагам,няма да говори само за треви,шопски салати и други подобни.Идеята на тази тема беше да се засегнат преимуществата и недостатъците на вегитарианството.Нещата почти никога не са така едностранчиви,както ти се струват.
Мотивите на много хора да преминат към този начин на хранене са все по-интереснии,задълбочени и почиват на част от следните основни категории-здравословни,религиозни,етични,прозаични ако щеш.Но техните опоненти също имат основание да защитават позициите си,базирайки се на различни изследвания,проучвания,компетентни мнения и всякакви други съображения.
Никъде не е казано,че месото се замества и трябва да се замества от "някакви си треви".Вегетарианството представлява добре балансирана комбинация от достатъчно дозирани растителни,белтъчни,зърнени и много други видове съставки,съдържащи и витамини,и минерали и други жизненоважни вещества.Никъде,също така,не се говори за вкуса на месото.Той не се замества,макар че вече и това донякъде е факт с различните соеви продукти.Тук съображенията далеч не са толкова обвързани с вкусовите рецептори...
Надявам се да се постигне приятна дискусия в несъровнователен дух,която да обогати участниците,желаещи да участват в нея.
Пуснато на: Пон Мар 05, 2007 8:16 pm Заглавие:
Споко Деди, шегувам се. Умно пишеш, но недей да очакваш само умни отговори. Това си е форум в който аз пиша от доста време и гледам да придавам свежи неща. Не съм първия, нямам и да съм последния. Човек по природа е създаден да яде месо, това ще ти го каже всеки зъболекар. Освен това казваш "никъде не се говори за...". Ами то темата сега почва, то още никъде не се говори за нищо принципно. Ама както и да е, дано всичко е на ред и темата се получи интересна .
Пуснато на: Сря Мар 07, 2007 12:41 am Заглавие:
Доколкото ми е известно, рядко срещани са хората, които са станали вегетарианци и после са се върнали към месоядството. Явно все пак се чувстват по-добре. Или идеята им е да не отнемат живот, за да се нахранят. Знам ли...
Самата аз съм добро всеядно прасе и не се лишавам от нищо, но съм дарена с много бърз метаболизъм и си изгарям почти всичко. Обаче с много хора не е така - предразположени са към затлъстяване (което си е вредно за здравето) и само вегетарианството ги спасява. И намаляването на захарта де. Е, друг е въпросът дали от месо (мазно или не) се пълнее изобщо.
Мисля, че да откажеш месото си е въпрос на психика, както отказването от всичко друго, което ти харесва. Нужните протеини човек може да си набави от бобените култури - соя, боб..., така че няма причина човек да не може да спре месото.
Ох, май мнението ми стана малко рахвърлено, ама ще прощавате. Късно е и не мога да си събера мислите. _________________ Луда съм, еййй!
Гхх, вегетарианците не винаги се отказват от нещо, което има харесва. Много от вегетарианците изпитват отвръщение към месо. Аз имам позната, която ако усети месо повръща жестоко. Тя изпитва погнъса от месото, не може да яде нещо, което за нея е умряло и е било живо. Това не е лишение с цел здравословен живот - за някои е, но това не е вегетарианство а диета по-скоро. Истинските вегетарианци се отказват поради непосилност да се преборят да го ядат. _________________ Кой свирка там, еЙ....??
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 8:36 am Заглавие:
sheffkata написа:
Гхх, вегетарианците не винаги се отказват от нещо, което има харесва. Много от вегетарианците изпитват отвръщение към месо. Аз имам позната, която ако усети месо повръща жестоко. Тя изпитва погнъса от месото, не може да яде нещо, което за нея е умряло и е било живо. Това не е лишение с цел здравословен живот - за някои е, но това не е вегетарианство а диета по-скоро. Истинските вегетарианци се отказват поради непосилност да се преборят да го ядат.
А винаги ли са били така? Мисля, че хората не се раждат вегетарианци. Не е в човешката природа, хората от древни времена ловуват и ядат месо. Може би в един момент става някакво "обръщане" и промяна в мисленето... знам ли...
Между другото, аз също имам познат, който казва "не мога да ям трупове". Обаче като се замисля, и растенията са живи. Да, стоят на едно място, но са си живи - растат и се размножават, приспособяват се към разни условия. Борят се за живота, като се изграждат сами от пръст и слънчева светлина. Как вегетарианците могат да ядат техните трупове и каква е голямата разлика?
Между другото, имаме ли вегетарианци във форума? _________________ Луда съм, еййй!
"А винаги ли са били така? Мисля, че хората не се раждат вегетарианци. Не е в човешката природа, хората от древни времена ловуват и ядат месо. Обаче като се замисля, и растенията са живи. Да, стоят на едно място, но са си живи - растат и се размножават, приспособяват се към разни условия. Борят се за живота, като се изграждат сами от пръст и слънчева светлина. Как вегетарианците могат да ядат техните трупове и каква е голямата разлика?
Между другото, имаме ли вегетарианци във форума?"
Гхх,опасявам се,че си изпаднала в сериозна заблуда.Напротив,точно обратното-хората не се раждат месоядни,а стават такива.Устройството и функцията на човешката храносмилателна система има доста съществени разлики от тази на хищните животни. Храносмилателната система на човека е много по-близка до тази на висшите тревопасни и плодоядни бозайници и най-вече до тази на маймуните, които винаги са били вегетарианци.Сравнението между животни и растенията е ,меко казано,неуместно.Растенията седят на много по-нисък еволюционен праг-те нямат мисли,чувства,емоции, кръв.Смяташ ли,че е дно и също да убиеш ябълка и да заколиш агънце?!
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 1:34 pm Заглавие:
Ние сме родени хищници. Дедо, всеки биолог ще ти го каже. Не ни сравнявай с маймуните. Когато човек слиза от дърветата(ако въобще сме били там, но това е друга тема) той претърпява адски много биологични промени. Пък и има доста маймуни, които ядат месо и то точно тези, които прекарват повече време на земята(бабуините могат да убият дори леопард). Като почнем с кости и структура и минем през задоволяване на потребности всичко ни води към хищника. Освен това първобитния човек си е бил хищник, дори човешките миграции са зависели от миграциите на много стада тревопасни. Ето ти един бърз пример- кажи ми тревопасно с кучешки зъби??? Природата ни ги е дала за да разкъсват месо. Освен това разположението на очите(отпред на лицето, не отстрани както са тревопасните, мисля че знаеш който гони гледа към жертвата, който бяга има очи които му дават да покрирва голяма площ за да се огледа). Говоря генерално, сигурно има малки изключения с които някой може да спори, но принципно е така. Ако се хранехме с растения, щяхме да живеем по дърветата, а не да гоним стада. Първата "професия" на човек-а е ловец. Ескимосите как ще просъществуват като вид ако са вегетарианци(а те са там от хиляди години, не от 2-3 века примерно). Вегетарианство може на има в цивилизации с добре развита аграрна култура. От диви растения човек може да преживява на 0.1% от земята. Това е мое мнение, но съм сигурен, че биолог или антрополог ще се изсмеят на идеята, че по природа сме вегетарианци.
Иначе на Гхх ще кажа, че според мен има разлика дали ядеш органи на бозайник примерно или банани. Обаче има хора, които ядат само паднали от дървото растения, не откъснати, даже мисля, че във филма Нотинг хил имаше една такава, не помня как им викат точно на този тип хора. Вече сме вегетарианци просто защото имаме избор и си набавяме доста съставки от големия избор плодове и зеленчуци. Но в миналото не е било така.
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 1:55 pm Заглавие:
Е, възможно е и да греша, но не успя да ме убедиш. Щом сме създадени тревопасни, как изобщо ни е хрумнало да започнем да ядем месо? И то толкова масово. И то от тооолкова години насам? Защо маймуните, сърните и зайците не са започнали да ядат месо? Мисля, че сме си всеядни и трудно някой ще ме убеди в противното...
А въпросът за ябълката и агънцето също не ме трогна (с което рискувам да ме помислиш за психопат, но както и да е).
Първо: Агнетата могат да се убиват и по много по-щадящ начин, не да се колят.
Второ: Все пак не ми е все едно дали режа ябълка или коля агне, но това е защото така съм възпитана и средата ми е такава, и няма нищо общо с вегетарианството или нивото на еволюция. Ако живеех на село и се прехранвах с това, което отглеждам, просто щях да гледам мнението ти с недоумение и нямаше да разбера какво имаш предвид. Т.е. щеше наистина да ми е все едно дали режа главата на кокошка или си късам ябълка.
Трето: В някои държави не режат зеленчуците с нож на салата, защото смятат, че и те имат дух. Но все пак ги ядат. Е, трябва да се яде, така сме създадени - да си набавяме необходимите вещества от други организми. За мен наистина няма значение дали те са растения или животни. _________________ Луда съм, еййй!
Уили,не съм аз този,който прави това сравнение,а най-съвременни научни проучвания.Една маймуна напада само при защита,и това че убива жертвата си не означава ,че я яде.
Устройството на кучешкия зъб не е предназначено само за разкъсване на месо,това е доста тесногръдо гледище.Що се отнася до първобитните хора,има сведения,че е имало цивилизации ,например атлантите,които са били вегетарианци и с доста по-голяма култура в разцвета си,отколкото дори съвременните такива.
Ами ти още малко ще кажеш,че щом човек е бил ловец в първобитния си образ,то би било съвсем в реда на нещата да води войни,да избива дори хора-защо не,нали в миналото е било така?!Значи ли това,че човек е устроен да убива?!Точно на това хората казват еволюция,Уили.Да потиснеш низшата си природа,част от която е стремежът към убиване и консумиране на животни.
Ескимосите-тук си донякъдеправ,те трудно биха могли да бъдат вегитарианци,но я ми кажи кой известен учен ескимос познаваш,кой духовен учител или изследовател?!Още повече,ще те шокирам с факта,че вече има ескимоси вегитарианци благодарение на все по-развиващата се индустрия.Та те там пият кока-кола,защо да не могат да си купуват зеленчуци?!Почти всички от гениите,духовните учители и мъдреци са били вегитарианци.Това е факт.
Защо, например, смяташ,че постите са свързани със забраната на месо?!Не е забранено да ядем плодове,а месо,за да се прочисти тялото и душата!
Знаеш ли какво се отделя при смъртта на животното?!Знаеш ли как точно се отразява това върху организма?
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 2:28 pm Заглавие:
Бабуина е хищник бе човек, каква самозащита??? Ти знаеш ли какъв тип маймуна е това въобще. За атлантите-те още континента не могат на 100% да докажат, ти говориш за хранителните им навици. Кажи ми моля те друга не "тесногръда" обосновка за какво е кучешкия зъб в устата. За хората войници- първобитните хора са живели на малки групи и рядко са виждали с други такива. Войните са се появили когато е имало за какво да воюват, в началото убийството е било с цел оцеляване, а не територия, ресурси или власт. Ескимосите- къде сега говориш за извисени хора, все едно като не намираш отговор вдигаш изискванията към хората. Ние с Гхх ти казахме, че хората по природа не са вегитарианци. Не говорим кой с какъв коефициент на интелигентност е. Постите- има и атеисти и хора, чиято религия казва да не постят. Има и такива където жертвопринушението е животно или плод. Не намесвай религията, говорихме за времената преди тя да се появи. Християнството е на 2000 години, хомо сапиенс е на повече от 50000.
Като няма какво да кажеш почваш с примери от съвремието, а ние говорихме аз първите хора. Обаче след последните ти мисли разбрах едно- ти имаш хубав изказ, но не всичко което е казано по този начин е истина. Пишеш едно такова наставнически, все едно всичко, което кажеш е недопустимо да не е точно и вярно. За това повече няма да пиша по тази тема, излишно е да спорим, явно сме на твърде различни мнения, че да намерим допирни точки.
"Защо маймуните, сърните и зайците не са започнали да ядат месо? Мисля, че сме си всеядни и трудно някой ще ме убеди в противното"...
Гхх,мила,това не мисля че е авгумент в твоя полза...Точно това е идеята,че по този начин човек бяга от природата и злоупотребява с нея.
"Първо: Агнетата могат да се убиват и по много по-щадящ начин, не да се колят".
Брей,това ако не е едно благородно благоволение...Добре,че човека имал милост!
"Второ: Все пак не ми е все едно дали режа ябълка или коля агне, но това е защото така съм възпитана и средата ми е такава, и няма нищо общо с вегетарианството или нивото на еволюция. Ако живеех на село и се прехранвах с това, което отглеждам, просто щях да гледам мнението ти с недоумение и нямаше да разбера какво имаш предвид"
Какво те кара да мислиш,че на село не може да се отглеждат зърнени култури,билки,ядки,плодови или зеленчукови градини?!
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 3:00 pm Заглавие:
Dedoto написа:
"Защо маймуните, сърните и зайците не са започнали да ядат месо? Мисля, че сме си всеядни и трудно някой ще ме убеди в противното"...
Гхх,мила,това не мисля че е авгумент в твоя полза...Точно това е идеята,че по този начин човек бяга от природата и злоупотребява с нея.
Е, извинявай, пробвал ли си да живееш на сурови треви и плодове, както правят висшите тревопасни? Пробвай 1 месец и ще видим дали все още ще мислиш, че храносмилателната им система е като твоята. Природата на човека се е променила, без значение на кого не му харесва това.
Dedoto написа:
Брей,това ако не е едно благородно благоволение...Добре,че човека имал милост
А ти как би искал да умреш? Заклан или приспан? Не ми казвай, че ти е все едно.
Dedoto написа:
Какво те кара да мислиш,че на село не може да се отглеждат зърнени култури,билки,ядки,плодови или зеленчукови градини?!
Или не ме разбираш, или се правиш, че не ме разбираш. _________________ Луда съм, еййй!
"Обаче след последните ти мисли разбрах едно- ти имаш хубав изказ, но не всичко което е казано по този начин е истина. Пишеш едно такова наставнически, все едно всичко, което кажеш е недопустимо да не е точно и вярно. За това повече няма да пиша по тази тема, излишно е да спорим, явно сме на твърде различни мнения, че да намерим допирни точки"
Ще се съобразя с написаното ,не бих искал да стигам до крайности,още повече към теб храня големи симпатии и не мисля,че подобни "разногласия" трябва да бъдат причина да се преустанови кореспонденцията между нас.Просто стоим от двете страни на монетата.
Пък и ти доста агресивно застъпи позицията си и отговора ми беше свсем в твой стил.
Иначе в отговор на моето "наставничество"-и аз самия се обогатявам по този начин,комуникирайки с интересни и нтелигентни хора,повярвай ми,а вие сте именно такива.Това само по себе си го изключва като опция.
Освен това тази тема е за всички,нали,не само за нас двамата,така че защо да не се включиш защитавайки или опровергавайки нечие друго мнение?!
С най-добри пожелания!!!
Последната промяна е направена от Dedoto на Чет Мар 08, 2007 6:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
"Е, извинявай, пробвал ли си да живееш на сурови треви и плодове, както правят висшите тревопасни? Пробвай 1 месец и ще видим дали все още ще мислиш, че храносмилателната им система е като твоята. Природата на човека се е променила, без значение на кого не му харесва това".
Гхх,разбирам гледната ти точка,благодаря ти за коментарите.
Аз самия съм вегетарианец,както вече стана видно,и това,което даваш като съвет никак не ми е чуждо.Нарича се суровоядство.Има хора,които цял живот са в това положение,и,по всичко личи,те нямат абсолютно никакво физическо или умствено изкривяване,напротив.Познавам и другата страна на нещата обаче,само в това стои моето предимство.Т.е обективно мога да направя разликата между преди и сега,докато вие нямате базата все още.Прощавай,ако и на теб ти звуча наставнически.
Радвам се,че има форум като този,с участници като всички нас!
Последната промяна е направена от Dedoto на Чет Мар 08, 2007 6:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 3:28 pm Заглавие:
Dedoto написа:
Ами ти още малко ще кажеш,че щом човек е бил ловец в първобитния си образ,то би било съвсем в реда на нещата да води войни,да избива дори хора-защо не,нали в миналото е било така?!Значи ли това,че човек е устроен да убива?!
Мисля, че не трябва да се бъркат и сравняват глупостта и жаждата за власт и кървища с хранителните нужди. Аз самата съм твърдо против убиването на животни за други цели, освен прехрана и самозащита.
Dedoto написа:
Точно на това хората казват еволюция,Уили.Да потиснеш низшата си природа,част от която е стремежът към убиване и консумиране на животни.
Смяташ ли, че хората, които консумират месо имат осъзнат стремеж към това??? Боже, ако е така, то аз се плаша от себе си...
Dedoto написа:
Ескимосите-тук си донякъдеправ,те трудно биха могли да бъдат вегитарианци,но я ми кажи кой известен учен ескимос познаваш,кой духовен учител или изследовател?!
За ескимосите не знам много, но те... имат ли писменост изобщо? Е, в някои части на земта е трудно да развиваш писменост, литература и изкуства, ако наоколо имаш само лед, нали? Европейците са се развили заради подходящите условия, в които живеят - нито твърде меки, за да се отпуснат и деградират, нито твърде сурови, което би ги накарало да мислят само за оцеляването си.
Dedoto написа:
Знаеш ли какво се отделя при смъртта на животното?!Знаеш ли как точно се отразява това върху организма?
Хаха! А знаеш ли каква миризма отделя разваления боб и как се отразява върху органиизма? Месото се отразява зле, само ако е развалено или твърде мазно. А пилешката супа се отразявамного добре, от мен да знаеш _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 3:32 pm Заглавие:
Dedoto написа:
Гхх,разбирам гледната ти точка,благодаря ти за коментарите.
Аз самия съм вегетарианец,както вече стана видно,и това,което даваш като съвет никак не ми е чуждо.Има хора,които цял живот са в това положение,и,по всичко личи,те нямат абсолютно никакво физическо или умствено изкривяване,напротив.Познавам и другата страна на нещата обаче,само в това стои моето предимство.Т.е обективно мога да направя разликата между преди и сега,докато вие нямате базата все още.Прощавай,ако и на теб ти звуча наставнически.
Радвам се,че има форум като този,с участници като всички нас!
Ако наистина ядеш всичко, без да го готвиш и без изобщо да минава през термична обработка, то аз искрено ти се възхищавам. Аз съм опитвала само веднъж и коремът ми се скъса от болки. _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Чет Мар 08, 2007 6:46 pm Заглавие:
В спора се раждала истината а??? Явно Аристотел не ви е познавал тук са се родили 2. Истини близнаци хехе, ама май не са еднояйчни. Има интересни неща, макар че спора тръгва от природата на човека, а после нещо се размива. _________________ Който умира с възторг, нека се пази от възкресение.
Леле, доста сте се разгорещили тук. Аз мисля, че и тримата сте прави за определени неща и за някои не съм съгласна с вас. Но както се казва - истината е някъде по средата. Хубаво е да разисквате - определено ми е интересно да чета, и с всяко следващо мнение си казвам "да съгласна съм с ххх, ооо не тук не съм, яяяя хххххх тук има право, ама с това не съм съгласна, ама ххх добре е отговорил" и съм разтроена. Мисля, че като цяло всички сте на права посока, с мааалки отклоненя всеки за себе си)
Изказах се PDT_011 PDT_006 _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети