Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съпротивите

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клинична психология
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
C.Jung Jr.
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Фев 18, 2008 1:28 pm    Заглавие: Съпротивите Отговорете с цитат

Iris ми подсказа тази тема с разказа за приятелките си.
Какво мислите за съпротивите на клиента ?
Давате идеи, а той неизменно отговаря - Да, но..не!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Фев 18, 2008 1:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ооо да, страхотна тема наистина.
Ами аз нямам голям практически опит с пациенти, но с приятели често съм се сблъсквала. Сигурна съм, че и аз го правя не рядко. Последния случай, на такива подобни съпротиви ми се струва, че е тук в този форум... на deane.Момичето, което говори за самоубийството. Аз а това и там го написах, че имам чувството че малко дете което стои на едно място и казва, че е гладно и ти се опитваш да му донесеш 20 неща и то само стои, поглежда и...казва "ммне, не ми се яде това". Но реално то не казва какво иска, а само отхвърля това, което ти му предлагаш.

Имам само предположения, че това е страх от това да не се равали неговата истина.. или че не иска да види нещата от друг ъгъл..Знам, че съпротивите се появяват, когато някой подтиснат страх или комплекс стигне до границата на съзнаваното. Т.е случило се е нещо, което ние сме подтиснали и то си действа на "второ ниво" и само излиза, чрез поведението ни и ние отказваме да го проумеем, защото то просто бива отхвърлено и блокирано. честно казано - би ми било изключително интересно да разбера за съпротивите и за това как се преборбат - и от двете страни.
iris
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 18, 2008 4:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
В никакъв случай не мога да твърдя, че мога да обхвана тази тема - все пак аз само съм наблюдавала работа с пациенти, което не е достатъчно да се разберат всички аспекти.

Ще напиша сега - това, което в момента се сещам:
Пациентът (или човекът) си мисли, естествено, че е прав, защото за него проблемът е ... някъде извън него... Тъй като това са хора, които нямат квалификацията на психотерапевта (който ежедневно се е сблъсквал с подобни на неговите проблеми), то те си мислят, че грещките са винаги извън тяхното поведение. С други думи не търсят причината И в себе си и не желаят да се променят.

Друга причина, за която се сещам - индивидуалния подход. Съветите които са верни и вършат работа за едни хора, могат да не са подходящи за други.

И се получава съпротива срещу това, което е в момента не съвпада с тяхното убеждение.

Друга причина - повярвайте, има хора, които не желаят да се излекуват, добре им е в ролята на "жертва", всички да ги съжаляват.

Причините да се стигне дотам не ги знам. Лейди се е опитала да предположи и мисля, че това е така. Но може да има и други - не знам.

Ако се сетя за нещо друго - ще пиша. Все пак дано някой да има практика, за да даде повече разяснения.

Последната промяна е направена от iris на Чет Мар 20, 2008 5:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
deanne
Наш човек
Наш човек

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Фев 29, 2008 8:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва ми се, че няма как да не се намеся и може би да дам някакво логично обяснение. Тази съпротива е в резултат на отсяване на възможното и това, което 100% не би помогнало. Същото е като решаването на тест.
А относно съпротивата по принцип може на човек да му е писнало да се оставя другите да го тъпчат или просто да си е бунтар по природа.
кой със коя се целува."
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 01, 2008 1:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

deanne здравей,

Аз не съм много съгласна с теб. Съпротивата е пазене на "удобното" мнение. Ти си изграждаш представа и не искаш да си я промениш - отказваш да погледнеш нещата от друг ъгъл, да осъзнаеш или да признаеш истинската причина. Това е много различно от "бунтарството"...бунтар е човек, който иска да промени, който се опълчва.. а съпротивите са именно обратното - нежелание да се допусне различно мнение като възможно.
Ако ти си имаш изградено мнение за нещата, което ти моси спокойствие - и то се сблъска с реалността, която е много различна от това - съпротивите ще влезнат в спор с реалността. Съпротивите са тези, които "пазят" твоите представи... но са и опасни, защото ти пречат да видиш някои очевидни неща, което може да пагубно. Гъвкавостта на мнението, да можеш да осъзнаваш нови факти и да ги прилагаш към един пъзел е много важно... а съпротивите пречат на това. Всеки нов факт.. се отхвърля, защото той заплашва спокойствието...
deanne
Наш човек
Наш човек

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Мар 01, 2008 9:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей и на теб,
Мисля, че съпротивата се изявява и когато някой е крайно убеден в нещо.А и аз доколкото разбирам, ако на един бунтар му се каже да си трае и да си кротува, защото никога не е хубаво да имаш някой, който ти е в опозиция,той верно ще вземе да го направи.Говоря по принцип, надявам се няма да се засегнеш.
А и реалността не трябва да е такава.
С останалите неща съм съгласна.
кой със коя се целува."
Върнете се в началото
daiana
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2008 10:13 am    Заглавие: РАЗВИТИЕ НА БОЛЕСТТА? Отговорете с цитат

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЧЕ ОПРЕДЕЛЕН ЧОВЕК Е БОЛЕН ОТ ШИЗОФРЕНИЯ НАПРИМЕР,КОЯТО Е ЗАПОЧНАЛА В ПУБЕРИТЕТА..ТОЗИ ЧОВЕК НЕ СЕ ЛЕКУВА 1ОГ.СЛЕД ТОЗИ ПЕРИОД Е НАЛИЦЕ ВЛОШАВАНЕ,НО ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА НЕ СЕ ЛЕКУВА..КАВО СТАВА С НЕГО НА 3О.НА 40,НА 50 ГОДИНИ,КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ И РАЗВИЕ БОЛЕСТТА,МОЖЕ ЛИ С ВРЕМЕТО ДА ПРЕРАСТНЕ В МНОГО ТЕЖКА БОЛЕСТ?И СЕГА ЗА ДОБРИЯ ВАРИАНТ.ВЪЗМОЖНО ЛИ Е АКО 10Г НЕ Е ЛЕКУВАНА И НА ДЕСЕТАТА ГОД. ЗАПОЧНЕ ЛЕЧЕНИЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПОДОБРЯВАНЕ НА СЪСТОЯНИЕТО,ДА ИЗЧЕЗНЕ ОМРАЗАТА КЪМ НАЙ БЛИЗКИТЕ,ДА СЕ ГРИЖИШ САМ ЗА СЕБЕ СИ,ДА СЕ ВЪРНЕ УСМИВКАТА ТИ ОТПРЕДИ 10 ГОДИНИ???????
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2008 6:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами има голямо значение разбира се, кога се открива и започва лечение за дадено заболяване. Шизофренията може да се повлияе от лечение, но напълно да се излекува - мисля, че все още не може.
Важно е да се намери обаче добро лечение - също така терапия, успоредно с медикаментозно лечение е добра комбинация.
Аз не съм много запозната като цяло с психиатрията и медикаентите, за това е хубаво да се обърнете към психиатър.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клинична психология Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї