Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

До къде се простират задълженията на родителите?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Фев 07, 2008 4:29 pm    Заглавие: До къде се простират задълженията на родителите? Отговорете с цитат

Твоите деца не са твои деца.
Те са рожба на зова на живота към самия себе си.
Те идват на света чрез тебе, но не от тебе.
И въпреки, че са при теб, те не ти принадлежат.
Ти можеш да им предложиш любовта си,
но не и мислите си, защото те имат свои собствени.
Ти можеш да дадеш подслон на телата им,
но не и на душата им.
Защото тя обитава къщата на утрешния ден,
която не можеш да посетиш дори в мечтите си.
Ти можеш да се опиташ да бъдеш като тях,
но не се опитвай да ги направиш като себе си.
Защото живота не се връща назад
и не е спрял при вчерашния ден.

Халил Джубран

Как смятате вие?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Фев 08, 2008 12:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Дълбоко!
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Съб Фев 09, 2008 6:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тва да си родител е цяло изкуство. Хем да си изпълниш задълженията, хем да уважаваш личностите, които си създал. Пажелавам на всеки да опита от това удоволствие на живо. И да сподели тук.

Има ли конкретен повод за тая тема - някой да не става родител... Very Happy
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Фев 09, 2008 8:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не Smile

Но се надявам да бъда някой ден. Пък на някой може и да му предстои и да му е полезно.
animateh
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 12:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей, това стихотворение от кога го търся! Четох го в някаква психологическа книга, но май не е там откъдето си го взела, защото, поне така си спомням, преводът беше друг, а май е по-дълго. Дали не го споменава Морган Скот Пек?! Rolling Eyes

Та на въпроса! Абсолютно съм съгласна с текста, но това е само едната страна. Другата е задължението на родителя да възпитава, обучава и предпазва. Въпросът е как да направим всичко това, без да прекалим или пък да е недостатъчно. Отговорът е, че няма как, само може да се молим да не направим някоя съдбовна грешка. А ако си прочитаме по нещо подобно отвреме-намреме, може да помогне да не се взимаме прекалена на сериозно.
Върнете се в началото
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 1:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

animateh написа:
Ей, това стихотворение от кога го търся! Четох го в някаква психологическа книга, но май не е там откъдето си го взела, защото, поне така си спомням, преводът беше друг, а май е по-дълго. Дали не го споменава Морган Скот Пек?! Rolling Eyes

Та на въпроса! Абсолютно съм съгласна с текста, но това е само едната страна. Другата е задължението на родителя да възпитава, обучава и предпазва. Въпросът е как да направим всичко това, без да прекалим или пък да е недостатъчно. Отговорът е, че няма как, само може да се молим да не направим някоя съдбовна грешка. А ако си прочитаме по нещо подобно отвреме-намреме, може да помогне да не се взимаме прекалена на сериозно.

Smile Smile
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 06, 2008 10:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина е много мъдро.
И аз съм на мнение че всяко дете носи цяла вселена в себе си и е уникално и неповторимо.Не трябва да проектираме изцяло нашите желания и неосъществени мечти върху тях.
Те имат собствен поглед и мнение относно живота и заобикалящите ги неща.
Ние можем единствено да ги насочваме в правилната посока и то с много любов,а не с налагане.Защото от личен опит знам че със сила и налагане се получава обратен ефект.Децата почват да се инатят и да правят точно обратното на това,което е правилно.
Моите родители/особено майка ми/ са много властни и в желанието си да ме предпазят от лошите неща в живота-почнаха постоянно да си налагат мнението за всичко.Оттам аз и до ден днешен не ги чуствам близко до себе си.Обичам ги все пак,но не споделям с тях проблемите си.
Аз имам дъщеря на 2 години и тя е много самостоятелна още отсега.Има моменти в които се изнервям,но се опитвам да я разбера.Надявам се да не повторя грешките на наште.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 07, 2008 2:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, така е. Много грешки можеш да допуснеш, когато не позволяваш на детето да стане индивид. Защото това искат те още от много малки. Още от 1-2 годинки е "аз, искам аз " иска само да се храни - не може, но го иска...това всичко са опити да се изгради, да се научи да се самостоятелно. Когато не му се позволява - детето развива страхове, комплекси - че не може, че не еспособно. При властни родители - децата не могат да се научат сами да вземат решения...защото винаги някой друг го е правил и те го усвояват това...
Детето си е цвете - ти само трябва да го поливаш и само ако се наложи да му помогнеш да расте нагоре...но не трябва да му променяш цвета на листенцата и цветчетата - така ще го осакатиш...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї