Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 8:39 pm Заглавие: жертви на кого?????
Замисляли ли сте се колко пъти сте били жертва на нещо или на някой
Аз не съм психолог,но в последно време като чета из този форум, все повече ме огрява една идея,и все почесто се замислям. Аз когато съм била жертва защо е било така. Или по точно дали е било така, или просто аз съм възприемала нещата по този начин защото е по лесно.
Колега терорист- или човек който е усетил че си слаб,и те тормози защото му позволяваш?
Несправедлив шев- или начлник който все на някой трябва да се направи на велик, и вижда в теб удобния мълчалив невъзроптаващ служител?
Не разбиращ партньор- или доминиращия в семейството член над по слабия психически?
Повече примери си дайте сами.
Дали ние сами не си избираме ролята на жертви, защото това е толкова по лесно?!?! А после си търсим сродни души за да се оправдаем някак си пред себе си!!!!!!!!!
И въпреки че съм жена, съм склонна да мисля че това е по скоро присъщо на нас жените
Може и да греша, а ако съм открила топлата вода, моля за извинение психолозите тук, както и за техния коментар
Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 9:09 pm Заглавие:
Е,може би наистина всеки сам си гради стъпка след стъпка съдбата и си избира ролята на жертва или на победител.
Но дали е присъщо само за жените-не знам.Познавах и такива мъже-вярно,по -малко са от жените.Но пък някой не си признават,че са засегнати,обидени или... и за да избият комплексите-започват да се вживяват в ролята на доминиращи и мачкащи до безсъзнание.
Колкото до възприемането дали си жертва-понякога сам се вкарваш в тази роля,но понякога има ситуации,в които някой друг чрез неговите комплекси успява да те направи жертва на ситуацията.Знаеш моя случай.
И винаги можеш да се спасиш и да излезнеш от ролята на жертва,но ти трябва време.За да осъзнаеш нещата и да помислиш как да си помогнеш.
Справяла съм се с доста тежки ситуации,но в някои случаи има и странични фактори,които влияят и ти пречат да промениш ролята.Изисква се много сила,кураж,воля и желание за да успееш да се измъкнеш без белези от тази роля на жертва.
Разбира се-това е мое мнение.Ако някъде греша-винаги съм готова да чуя и другата страна. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Даааа Bibini, може би малко крайна позиция заех, но както казах наскоро ме осениха тези мисли, и още се чудя по въпроса.
Наистина има и ситуации в които СИ жертва, но и много такива в които само си го въобразяваме струва ми се
Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 9:42 pm Заглавие:
GAGA,eстествено,съгласна съм че много пъти се случва сам да си втълпиш че си жертва.И мен като теб ме осеняват много мисли и идеи откакто започнах да влизам в този форум.
Но това му е хубавото-да те осеняват идеи и да измислиш как да се спасиш от състояние на депресия,от ролята на жертва и т.н.
Според мен като виждаш хора с аналогични проблеми и чуеш тяхното разрешение на проблема-имаш още един начин да излезеш от дупката.
А ако си сам,няма на кой да споделиш-се чустваш още по-тъпо и гадно.Така поне знам че има хора,макар и да не ги познавам на живо,които ще се опитат да ти помогнат,да те изслушат.
Не е малко според мен.Може би затова хората тук си споделят проблемите и мъките и се вживяват понякога в ролятя на жертва,повече отколкото е наистина.
Но си мисля че е хубаво да анализираме нещата и да се опитаме да решиме проблемите.
И ти благодаря за интересната тема,която пусна. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Мар 27, 2008 4:51 pm Заглавие: ани
И аз мисля, че в повечето случаи ние сами се поставяме в ролята на жертви, и то с поведението си , със страха си да отстояваме позиция, желания, чувства и интереси от страх да не ни се разсърдят, отхвърлят, нехаресат и т.н. , защото това е поведение с което ние сме се представяли години наред, и хората около теб са свикнали че ти си лесен за манипулация и с теб може всичко, но ако в един момент ти се осъзнаеш и започнеш промяната, то неминуемо ще срещнеш много неудобрения и укори, защото това плаши хората, на тях им е по-удобно да си останеш овчица която да мачкат, така че трябва много кураж и търпение докато се установиш в новото амплоа на не овца.
Хората понякога приемат доброволно(че и с радост) ролята на жертви,защото така наистина е по-лесно-отхвърляш всякаква отговорност от себе си.Ти си слаб и не искаш да се напънеш да направиш нещо за някаква промяна.Чакаш някой да дойде и да те "спаси".....
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 7:57 pm Заглавие:
Цитат:
Ти си слаб и не искаш да се напънеш да направиш нещо за някаква промяна.Чакаш някой да дойде и да те "спаси".....
Да,spell има и такъв тип хора по земята.Но пък има и друго - когато сам си решаваш проблемите,справяш се с много неща,поемаш отговорности и т.н. в един момент някой започва да се възползва от това.Стига се дотам че почва да те товари с много изисквания,да вдига летвата все по-нависоко и накрая пак не е доволен.Ти се опитваш да изпълниш всичко както трябва и така се върти колелото до един момент в който осъзнаваш че някой те манипулира и си станал жертва на ситуацията.Ако си от типа хора оправни - започваш да взимаш мерки по въпроса и пробваш да се измъкнеш от това положение.И щом се справяш сам - значи ще решиш и тоя проблем по някакъв начин. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Да,има най-различни ситуации.......Приемам,аз говорех за хората,на които ролята на "жертва"им е приятна и удобна.Познавам лично много такива.Опитвала съм се да помагам(след като са ме помолили за помощ)на такъв тип хора.Говоря,говоря,и изведнъж осъзнавам,че на човека отсреща му е все едно какво ще кажа,защото си му е добре така.....Тогава просто се обръщам и си тръгвам,защото то е все едно да говориш на стената ......Инатливи са и си пазят позицията на "жертви"неостъпно,може би искат само да се наслаждават на още съчувствие,не да си помогнат....
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 8:33 pm Заглавие:
Да,така е и познавам и аз такива хора,за които говориш.И избягвам да контактувам с тях,защото е изнервящо и натоварващо.Започвам да се дразня ужасно,защото аз вечно си блъскам главата сама.И усещам че тия хора наистина си харесват ролята "жертви" . _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 8:40 pm Заглавие:
Здравей, spell,
А дали някога си получавала потвърждение от такъв човек, че му е приятно и удобно или това е предположение?
Ако му е приятно и той го изживява така, тогава какво го е накарало да се обърне към теб с молба за помощ?
Повечето хора (както и всяка система ) трудно приемат промяната, дори и тогава, когато е желана, трудно се отказват от собствената визия за нещата, дори и когато тя е болезнена. Дали съпротивата да послушат съвета ти не може да има обяснение и в тази посока? _________________ "Археологията търси факти... а не истината. Ако това, което търсите, е истината, часовете по философия са в другия край на коридора."
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 8:54 pm Заглавие:
July,права си за някой неща.Но има хора които просто търсят само съчувствие и съжаление.Но не желаят да променят ситуацията.А това става дразнещо,защото всеки път ти надуват главата с едни и същи неща.Те не искат помощ,а отдушник.Няма лошо и в това,но понякога имам усещането че ставам като кошче за душевни отпадъци.Защото такива хора спирка нямат и не се усещат изобщо,че всеки си има проблеми и ангажименти и няма възможност да отделя постоянно време за мрънкането и жалването им.Ако са толкова нещастни - да послушат съвета на приятеля си,да размислят и да се опитат да променят нещата доколкото могат и доколкото зависи от тях.Но те не искат. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
July,права си за някой неща.Но има хора които просто търсят само съчувствие и съжаление.Но не желаят да променят ситуацията.А това става дразнещо,защото всеки път ти надуват главата с едни и същи неща.Те не искат помощ,а отдушник.Няма лошо и в това,но понякога имам усещането че ставам като кошче за душевни отпадъци.Защото такива хора спирка нямат и не се усещат изобщо,че всеки си има проблеми и ангажименти и няма възможност да отделя постоянно време за мрънкането и жалването им.Ако са толкова нещастни - да послушат съвета на приятеля си,да размислят и да се опитат да променят нещата доколкото могат и доколкото зависи от тях.Но те не искат.
Да.Тези хора,за които говоря,искато точно това-отдушник.Разбира се,че не съм ги "отрязала"без да съм сигурна,че наистина нямат нужда от помощ...Съгласна съм,че съществува и страхът от промяната,но бих го разпознала,ако го имаше...Някой път,като имам време,ще опиша ситуацията от-до.
Това е ужасно често срещано нещо. Странно е, че психиката ни прави именно тези връзки. Искам внимание, грижа - как да го получа, така че да е морално... - е болния е невинен, за болния се гиржат, болния не се обвинява... и не говоря само за болен като болен... говоря именно за "жертвата". И съм много съгласан, че това сме предимно ние жените, именно защото ние сме "слабия"пол. Някак е удобно ние да сме беззащитни, обгрижвани, неразбрани... да намерим вина у себе си - как така?????
Ролята на жертвата е в основата на огромен процент от разводите. Ролята на жертвата е причина за много детски проблеми, когато майката не може да се справи с детето си и единствената и реакция става - аз съм жерва. Не че съм се провалила като майка - аз съм жертва. Изобщо страха от това да не нараним Аз-а си... че не сме добри, че се проваляме и тн - избива като "горката аз, не ме обвинявай, а ми съчувствай". Там, където има опасност от провал - ние ставаме жертви. Там, където не можем да се преборим - ставаме жертви.
Естествено това го има и при мъжете, но при жените има по-голяма тенденция.
А в патологията на това - има хора, които толкова силно търсят внимание, че се разболяват умишлено, за да ги приемат в болница - за да се грижат за тях.
ОО да - ролята на жертва е наш избор. Тази роля се активира винаги, когато има опасност или неспособност да се справим. От типа на "имам 2-ка по математика....защото учителя се заяде.. или ми не разбирам математиката, много е сложно...аз имам проблеми с числата и тн". Няма усилие да се справиш - има неспособност, която за да не е "аз съм тъп и некадърен" се извърта на "аз не мога.. горката, не е честно да го искат от мен"... _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
За тези,които се правят на болни,за да получат внимание...не се ли наричаше това синдром на Мюнхаузен?И някои случаи на хипохондрия?Проверявам само неопреснени знания
Ами това вече е патология. Хипохондрията е друго.
Основното за тази тема е онази жертва, която всеки се е приемал в живота си. Жертвата на детето и лошите учители, жертвата ученик и лошите учители, съпругата и лошия съпруг, който все не я разбира и я тормози, а тя видиш ли е перфектна...всички тези роли ние сме заемали в живота си - изцяло доброволно, за да предпазим Аз-а си - представата си за себе си.. това си е защитен механизъм.
Най-важното е да се осъзнае човек че е в тази позиция и да спре да спага ударение само на другите и да започне да мисли за нещата като свързани. Т.е че и тя има избор, и тя/той допринася за събитията, и тя/той наранява и неразбира и да се опита да гледа с други очи - не тези на онеправдания, а на страна в отношенията, която също има право на провал и това не е страшно. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 5:49 am Заглавие:
spell написа:
Тези хора,за които говоря,искато точно това-отдушник.Разбира се,че не съм ги "отрязала"без да съм сигурна,че наистина нямат нужда от помощ...Съгласна съм,че съществува и страхът от промяната,но бих го разпознала,ако го имаше...Някой път,като имам време,ще опиша ситуацията от-до.
Не съм помислила, че си ги отрязала,spell, ако беше човек, който ей така отрязва хората, предполагам изобщо не би ги слушала. Съгласна съм и с теб и с Бибини, че има хора, които не търсят нищо друго, освен слушател и когато го намерят, за него става много трудно
Опитах се само да направя известно разграничение, навярно недостатъчно ясно, така че надявам се няма да досадя много, ако поясня какво имах предвид. Мисля, че най-често хората, които търсят слушател не биха поискали помощ, защото те нямат нужда от нея. А тези, които са помолили за съвет или друг вид помощ могат същевременно да имат много осъзнати или несъзнателни съпротиви срещу промяна на визията си или поведението си, което съвсем не значи, че нямат реална нужда от помощ. Струва ми се, че ако се вгледаме в себе си, всеки от нас би открил подобен начин на реакция. Имаме и двете неща - и желанието за промяна, и съпротивата - всъщност желанието ни е повече светът около нас да се промени, отколкото да се променим самите ние. Затова съветът как да променим мъжа си пр.(ако изобщо беше възможно) бихме приели охотно, но съветът, че поведението на мъжа ни е свързано и с нашето, най-вероятно ще предизвика съпротива и нуждата от много време и път, за да видим и приемем причината в себе си. Е, не винаги, естествено - ако сме склонни да анализираме нещата и да се вглеждаме и в себе си, тогава ще бъдем по-отворени към промяна.
А за позицията на жертва - напълно съм съгласна с Лейдито , която дава много изчерпателно описание на ползите от тази позиция. Само много ми се иска да вметна, че най-често тя е неосъзната и човек искрено вярва и преживява страданието, което тя му носи. Мисля си, че вторичната печалба от болестта е реалност, но ако не внимаваме да мислим за нея като несъзнавана реалност, рискуваме много лесно да обвиним човека-"жертва" за собственото му страдание. _________________ "Археологията търси факти... а не истината. Ако това, което търсите, е истината, часовете по философия са в другия край на коридора."
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети