Пуснато на: Съб Апр 05, 2008 4:51 pm Заглавие: Типа музика определя ли типа човек?
Може би малко изтъркана, но пък все още силно актуална тема?
Стилът на музиката , която слуша човек влияе ли върху неговото развитие , възприятие и характер?
Можем ли да съдим за характера и културата на човек по музиката, която той избира като своя любима?
Формира ли музиката качества у човека? И коя музика какви качества събужда и възпитава?
Много ще се радвам да чуя мненията ви...И най-вече за ситуацията в България...не че искам да давам наклон на темата _________________ Не страдам от психично разстройство.Наслаждавам му се!
Регистриран на: 07 Ное 2007 Мнения: 176 Местожителство: Wild Rose Country
Пуснато на: Нед Апр 06, 2008 10:38 am Заглавие:
Сигурно имаш право. Ако вържат един човек да слуша дълго време чалга, сигурно нищо добро не го чака... А в БГ често не може да се избяга от тоя тип музика...
Другото също е в сила: на човек му е приятно и се чувства щастлив на музиката, която слушат любимите му хора и приятели и даста се влияе от това. Да, и може би определена музика подхранва агресивно поведение, друга те кара да се отпускаш... _________________ Което не ни убива, ни прави по-силни.
Регистриран на: 01 Апр 2008 Мнения: 377 Местожителство: The Valley of the Moon
Пуснато на: Нед Апр 06, 2008 9:31 pm Заглавие: Re: Типа музика определя ли типа човек?
Искам да те поздравя за темата, първото, защото музиката е моя голяма страст и второ, защото е наистина актуална!
Музиката заема голяма или малка част от живота на всеки от нас, за мен тя е част от ежедневието. Самото слушане на любима песен успява да те разтовари и да те отдели дори за миг от сивото ежедневие или пък да допълни хубавия ти ден!
Аз слушам всякаква музика и за мен това не е проблем, разнообразието внася ритъм в живота.
Не съм от хората, които разделят човек по това каква музика слушат или пък как се обличат, уважавам желанията и интересите на всеки.
Жалко е, че други не мислят като мен и слагат всички под общ знаменател! След като слуша чалга->глупав, неграмотен, скучен, селянин и т.н. Но от къде можеш да си сигурен, че музиката може да определени какъв е човека. Някои слушат чалга, заради компанията, в която се намира, просто си запълва празното време, забавлява се, какво лошо има в това - нищо!
Стила зависи и от настроението на човек! Има музика за различни настроения... Както и в една друга тема казах, аз съм човек на разнообразието, обичам да подбирам от всичко по-малко! Мога в един ден да слушам метъл, рок, поп, техно и там каквото още се сетите(чалгата е изключение!). Във всеки стил има наистина много стойностни песни, както и малки издънки, но не може всичко да е по-вкуса ни. Различни хора->различна музика!
Всеки има правото да слуша каквото си иска, важното е да проявяваме търпимост към останалите стилове и да не се натрапваме на другите!)
А винаги съм подкрепяла мнението, че промяната в начина на мислене на човек води сътоветно и до промяна в стила музика, която слуша. Но при всеки това е индивидуално! Ако дадена музика стане част от теб и ти се възприемаш чрез нея, тогава вече това може да повлияе на това какъв си, самоопределяш се с нея. Вникваш в същността й, а аз донякъде съм от тези хора. _________________ "Couldn't sleep so I went out walking
Thinking about you and hearing us talking
And all the things I should have said
Echo now, inside my head"
Пуснато на: Нед Апр 06, 2008 9:52 pm Заглавие:
Mikaella, определения не се дават само за чалгарите, метълите са наркомани, миришещи, даже може и агресивни, ако носят гривни с шипове, а феновете на хип-хопа са агресивни, може и цинични. Съгласна съм, че не може всички да се слагат под общ знаменател, но все си мисля че поне е логично, ако масата хора слушащи тази музика са такива, то това определение да се прикачи към всички.
А винаги съм подкрепяла мнението, че промяната в начина на мислене на човек води сътоветно и до промяна в стила музика, която слуша-аз също
Също, като теб мисля, че човек вниква в същността на музиката, която слуша, може би освен ако не е инструментал, но не мога да не отделя една група и това са почитателите на поп-фолка, но самите и фенове са ми казвали, че повече се интересуват от звученето, облеклото или липса на такова в клипа, но изключително малко от текста, смисъла или посланието. Но това определение си го дават сами, тъй че ако има фенове на този вид музика тук надявам се да не се сърдят. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
ще целуваш букви вместо устни
ще прегръщаш кръста вместо мен."
Пуснато на: Нед Апр 06, 2008 11:06 pm Заглавие:
Deanne, подкрепям мнението ти!
Определения се дават за чалгари, метъли, рапари - съгласна съм!
Имам двама познати, които слушат метъл и като вървим по улицата съм чувала доста подмятания от сорта на: "Гледай го тоя наркоман", "Сбъркал си е гардероба" и още подобни. Факт е, че хората преценят другите по начина им на обличане или музиката, която слушат. Може би са и прави, това може да са следствия точно от характера ти - при някои хора зависи от музиката, при някои - не. При някои зависи повече, при други - по-малко. Аз лично не обичам крайностите!
Това за вникването в същността на песните наистина е възможно само при някои стилове, тъй като всички знаем, че при поп-фолка всичко е...голи каки...любов...сълзи...шампанско...(думички, които най-често ги свързвам с този стил). Няма никакво разнообразие, но феновете на чалгата не се влиаят от това, защото е важно веселба да става!
Имам приятели с различни влечения и успяваме да се сработим, не ни пречи! Зависи от средата, в която си!
И както minion_of_fire написа по-горе, всяка музика подхранва различно поведение!
Аз оценявам посланието, което носи дадена песен. За жалост все по-малко песни ме грабват толкова... _________________ "Couldn't sleep so I went out walking
Пуснато на: Нед Апр 06, 2008 11:32 pm Заглавие:
Те по-добре, че не са скочили да ви бият, защото и това се е случвало.
Мисля, че човек си прави заключения за представителите на даден стил изцяло от личния си опит, например ако впечатленията, с които остава след срещата с даден представител на даден вид музика се повтарят и с други такива, то той си създава представа за тях, която може и да не е реална, но си е съвсем логична и правилна. Според мен определения няма как да не се дават, понякога не зависи даже и от индивида, което не означава, че това непременно са предрасъдъци.
Факт е, че хората преценят другите по начина им на обличане или музиката, която слушат-да обаче не мисля, че винаги съдят правилно. Например по принцип хора, които не са се докосвали много до метъл го обвързват с тежко звучене, но не са прави, тогава как са толкова сигурни, че примерно метълът, който слушам аз не е нежен и как са сигурни, че няма да им хареса. Въобще за метъла специално как могат да се създадат определения по хора слушащи го след като той е толкова много видове......Май съм пристрастна. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 12:33 am Заглавие:
Не знам за вас, но тъй като тази тема ми грабна вниманието, в мен се породи едно огромно желание да разбера какво е мнението на Challenge! Надявам се, че скоро ще се включи!
Интересно ми е да чуя и други мнения по въпроса! Колкото повече, толкова по-добре... _________________ "Couldn't sleep so I went out walking
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 6:23 pm Заглавие:
Наистина темата е интересна
Аз също слушам разнообразни стилове.Не съм фен на никой стил определено.За мен е важен смисъла на песента/текста/,самата музика.Но определено много харесвам СИГНАЛ.Песните са страхотни и за мен са си класика в жанра и ще си останат такива.Също така ЩУРЦИТЕ.QUEEN също ще си останат завинаги любими за мен.EAGLES също ги слушам с кеф.Слушам и поп-фолк.
Не мисля че можеш точно на 100 % да определиш характера на човека по това каква музика слуша.С годините и стиловете се променят.Преди съм слушала едно,сега друго и наистина опира и до това в какво настроение съм. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
И аз мисля, че стилът музика може (донякъде) да покаже що за човек си, но има и много друго фактори, които определят индивидуалната личност. И да, с времето музикалните вкусове (както и характерът) на човек се променят. _________________ I'm never alone, I'm alone all the time. Are you at one or do you lie? We live in a wheel where everyone steals, but when we rise it's like strawberry fields.
Регистриран на: 07 Ное 2007 Мнения: 176 Местожителство: Wild Rose Country
Пуснато на: Чет Апр 10, 2008 12:01 pm Заглавие:
Наистина, не можем без музика, сегашните хора... Признавам си, грабвали се ме и отделни чалга-парчета.
Ето ви тука мнооого музика, за отпускане... PDT_018
Направо е като наркотик понякога, върви си човека, слуша си плеъра... пробвай да му го вземеш - направо е загубен! _________________ Което не ни убива, ни прави по-силни.
Пуснато на: Чет Апр 10, 2008 5:43 pm Заглавие:
minion_of_fire написа:
Наистина, не можем без музика, сегашните хора... Признавам си, грабвали се ме и отделни чалга-парчета.
Ето ви тука мнооого музика, за отпускане... PDT_018
Направо е като наркотик понякога, върви си човека, слуша си плеъра... пробвай да му го вземеш - направо е загубен!
Аз не мога и да си представя, че цял един ден ще успея да издържа без музика, просто това няма да съм аз! _________________ "Couldn't sleep so I went out walking
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 7:22 pm Заглавие:
Интересно... музиката да оформя характера?
Мислех, че по-скоро характера на човек го кара да предпочита определени стилове музика, а не обратно _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 10:39 pm Заглавие:
Цитат:
Интересно... музиката да оформя характера?
ghh,
Къде пише в темата,че оформя характера?Темата е дали определя характера /в смисъл - ако слушам чалга - дали съм проста,тъпа селянка или нещо друго / или типа музика няма нищо общо с типа на характера ми.Това беше идеята на темата. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 4:29 am Заглавие: Re: Типа музика определя ли типа човек?
В самото начало, Bibini
Challenge написа:
Стилът на музиката , която слуша човек влияе ли върху неговото развитие , възприятие и характер?
Можем ли да съдим за характера и културата на човек по музиката, която той избира като своя любима?
Формира ли музиката качества у човека? И коя музика какви качества събужда и възпитава?
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 5:50 pm Заглавие:
Цитат:
Ок,ghh . Но е използвана думата "качества" , а не характер.
Да,може да формира някакви качества в човека.И много зависи от стила на музиката.Някои песни имат страхотни текстове и на мен например ми действат по много различни начини.И ме карат да ставам по-нежна и добра.Но има песни с доста агресивно послание,които подтикват към по-агресивно поведение /особено в тийнейджърска възраст/.
Защото цялостно музиката не може да оформи характера на личността - поне за мен.Доста други фактори влияят накуп + музиката за оформянето на характера на един човешки индивид. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Аз мисля, че това което каза Гхх, е че не музиката оформя характера, а именно защото сме такива - слушаме тази музика. Т.е ако слушам меланхолична музика - това няма да ме направи меланхолик, а именно ако съм меланхолик - сама ще избера меланхолична музика.
Т.е ние сме изграден характер - и ние избираме музиката, която да подхожда на него. А не че слушайки някаква музика - ще си оформим черти от характера.
Аз съм напълно съгласна с нея. Според мен именно това, което сме... определя музиката, която слушаме.
Т.е ако съм весела в момента - ще искам да слушам весела музика. А не ще ако слушам весела музика - ще стана весела. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:00 pm Заглавие:
Цитат:
Да,може да формира някакви качества в човека.И много зависи от стила на музиката.Някои песни имат страхотни текстове и на мен например ми действат по много различни начини.И ме карат да ставам по-нежна и добра.Но има песни с доста агресивно послание,които подтикват към по-агресивно поведение /особено в тийнейджърска възраст/.
Защото цялостно музиката не може да оформи характера на личността - поне за мен.Доста други фактори влияят накуп + музиката за оформянето на характера на един човешки индивид.
Страхотно си го казала!
Музиката влияе в/у човек, но зависи колко си се вглъбил в нея...и в по-предните ми постове съм споменала за това. Някои тотално се определят със стила, който слушат, но не съм на 100% сигурна, че музиката е способна да оформи характера на човек... Зависи и от средата, в която си и т.н. Музиката носи със себе си различни послания към нас слушателите, ако открием част от себе си там...се възприемаме с нея. Вникваме в смисъла... И както Бибини каза - може да ни направи по-агресивни, а в друг случай...по-добри, замечтани и т.н.
Лейди, аз се оплетох в думите, но ти си се изказала много по-ясно! _________________ "Couldn't sleep so I went out walking
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:07 pm Заглавие:
Отново само ще поясня - да ние имаме изграден характер и слушаме определен вид музика.И настроението влияе върху стила на музиката.Но мисля че музиката също може да формира и събужда/да отключва / определени качества в човека.Понякога просто усещам в мен някакво различно състояние от това което съм по принцип - когато чуя дадена песен.Зависи - не всички песни и видове музика действат по тоя начин.
Дано успеете да разберете за какво говоря,защото това е трудно да се опише с точни думи. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:20 pm Заглавие:
Някои песни са наистина толкова въздействащи, че дори едно случайно попадане на тях, без да си ги търсил може да ти промени хубавото настроение и да си шокиран, да стоиш безмълвно и да не можеш да реагираш. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети