Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какво е психо травмата

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Неврози
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2007 8:46 pm    Заглавие: Какво е психо травмата Отговорете с цитат

Психо травмата е всяка промяна в околната среда, която се възприема от детето като застрашаваща неговия живот и съществуване.
Има остра и хронична форма.
Това може да е много често първа среша с йивотни, загуба на близък човек, амбивалентно отношение(демонстрации, че много го обичаш и след това грубо отношение, ако родителите се държат различно- единя е добър, дръгия лош, детето се фрустрира)
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2007 9:36 pm    Заглавие: Re: Какво е психо травмата Отговорете с цитат

lady-to написа:
Психо травмата е всяка промяна в околната среда, която се възприема от детето като застрашаваща неговия живот и съществуване.
Има остра и хронична форма.
Това може да е много често първа среша с йивотни, загуба на близък човек, амбивалентно отношение(демонстрации, че много го обичаш и след това грубо отношение, ако родителите се държат различно- единя е добър, дръгия лош, детето се фрустрира)
Лейди,защо разглеждаш психотравмата само в детска и в юнушеска възраст?!Нима тя не е достатъчно силна и актуална дори и в "най-зрелите" човешки периоди от живота,без оглед на полова принадлежност,ерудиция,нация,възраст...
Неумението на всеки един човек да проявява постоянство в отношенията си към останалите ,води по естествен начин към диагнозата "хронична амбивалентност"... Laughing

Последната промяна е направена от Dedoto на Пон Мар 05, 2007 10:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2007 10:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така си е дедо. Отварям темата, като пиша за психо травмата в ранната възраст. Всеки може да напише и за психо травмите при възрастните. Принципът е горе-долу сходен сподре мен. Дали в определението ще присъства, че е всяка ситуация, която предизвиква страх и я категоризираш като опасна за теб като възрастен или дете според мен поне е просто въпрос на изразяване. Психо травмата е при всички възрасти, съгласна съм просто започнах да я проследявам от най-ранна възраст.Smile
Jana D'ark
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2007 11:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А какви са проявите? Аз знам, че психо травмата се отразява в гризане на предмети - химикалки и тн, арогантно отношение - агресия дори, главоболие. Чувала съм за децата, че дори симулират болест, за да не ходят на градина или училище, но могат наистина да вдигнат температура, или дори наистина да ги боли глава - физически. А има и случаи, когато възрастни хора могат да контролират функции на органи. Някаква жена можела да си изключва някаква жлеза (ще ви излъжа, не помня точно какво беше), за да стои в болница под наблюдение.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Мар 06, 2007 12:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще разкажа случай, който ми разказа преподавателка. На дете на 9 години откриват силно изразена язва на стомаха. Тъй като е много странно, толкова сериозна язва на толкова малко дете се заинтригуват. Откриват, че причината е психо травма. Ситуацията следната:
Младо семейство, по-скромни възможности, малък апартамент. Зима, и тъй като е трудно да се отоплява апартаментът, се топли само 1 стая. Малкия е на годинка и половина, още ходи по голяма нужда в гърне. Банята е студено и понеже на него му трябват 15-20 мин за изхождане, да не стои в студената баня, го слагат в хола. Бащата обаче, коментира няколко пъти, че не може така, защото му мирише и се скарват с майката. Детето от там започва да се стиска, задържа си изхождането и след години - язва. Това е психо травма
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Мар 06, 2007 11:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Jana D'ark написа:
А какви са проявите? Аз знам, че психо травмата се отразява в гризане на предмети - химикалки и тн, арогантно отношение - агресия дори, главоболие. Ч.
Тези симтоми са доста общи и могат да бъдат последица дори от обикновения стрес.Симптомите при психотравмата могат да бъдат и много други,някой от които строго специфични,в пряка зависимост от същността на психотравмата,възраста,при която е получена,вида темперамент,социално-религиозни съображения и много други фактори.
Най-честите симптоми са свързани с автоагресия,самокритика,изтласкване,пренос,физическото проявление на които се изразява в изпотяване,лек сън,невралгии,различни форми на кожни обриви,без бактериални носители,виене на свят и др.
По-скоро психотравмите са свързани с психично-перцептивна симптоматика,т.е поражение в някои идеогенни симптоми,възприятия и попадане на съзнанието във въображаеми модели,които не кореспондират с действителността.
Например,при деца,чиито родители непрекъснато се карат,заради изтласкването и нежеланието на детето да направи фиксация на поблема,то е склонно постоянно да убеждава себе си и другите,колко са добри мама и тате или, по-лошото,да обвинява себе си за това.
При възрастните аналогията е подобна.Ако, да кажем,имаме връзка,в която единия от партнъорите е с тежък характер и видимо агресивен,то у другия като защитна реакция се вкоренява идеята,колко добър е той,колко добре се отнася с него,как сам потърпевшия е виновен за всичко и т.н
Разбира се,последствията и проявленията при психотравмите са обширни и комплексни,опитвам се само частично да засегна някои от най-често срещаните и не особено тежки форми на симптоматика.
Тежките форми на проявление водят до драстични изменения в поведението,като изкривена представа за екстравагантност,оригиналност,нарушена сексуална ориентация и др.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
The Shameless
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2007 9:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

а според вас дали човек може да си причини сам травма неволно с действията си но по късно чак тази травма да се прояви.например едно дете тормозено в училище но чак като завършва травмата се проявява у него с пълна сила.
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2007 10:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

The Shameless написа:
а според вас дали човек може да си причини сам травма неволно с действията си но по късно чак тази травма да се прояви.например едно дете тормозено в училище но чак като завършва травмата се проявява у него с пълна сила.

Най-често психотравмата бива причинена от вън,от други личности или обстоятелства,в много редки случаи от самия човек.
Веднъж,придобила пълната съдържателна конструкция на такава,психотравмата си "тлее"у потърпевшия,в съвсем не редки случаи, през целия му живот,отключвана в различни степени,лесно преодолими или не,в различни възрастови граници със съответните обусловени характеристики от и по време на много трудно предсказуеми възлови събития с непридвидими последствия и проявления за личността.
С две думи ,човек никога не знае кога може да бъде проявена психотравмата,доколко тя е преодоляна и дали може да бъде абсолютно убеден за наличието на контрол върху нейните явни и ,още повече ,скрити проявления.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2007 12:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е.
Аз след като имаш тежка загуба започнаха да се проявяват моите панически атаки. След доста месеци установих сходство с подобно състояние, което съм имала като съм била малка. Тогава естествено не съм знаела много от нещата, които знам сега и не съм мислила, че имам проблем. Сега обаче, от гледна точка на случващото ми се, мога да си обясня и тогавашните случки. Най-вероятно имам травма от много ранна възраст, която е затихнала в един момент и след някакво отключващо събитие - най-вероятно тази загуба, или нещо покрай нея - нещата се появяват отново, само че доста по-зле защото вече съм голяма.
ivanova
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пон Ное 12, 2007 3:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ох, тази Психология, колко я мразя...причини ми зло, или по скоро дъгогодишният ми партьор "Психолог", но сега имам нужда от нея заради синът ми който суматизира и незная как да му помогна. До, какво ли ще доведе тази травма за неговото израстване като личност!?
Човек е по добре да гледа по простичко на живота и да се раздва малките неща.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Неврози Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї