Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Типа музика определя ли типа човек?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клюки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Challenge
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Съб Апр 05, 2008 4:51 pm    Заглавие: Типа музика определя ли типа човек? Отговорете с цитат

Може би малко изтъркана, но пък все още силно актуална тема?

Стилът на музиката , която слуша човек влияе ли върху неговото развитие , възприятие и характер?
Можем ли да съдим за характера и културата на човек по музиката, която той избира като своя любима?
Формира ли музиката качества у човека? И коя музика какви качества събужда и възпитава?

Много ще се радвам да чуя мненията ви...И най-вече за ситуацията в България...не че искам да давам наклон на темата Wink
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 10:38 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурно имаш право. Ако вържат един човек да слуша дълго време чалга, сигурно нищо добро не го чака... Sad А в БГ често не може да се избяга от тоя тип музика...

Другото също е в сила: на човек му е приятно и се чувства щастлив на музиката, която слушат любимите му хора и приятели и даста се влияе от това. Да, и може би определена музика подхранва агресивно поведение, друга те кара да се отпускаш... Very Happy
mikaella
Асистент
Асистент

Местожителство: The Valley of the Moon

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 9:31 pm    Заглавие: Re: Типа музика определя ли типа човек? Отговорете с цитат

Искам да те поздравя за темата, първото, защото музиката е моя голяма страст и второ, защото е наистина актуална! Wink

Музиката заема голяма или малка част от живота на всеки от нас, за мен тя е част от ежедневието. Самото слушане на любима песен успява да те разтовари и да те отдели дори за миг от сивото ежедневие или пък да допълни хубавия ти ден!
Аз слушам всякаква музика и за мен това не е проблем, разнообразието внася ритъм в живота.

Не съм от хората, които разделят човек по това каква музика слушат или пък как се обличат, уважавам желанията и интересите на всеки.
Жалко е, че други не мислят като мен и слагат всички под общ знаменател! След като слуша чалга->глупав, неграмотен, скучен, селянин и т.н. Но от къде можеш да си сигурен, че музиката може да определени какъв е човека. Някои слушат чалга, заради компанията, в която се намира, просто си запълва празното време, забавлява се, какво лошо има в това - нищо! Smile

Стила зависи и от настроението на човек! Има музика за различни настроения... Както и в една друга тема казах, аз съм човек на разнообразието, обичам да подбирам от всичко по-малко! Мога в един ден да слушам метъл, рок, поп, техно и там каквото още се сетите(чалгата е изключение!). Във всеки стил има наистина много стойностни песни, както и малки издънки, но не може всичко да е по-вкуса ни. Различни хора->различна музика!
Всеки има правото да слуша каквото си иска, важното е да проявяваме търпимост към останалите стилове и да не се натрапваме на другите!)

А винаги съм подкрепяла мнението, че промяната в начина на мислене на човек води сътоветно и до промяна в стила музика, която слуша. Но при всеки това е индивидуално! Ако дадена музика стане част от теб и ти се възприемаш чрез нея, тогава вече това може да повлияе на това какъв си, самоопределяш се с нея. Вникваш в същността й, а аз донякъде съм от тези хора.
Echo now, inside my head"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
deanne
Гуру
Гуру

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 9:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Mikaella, определения не се дават само за чалгарите, метълите са наркомани, миришещи, даже може и агресивни, ако носят гривни с шипове, а феновете на хип-хопа са агресивни, може и цинични. Съгласна съм, че не може всички да се слагат под общ знаменател, но все си мисля че поне е логично, ако масата хора слушащи тази музика са такива, то това определение да се прикачи към всички.

А винаги съм подкрепяла мнението, че промяната в начина на мислене на човек води сътоветно и до промяна в стила музика, която слуша-аз също

Също, като теб мисля, че човек вниква в същността на музиката, която слуша, може би освен ако не е инструментал, но не мога да не отделя една група и това са почитателите на поп-фолка, но самите и фенове са ми казвали, че повече се интересуват от звученето, облеклото или липса на такова в клипа, но изключително малко от текста, смисъла или посланието. Но това определение си го дават сами, тъй че ако има фенове на този вид музика тук надявам се да не се сърдят.
ще прегръщаш кръста вместо мен."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 11:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Deanne, подкрепям мнението ти! Smile

Определения се дават за чалгари, метъли, рапари - съгласна съм!
Имам двама познати, които слушат метъл и като вървим по улицата съм чувала доста подмятания от сорта на: "Гледай го тоя наркоман", "Сбъркал си е гардероба" и още подобни. Факт е, че хората преценят другите по начина им на обличане или музиката, която слушат. Може би са и прави, това може да са следствия точно от характера ти - при някои хора зависи от музиката, при някои - не. При някои зависи повече, при други - по-малко. Аз лично не обичам крайностите!

Това за вникването в същността на песните наистина е възможно само при някои стилове, тъй като всички знаем, че при поп-фолка всичко е...голи каки...любов...сълзи...шампанско...(думички, които най-често ги свързвам с този стилLaughing). Няма никакво разнообразие, но феновете на чалгата не се влиаят от това, защото е важно веселба да става!
Имам приятели с различни влечения и успяваме да се сработим, не ни пречи! Зависи от средата, в която си!

И както minion_of_fire написа по-горе, всяка музика подхранва различно поведение!

Аз оценявам посланието, което носи дадена песен. За жалост все по-малко песни ме грабват толкова... Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
deanne
Гуру
Гуру

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 11:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Те по-добре, че не са скочили да ви бият, защото и това се е случвало.

Мисля, че човек си прави заключения за представителите на даден стил изцяло от личния си опит, например ако впечатленията, с които остава след срещата с даден представител на даден вид музика се повтарят и с други такива, то той си създава представа за тях, която може и да не е реална, но си е съвсем логична и правилна. Според мен определения няма как да не се дават, понякога не зависи даже и от индивида, което не означава, че това непременно са предрасъдъци.

Факт е, че хората преценят другите по начина им на обличане или музиката, която слушат-да обаче не мисля, че винаги съдят правилно. Например по принцип хора, които не са се докосвали много до метъл го обвързват с тежко звучене, но не са прави, тогава как са толкова сигурни, че примерно метълът, който слушам аз не е нежен и как са сигурни, че няма да им хареса. Въобще за метъла специално как могат да се създадат определения по хора слушащи го след като той е толкова много видове......Май съм пристрастна.
Върнете се в началото
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пон Апр 07, 2008 12:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам за вас, но тъй като тази тема ми грабна вниманието, в мен се породи едно огромно желание да разбера какво е мнението на Challenge! Rolling Eyes Надявам се, че скоро ще се включи! Smile
Интересно ми е да чуя и други мнения по въпроса! Колкото повече, толкова по-добре... Laughing
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 6:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина темата е интересна Smile

Аз също слушам разнообразни стилове.Не съм фен на никой стил определено.За мен е важен смисъла на песента/текста/,самата музика.Но определено много харесвам СИГНАЛ.Песните са страхотни и за мен са си класика в жанра Wink и ще си останат такива.Също така ЩУРЦИТЕ.QUEEN също ще си останат завинаги любими за мен.EAGLES също ги слушам с кеф.Слушам и поп-фолк.

Не мисля че можеш точно на 100 % да определиш характера на човека по това каква музика слуша.С годините и стиловете се променят.Преди съм слушала едно,сега друго и наистина опира и до това в какво настроение съм.
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 7:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз мисля, че стилът музика може (донякъде) да покаже що за човек си, но има и много друго фактори, които определят индивидуалната личност. И да, с времето музикалните вкусове (както и характерът) на човек се променят.
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Чет Апр 10, 2008 12:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина, не можем без музика, сегашните хора... Признавам си, грабвали се ме и отделни чалга-парчета. Very Happy
Ето ви тука мнооого музика, за отпускане... PDT_018

Направо е като наркотик понякога, върви си човека, слуша си плеъра... пробвай да му го вземеш - направо е загубен! Sad
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Апр 10, 2008 5:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

minion_of_fire написа:
Наистина, не можем без музика, сегашните хора... Признавам си, грабвали се ме и отделни чалга-парчета. Very Happy
Ето ви тука мнооого музика, за отпускане... PDT_018

Направо е като наркотик понякога, върви си човека, слуша си плеъра... пробвай да му го вземеш - направо е загубен! Sad

Аз не мога и да си представя, че цял един ден ще успея да издържа без музика, просто това няма да съм аз! Laughing
Върнете се в началото
Challenge
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 9:38 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук в сайта прочетох думи на хора с несъмнено висок интелект .

Виждам част от тях тук.Любопитно ми е за останалите.
ghh
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Апр 16, 2008 7:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно... музиката да оформя характера?
Мислех, че по-скоро характера на човек го кара да предпочита определени стилове музика, а не обратно Wink
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Апр 16, 2008 10:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Интересно... музиката да оформя характера?

ghh,

Laughing Къде пише в темата,че оформя характера?Темата е дали определя характера /в смисъл - ако слушам чалга - дали съм проста,тъпа селянка или нещо друго / или типа музика няма нищо общо с типа на характера ми.Това беше идеята на темата.
ghh
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 4:29 am    Заглавие: Re: Типа музика определя ли типа човек? Отговорете с цитат

В самото начало, Bibini Smile
Challenge написа:
Стилът на музиката , която слуша човек влияе ли върху неговото развитие , възприятие и характер?
Можем ли да съдим за характера и културата на човек по музиката, която той избира като своя любима?
Формира ли музиката качества у човека? И коя музика какви качества събужда и възпитава?

Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 5:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:

Ок,ghh . Wink Но е използвана думата "качества" , а не характер.

Да,може да формира някакви качества в човека.И много зависи от стила на музиката.Някои песни имат страхотни текстове и на мен например ми действат по много различни начини.И ме карат да ставам по-нежна и добра.Но има песни с доста агресивно послание,които подтикват към по-агресивно поведение /особено в тийнейджърска възраст/.

Защото цялостно музиката не може да оформи характера на личността - поне за мен.Доста други фактори влияят накуп + музиката за оформянето на характера на един човешки индивид.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 5:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че това което каза Гхх, е че не музиката оформя характера, а именно защото сме такива - слушаме тази музика. Т.е ако слушам меланхолична музика - това няма да ме направи меланхолик, а именно ако съм меланхолик - сама ще избера меланхолична музика.

Т.е ние сме изграден характер - и ние избираме музиката, която да подхожда на него. А не че слушайки някаква музика - ще си оформим черти от характера.

Аз съм напълно съгласна с нея. Според мен именно това, което сме... определя музиката, която слушаме.
Т.е ако съм весела в момента - ще искам да слушам весела музика. А не ще ако слушам весела музика - ще стана весела.
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Да,може да формира някакви качества в човека.И много зависи от стила на музиката.Някои песни имат страхотни текстове и на мен например ми действат по много различни начини.И ме карат да ставам по-нежна и добра.Но има песни с доста агресивно послание,които подтикват към по-агресивно поведение /особено в тийнейджърска възраст/.

Защото цялостно музиката не може да оформи характера на личността - поне за мен.Доста други фактори влияят накуп + музиката за оформянето на характера на един човешки индивид.

Страхотно си го казала! Smile
Музиката влияе в/у човек, но зависи колко си се вглъбил в нея...и в по-предните ми постове съм споменала за това. Smile Някои тотално се определят със стила, който слушат, но не съм на 100% сигурна, че музиката е способна да оформи характера на човек... Rolling Eyes Зависи и от средата, в която си и т.н. Музиката носи със себе си различни послания към нас слушателите, ако открием част от себе си там...се възприемаме с нея. Вникваме в смисъла... Smile И както Бибини каза - може да ни направи по-агресивни, а в друг случай...по-добри, замечтани и т.н.

Лейди, аз се оплетох в думите, но ти си се изказала много по-ясно! Razz
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Отново само ще поясня - да ние имаме изграден характер и слушаме определен вид музика.И настроението влияе върху стила на музиката.Но мисля че музиката също може да формира и събужда/да отключва / определени качества в човека.Понякога просто усещам в мен някакво различно състояние от това което съм по принцип - когато чуя дадена песен.Зависи - не всички песни и видове музика действат по тоя начин.

Дано успеете да разберете за какво говоря,защото това е трудно да се опише с точни думи.
deanne
Гуру
Гуру

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Някои песни са наистина толкова въздействащи, че дори едно случайно попадане на тях, без да си ги търсил може да ти промени хубавото настроение и да си шокиран, да стоиш безмълвно и да не можеш да реагираш.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клюки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї