Пуснато на: Пон Мар 05, 2007 8:31 pm Заглавие: Заекване
Заекването е вид невроза. Проявява се по-често при мъжете.Има няколко вида заекване, в зависимост от това, дали е наследствено обусловена, дали има органично нарушение или е психо травма. Най-честите прояви са поради психо травма. В голям процент от случаите това е начин на децата да "накажат" родителите си. Техен протест срещу амбивалентно отношение, прекалено властни и амбициозни родители. Заекването се появява в ранна детска възраст и ако не се лекува може да остане за цял живот. Освен логопед, голямо подобрение може да се получи и при осъзнаване на проблема от родителите (защото в голяма част от случаите на заекване от психо травма, вината е в родителите и отношението), промяна в тяхното поведение и отношение към детето. Разказван ми е сличай, за дете, което заеква само за пред родителите си, за да ги дразни. Да им покаже несъгласие и това е неговия тип борба с тях.
Има заекване, което е "Блокаж" - това е спиране изведнъж и след това продулжаване на речта.
Друг вид е "Спазми на речевата мускулатура" - В началото на думата, се получава повтаряемост на буква, докато може да продължи (аз се ккк кк кк казвам).
"Повторения на срички" - аз се ка-ка-ка-казвам.
"Пролонгации" - удължаване на дадена гласна буква.
Обикновено децата, които нямат наследствена обремененост за заекване, са с високо ниво на тревожност. - Тези типове са Психогенни - когато в центъра стои психо травма. При тях характерно е "светъл период" (без заекване след раждането) и след това се появява.
При органичният тип, заекването се появява с първите фрази. Няма светъл период. Децата проговарят по-късно.
При наследствената форма, децата наследяват склонността към заекване, а не самото заекване. То е практически, най-трудно лечимото заекване.
Как можем да помогнем?
Намерете психо травмата - тя може да е всичко. Потарсете вината в себе си като родители. Слушайте повече детето си и му давайте свобода на избор.
Започнете да го учите да говори бавно и плавно. Повратяйте думите бавно и след това го изисквайте от тях. Да вдишват през носа и при издишане през устата да казват изреченията. Удължете и произнасянето на гласните.
Колкото по-рано, толкова по-добре. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Пон Мар 05, 2007 8:37 pm Заглавие:
Браво лейди, хубаво написано. Никога не съм знаел, че така подробно са класифицирани типовете заекване. Винаги съм го приемал като даденост. Все едно ако си рус или чернокос, то си си такъв и тва е. Ако заекваш си заекваш. То си е така донякъде, но определено ми отвори очите за някой неща. Искам да кажа нещо интересно. Забелязал съм, че хората, които по принцип заекват като говорят не го правят когато пеят. Много странно ми беше като го научих
Аз искам да попитам нещо по този случай - ако заекването е на основа на психо травма в детството, която не е лекувана и сега човекът е на 25 години, как може да се работи с него като тази травма е отминала преди много време и незнам дали още създава предпоставката и дали пък ако още стои може да се лекува чрез анализа?
ооо да може. Аз имах подобен случай. Съседчето ми е на 3 годинки и започна да заеква. Мамата е една строга, но иначе приятна жена на пръв поглед. Седим веднъж и си говорим и детето тича навън. И изведнъж, нещо направи малкия и тя както беше усмихната се обърна и кресна "може ли да правиш така бе, същия като баща ти некадърник си, нищо не можеш да свършиш". Детето заекваше много силно. Когато го заведоха при детски психолог, докторът се изненадал, че когато майката излезе от стаята, детето не заеква. Когато тя пак се появи - заеква жестоко. Обяснили са и, че не трябва да се държи така с детето и, че това е неговия протест, но тя и на тях се разкрещяла. Бабата ми разказа, че когато излезнала доктора казал - "добре, че само заеква това дете..." _________________ mur-mqu
Да, аз знам доста примери, но като цяло котарана е дала добър. Децата, няма как да се съпротивляват на родителите си и това е един от начините. Някои не говорят умишлено с родителите си - мълчат. Други се изолират, трети бягат, четвърти стават агресивни - всичко има. За това котарана го е цитирала - "добре, че само това има", защото с подобни родители....
Един голям процент за неврозите на децата са от Родителите им - а като цяло деца с неврози, за съжаление, са често срещани. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 9:27 pm Заглавие:
Възможно ли е примерно един здрав човек на 30 години да започне да заеква без "видима" причина. В смисъл без да има стресираща ситуация, която да го предизвика. Все едно будиш се един ден и започваш да заекваш. Малко наивен въпрос, но наистина не знам дали е възможно това да се случи. _________________ Който умира с възторг, нека се пази от възкресение.
Каква е вероятността при изучаването едновременно на два езика да се появи заекване?В случая става дума за 2 и половина годи6но момченце. _________________ Животът е хубав,защото е красив!
Заекване може да се получи при изучаване на 2 езика едновременно, според мен само ако има психотравма. Т.е родителите да го насилват. Препитане на езиците според мен не може да докра до заекване.
Заекването е резултат на стрес от нещо - психотравма. От тази гледна точка ако има насилване за изучаване на езици може да се получи, иначе не мисля, че това е проблем за детето. Истината е, че децата учат с невеоятна лекота езици в ранната възраст.
Ако не е наследствено, закването е пряко свързано със стресови фактори - голяма част от тези фактори са родителите или учителите, когато притискат детето или го унижават заради неуспехи. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети