Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да научим дълга тема без да зубрим?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Вто Яну 15, 2008 12:32 pm    Заглавие: Как да научим дълга тема без да зубрим? Отговорете с цитат

На всеки от нас му се е налагало да научи дълга тема за изпит. Някои зубрят, други използват различни техники за запомняне. Въпросът ми е: как да научим дълга тема без да зубрим като ненормални? Защото според мен зубренето не е нищо повече от лудо четене, което след изпита няма никакво значение, защото вече всичко сме забравили. Но ако искаме да запомним това, което сме научили дори и след изпита как да го направим?
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Яну 15, 2008 1:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Веднага ти казвам при мен как става - за мен е много полезно.
Аз правя така... чета 2-3 страници 2 пъти, след което ги преразказвам кратко и с мои думи. Така разказвайки, ти го пречупваш през себе се и твоите познати думи и синтезираш най-важното. Аз обикновено тези 2-3 страници ги пиша на един лист с няколко изречения ключови. След това другите 2-3 и така до края. Когато свърша... започвам да чета написаните от мен изречения - ключови думи и си доразказвам останалото. За мен е безотказно. Ако можеш да си разкажеш нещо - значи си намерил логическа връзка. А намерил ли си си такава - тя по-лесно се запомня трайно, защото има смисъл. А и успяваш да извлечеш най-важното - смисъла, идеята.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Яну 15, 2008 1:59 pm    Заглавие: Re: Как да научим дълга тема без да зубрим? Отговорете с цитат

L00P7R00P написа:
На всеки от нас му се е налагало да научи дълга тема за изпит. Някои зубрят, други използват различни техники за запомняне. Въпросът ми е: как да научим дълга тема без да зубрим като ненормални? Защото според мен зубренето не е нищо повече от лудо четене, което след изпита няма никакво значение, защото вече всичко сме забравили. Но ако искаме да запомним това, което сме научили дори и след изпита как да го направим?

Мозъкът работи с два вида памет- кратковременна и дълговременна. Ако искаш да учиш качествено, трябва да активираш втората, а не да ползваш услугите на първата.

Остави си време мозъкът да създаде връзки с информация и да ги прехвърли от кратковременната в дълговременната памет (това не става, ако почнеш да четеш да кажем седмица преди изпит огромно количество дъъъълги текстове). Това ще рече по от рано да започнеш с четенето. Четеш целия текст неангажиращо веднъж. И отиваш на купон. На другия ден пак четеш целия текст веднъж и пак неангажиращо (може да слушаш любима музика, докато четеш и дори почивки през два реда да правиш, все тая, важното е да изчетеш целия текст). И излизаш с гаджето някъде след това. Така четеш... Неангажиращо. Ако вкараш елемени на осмисляне на прочетеното, още по-добре. Но четеш с продължителност във времето, за да накараш нервните клетки на мозъка да оценят информацията като такава, която е за дълговременната памет. Иначе прочетеното остава в кратковременната памет и изчезва в един момент безследно от ума ти.

При този начин на учене накрая в един момент вече ще знаеш текста качествено и за дълго време. При това без да си го зубрил, без да си го преразказвал и без да си се напрягал да го учиш. И ще можеш доста дъъълго след изпита да го възпроизвеждаш. Например ако си на държавен изпит, няма да ти се налага да учиш наново всичко.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
monita
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Сря Яну 16, 2008 4:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, Лилия Smile
Можеш ли да ми предложиш нещо, защото имам следния проблем с този метод: като почна да чета нещо за втори път, погледа ми само се плъзга по познатите пасажи и ги минавам бързо без да вниквам в написаното. Ако се опитам да ги възпроизведа точно, не мога, но и не мога да се накарам да ги препрочитам внимателно.

Поради същата причина и книги много рядко чета повече от веднъж и то през големи периоди от време и/или само определени глави например.

Беше ми много трудно, когато започвах работа и ме оставиха насаме с едни дебели книги. Цял ден четене и накрая бях доволна ако поне няколко неща са ми останали в главата.

Може би ако учиш нещо, което можеш веднага да изпробваш на практика - четеш една тема, правиш и виждаш какво как се получава - но не всяко нещо е толкова просто. Ако не можеш да пробваш, методът, който Лейдито предлага, изглежда добър, стига да си достатъчно дисциплиниран да го правиш. А аз не съм... Confused

Та, какъв ми беше въпроса?... А, да - как да си задържа вниманието в това, което чета?
Върнете се в началото
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пет Яну 18, 2008 8:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

НЛП. Като ми мине изпита ще обясня по-подробно. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
iris
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 21, 2008 9:02 pm    Заглавие: моят опит Отговорете с цитат

Здравей, LOOP7ROOP
Ще ти кажа моя опит. След като прочета темата, правя конспект - писмено - основните точки, с различни цветни маркери. И тъй като имам силна зрителна памет, си спомням всичко, когато прегледам конспектите.
След изпит наистина всичко се забравя, но конспектите остават.
Но не схващам какво имаш предвид под "зубрене". Някои пасажи неусетно ги запаметявам. Това дали е "зубрене".
Има и други техники - ако се интересуваш, питай. По- необичайни са.
Айрис
Върнете се в началото
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 12:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз това с маркерите съм го пробвал и само ме разсейва цялата тая шарения.
monita
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 1:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

L00P7R00P написа:
Аз това с маркерите съм го пробвал и само ме разсейва цялата тая шарения.

Почваш да мислиш за формата, а не за съдържанието, нали?
Върнете се в началото
iris
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 1:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Добреееее....
Не се приема...
Тогава ще се направя на интересна!!!
Силва метод - контрол на ума. Записваш на касета материала, влизаш в алфа ниво и си го пускаш. И... всичко си запомнил!!!
Казвам го на шега, но действително има такъв метод. Само че аз не съм го пробвала.
Върнете се в началото
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Силва метод - контрол на ума. Записваш на касета материала, влизаш в алфа ниво и си го пускаш. И... всичко си запомнил!!!
Казвам го на шега, но действително има такъв метод. Само че аз не съм го пробвала.

Да и ако репрезентативната ти система не е слуховата, подремваш сладко над записа
Върнете се в началото
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Монита, точно така. Просто ми бяга съдържанието, а виждам само разни шаренки нещица.

Айрис, да не говориш за онези касети, които хората си пускат, когато лягат да спят? Онези от типа "Ти си млада хубава жена...всички те харесват....бъди по-уверена..."?

lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Предлагам да се стои настрана от неиздържани системи като "Методът Силва" (на който редица невролози измират масово от смях) или "ВаШту ПОДсъзнание мое сичку" (на което Фройд сигура ще се обърне в гроба си дори и само заради термина "подсъзнание").

Това, което би могло да бъде от полза е НЛП. Но ме мързи (кво да се правя, мързи ме) да описвам този метод. Може да дам линк към готови разработки що е то и после да дам разяснения, но само ако шефката разреши.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 3:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това, което е писала Айрис е и това, което имах предвид аз - новата и информация да се преражкаже или систематизира в по-малки ключови думи.. веднъж минало през вашата обработка, информацията вече е осмислена и е в дългосрочната памет - за което съветва и Лилия. Ако цветовете ви разсейват - просто не ги оцветявайте, а си направете сбит преразказ на това, което сте прочели и после препрочетете само вашето - защото то е преработено от вас и е с ваши думи от ежедневния ви речник.
А ако сте слабо мотивирани и не можете да учите много - разделете си материала на по-малки части и преразказвате си едната - отивате, хапвате, гледате телевизия и когато се надъхате - нова част.
Другото, което е важно според мен е намрете си време на денонощието, когато сте най-ползотворни. По-добре е да учиш 2 часа качествено, от колкото 12 - не. Аз за себе си открих, че през деня се разсейвам, защото все има нещо по-интересно. За това уча към 12 -1 до към 2-3. Тогава всички спят и няма какво да ми е по-интересно. Съсредоточавам се, преразказвам си така по 2-3 странички докато усетя, че вече все едно чета прозрачна книга и си лягам. После няма нова информация, която да я измести и сутрин само си преговарям и затвърждавам. И при мен действа. Може би просто трябва да откриете вашето време от денонощието, когато сте активни и да не прекалявате с времето за учене. Защото след определено време..се хващам как чета абзац и си мисля за друго и просто все едно чета механично - без смисъл. Тогава е безресултатно да се напрягате с часове. За 1-2 часа активно учене, ще успеете да напреднете доста.
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 9:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята ти е много добра и аз от време на време също я използвам. И аз забелязах, че ми е по-лесно да уча вечер, когато няма никой да ме разсейва, но има едно нещо, което ми създава големи проблеми. И това е, че не винаги мога да се концентрирам и да се мотивирам да уча. Не, че не искам да уча психология и да стана психолог. Дори не знам защо така се получва, но ми е страшно гадно това.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 9:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хехе, никой не обича да учи...

Просто трябва като се усетиш - да се мотивираш и да си намериш по-скоро техника..не за учене, а за самомотивация Smile
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 9:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А дали това, че не съм се виждал с приятелката от 3 седмици има нещо общо? Защото май това е проблемът. Или се бъркам Rolling Eyes ?
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ако не е това, ще е това, че си гладен или това, че точно днес има концерт на металика по телевизията, или е как пък тия дни си се замислил, че приятелите ти не са истински и това те тормози....

Винаги ще имаш поводи и оправдания.. и ги намираш като гледам. Ти си намираш решение - ами защото не сме се виждали е, намираш причината и си казваш - "еми нормално е да не мога да уча" като се видим, ще се оправя.
Това, че имаш странични терзания, не са повод да не можеш да се мотивираш, а са доказателство, че намираш оправдания за разсейването ...ако ме разбираш Smile
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А как тези оправдания да ги забравя и да не си търся извинение, за да не уча? Защото аз не го правя умишлено. Особено по основи на психологията ми е страшно интересно и си уча с кеф. Но невробиологията ми е мъка...а и тая как ме дразни.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Основи на Психологията - при Милена Мутафчиева ли си?

Ами именно...защо когато учиш за едното можеш, а за другото - имаш проблеми с тревоги и липсата на приятелката си.

А отговорът - аз ти казах. Научи се да се мотивираш сам. Намери начин да погледнеш на материала, като на нещо интересно, а не задължение... или просто когато учиш потия гадните предмети .. си представяй как в кабинета ти на психолог идва такъв човек, с такива проблеми и как незнаеш какво да го правиш - това поне мен ме мотивира да го разбера и запомня Wink Просто си намери свой подход...да ти пасне на теб
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 10:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Милена е страхотен преподавател и приятел. Много добре си върши рабората, а пък какъв купон прави...супер е.

Хмн...да го погледна така....няма как да помогна на някой, ако не знам как работи мозъкът...интересно...не знам дали ще помогне....ще пробвам.

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї