Пуснато на: Пет Фев 15, 2008 3:45 pm Заглавие: За битието и съзнанието
Битието ли определя съзнанието или е обратното. Как може битието, което е толкова земно и човешко да определя съзнанието, дадено ни от Бога /някой може да оспорва божествения произход на съзнанието, но не и аз/. А от друга страна, как е възможно присъщото само на човека съзнание да определя изначалното битие. Изкушавам се да цитирам Воланд, героят на Булгаков: "Как може човекът да ръководи нещо, щом не само е лишен от възможността да си предначертае план, та макар и за смехотворно кратък срок - да речем за около хиляда години, но не може да бъде сигурен дори в собствения си утрешен ден?"
П.П. Знам, че този въпрос е прастар, също като онзи за кокошката и яйцето, но ще ми е интересно да разбера мнението ви.
Ами според мен нещата не трябва да се разглеждат или/или. Т.е защо трябва да е само едното....
Както е и при кокошката и яйцето - кръга няма начало и край. Но ние сме свикнали да мислим по този начин - или/или и граници. Какво има след вселената.....къде е началото на живота и тн. Не можем да се пренастроим, че не всичко се измерва по нашите разбирания. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Регистриран на: 07 Ное 2007 Мнения: 183 Местожителство: Wild Rose Country
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 9:19 am Заглавие:
Просто трябва да приемем, че не ни е по силите на нас, да решим тоя всеобхватен философски въпрос. Или поне нашите мозъци не са тренирани за това. Като възпитаван в материализам, все съм мислил че битието е определящо. Как например от един и същи човешки материал в различни общаства се получават разни личности. Може и още много да задълбаваме...
А за яйцето и кокошката, това е лесно. Яйцето е първо, още динозаврите са ги снасяли, преди да е имало птици. Е, не са били същите, по 30 в кора но пак са яйца, нали? _________________ Което не ни убива, ни прави по-силни.
Пуснато на: Чет Мар 06, 2008 2:52 pm Заглавие:
Вярно че не може да се отговори еднозначно на този въпрос.
Но за мен в повечето случаи наистина битието формира съзнанието.
Съзнанието на човек се формира от възпитанието,заобикалящата го среда и хората около него.
Всеки има някакво съзнание,но при всеки е в различна степен и с различно разбиране.
Човек,който има пари има едно съзнание,а човек който едва свързва двата края има друго съзнание.
Когато някой се е блъскал сам хиляди пъти с проблемите и трудностите в живота мисли по един начин,другия който не е имал толкова спънки в живота-мисли съвсем по различен начин.
Е,някой ще каже-да ,ама съзнанието формира битието.Да,понякога и това е вярно.Има случаи в които ако имаш проблеми и мислиш позитивно-ще намериш вярното решение за да си оправиш битието,но това е доста трудно и по-рядко се случва. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети