Пуснато на: Пет Яну 11, 2008 1:27 pm Заглавие: За шофирането в големия град
Незнам на какво мнение сте, но на мен ми е втръснало да ме гледат лошо докато се разминаваме с колите си..... просто е досадно.
Интересно ми е също случвало ли ви се е да стигате до физическа саморазправа по пътищата, за псуването ми е ясно че няма ненапсувани _________________ Не можеш да избягаш от себе си - можеш само да се промениш
Аз като пешеходец много мразя онези шофьори, които не спазват правилника за движение по пътищата. Не знам какво ги е прихванало хората. Все едно не знаят, че е опасно да минаваш на червено или пък да не даваш мигач. Наистина ме е страх да ходя по улиците, защото всякакви идиоти има. Вчера излизам от магазина и точно пред входа има пешеходна пътека и спирка. Някакъв селянин с голф 2-ка беше спрял точно на кръстовището, без да е пуснал аварийките и аз както си пресичам и той реши, че е на състезание и трябва веднага да тръгне с мръсна газ. Е как да не му счупиш главата?! Стигало се е до 1-2 шамара, много ебани майки и средни пръсти, ама така ли се кара кола?! _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Аз като пешеходец много мразя онези шофьори, които не спазват правилника за движение по пътищата. Не знам какво ги е прихванало хората. Все едно не знаят, че е опасно да минаваш на червено или пък да не даваш мигач. Наистина ме е страх да ходя по улиците, защото всякакви идиоти има. Вчера излизам от магазина и точно пред входа има пешеходна пътека и спирка. Някакъв селянин с голф 2-ка беше спрял точно на кръстовището, без да е пуснал аварийките и аз както си пресичам и той реши, че е на състезание и трябва веднага да тръгне с мръсна газ. Е как да не му счупиш главата?! Стигало се е до 1-2 шамара, много ебани майки и средни пръсти, ама така ли се кара кола?!
Да тва си е мила родна гледка.... прави ли ви впечатление еволюцията на прототипния селю - от голф 2ка черен, на бмв 3ка 92-93 година - като опит за осъществяване на изконната мечта, копнеж по мутрите..... даже мангалите вече карат такива... много странно, очакваше се да мигрират на голф 4 но БМВ звучи друо яче, а и най-кривия _________________ Не можеш да избягаш от себе си - можеш само да се промениш
Лууп да си се замислял, че има и друга страна?
Правихме фокус-група на тази тема и да ти кажа..нещата не са едностранчиви. Щофиорите мразят пешеходците, защото пресичат навсякъде. Ти колко често спазваш пешеходната пътека?? Няма подлеи, нито надлези - всичко е където реши - там пресича. Тичат, изскачат от зад паркирали автомобили и ти си постоянно нащрек от къде ще се появи човек.
Пешеходеца се дразни на автомбилите, които не го пускат да пресича, не спазват предимството му, твърди, че пресича само внимателно ( и същия ден пресича ей така между колите, за да си купи цигари отсреща). Закъснява им градския транспорт и му се дразнят.
Градския транспорт..се оплакват от задръстване, и че колите му пречат и за това изостава от графика, от там го псуват пешеходците, които не искат да си къпят билетче, защото закъснява и е мръсно в рейсовете и тролеите. Естествено неплащането на билетчетата, води до липса на пари за ремонт на автобусите и ниски заплати на шофиьорите, заради което те са изнервени и крещят на хората, които са изнервени от закъснението му и от поредната кола, която не е набила рязко спирачки и не го е уснала да пресече на средата на булеварда, за да си хване рейса. А този от колата, за пореден път е изтръпнал от поредния изкочил пешеходец и все още псува, осъзнавайки как е минал на косъм.
А за Пироман - аз имам такрика. На ден минавам към 100км градско. Моята тактика е такава - Очаквания. Когато излизам, не очаквам, че всички ще карат по правилник, и че всичко ще мине гладко. Просто си казвам.. ок днес поне 10 човека ще ме засекат, още толкова ще ме напсиват и бла бла.. и когато те засекат 7 си си направо учуден и приятно изненадан Всичко е въпрос на очаквания според мен. Просто много хора очакват всички да се държат човешки и правилно (както е идеалния вариант) и когато това не се случва в реалността - се ядосват. Пробвай да промениш нагласата си. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
А за Пироман - аз имам такрика. На ден минавам към 100км градско. Моята тактика е такава - Очаквания. Когато излизам, не очаквам, че всички ще карат по правилник, и че всичко ще мине гладко. Просто си казвам.. ок днес поне 10 човека ще ме засекат, още толкова ще ме напсиват и бла бла.. и когато те засекат 7 си си направо учуден и приятно изненадан Всичко е въпрос на очаквания според мен. Просто много хора очакват всички да се държат човешки и правилно (както е идеалния вариант) и когато това не се случва в реалността - се ядосват. Пробвай да промениш нагласата си.
Права си! Обикновено съм много спокоен зад волана, е обикновено Мойта мацка един ден стана свидетел на едно "мерене" с един бусаджия и добре че ме спря, защото характера ми е такъв, че когато се ядосам се изключвам от всичко и не мисля трезво..... идеята ми е нужно ли е вместо да стигаме от точка А до точка Б задължително да предизвикваме околните с лошо гледане без причина и от тактиката с лошите очаквания не сме ли станали темерути, който чакат само искра за да запалят най-ниските си инстинкти. Това е нещо като защитна реакция, която предизвиква ситуациите от който е продиктувана..... затворен кръг. _________________ Не можеш да избягаш от себе си - можеш само да се промениш
Лейди, не искам да звуча грубо, но това, което каза е направо безсмислено. Защо ще се ядосвам на някой, който не спазва правилника за движението ако самият аз не го спазвам?! Няма логика, нали?
Ще ти дам пример: за да стигна до НБУ всеки ден пътувам със 111. За да стигна спирката първо трябва да пресека един доста голям булевард в "Младост". Там си има пешеходна пътека, знаци на съответно 100 метра преди самата пешеходна пътека и в непосредствена близост. Знаеш ли колко шофьора ще спрат на тази пътека? В час пик - от 50 - 2-3, в останалото време - от 10 - 1-2. За какво говори това?! Има си пешеходна пътека, сигнализация. Освен това 200 метра по-нататък има светофар, който в част от случаите е червен. Тоест не спират не защото ги е страх, че ще изпуснат зеленото (а това е толкова ужасно, ще трябва да чакат 1 минута), а защото така са си свикнали. Мислят си, че щом имат кола могат да правят каквото си искат и пешеходците не са хора. Е да, ама не. И ние сме хора и ние имаме права. Но за да ги отстояваме, първо трябва да спазваме правилата и законите, нали? Затова аз почти никога не пресичам неправилно, но когато го правя то е винаги съобразено с обстановката. Предпочитам да изчакам 10 минути и да дойде следващия рейс, отколкото да лежа месеци в гипсово корито или пък още по-зле - да умра. Все пак, за разлика от повечето шофьори (по незнайни за мен причини) мисля малко повече. А за градския транспорт - да, преди си пътувах гратис и редовно се карах с контрольорите. Но един ден, когато с приятелката ми пътувахме в автобуса един контрольор ме хвана без билет и почна поредното каране. Нямаше нищо по-съществено, не сме се били или каквото и да било, но тя много се уплаши и от тогава редовно съм с карта. Най-лесно и удобно ми е. Отивам в началото на месеца, плащам 17 лева и забравям за проблема. Така, че мен не можеш да ме обвиняваш за лошото състояние на автобусите. Честно да ти кажа, ако не беше приятелката ми сигурно щях да пътувам без билет или карта, но сега, когато съм редовен очаквам съответното обслужване. Липсата на пари не е извинение. Ако нямаше пари от къде се пръкнаха телевизорите и ароматизаторите (които или не работят или пък са в съвсем "заспал" режим и или въртят по максимум 5-6 реклами или пък пръскат малко аромат веднъж на половин час)?! Вместо да се влагат пари в разни глупости да бяха стегнали икарусите. Или по-добре - да ги сменят. Тези автобуси са вече на 20 години, ако не и повече, а все още представляват част от градския транспорт.
Надявам се, че не съм те обидил. Просто се дразня, когато някой обвинява без да има доказателства, че пешеходците или пътниците са виновни за нещо. _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
начи виж, извинявай ако съм те обидила теб. Наистина има хора, които правят нещата както трябва - както от шофьорите, така и от пешеходците. Масата обаче за съжаление не са така - както шофьорите, така и пешеходците. Съгласна съм с теб, че е грозно и наистина много често се случват такива тъпотии. Съгласи се обаче, че и не всички пешеходци са такива като теб. Аз съм си създала теория, че ако спирам на пешеходци само на пешеходни пътеки, а на другите не - те ще съберат 2 и 2 и ще започнат да си търсят пътеки повече. Но много други шофьори не са така и това е факт. Факт е и обаче, че 60% от пешеходците пресичат където им скимне. Не можеш да си представиш колко такива на ден ме шашкат като се затичат и от нищото излезнат на улицата. Колко от тях пресичат между колите на средата на трилентов булевард, докато са на задръстване.. и изведнъж на съсената лента, която няма видимост - просто си го блъскат. Преди седмица ходих до КАТ и там прожектират катастрофи от софииските улици...ми те повечето са на пешеходци блуснати на осевата линия м/у двете платна....
Това, което искам да кажа е ,че нито едните нито другите са безгрешни. И на двете страни им трябва доста повече дисциплина. Че има идиоти зад волана - за това не мога да споря...аз съм с двете ръце ЗА, но че има и много камикадзета пешеходци....също. Има причина да има война м/у шофьорите и пешеходците....в един проблем винаги имат вина и двете страни. А за теб и мен - ще каа, че покрай сухото, гори и мокрото. Покрай всичките тия тъпотии на пътя и от двете страни - си го отнасят и тези, които искат да са по правилата _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Ама аз не искам да съм по правилата. Просто не искам да има нужда хората да мислят за правилата като закон, който трябва да спазват. Това е най-лесното (въпреки, че и това не се спазва). Аз искам хората да осъзнават действията и постъпките си. Резултатът от едно необмислено действие може да е направо ужасяващ. Всички сме виждали клиповете на КАТ. Да, абсурдни са. Като ги гледаме си казваме "Гледай ги тия идиоти.", ама ние сме същите. Един ден и ние ще се гледаме по тия клипове и на нас хората ще ни викат "гледай ги тия идиоти." Никой не иска това, нали? Никой не иска да блъсне някого или него да го блъснат. Но не се замисляме, когато излезнем, нали? Да, има идиоти и от едната и от другата страна. Не е важно кои са повече и кои са по-малко. Ефектът е един и същ, дали ще са 10 или 100. Въпросът е съзнанието на човек, когато се качва в колата или излиза на тротоара. _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Регистриран на: 07 Ное 2007 Мнения: 177 Местожителство: Wild Rose Country
Пуснато на: Съб Яну 12, 2008 4:46 am Заглавие:
Не мога да се съглася по никой начин с последното мнение. Ако всеки започне да си измисля правила, ще настане още по-голяма анархия.
Всички тия неща, дито ги обсъждате по-горе, съм ги забравил в Канада. Живея в едномилионен град, където колите са горе-долу колкото пълнолетните граждани. Канадците карат много предвидимо - с еднаква скорост, ускорение, реакции... Все едно един инструктор ги е учил. В Северна Америка наистина правилата за движение са малко по-различни. Не съм видял някой да се нервира, за да изчака хладнокръвно няколко светофара, докато завие наляво. Или пък до мине направо от лентата за ляв завой. А спирането пред замислил се на тротуара пешеходец направо изглежда като въпрос на чест и удоволствие за местните шофьори. Не са ме псували и навиквали от друга кола, освен усмивка и жест да си ползвам предимството, друго не съм видял от шофьорите. Това е едно от нещата, които най- ми харесват в Канада. Не знам точно каква е причината. Едната е, че всяко нарушение или произшествие може да ти се отрази на застраховката гражд. отговорност (тук тя е от 1000$ нагоре /год.). И всичко тава, както и данните за шофьора и колата му, може да се провери от бордовия компютър на полицейската кола, даже и без да те спират...
Как ви звучи? _________________ Което не ни убива, ни прави по-силни.
Здравейте и от мен.
Аз в по-голямата част от времето съм от страната на шофиращите ,но не ги оправдавам както каза Лейди, има нарушители и при пешеходците и при автомобилистите. Можеби всичко е въпрос на манталитет или на глоба .Миналата година бях във Виена и това което ме изненада е отношението на автомобилистите към пешеходците. За една седмица не чух един клаксон, нито едно ПТП не видях.
Ситуция : пешеходна пътека... наближаващт автомобил ... с колегата чакаме колата да премине, но ..... шофера стигайки до пешеходната пътека спира и ни дава знак да минем направо онемях. Колегата каза " този сега може и да ме псува колкото си иска, но как да му обесня, че в софия всеки ден си спасявам живота така"
Най - лошото е че едвали някога отношенията между пешеходец и автомобилист ще се променят!!!
Лек ден и умната на светофара
Не мога да се съглася по никой начин с последното мнение. Ако всеки започне да си измисля правила, ще настане още по-голяма анархия.
Чакай малко. Аз никъде не съм казал да си измисляме правила. Точно обратното казах - че ми се иска всички да спазват съществуващите правила. Явно нещо не сме се разбрали. Както и да е, въпросът е, че не съм анархист и не искам да настава хаос. Просто искам хората да не се избиват по пътищата (и извън тях). А за Канада - мисля, че няма място за сравнение. Разликата е от Земята до Луната както се казва . Аз съм сигурен, че навсякъде по света ще бъде по-добре от България. Както каза sofix, въпрос на манталитет. Тук всеки си мисли, че е по-голям от останалите и правилата са разни глупави думи, които имат за цел да направят живота по-скучен. А в останалия свят хората знаят, че правила като тези спасяват животи и са нещо повече от глупави алинеии и параграфи. _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Пуснато на: Сря Апр 02, 2008 7:50 pm Заглавие:
И аз много се дразня на шофьорите, не че и пешеходците не са за бой,но понеже съм само пешеходец повече ме дразнят шофьорите. Днес в рамките на 30 секунди щяха да ме бутнат две коли и вината въобще не беше моя- първата кола щеше да ме бутне, докато слизах от трамвая, толко ли не знае, че трамвая отвори ли врати трябва да спре, пък тя тая мина на няма и метър от трамвая и на 20 сантима от краката ми и си продължи най-нагло, но то по-добре ще не спря, защото тогаз колата нямаше да си познае и се размина само с поздрави по цялата рода. Втората, пак жена беше зад волана, мина на червено и то в насрещното надминавайки трамвая и аз как да го предвидя. Видиш ли жена шофьор или някъв пич дет се прави на голям шофьор, защото знае къде е втора и като тръгне на нея пили гуми или пък знае де е ръчната и завива с нея, та в тея случаи пазене му е майката. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
ще целуваш букви вместо устни
ще прегръщаш кръста вместо мен."
.... да завиеш с ръчна или да влезнеш в завоя с вратите напред ееееееххххххх има своята красота, но трябва да знаеш какво правиш.Искам да кажа,че ако аз влезна в завоя с ръчна(доста ми допада) немисля , че показвам или доказвам нещо на някого ... а го правя защото ми доставя удоволствие.Друг е въпроса ,че в града е опасно!
Айде със здраве и умната по пътищата
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 8:01 pm Заглавие:
Определено е много яко, само че ми се вижда неподходящо да се прави на 10метра от детска площадка с десетина деца. Не виждам нищо лошо нито в това да завиеш на ръчна, ама все ми се струва че трафика в седем сутринта в София е неподходящ(защо ли) , а какво по-хубаво да бутнеш някой пешеходец в седем сутринта ми късметлия бил човека к'во да се прави да не би да си виновен, че си минал на червено пък и то непредпазливо щом е умрял сигурно му е било писано.
Права си трябва да знаеш какво правиш, ЛОШОТО Е ЧЕ ПОВЕЧЕТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ, но го правят. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
мммда прав си,но незабравяй че и пешеходците имат вина.Каква е вината на един шофьор, който си кара с колата с 30-40 км и между 2 паркирани коли изкочи пешеходец , който е решил че точно от там ще пресече, а да ти се е случвало две баби , който явно не са се виждали отдавна да се заприказват на пътното платно? Блъскаш ги!!!! лошото в случая е , че виновен винаги е шофьора.
Няма по-лошо нещо от това да отнемеш човешки живот заради собствената си глупост или дори по непредпазливост, просто връщане назад няма.
Всъщност всичко е мноооого просто - ИМА ПРАВИЛА ЗА АВТОМОБИЛИТЕ И ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ.
Ако и двете страни спазват правилата мисля,че поне с малко ще намлеят инцидентите по улиците.
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 10:23 pm Заглавие:
Абсолютно си права, но понеже кола не карам, ами само колело рядко се случва това да ме издразни някой пешеходец.
Шофьорите знаят повечето пътните знаци, ама пешеходците май само правата.
Че има правила има, че някой са глупави и това е така. Аз рядко пресичам, където няма светофар или пешеходна пътека, до съдебната пък умишлено не пресичам на пешеходната, щото е точно на завой и винаги може да се намери някой да те бутне. Пресичам много предпазливо, когато не пресичам правилно и изцяло на свой риск, не смятам, че шофьорът трябва да е виновен, ако бутне някой, който не е пресякъл правилно и не го е видял естествено. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
по често съм шофьор и по-рядко съм пешеходец и понякога пешеходците са много нагли.Мисля че навсякаде те са с предимство не говориме за разни малчугани дето се гонят и изкачат на улицата- те просто немогат да го усмислят какво може да стане.... има съответно и шофьори който незачитат пешеходна пътека,стоп,червен светофар...това са основни правила... нищо няма да ти коства да спреш с колата на пешеходна пътека ... няма д азъкснееш за работа!?
Мисля,че дори и да има глоби за шофьорите и за пешеходците (големи глоби) нещата пак няма да се оправят. Идеята е че не сме възпитани да го правиме това -да пуснеш пешеходец или да пресечеш на указаното място.
Пример:Камера на светофара - неспирам на червено ? ОК 200 лв.глоба след пурвите 1 или 2 пъти ще се замисля дали да мина пак на червено. Пресичам на завой или не кадето е обозначено - 100 лв глоба или айде 50 лв
някакви идеи как може да се промени лудницата по улиците на българия ?
За всяко нарушение - без книжка и ще видишкак ще се спазват всички правила, поне от шофьорите Въпреки, че има знаци поставени от някой който е в делириум или е гледал на картата на града, ако изобщо е в града А пешеходците нищо не ги оправя. За тях си е въпрос на народопсихология. Във Франция или Германия пешеходец, за германците и французите говоря, ще ти мине на червено друг път. В България са свикнали да не спазват нищо и дори са горди с това. В Куба пешеходците никога не нарушават правилата ама там е рай за шофьора - той винаги е прав и не пази никого освен себе си и много ми харесва, така както са го решили _________________ Няма невъзможни неща, но няма и сигурни, всичко е въпрос на вероятности
Не съм съгласен с теб. В България има пешеходци, които пресичат на зелено. Мога да те уверя, че аз на червено пресичам само и единствено в наложителни случаи, и то като съм сигурен, че няма да преча на движението. Друг е въпросът, че повечето български шофьори са **************** и не уважават когото и да било и спират където си искат. Кажете ми, каква е манията да се спира на пешеходна пътека?! От цяла свободна улица, те на пешеходната пътека ще спрат. _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Ако ще обсъждаме конкретни случаи то няма да ни стигне цялото време на вселената. Виждал съм баба на 80 години да пресича Цариградско на х-л Плиска през платната, друг е въпроса, че за съжаление не стигна до хотела, ама тръгна точно от входа за подлеза. А ако ще говорим за превишена скорост и неправилно паркоране, трябва само да погледна от прозореца си. Точно пред мен е паркинга на полицията и пешеходната пътека на улицата, ограничението е 40 и ако няма патрулка с радар всеки кара с по-висока скорост, а пешеходец на пешеходната пътека е много рядко явление. Ние все си викаме "на мен няма да ми се случи" и си правим каквото ни скимне, а после другия е виновен. Интересното е, че кучетата минават през пешеходната пътека и чакат на светофара, имам чувството, че са научили правилника за движене _________________ Няма невъзможни неща, но няма и сигурни, всичко е въпрос на вероятности
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети