Пуснато на: Сря Мар 05, 2008 2:10 pm Заглавие: Оцеляване
Хайде да си измислим хипотетична ситуация и да намерим решението й.
Представете си, че сме на палатка в планината. Отишли сме на екскурзия, но изведнъж се появява буря. Успяваме да се скрием в най-близката пещера, която не е голяма - едвам побира 4 човека. Спира бурята, излизаме и вождаме, че палатката ни е скъсана, храната ни е унищожена и няма преминаване, защото навсякъде около нас са падали дървета и са препречили пътя, а навсякъде е кал и вода от близката река. Изгубили сме и картата в бурята.
Това, което е останало е :
Ножче, вилица и лъжица
Въжета и парчета плат от палатката
много малко останала храна - за не повече от 1 ден.
огледало
спални чували
комплект за шиене - игли и конци
Какво ще правим? _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Ножче, вилица и лъжица
Въжета и парчета плат от палатката
много малко останала храна - за не повече от 1 ден.
огледало
спални чували
комплект за шиене - игли и конци
Хм, нещата хич не са малко, честно да ти кажа.
От комплекта за шиене и остатъка от палатката може да се направи нещо като навес, под който да се скрием. Щом имаме спални чували положението е почти розово. Ще влезнем в пещерата и ще си направим един кръг или квадрат, в зависимост от парчето плат и ще сложим спалните чували в пещерата. Добре е, че имаме ножче, вилица и лъжица, особено за ножчето, защото с него могат да се майсторят много неща. Храната, която ни е останала ще разпределим и ще изядем, преди да се е развалила (ако не е много дълготрайна). Тъй като е имало бурия няма как да намерим сухи дърва за огрев, затова бих взел част от мокрите и бих ги сложил в пещерата да съхнат. След това, бих излезнал от пещерата, за да търся горски плодове. те са най-надеждни, тъй като гъбите имат двойници и ако не си гъбар няма как да ги знаеш.
Засега за това се сещам, другите да дават идеи. _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 9:07 pm Заглавие:
Даже някой неща ми се виждат излишни-примерно вилица и лъжица можеш и от дърво да си направиш, тоест ти стига само ножа. Аз лично съм правила вилица и вършеше работа. С комплекта за шиене и остатъка от палатката си ще си я направиш наново. А в планината има толкова много храна-трева, листа от дърветата, плодове от дърветата, щом е имало дъжд значи има и гъби, в зависимост от сезона, а и ако се качите по-нависоко може и боровинки да има, също така има едно нещо дет е супер хранително ма не знам как се нарича и не се намира на дърво.
Също така за това без картата си зависи от това е колко е добра ориентацията на хората. Аз лично имам много добра ориентация, нищо че съм се губила в центъра на София и съм оттук, важното е че се намерих без чужда помощ. Щом има река тръгваш надолу по течението, не може да няма поне някое село. Щом имате и спални чували, аз бих си се чувствала по-добре и от вкъщи. Много ми се ще да изпадна в такава ситуация, за проверка на възможностите, ама да махнем палатката може и спалните чували също, че с тях ми се вижда лигава работа.Е така 5 дена, пък като доскучае айде по реката докат стигна до някое село и така.
Само не разбрах защо е огледалото, да не би да сме на някакво модно ревю в гората _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
ала не искам, не искам да знам
кой със коя се целува."
Аз си мисля, че и да имаме спални чували - ако нямаш храна, никак няма да ми е лигаво . А тези горски плодове - зависи от сезона, а и след буря - малко вероятно да е останало.
Аз бих използвала огледалото за палене на огън _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
А как би го направила? Защото и аз в първия момент си помислих за това, но после се усетих, че може би лупа ще е по-подходяща. И тъй като аз нося очила, които винаги са с мен - може би ще успеем _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Пуснато на: Нед Мар 09, 2008 11:56 pm Заглавие:
Да, зависи от сезона, но трева и листа винаги има, а и ако не ти хареса просто тръгваш надолу по реката и стигаш до някое село. За храната, то си и зависи от пола, възрастта и апетита на човека. Поне на мен това няма да ми е проблем. То пък да не би храната да е най-важното отишъл си да се нагледаш на природа и да се разкараш от тая шумотевица. Три дена на трева и листа мисля, че всеки ще издържи.
Лейди нали е имало буря и всичко е мокро с какво ще поддържаш огъня. Лууп каза, че щял да сложи дърва или нещо подобно в пещерата, но според мен там влажността е прекалено висока лятно време пък какво остава през дъждовните сезони.
Добре Лейди, не ти е лигаво, но не би ли искала да попаднеш в такава ситуация, в която шансът да оцелееш е 50 на 50. Ей така само да си пробваш възможностите, да видиш доколко можеш да си пригодиш ума така че просто да оцелееш. _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
кой със коя се целува."
Добре, какво предлагате да се махне и все пак - как ще стигнете до цивилизация. Селото може да е дни път - надолу по реката. Ти трябва да нощуваш на различни места, докато стигнеш до него. Да се топлиш, да ядеш.
Каквото не ви трябва - можете да го хвърлите в реката. Но дали и другите от вашия екип, ще се съгласят да станат по-сурови условията им? _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Ей супер приключение
Аз си мисля че всеки който е решил въобще да отиде на почивка в такава местност,толкова далече от цивилизацията ще оцелее. Щото тъй де мислите ли че който го е страх от дъжд,буболечки и е претенциозен към храната ще се навие въобще. Аз обожавам горите и не искам да се изтъквам но мисля че ще се справя в такава ситуация. Познавам най разпространените ядливи гъби в нашите гори (баща ми се е погрижил за това) от не помня колко малка ме мъкне със себе си, това си ни е направо като традиция. зпозната съм и с доста билки, познавам доста отровни растения от които не бих хапнала. пък и в края на краищата в българия,ако повървиш два дни (в една посока-и с това смятам да се справя)не може да не стигнеш все до някое селце колкото и ненаселено да е. Апък щом има и река.........
Пътя е ясен , вода има(реката) А шом ще съм и с хора от този форум ,КУПОНЪТ ЩЕ Е СТРАШЕН
И само да не ме забравите като тръгнете да се губите
Пуснато на: Пон Мар 10, 2008 4:14 pm Заглавие:
Ами пеша, защото нали дървета са затрупали пътя. Повече от 2 дни надали ще отнеме, защото където има и вода има и хора, един здрав прав човек ще измине на ден около 50км., имайки предвид релефа. 4-5 часов сън не е проблем, а и нали има спални чували. За храната вече казах.
За това да хвърляме в реката не съм съгласна, но най-вероятно нямаш предвид в буквалния смисъл да ги хвърлим в реката, ами просто да не ги ползваме.
Другите няма какво да се съгласяват просто нямат друг избор. Условията ще станат сурови непредвидимо, а те няма как да определят природните условия. _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
кой със коя се целува."
Я си представете че както си бачкате в офисчето с още трима колеги да речем. От съседния офис при вас нахлуват още двама служители, и ви казват че целия етаж е завладян от гадни терористи, но при вас не са дошли още защото тези две помещения са малко по забутани в дъното някъде!!! Обаче нямате много време Офиса е на четвъртия етаж. А пътя към стълбите и асансьора е блокиран.
А сега де
Офиса е със стандартното оборудване и няма висящи оръжия по стените ако ви интересува
Ще сложа първо барикада пред вратата - примерно стол под дръжката. Това ще ги забави малко. Ще се обадя по мобилния на полицията или пожарната. След това ще се съблечем и ще си навържем всички дрехи и всичко други, което може като въже - до където стигне. За 4 човека дрехи може би ще покрием поне 3-4 метра, което остават 1-2 етажа. От там не се умира. От там нататък скачаш - и да си счупиш нещо - по-добре от колкото да умреш от терористите. (поне по филмите върши работа).
Незнам как са шахтите, но и това по филмите става _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Пон Мар 10, 2008 5:25 pm Заглавие:
Ами аз по принцип си нося гривни с шипове(2.5см.), ако е един терориста ще мина някъде зад него и ще го бодна в гърлото. Ама надали ще е един. Идеята на Лейдито я подкрепям, защото мисля, че ще свърши работа и аз лично бих ги и намокрила, така ще са по-здрави дрехите. Другата причина, поради която подкрепям Лейдито е щото се надявам мъжете в офиса да са повечко, та като се събличат да е по-интересно.
Ако много се закъса може и да скоча направо от 4тия етаж с надеждата, че долу ще има някви храсти или дървета и те няма да са рози. А ако тия терористи смятат да ни държат дълго време като пленници няма да стане. Тръгвам срещу тях с надеждата, че ще ме убият. Ако обаче ме държат като последен заложник надали ще искат да ме убият. Сигурно ще ме затворят някъде, тогава сигурно ще се обеся с връзките на кеца примерно, защото категорично не мога да живея в плен. Знам, че обесването носи сексуално удовлетворение, тъй че даже ще е супер. _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
кой със коя се целува."
Ще сложа първо барикада пред вратата - примерно стол под дръжката. Това ще ги забави малко. Ще се обадя по мобилния на полицията или пожарната. След това ще се съблечем и ще си навържем всички дрехи и всичко други, което може като въже - до където стигне. За 4 човека дрехи може би ще покрием поне 3-4 метра, което остават 1-2 етажа. От там не се умира. От там нататък скачаш - и да си счупиш нещо - по-добре от колкото да умреш от терористите. (поне по филмите върши работа).
Незнам как са шахтите, но и това по филмите става
Един стол няма да ти свърши работа, ще трябват много мебели за предпо4итане големи ако има и метална каса за да спира куршумите ще свърши 4удесна работа. От там нататък решенията се взимат според ситуацията ако си на седмия етаж наистина трябва да си от Холивудски филм за да ти стигнат дрехите от 4 души. А пък и нашите спец. 4асти не се церемонят много имат и дълги важета
Ако не стане така ИТОИЦИЯТА въши 4удеса.
Ако има правописни грешки е защото в у4илище мислено си разигравах подобни слу4ки вместо да у4а.
Пуснато на: Пет Авг 01, 2008 8:52 pm Заглавие:
Ако си плувате спокойно в морето и изведнъж течение ви дръпне, доста на вътре (1-2км), какво ще направите и вярвате ли, че ще оцелеете? _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
кой със коя се целува."
Ако си плувате спокойно в морето и изведнъж течение ви дръпне, доста на вътре (1-2км), какво ще направите и вярвате ли, че ще оцелеете?
Аз заради това никога не плувам спокойно в морето, само около други хора, за да знам винаги къде е дъното, и че ако нещо се случи, ще ме видят
Иначе, хипотетично, ако се случи - ще се паникьосам и не знам дали ще оцелея, не защото не мога да плувам, а от пустия страх и паника
Пуснато на: Пет Авг 01, 2008 9:33 pm Заглавие:
Леле ти много се паникьосваш.
А ако те дръпне така навътре, не можеш ли да си представиш, че ще плуваш там квото можеш посока брега, като се измориш заставаш по гръб и почиваш. Когато си си отпочинала почваш пак. Така ще стигнеш до брега и няма нужда да се панираш.
Аз пък обичам такива екстремни ситуации, е не толкова екстремни, но сега си представям, че плувайки към слънчев бряг корабчето потъва, ми това би било приятно. Неприятни ще са медузите, но ситуацията, в която ще попаднеш би била добра.
А ако това дали ще умреш от удавяне не зависи много от теб пак ли ще се притесниш? _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
кой със коя се целува."
Значи, първо, аз от корем на гръб не мога да се обърна. Т.е. не че не мога сигурно, ама само като си го помисля и как мога да се преобърна и да глътна вода и се панирам и не мога. Плувам само ако има дъно. Като се уморя - спирам. Същито е и в басейн - плувам само в крайна лента.
И изобщо, това с нагълтването на вода ми е голям ужас, аз дори филми, на които дават хора под вода, не мога да гледам, защото започвам да се задушавам. Ако дават риби и водорасли - ок. Ама ако е някакъв екшън и героите почнат да се давят, почва да ме стяга гърлото и да се задушавам (това трае части от секундата де, но е много неприятно).
Пуснато на: Пет Авг 01, 2008 10:05 pm Заглавие:
И изобщо, това с нагълтването на вода ми е голям ужас, аз дори филми, на които дават хора под вода, не мога да гледам, защото започвам да се задушавам.-малеее
Значи, първо, аз от корем на гръб не мога да се обърна.-можеш бе, щом аз мога и то по 20 такива завъртания на 360. Можеш.
Плувам само ако има дъно. Като се уморя - спирам. Същито е и в басейн - плувам само в крайна лента. -защо не пробваш да тренираш плуване или някой да е до теб и ти да не се панираш, той да се обърне от кроул на гръб и да видиш, че няма страшно. _________________ "Свещ ми светука едвам,
мойто сърце не тъгува,
кой със коя се целува."
Ми защото мисля, че проблемът ми е психологически, а едва ли някой треньор ще се заеме да ми помага. Щото само като ми кажат я си потопи главата под водата и аз кажа уплашено ааа, не искам. И какво правим
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети