Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с отучването от памперси и изхождане на гърне
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 21, 2008 4:47 pm    Заглавие: Проблем с отучването от памперси и изхождане на гърне Отговорете с цитат

От три месеца се опитвам да отуча дъщеря ми от памперсите.Тя е на 2 години и два месеца.

Започнах да слагам гащички през деня и само нощно време слагам памперс.Слагам я на гърнето.

Но от известно време/от 1 месец/ изпитва ужас и не иска да сяда на гърнето.Особено когато усети че и се ходи по голяма нужда.Прави го в гащите.Ако я накарам да седне на гърнето-започва да реве.Ако седне-нищо не става,защото се стиска.После става и след 15минути се скрива под масата и пак в гащите го прави.

Не знам на какво се дължи този страх и ужас при нея.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 21, 2008 5:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Бибини здравей,

НЕ Я НАСИЛВАЙ. В никакъв случай. Щом се страхува - не я насилвай изобщо. Това е важен етап за детето. Много важен и трябва да се мине нормалн, без страх.

Ако я е страх от гърнето... опитай да измислиш някаква историйка, с която да и разкажеш, колко страхотна е тоалетната и се опитай с бебешка приставка, да я научиш на чинията направо. Не я насилвай!!! Ако иска да стане от гърнето - нека стане. Нищо не трябва да е насила и директно. Започни да я питаш, дали и се пишка или ака. Но преди това и разкажи историйка или приказка за тоалетната - нещо положително. Ходете заедно и "виж сега колко е хубаво да седнеш на тоалетната чиния - искаш ли да си направим една игра? Тоалетната чиния е вълшебна, и когато ти ходиш до тоалетна в нея - ти дава наградка изненада" Такъв стил. Но щом я е страх от гърнето -забвари го. Важното е да започне да казжа кога и се ходи и с игрички и манипулацийки - да и е забавно и да го прави с удоволствие.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 21, 2008 5:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Отново благодаря.Ще пробвам варианти.Ще видя докъде и как ще стигнеме.
GAGA
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: VARNA

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 8:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Охххх Трудна работа ,аз Крис го научих лесно да пишка обаче с акането беше голям зор,накрая му хванахме цаката. Почнахме да питаме дупето дали не му се ака,да не се смейте , ама се правех на маймуна ,казвам му я питай дупето има ли ако и той ми вика няма, а пък аз пак а ма на мен ми каза че му се ака, я да видим и в тоалетната в гънето не стана и направо в тоалетната "като големите" слагах го да седне и стоя при него да го държа. И пробваме сега, карам го напъни се сега и ако има ако дупето ще каже. И такива простотии ама той го взе на игра и се научи. Сега още и още не ми казва че му се ходи,ами ми казва мамо дупето има ако. Той толкова се беше стресирал че с дни не ходеше по голяма нужда,случвало се е и по 4 дена голям кошмар беше. Слава богу сега са по добре нещата. Но не я насилвай и в никакъв случай не и се карай като се наака, може да си помисли че и се караш че ака по принцип. И да отказва да го прави защото си мисли че затова се сърдиш. Това ми го казваха много хора и като се замислиш е вярно децата не винаги ни разбират правилно.
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 8:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ох,отново мерси GAGA.Аз не се карам,но наистина понякога се стресирам от това.Тя започна да стиска,да се запича,май и затова не иска да яде понякога.Защото тежи на корема,а я е страх да ака.Опитвам,но засега е без успех.Май наистина ще трябва да пробвам и тия неща дето казваш.

А и нервите ми по принцип оказват влияние и на нея.Доста съм напрегната в последно време.

Но си права,че те разбират нещата по свой си начин.Всъщност то и възрастните понякога възприемаме нещата по свой си начин.Ще се опитам да мисля като децата.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 11:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Бибини здравей,

С Гага сме на едно мнение, че в никакъв случай не трябва детето да усеща натиск, да му се караш или да усеща напрежение. Щом се крие и щом започва да задържа - значи се е уплашила нещо и е много вероятно да е гърнето. Често се случва това гърне да ги плаши. Но наистина всичко трябва да е без притискане, като под притискане говоря и за онова усещане вътре в теб, че тя не се справя с това - те усещат. Тя го приема и като провал и в същото време я е страх. Това е изключително важен момент - прохождането без памперс. Има цял раздел в психоанализата и според този метод - детето за първи път в живота си трябва да има контрол върху себе си - за първи път то прави нещо "морално". И ако сега то усети страх или насилване или укор - това нещо се отразява в характера - т.е ако то не се справи (по неговите си възприемания за справяне) човекът може да е неуверен, комплексиран или да изпитва нужда от контрол, за да премахне срама. Това нещо остава много дълбоко в него. Естествено това е изцяло в стила на психоанализата, но това наистина е първата проява на контрол на детето и е важно да не се използват "мръсно е", лошо е и други такива. Трява да има много позитивно отношение - търпение и както казва Гага - всичко като игра. Дали дупето ще има ако, или акото ще иска да отиде да си играе с другите в тоалетната чиния, или акото си има приятелче - тоалетната... неща от този тип, като също така може да й казваш, че и мама и тати акат и тя като вас или както Гага каза "като големите". Но ти трябва да се успокоиш - когато ти си припряна и се притесняваш, че тя не го прави - това тя го усеща и още повече се затваря. Успокой се, повече търпение и бавно бавно въвеждай играта. Дори да не стане веднага- не се отчайвай - те наистина усещат всяка твоя емоция. Питай я, говори с нея че акото е нейн приятел и няма страшно и срамно. Кажи и че всички акат - и кученцата и котенцата. Дори ако може да го види...да и покажеш на място.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 11:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да,ще продължа да опитвам всичко.Ще се въоръжа с търпение.Ще го приемам като на игра.Мерси,lady-to.
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Мар 26, 2008 9:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, Bibini,
Хрумна ми, че навремето с дъщеря ми отидохме и купихме заедно едно гърне, което тя си избра. Чувала съм, че сега имало много интересни гърнета, които свирят, когато ги напълнят, гърнета с форма на животни и прочие. Дали ако тя си избере специално весело и забавно гърне за акане, не би й било по-лесно? Същевременно, кое налага ученето на гърне да е толкова належащо и проблемно? А ако поемете дъх, усмихнете се и оставите за малко по-късно, когато и двете ще сте по-спокойни?
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Мар 26, 2008 5:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

July,тя получи възпаление от памперсите,ходихме на кожен лекар.Докторите ме посъветваха да я науча да ходи на гърне,защото кожата и е много чуствителна и прави алергии и възпаления.Сега като я държа без памперс-наистина изчезнаха тези проблеми.Затова се наложи да почнеме.

А сега преминах към друг метод.На гърнето има рисунка на едно пате и сега я карам да си играе,да му говори.Вчера няколко пъти се изпишка в гърнето,но отново се изака в гащите.Наистина трябва време и търпение,най-вече спокойствие от моя страна.Вече и нощно време спи с гащички,без памперс-задържа и чак на сутринта пишка.Е,някой път като се заиграе и се напишква.

Но с акането все още правиме опити.Надявам се да успееме все пак.

Благодаря ти и на теб за помощта и отговора.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бибини,

Как вървят нещата?
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to,все така.Пробваме варианти,но само пишка.За акането-още няма резултат.Но реших да не насилвам.Не се отказвам,но не на всяка цена.Полека-лека ще се постигне резултат.Искам да я накарам да свикне с това,а не да се притеснява.Надявам се да успея.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма как да не успееш. Детето няма все да ака в гащите. Просто спокойно и с тактики. Без контрол.
А на гърнето ли опитвате или на тоалетната чиния?
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to,на гърнето,защото един път я попитах дали иска на тоалетната чиния и тя изпадна в още по-голям ужас.Само като я видях и не посмях да проговоря повече.Може би по-нататък пак ще опитам на тоалетната чиния да я сложа.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А говори ли за това? Когато я питаш за акото - казва ли нещо....че е мръсно, че е лошо....?
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to,явно го възприема по този начин,защото понякога ме кара да слагам памперс.Защото ми обеснява че ще си нацапа гащичките и започва да реве.Изпада в истерия и почва да стиска,за да не се изака от страх че тя ще се изцапа,дрешките и изобщо.Опитвам се да и обесня че това не е страшно,че ще я измия,ще изпера дрешките и т.н.Но засега все още сме на този етап.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 12:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, предполагах това. За това бях написала и по-горе, че е хубаво да й кажеш че всички го правят - и кученцата и котенцата. Ние използваме тези неща - "нацапал си гаштичките", "мирише ли дупето", като сменяме памперса се казваме "нацапал си памперса".. колкото и добронамерено да го казваме.. след това детето чува "не прави така, че ще се нацапаш...", което е лошо - и то прави 2+2 и щом цапането е лошо, а аз цапам като акам - не трябва да акам. Това е една от големите борби за всяко дете - акането и този проблем.
Много е важно за известно време да не му се караш като цапа, или СЕ цапа, мърля, мръсно. То свързва тези неща - не пипай това - мръсно е. Не пипай онова, мирише. То вижда, че неговото ако мирише и е мръсно и веднага прави аналогия.
За това трябва да наблегнеш на тази част. Да казваш, че акото не е мръсно и не е лошо нещо. Че кученцето е здраво, защото ака и котенцето е здраво, защото ака. И е важно да се ака, а не е мръсно. Дори и да види някое животно как го прави - и да му го покажеш "хей, вий как ака кученцето - браво на кученцето".
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Съб Мар 29, 2008 10:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, Бибини,
А имаш ли идея от къде е дошло това притеснение - че ще изцапа гащичките - възможно ли е някой да й се е скарал - пр. в детска градина? Или да е била свидетел на това как се карат на някого?
Теоретично поне, децата минават през етап, в който акито се възприема като подарък за мама или..много хубаво нещо за игра. Разбира се, тя е мъничко по-голяма вече, но пък е стигнала в другата крайност. Мислех си, че ако има конкретна причина и успееш да я откриеш, можете да поговорите за нея и да я успокоиш.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Мар 31, 2008 2:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

July,lady-to отново благодаря за помощта и съветите.

Никой конкретно не се е карал.Гледам я аз и мъжа ми,а през деня докато сме на работа-моята майка и баща.Те много я обичат и даже на мен са ми казвали да не се ядосвам като направи нещо в гащите.Може би аз бях стресирана повече в началото и Криси оттам се е притеснила.

Но това беше съвсем в началото.Сега се опитвам да се владея и да я успокоявам нея.Все пак има някакъв резултат.В събота каза че има пиш,седна на гърнето и даже се изака малко.Но това което ме учуди-накара ме да изхвърля гърнето и после пак седна и продължи да ака.Продължавам с опитите.Все си мисля,че няма начин да не се научи накрая.Разбирам че трябва време,търпение и спокойствие.

И наистина като се стопли времето още малко-ще я държа голичка в къщи и ще свикне.

Радвам се че сте тук в този форум и помагате на много хора,включително и на мен.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Мар 31, 2008 5:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво Бибиниииии Smile

Това е хубаво, че се е изакала в гърнето. В правилна посока си значи. И аз мисля, че няма начин да не се научи...така че поздравления за търпението Smile
GAGA
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: VARNA

МнениеПуснато на: Пон Мар 31, 2008 7:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Но това което ме учуди-накара ме да изхвърля гърнето и после пак седна и продължи да ака

Bibini много ми е познато това но, крис понеже акаше направо в тоалетната ме караше да пускам водата. Изаква се малко и пускаме водата, само че аз си мислих че е защото му е забавно, а сега се замислям, може и друго да е било Exclamation Rolling Eyes Exclamation

Иначе поздрави и от мен за успеха, и не се тревожи, това е все пак само период ще отмине Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї