Психология

..или как да.. направим живота си по-приятен !

| Стани наш приятел - Вземи банер оттук и сложи на твоя уеб сайт

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
За битието и съзнанието 
Автор Съобщение
Подрастващ
Подрастващ

Мнение За битието и съзнанието
Битието ли определя съзнанието или е обратното. Как може битието, което е толкова земно и човешко да определя съзнанието, дадено ни от Бога /някой може да оспорва божествения произход на съзнанието, но не и аз/. А от друга страна, как е възможно присъщото само на човека съзнание да определя изначалното битие. Изкушавам се да цитирам Воланд, героят на Булгаков: "Как може човекът да ръководи нещо, щом не само е лишен от възможността да си предначертае план, та макар и за смехотворно кратък срок - да речем за около хиляда години, но не може да бъде сигурен дори в собствения си утрешен ден?"

П.П. Знам, че този въпрос е прастар, също като онзи за кокошката и яйцето, но ще ми е интересно да разбера мнението ви.

Пет Фев 15, 2008 2:45 pm
Профил
Site Admin
Site Admin
Аватар

Мнение 
Ами според мен нещата не трябва да се разглеждат или/или. Т.е защо трябва да е само едното....
Както е и при кокошката и яйцето - кръга няма начало и край. Но ние сме свикнали да мислим по този начин - или/или и граници. Какво има след вселената.....къде е началото на живота и тн. Не можем да се пренастроим, че не всичко се измерва по нашите разбирания.

Пет Фев 29, 2008 7:15 pm
Профил
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач
Аватар

Мнение 
Просто трябва да приемем, че не ни е по силите на нас, да решим тоя всеобхватен философски въпрос. Или поне нашите мозъци не са тренирани за това. Като възпитаван в материализам, все съм мислил че битието е определящо. Как например от един и същи човешки материал в различни общаства се получават разни личности. Може и още много да задълбаваме...

А за яйцето и кокошката, това е лесно. Яйцето е първо, още динозаврите са ги снасяли, преди да е имало птици. Е, не са били същите, по 30 в кора :lol: но пак са яйца, нали?

Съб Мар 01, 2008 8:19 am
Профил
Наш човек
Наш човек
Аватар

Мнение 
Вярно че не може да се отговори еднозначно на този въпрос.
Но за мен в повечето случаи наистина битието формира съзнанието.
Съзнанието на човек се формира от възпитанието,заобикалящата го среда и хората около него.
Всеки има някакво съзнание,но при всеки е в различна степен и с различно разбиране.
Човек,който има пари има едно съзнание,а човек който едва свързва двата края има друго съзнание.
Когато някой се е блъскал сам хиляди пъти с проблемите и трудностите в живота мисли по един начин,другия който не е имал толкова спънки в живота-мисли съвсем по различен начин.
Е,някой ще каже-да ,ама съзнанието формира битието.Да,понякога и това е вярно.Има случаи в които ако имаш проблеми и мислиш позитивно-ще намериш вярното решение за да си оправиш битието,но това е доста трудно и по-рядко се случва.

Чет Мар 06, 2008 1:52 pm
Профил ICQ WWW
Доктор
Доктор
Аватар

Мнение Re: За битието и съзнанието
Мисля,че нашето съзнание определя битието.Ти мислиш преди да направиш дадено нещо,промяна в ежедневието.
Много често се получава така,че хората плануват бъдещето си занапред,но незнаеят какво ще правят за следващият ден.На мен лично това ми е много интересно и самата нагласа,предвиждането на нещата.

Вто Май 19, 2009 4:27 pm
Профил
Новак
Новак

Мнение Re: За битието и съзнанието
до определен момент битието определя сазнанието, след това сазнанието битието, и накрая можеш да ги редуваш вапрос на личностно развите

Пет Май 29, 2009 10:20 pm
Профил
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач
Аватар

Мнение Re:
Напълно съм съгласна с Bibini :) Съзнанието е резултат от всички неща, които са ни се случили.

Съб Май 30, 2009 12:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ]