Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

привет.....

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gy6kalka
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Чет Мар 06, 2008 5:32 pm    Заглавие: привет..... Отговорете с цитат

Привет на ви4ки!
искам да си споделя мъката с някои 4е колкото и да 4ета в у4ебника по психолоия просто наистина аз сама на себе си не мога да си го обясня какво е т'ва хуманисти4на теория и психоанализа,така 4е ако може някои да ми обясни като за блондинка ще съм му благодарна! Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 06, 2008 8:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,Gy6kalka,
Някъде из темите на форума има такава, засягаща същия въпрос, с подробен отговор от Лейдито.
Изпращам ти съвсем кратък откъс от статия, като смятам, че споменатите в него теории ще те насочат какво да четеш.
Все пак най-често в литературата се посочват четири големи направления (в психотерапията): 1)психоаналитичните терапии, включващи класическата психоанализа и базираната върху нея психотерапия, 2) поведенческите и когнитивно-поведенческите терапии 3) голямата и разнородна група на хуманистичните терапии, към които спадат личностно-центрираният подход на Карл Роджърс, екзистенциалните терапии (напр. логотерапията на В.Франкл, дълбинната екзистенциална терапия на Бугентал и др.), психодрамата на Я.Л.Морено, телесно-ориентираните (райхиански) терапии (напр. биоенергетичният анализ на А.Лоуен), гещалттерапията, трансакционния анализ, базираните върху трансперсоналната психология терапии (напр. холотропната терапия на Ст. Гроф) и др., и 4) системните терапии: под това название се включват ориентираните теоретично към общата теория на системите терапии, най-често работещи със семейната система , близки в някои отношения до тях са т.н. кратки терапии, напр. ориентираната към решения терапия .
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 07, 2008 12:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Гушкалка Smile

В професионалния раздел - Общи работи именно ти си пуснала темата за направленията и там е и моят отговор.
Но понеже явно не сме я представили разбираемо - защо не ни кажеш как ги разбираш ти и къде точно не ти се връзват нещата, за да можем да коригираме. Защото така трябва да ти разкажем пак цялата теория, пък със сигурност няма да ти е полезно, защото мойе само някое зрънце да ти се обърква, а не да слушаш все едно и също и пак да не се засегне онова, което не разбираш. Разкажи как ти разбираш психоаналитичния и хуманистичния подход и какви точно въпроси ти изникват?
Gy6kalka
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Мар 11, 2008 2:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

До някъде го разбирам, но и с някои въпроси-в хуманистичната психология, какво точно засяга,както бихевиоризмът поведението,това какво? Също и в психоанализата за какво главно се отнася и какво по точно е това То-Аз-Свръх Аз,искате да кажете че деиствията са ни контролирани от съзнанието и под съзнанието?

Мерси предварително Very Happy
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Мар 11, 2008 4:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да, действията и мислите ти са контролирани от съзнанието и подсъзнанието. То - аз и свръх Аз са 3 основни компонента според психоанализата. То е първичното - онова, което просто ти идва като първично желание - сексуално, гневно, ..онова което ти идва като импулс. От друга страна обаче има морална страна на нещата.. е може да ти се прииска да се нахвърлиш на онова момче с хубавите очи - но осъзнаваш, че си в класната стая и ... не е много етично. Това е свръх Аз или Супер егото. Това са нормите, табутата, ограничения. Е ясно е, че Аз играе буферната роля. Онова, което се опитва да балансира - да чува какво иска То, но и да се съобразява с Супер егото.. и да се съобразява с тези неща. С елементарни думи - това представлява личността на човек според тази теория.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї