Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Психологическите прегради

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Противодействие
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Crazyreality
Новак
Новак

Местожителство: In Da darnkeSs

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 2:52 pm    Заглавие: Психологическите прегради Отговорете с цитат

Здравейте. Дали можете да ми дадете информация или четиво по въпроса. Искам да разбера психологическите прегради как се появяват /не при децата/и как се лекуват? Може би въпроса ми е прекалено общ. Имам предвид за тези прегради които човек изгражда като защита около себе си, за да не допусне нищо и никой около себе си. Като всяка психологическа травма и това трябва да се лекува не резултата а да се търси първопричината, но ще ми е интересно да прочета по въпроса.

Надявам се да се намерят материали макар и темата да е доста обща. Интересуват ме най-вече техники за сваляне на такива прегради (и вътрешни страхове).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 8:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Би ли уточнила?
Под психологически прегради, психични защити ли имаш предвидБ
Или?
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

July написа:
Би ли уточнила?
Под психологически прегради, психични защити ли имаш предвидБ
Или?

Да защити имам предвид. Може би и въпроса ми е прекалено общ?
Върнете се в началото
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 1:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, общ е Smile.
Най общо - идеята за защитните механизми се развива в психоаналитичната теория на Фройд, по-обстойно от дъщеря му - Ана.
Най-общо видовете защитни механизми според фроидизма са:• Отричане/Изтласкване - включва неприемане на реалността поради прекалената й болезненост. Пример: Ти на няколко пъти си арестуван заради шофиране в пияно състояние, но не вярваш, че имаш проблем с алкохола.
• Изопачаване - изопачаването, префоформянето на външната реалност задоволява вътрешни нужди, вкл. нереалистични вярвания, удовлетворяване на желания, илюзии.
• Проекция - индивидът приписва собствените си неприемливи мисли и чувства на другите хора. Пример: Когато си много ядосан на някого, му се караш, че той ти е ядосан.
• Хипохондрия - Преувеличаване или подчертаване на болестта с цел избягване и регрес. Поражда се при загуба, изоставяне, самота, преживяване на неприемливи агресивни импулси към другите и трансформиране в упрек към себе си и съгласуване с болка, соматично заболяване или неврастения. В хипохондрията отговорността може да бъде избягвана, вината може да бъде измамлива, а нагоновите желания отклонени.
• Пасивно-агресивно поведение - изразява се агресия към другите индиректно, чрез пасивност, мазохизъм и обръщане към себе си. Манифестирането на пасивно-агресивно поведение включва провали, отлагане и заболяване, което въздейства на другите повече, отколкото на самия индивид.
• Регрес - временно връщане към по-ранните фази на функциониране за избягване на напрежение и конфликт от сегашното ниво на развитие. При регреса индивида се връща към стари, по-незрели начини за справяне със стреса и чувствата. Пример: При започване на спор тропа с крак и се цупи като малко дете.
• Соматизация - трансформирани физически прояви на телесни симптоми и тенденция за реагиране със соматични вместо с психични такива.
• Рационализация - предлаганите рационални обяснения са опит за оправдаване на нагласите, вярванията или поведението, което по някакъв начин може да е неприемливо.Пример: Винаги уча сериозно за изпит и познавам много хора, които преписват, така че не е голяма беля, че сега преписвах.
• Изолация – „разцепване” или сепариране на идеите от афекта, който ги придружава, но е потиснат. Пример: Сдържано и безразлично държание към някой, който в същност те отвращава.
• Формиране на реакция - трансформиране на неприемливи импулси в противоположните им. Този механизъм често се среща при ранните фази на развитие на Егото и може да стане стабилна характерова черта, при обсесивните характери. Пример: Твърдиш, че харесваш човек, който на по-глъбинно ниво не приемаш.
• Алтруизъм - справяне със собствената болка, чрез помагане на другите. Пример: След смъртта на съпруга, тя започва доброволна работа в местната църква.
• Предчувствие - реалистично предвиждане или планиране на бъдещ вътрешен дискомфорт, преждевременно, но реалистично афективно предчувствие на нагона. Пример: Опитният лекар предусеща влошаването и неблагоприятния изход при своя пациент.
• Сублимация - задоволяване на нагоните, чрез трансформирането им в социално значими или социално приети цели. Такава е научната и изследователска дейност пр.

Това е теорията. За да можеш да ги разпознаваш в себе си, обаче и съответно да ги променяш се иска много индивидуална работанад собствената психична реалност, най-добре в психоаналитичен контекст.
Страхувам се, обаче, че въпросът ти беше по-практически ориентиран и не ти помагам много Question
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 2:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора. Нещата са доста основно описани, но това са неща които незнаех. Като чета за всички тези реакции си мисля че абсолютно всеки е изградил в себе си по повече от една от тези прегради. Незнам дали това е нормално в едно общество или просто при нас така се е случило?

И все пак си мисля че при желание и самонаблюдение човек горе долу може да определеи, кои от изложените по-горе от теб видове защити е изградил. Предполагам и степента им на ... развитие /незнам дали има такова нещо/ е различна? Имам предвид това кога решаваме да включим някоя защита и кога не. Или те са постоянни просто не ги проявяваме непрекъснато във всекидневието си тъй като не сме провокирани?

Това което се опитвам да разбера е как може да се премахне една такава защита? Защото ми се струва че макар с хубавото име "защита" не са много полезни и ни карат да виждаме света перз един изкривен прозорец? Ограничават ни в действията ни и във възможностите ни. Заслепяват ни. Или по-скоро е редно да кажа - сами се ограничаваме чрез тях?

П.П. Не видях никъде страх от действие или може би не съм разбрала към коя категория спада. Това което те спира да предприемеш каквото и да е действие защото те е страх от резултата. Например да се качиш на високо ако те е страх от височини? Разбира се това е само пример. Или при по-сложните ситуации в живота се включват няколко защити? Например регрес, изолация и алтруизъм?

Имам чувството че и аз не мога да обясня какъв въпрос се опитвам да задам. Може би все още анализирам проблема /опитвам се ... /
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 3:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Crazyreality,

Аз мисля, че това за което говориш - не е защита и не влиза в този списък поради тази причина.

Това, което ми се струва, че има предвид са тревожностни разстройства и фобии. Те са към съвсем различна категория от защитите. Страхуването от високо, асансиор, акули, змии и тн си е фобия. Има няколко вида фобии и разбира се - освен фобии страхът от дежствие, много често е "тревожност". Тази тревожност може да е към конкретно действие- обект, или като личностна черта...т.е когато човек си е с висока тревожност и към доста неща реагира така, както някой само към определено нещо.

П.П Има ли нещо вярно, ако предположа, че се опитваш да намериш отговор за нещо свърано с теб и твои страхове???

Ако е така и търсиш отговор - може би ще е по-добре да разкажеш истинската история и може би ще ти бъдем по-полезни.
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 5:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото знам съвременните теории групират защитите в няколко категории- примитивни, незрели, невротични и зрели-това са последните три в предишното описание.
И си съвсем права, че в естественото си развитие, всеки от нас преминава през различни етапи и използва различни защитни механизми. Затова и в психотерапията границата между норма и патология е нещо особено неясно.
Защитните механизми са наречени така, именно защото първичната им цел е да защитават индивида от негативни преживявания, в този смисъл сами по себе си са нещо добро, проблемът възниква, когато действието им стане неадекватно спрямо реалността.
А нещата, които описваш - като нерешителност и страх от действие - присъединявам се към Лейди-то - отнасяме ги към проявите на тревожност. Което не е диагноза Smile , а често обичайна част от поведението на някои от нас Smile
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 5:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

July написа:
А нещата, които описваш - като нерешителност и страх от действие - присъединявам се към Лейди-то - отнасяме ги към проявите на тревожност. Което не е диагноза Smile , а често обичайна част от поведението на някои от нас Smile

ЯСно ето че се изясниха още повече нещата. Благодаря ви. Все пак определенията за защити са ми интересни и благодаря, че и тях ги споделихте.

Тревожност и нерешителност. Самите те сами говорят за решението на проблема нали? Действие и спокойствие ... или поне действие докато не се появи спокойствието.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 5:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В общи линии е така - Действие и решителност, но дефакто не е само това. Истината е, че ние се раждаме с определено ниво на тревожност и то си е в нас. Просто трябва да си иградим техника, как да не му се подчиняваме и да го подтискаме и преборваме.
Трябва да се промени начинът на приемане на нещата - ако ти ги мислиш като заплашителни, те се превръщат в такива.
Аз лично също съм много тревожна и много време избягвах нещата, които ме плашеха и тревожеха. Сега се опитвам да приема нов модел - да се мобилизирам и мотивирам. Когато усетя, че нещо не искам да го правя, защото ме е страх - не бягам. Стискам зъби, страх не страх - да мине. Защото ако приемеш модел на избягване - нищо няма да се промени.
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Яну 31, 2008 10:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Lady-to мисля че разбирам какво ми обясняваш и си права. Най-важно е да се промени мисленето. Нищо не е толкова страшно, колкото понякога ни се иска, за да оправдаем страховете си.

Ето нещо което ми прати една позната по темата:

За защитните механизми

Ако познаваме защитните механизми на човешкото поведение, то със сигурност ще осъзнаем много по-добре проблемите си, както и причините за “необяснимо” или “нелогично” поведение у другите. Информацията, която Ви предлагаме е само ориентировъчна и не бива да се абсолютизира. Прилагайте я повече към себе си, отколкото към другите, защото може да сте субективни и да се окажете, че “търсите под вола теле”.

Отреагиране Поведенчески примери:

Войници, които преди битката изпитват толкова екстремален стах, че се хвърлят по-рано в битка
По – ранното пристигане за нещо много неприятно, за да се прекрати тревожното очакване за него

Отреагирането е механизъм, който води до физическо действие с цел, независимо колко е опасно, да се направи каквото и да е, но да се “избяга” от смазваща тревожнаст или страх
Компенсация Поведенчески примери:

Жена ползува рекламен продукт, за да “скрие” дефект /според нея-съзнателна компенсаторна реакция/
Човек се възприема като “слаб” в спорта и несъзнателно започва да се развива интелектуално /безсъзнателна компенсаторна реакция/

Компенсацията е реакция, целяща защита на Аза срещу чувството на реална или въображаема малоценност и спънки в живота. Безсъзнателна и съзнателна.

Конверсия /превръщане, обръщане/ Поведенчески примери:

Войници с травмиращи военни преживявания развиват психогенни разстройства като хистерична слепота, парези…
Хора в съвременния живот, които афишират физически дистрес, за да не ги закачат околните /”не съм добре”/

Конверсията е механизъм, при който съзнанието прави опит да разреши емоционални конфликти чрез активни моторни или соматични прояви.Така става възможно физическият проблем да стане водещ пред емоционалния.

Отричане Поведенчески примери:

Припадък, който блокира травмиращо преживяване
Потапяне в работа и проекти, за да се избяга от мисли върху трудни въпроси
При някаква оценка – спонтанната реакция “не е вярно”, макар че истината е очевидна за всички, освен за самия човек

Отричането като механизъм не позволява на емоционални конфликти да навлязат в съзнанието. Блокират се импулси, мисли, чувства, като се отрича тяхното съществуване. Азът се изолира от конфликта и личността остава донякъде незасегната, но започва степен на изкривяване на реалността.

Изместване Поведенчески примери:

Шефът обвинява, а служителят мълчи – вкъщи си го “изкарва” на всички
Гневът се насочва навътре като преувеличени обвинения и контраобвинения, които могат да доведат до депресия

Изместването влиза в действие, когато трудни емоции като тревожност или враждебност не могат да се освободят поради природата на ситуацията. Емоцията се измества от първоначалния обект към по-безопасен, за който човек мисли, че е малко вероятно да отвърне.

Дисоциация Поведенчески примери:

Т. нар. множествена личност
Разкриваните от хора преживявания на сомнамболизъм или периоди на амнезия

Дисоциацията е механизъм на “излизане” на психични процеси от съзнанието. Създава се пропаст или откъсване от личността.

Емоционална изолация Поведенчески примери:

Отказите на мъж да се среща с жени – следствие от стремежите му към красавици и траматичния опит да бъде отблъскван дори и от грозници.
Нежеланието да се разкриват лични чувства у хора, които са били наказвани за това и са заключили, че не е безопасно да се разкриваш

Емоционалната изолация е механизъм, който редуцира участието в ситуации, които са били възприемани като болезнени или нараняващи.

Фантазия Поведенчески примери:

Големият любовник” – една от най-интересните фантазии за себепредставяне
“Все на мен се случва” – оцелелият герой страдалец

Фантазията е психичен процес, който помага на преодоляването на фрустрацията. Става чрез преодоляването на въображаеми цели и съпътстващите ги потребности с една цел – адмирациите на околните.

Идентификация Поведенчески примери:

облича се по модела на съответното обкръжение
приема статус чрез усилията и победите на любимия отбор

Идентификацията е защитен механизъм чрез присъединяване към определени групи и организации, възприемани от обществото като носители на висок статус.

Интелектуализация Поведенчески примери:

при смърт на близък – “Слава богу, умря безболезнено”
при възможна бъдеща загуба – “Ако не стане, поне съм опитал”

Интелектуализацията отклонява и редуцира емоционалното влияние на болезнено събитие като рационализира личното значение на преживяното

Интроекция Поведенчески примери:

отвлечената милионерска дъщеря Пати Хърст, която остава и се превръща в член на отвляклата я терористична банда
Затворници в концлагери, които приемат нормите на палачите си

Интроекцията е противоположен на проекцията механизъм. Има същността на идентификацията, но чрез приемане на ценности, противоречащи на собствените убеждения.

Проекция Поведенчески примери:

Най-прост пример са децата – хвърчилото не иска да лети и затова детето го чупи
Хора със свръхстрого възпитание виждат у другите лични характеристики, които са решили да крият у себе си

Проекцията е механизъм за избягване на личната отговоност в областта на мислите и чувствата – неспособност да се различи вътрешното от външното и обвиняване на другите за собствените грешки и вини.

Рационализация Поведенчески примери:

Мъж харесва жена, която не му обръща внимание, заключава, че тя не се интересува от мъже
Хитлер – убива евреи за доброто на Германия

Рационализацията е механизъм за оправдаване на собственото поведение в миналото, настоящето или бъдещето. Целта е да се поддържа мнението, че собственото поведение е правилно и справедливо, да се намали стресът от непостигната или непостижима цел…

Формиране на реакция Поведенчески примери:

Старата мома, която проверяма всяка вечер дали под леглото и не се е скрил мъж
Хомофобите, които имат нужда да вредят на хомосексуалистите

Формирането на реакция води до поведение, абсолютно противоречащо на онова, което чувства. Целта е предпазване на Аза от осъзнаване на “опасни “ желания. Те често са в конфликт с нравствеността.

Регресия Поведенчески примери:

При раждане на второ дете, първото регресира поведенчески
Пренос върху друг човек на отношения, използувани с родителя

Регресията е връщане към миналото в търсене на поведенчески модел, който е осигурявал известна степен на удовлетворение в миналото.

Изтласкване Поведенчески примери:

Автомобилна или самолетна катастрофа, за която човек слуша от другите, но той самият не помни преживяването

Изтласкването се нарича още “селективно забравяне”, но то е безсъзнателно, за разлика от подтискането.Това е ефективен защитен механизъм срещу шокиращи и травмиращи преживявания.

Сублимация Поведенчески примери:

Касапи, превърнали се в хирурзи
Пиромани, превърнали се в пожарникари
Мошеници, станали полицаи

Сублимацията е механизъм по превръщане и канализиране на социално неприемливи в социално приемливи дейности.

Отменяне Поведенчески примери:

Предприемач, който експлоатира хора за печалба, а дава много пари за благотворителност
Невярна съпруга, която полага много усилия, за да създаде физически комфорт на съпруга си

Отменянето е акт на изкупление или компенсиране на нанесена вреда. То е тясно свързано с чувството за вина и потребността за освобождаване от това чувство.
Върнете се в началото
HANDLE
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Фев 07, 2008 11:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте. Извинявам се за натрапването ми, но прочетох въпроса Ви и някои от отговорите, които са Ви дали ... и ме заинтригуваха. Цитира ли са Ви определения на някои методи „инструменти за въздействие” има и още много такива, като ескалация познавателен дисонанс, събуждане на страх, положителна корелация, фрустрация и ... Тези всички термини ще помогнат дотолкова, колкото само да раздразнят любопитството Ви. Факта, че търсите отговора означава, че наполовина сте си помогнали и съвсем скоро ще си възвърнете нормалния ритъм на живот. Преградата е като спусната бариера. Въпроса е дали да се мушнете отдолу или да я прескочите. За да се „затвори човек в себе си „ има някаква причина. Предполагам вече сте я открили. Почти всички проблеми за да не преодолеете едно препятствие е, че не сте сигурни какво има от другата страна. Как ще ви възприемат другите или как ще се почувствате. Не сте сигурни дали вярно ще се изразите. Дали ще ви разберат или дали ще се почувствате по добре. Не се страхувайте. Ако опита е сполучлив не го повтаряйте. Ако пък не повтаряйте го по различен начин докато се получи. Добре е в началото да се обърнете и към специалист. Да му разкриете по от тънко някои детайли, които пазите за себе си и се страхувате да споделите. За всеки болт си има ключ. И в психологията е същото. Специалистът само ще Ви подскаже метода. Ще спестите времe. Започнете да се радвате на малките неща. Да изпитате удоволствието от едно малко кафе. Ако научите китайски непременно ще намерите начин да отидете в Китай. В наши дни срама вече е порок. Деловия и търсещ удоволствия преоспява. Ще се радвам да Ви бъда полезен, разбира се трябва мъничко да ми подскажете.
Върнете се в началото
SCH
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Съб Фев 09, 2008 1:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявай, Crazyreality,
Въпросът ми е към Хендел - много ме заинтригува този човек!!

HANDLE написа:
Цитира ли са Ви определения на някои методи „инструменти за въздействие” има и още много такива, като ескалация познавателен дисонанс, събуждане на страх, положителна корелация, фрустрация и ... .

Хендел, без да искам да преча на темата на Crazyreality, която е много важна за нея, а сигурно и за много от нас, но какво имаш предвид с инструменти на въздействие?
Разсъждаваш по интересен начин, който ми се струва, че не съм срещала до сега. Би ли обяснил?
Върнете се в началото
HANDLE
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 9:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

SCH написа:
Извинявай, Crazyreality,
Въпросът ми е към Хендел - много ме заинтригува този човек!!

HANDLE написа:
Цитира ли са Ви определения на някои методи „инструменти за въздействие” има и още много такива, като ескалация познавателен дисонанс, събуждане на страх, положителна корелация, фрустрация и ... .

Хендел, без да искам да преча на темата на Crazyreality, която е много важна за нея, а сигурно и за много от нас, но какво имаш предвид с инструменти на въздействие?
Разсъждаваш по интересен начин, който ми се струва, че не съм срещала до сега. Би ли обяснил?

В последните години социалната психологията силно се разви. Психологията завзе много позиции във водещи области, които са носители на много пари. Бизнес, информация, разузнаване, реклами, избори . В тези „отрасли” се наливат милиарди.
От прости методи , определения, тези и опити, вече се премина към т.н. инструменти. Какво представляват те. Естествено това са инструменти за манипулиране. Многократно проверени и работещи. С тези инструменти можеш да накараш хората да харесват (положителна нагласа) или да не харесват дадена стока или човек. С тези инструменти се избират президенти. С тях можеш да накараш един работник да заобича фирмата си и да уважава началниците си. С тях можеш да промениш самочувствието на човек. С тях можеш да сплотиш един колектив от 3000 човека или да направиш хората да не могат да се понасят един с друг. С тях можеш да вербуваш, да извършваш сделки, които да са изгодни. Вече сме във века на информацията и фирменото разузнаване. Банки се продават за по 1 лв. предприятия фалират и след това процъфтяват с нови собственици. С тези инструменти се приемат закони. Много хора не могат да издържат на шока и динамиката на нашия век. Могат ли тези хора да бъдат вкарани в релси. Възможно ли е това. И как става това, кои са тези инструменти. До скоро тези методи се криеха в разни организации, но бизнеса ги изкара на вън. За съжаление има неща с, които и аз не се гордея.
За това в този форум подсказвам неща, които да имат положително въздействие върху хората.
Как да се отървете от цигарите. Как рекламите ви манипулират. Как да добиете самочувствие. Как да сдобрявате хората. Как да преодолеете стреса. Как да ви уважават в службата.
Много ми се иска да пусна и една игра във форума в която вие ще определяте правилата и съм сигурен че ще до пренесе много за издигане на вашето самочувствие, да знаете как да постигате целите, да ви уважават и обичат. Това не е илюзия или моя амбиция да си поиграя с вас. Ще ви давам конкретни примери и ще ги обяснявам. Ще ви покажа как се правят избори и как могат да се манипулират избирателите. И още ... Кажете ми от какво се интересувате и какви проблеми имате и ще се опитаме да ги решим заедно. Не искам да ви бъда учител и има неща които несъмнено ще скрия от вас. Не мислете че това е достатъчно. Важно е и как изглеждате, как се държите, как жестикулирате, как гледате и как се усмихвате. И още...
Върнете се в началото
Crazyreality
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 10:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

HANDLE написа:
Здравейте. Извинявам се за натрапването ми, но прочетох въпроса Ви и някои от отговорите, които са Ви дали ... и ме заинтригуваха. Цитира ли са Ви определения на някои методи „инструменти за въздействие” има и още много такива, като ескалация познавателен дисонанс, събуждане на страх, положителна корелация, фрустрация и ... Тези всички термини ще помогнат дотолкова, колкото само да раздразнят любопитството Ви. Факта, че търсите отговора означава, че наполовина сте си помогнали и съвсем скоро ще си възвърнете нормалния ритъм на живот. Преградата е като спусната бариера. Въпроса е дали да се мушнете отдолу или да я прескочите. За да се „затвори човек в себе си „ има някаква причина. Предполагам вече сте я открили. Почти всички проблеми за да не преодолеете едно препятствие е, че не сте сигурни какво има от другата страна. Как ще ви възприемат другите или как ще се почувствате. Не сте сигурни дали вярно ще се изразите. Дали ще ви разберат или дали ще се почувствате по добре. Не се страхувайте. Ако опита е сполучлив не го повтаряйте. Ако пък не повтаряйте го по различен начин докато се получи. Добре е в началото да се обърнете и към специалист. Да му разкриете по от тънко някои детайли, които пазите за себе си и се страхувате да споделите. За всеки болт си има ключ. И в психологията е същото. Специалистът само ще Ви подскаже метода. Ще спестите времe. Започнете да се радвате на малките неща. Да изпитате удоволствието от едно малко кафе. Ако научите китайски непременно ще намерите начин да отидете в Китай. В наши дни срама вече е порок. Деловия и търсещ удоволствия преоспява. Ще се радвам да Ви бъда полезен, разбира се трябва мъничко да ми подскажете.

Здравей и благодаря за отговора. Още миналата седмица го видях, но тогава не беше момента да отговарям. Че имам нужда от помощ го знам, но също така съм от хората, които не обичат да им се месят. А не съм сигурна какви са правилните въпроси. Все още ... "Какво искам" .. или "от какво имам нужда"?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Противодействие Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї