Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Черни рисунки и кръгове...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Amoriel
Новак
Новак

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2007 5:59 pm    Заглавие: Черни рисунки и кръгове... Отговорете с цитат

Здравейте,

малко съм притеснена напоследък за моята племеница - тя е на 4 години и от няколко месеца рисува само с черни пастели, независимо, че разполага и с други цветове. Иначе рисунките са стандартни - цветя, къщички, гъби...
Знам, че родителите й имат проблеми и не се разбират добре, но съм убедена, че детето не е било свидетел на скандали или на по-неприятни сцени.

Освен това, преди няколко дни детето беше нарисувало на мокета в хола черен кръг - съвършено правилен. Нямам обяснение, как го е направила и защо. Тя самата не може да обясни, защо го е нарисувала или защо използва само черен цвят.

Какво е мнението ви по тази тема? Дали трябва да бъде заведена на психолог?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2007 6:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз бих ви препоръчала да отиде на терапевт. Най-макото той самия би казал дали има повод или не за притеснение. Но черните цветове...
Децата усещат нещата. Не им трябва да чуват и виждат скандалите, за да усещат проблемите на родителите си. В повечето случаи те мислят себе си за виновни...и това ги кара да изразяват емоциите си именно чрез рисунките. Черният цвят може да е просто тъга, но може и да е по-дълбоко чувство на депресивно състояние...
Кръговете са нормални форми за рисуване в определена възраст на децата - към 4-5-6 годинки. Така, че това не би трябвало да е протеснително...по-скоро е интересно как детето рисува къщата, къде са мама и тати, дали изобщо ги рисува...къде слага себе си. Това е по-важно.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Amoriel
Новак
Новак

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2007 7:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
Аз бих ви препоръчала да отиде на терапевт. Най-макото той самия би казал дали има повод или не за притеснение. Но черните цветове...
Децата усещат нещата. Не им трябва да чуват и виждат скандалите, за да усещат проблемите на родителите си. В повечето случаи те мислят себе си за виновни...и това ги кара да изразяват емоциите си именно чрез рисунките. Черният цвят може да е просто тъга, но може и да е по-дълбоко чувство на депресивно състояние...
Кръговете са нормални форми за рисуване в определена възраст на децата - към 4-5-6 годинки. Така, че това не би трябвало да е протеснително...по-скоро е интересно как детето рисува къщата, къде са мама и тати, дали изобщо ги рисува...къде слага себе си. Това е по-важно.

Детето хората пред върху самата къща...малко е странно - фигурите им са вписани вътре отчасти, отчасти излизат навън (отстрани), не рисува себе си, дори хората които рисува не винаги са семейството - тя не ги оприличава на мама, татако, сестричката...това са просто хора (така казва).
А, дали можете да ми препоръчате добър детски психолг?

Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2007 7:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами трябва да се говори с детето, да се знае точната история на проблема и на-вече родителите му.
Но освен тези рисунки, има ли други неща като агресивно ли е с децата в градината, затворено ли е много, оплаква ли се от главоболие, как е сънят му...? Тези неща трябва да се обсъдят и да се види дали има детето травма или не.

Относно детси псохолог - мисля, че една от преподавателките в НБУ се занимава с това. Казва се ас. д-р Маргарита Станкова-Стоянова заедно с доц. Боянова. Те ми водиха курс такъв и тя ни разказваше истински нейни пациенти и каза, че работят с деца.

Потърсете в интернет, но за да се стигне до проблема на детето - трябва да се мине през родителите. Те трябва да го поискат и да са готови за работа.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї