Отварям тази тема, с цел да не засегна само един проблем или интересен факт. По-скоро да бъде съвкупна тема на интересни факти или проблеми, които сме срещали или чували.
Едно от нещата, с които искам да я започна тази тема е - паметта на кърмачетата. Доказано е, че още от последните месеци на бременността, бебето има памет. Е, тя не е като нашата разбира се, но и те помнят.
Един от експериментите, как е открито това е когато на кърмачетата се измерва една база на смучене на биберон ( колко бързо бебето смуче биберона си). Когато кърмачето завави темпото - се пуска гласът на майка му как чете една история. Когато забърза - се пуска същата история, но от чужд глас. Кърмачетата, започват да забавят темпото, за да бъдат възнаградени с гласа на майка си. Най- интересното...поне за мен беше, че на същите кърмачета са обърнали зависиостите...т.е на тези, които а чували майка си като забавят, им се пуска като забързат - Около 80% от бебетата успяват да обърнат скоростта на смучене. Т.е успяват да развалят вече един навик и да създадат друг.
Има и някакви други експерименти - за да не се каже, че явно има някаква връзка с майката.. като още докато е бременна майката чете една история от 3. След това по същия начин със сученето - се открива, че крмачето разпознава историята, без значение кой я чете - майка му или непознат глас.
Представяте ли си колко от рано ние имаме способността да се адаптираме и да помним? Аз поне бях много учудена, когато го учихме и ми беше интересно, надявам се не съм ви отегчила _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети