Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Анализ на асоциациите
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Игрички
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 10:20 pm    Заглавие: Анализ на асоциациите Отговорете с цитат

Искаше ми се да отворя такава тема, защото много интересна тенденция виждам в игричката за асоциациите. На някой прави ли му впечатление нещо интересно там?

За мен едно от нещата е как коренно се променя посоката от 1 дума само. Т.е примерно мрачна асоциация, за следващия се свързва с нещо положително и повлича пак след себе си позитивни асоциации - след което се повтаря същото но към отрицателна насока. Как едно и също нещо може да провокира абсолютно противоположни асоциации. Ако се загледате в цялато текучество на асоциациите, ще видите такава тенденция.....някак го знаеш, но когато го видиш реално като резултат е интригуващо Smile

Другото за мен, което ми е много интересно като наблюдавам асоциациите е как се преминава от тема в тема...на моменти скокообразно...след което пак са семантично свързани думите и изведнъж пак асоциация, която е външна за дадена група, но има явно личностна значимост за човека. Много нормално е асоциациите да са семантично свързани, но за мен лично е много интересен преходът от една семантична група - към друга....защо и как ни хрумват тези неща....???
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Сря Апр 09, 2008 12:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами...мисля, че затова се наричас асоциации. Правим връзки между дадена дума и спомен (хубав или лош). Да, понякога асоциациите са много лични и на друг човек му изглежда напълно нелогично, а всъщност асоциацията си има напълно логична връзка. Има скокове напред-назад в теми, но аз забелязах нещо друго: понякога думите, които имат двойно значение служат за много добър трамплин между две иначе напълно несвъзрани теми като автомобили и чаши (общата дума е сервиз на I страница).

Аз се чудя дали ако тази игра се играе достатъчно бързо, без да си поставяме тази цел, ще затворим кръга и ще се върнем на първата дума?

mikaella
Асистент
Асистент

Местожителство: The Valley of the Moon

МнениеПуснато на: Чет Апр 10, 2008 6:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Лейди, поздравявам те за темата! Very Happy

Първо, защото и на мен ми е направило впечатление как една дума провокира толкова много и най-вече крайно противоположни асоциации. От смърт стигаме до живот, от щастие стигаме до тъга...

Подкрепям мнението на Лууп! Да си призная не съм се замисляла, точно какво ме е подтикнало да напиша дадена асоциация, какво съм открила, че да направя връзката и да се получи нещо съвсем неразбираемо за друг човек. Може да са спомени...може да е лично изживяване...настроението на момента... Rolling Eyes

И второ искам да те поздравя за идеята да сложиш тази игра, наистина е много интересна и забавна. На мен ми действа супер разтоварващо, колкото и странно да звучи!
Echo now, inside my head"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 10:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Понякога е неразбираемо за някой,но за друг е.Зависи от коя страна погледнеме.Ясно е че всеки прави асоциация с нещо което е близко до него.

Наистина за мен тази игра е много интересна и много си я харесвам.

Така че анализа е интересен също.Понякога разбираш доста неща за човека,който е написал дадена дума.Някои са настроени оптимистично в мисленето и затова пишат позитивни асоциации,при други е обратно.Песимизма и черногледството си личи в някои думи и затова думите отиват в отрицание.
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 4:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бибини, много ми хареса поста ти! Smile Защото и аз съм на същото мнение, както и аз казах, при някои хора зависи от моментното състояние или някакъв минал спомен, както Лууп спомена по-горе. При всеки е различно, и си права, че някои асоциации може да не успеем да разберем, но някой друг може и да намери връзката.
Аз лично пиша това, което ми е на сърце сега. Ако да кажем някой е написал нещо положително го обръщам на противоположното му значение и обратното.

Надявам се, а и усещам, че черногледството и песимизмът не са присъщи в пълния си вид на съфорумците. Просто понякога има и лоши дни, не може без тях! Smile Зареждаме се с позитивна енергия взаимно.

Последната промяна е направена от mikaella на Съб Апр 12, 2008 4:39 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 4:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mikaella, тук ми се иска да поспоря с теб. Ако нямаше песимизъм и черногледство, нямаше и да има тъжни хора, които търсят помощ. Да, може би целта на форума не би трябвало да е да поражда такива чувства, но ако човек дойде тук с тях може би най-добре е да си тръгне без тях.
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 4:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

L00P7R00P написа:
mikaella, тук ми се иска да поспоря с теб. Ако нямаше песимизъм и черногледство, нямаше и да има тъжни хора, които търсят помощ. Да, може би целта на форума не би трябвало да е да поражда такива чувства, но ако човек дойде тук с тях може би най-добре е да си тръгне без тях.

Хей Лууп, според мен ти не спориш с мен! Smile Просто всеки има различно мнение, знам, че песимизма и черногледството го има малко или много във всеки, но това зависи от много фактори. Напълно подкрепям мнението ти, но изглежда, че просто не винаги успявам да се изразя правилно. Имах огромно желание да напиша нещо позитивно! Smile Извинявам се, че понякога съм толкова неразбрана.

Форума е едно от подходящите места, където човек може да излее болката си и да си тръгне от тук с усмивка, да направи своите изводи! Забелязала съм, че тук сме се събрали прекрасни хора, които винаги са готови да помогнат и да се разкрият пред останалите, което е наистина много хубаво. Smile Rolling Eyes

Последната промяна е направена от mikaella на Съб Апр 12, 2008 4:18 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
L00P7R00P
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 4:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, разбирам какво искаше да кажеш. И аз мисля, че мястото е прекрасно и е страхотно хората да си тръгват по-положителни, отколкото са дошли.
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 4:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

L00P7R00P написа:
Да, разбирам какво искаше да кажеш. И аз мисля, че мястото е прекрасно и е страхотно хората да си тръгват по-положителни, отколкото са дошли.

Разбрали сме се взаимно, значи всички оставаме доволни! Laughing
Хубаво е, че сме на едно мнение за присъствието на потивизъм! SmileSmileSmile
Върнете се в началото
Challenge
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 9:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Асоциациите ни са скокообразни защото такъв е живота...А са противоположни , защото крайностите винаги се допират Smile

Само как се асоциират думата "писъци" с думата "крава" не ми стана ясно...Това мислене тип Пикасо ми хареса Wink
Challenge
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 9:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А доколкото песимизма и черногледството...моля ви, това не са лоши състояния.Те са част от човешката същност и със сигурност човечеството има нужда от тях.Няма да има оптимизъм, ако няма песимизъм все пак, няма да има слънце, ако няма дъжд...всичко това е част от Баланса.

А и струва ми се дори изкуството черпи сила от песимизма и тъгата, опитвайки се да ги трансформира в смисъл и надежда.

Освен това нещастието е добро време за добродетели.

Надявам се ме разбирате правилно
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 8:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ООО да,

Аз съм много съгласна. Ако някой не е бил самотен - е нямало да изпита нуждата да има човек до себе си и да обича. Ако не си бил гладен - няма как да оцениш удоволствието от храната.
Аз също смятам, че не трябва да се очернява толкова черното. В повечето случаи то е задвижващото. В крайна сметка през целия си живот ние се водим от липса - нещо ни липсва, и това ни кара да го набавяме и да го оценяваме.
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 1:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
ООО да,

Аз съм много съгласна. Ако някой не е бил самотен - е нямало да изпита нуждата да има човек до себе си и да обича. Ако не си бил гладен - няма как да оцениш удоволствието от храната.
Аз също смятам, че не трябва да се очернява толкова черното. В повечето случаи то е задвижващото. В крайна сметка през целия си живот ние се водим от липса - нещо ни липсва, и това ни кара да го набавяме и да го оценяваме.

Самата истина! Smile
Подкрепям и мнението на Challenge, но се почувствах малко гадно, защото не успях да се изразя правилно и от там май всички останахте с погрешно впечатление, за което се извинявам.
По-горния ми пост исках да прозвучи малко по-позитивен, защото бях в прекрасно настроение, но май ми е попречило да мисля "трезво"... Rolling Eyes
Лейди е казала всичко, няма какво повече да допълня! SmileSmileSmile
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 9:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Challenge написа:
А доколкото песимизма и черногледството...моля ви, това не са лоши състояния.Те са част от човешката същност и със сигурност човечеството има нужда от тях.Няма да има оптимизъм, ако няма песимизъм все пак, няма да има слънце, ако няма дъжд...всичко това е част от Баланса.

А и струва ми се дори изкуството черпи сила от песимизма и тъгата, опитвайки се да ги трансформира в смисъл и надежда.

Освен това нещастието е добро време за добродетели.

Надявам се ме разбирате правилно

Very Happy А кой е казал нещо различно от това?Всеки изпада в различни състояния през живота си.Има хубави дни,има и по-мрачни дни.

Но пък и не винаги е много добре да гледаш песимистично и да си черноглед.Трябва да има разнообразие в живота.И в мрачни моменти да не губиш надеждата докрай,че ще дойдат и по-хубави моменти.

Подкрепям mikaella за това,което е написала :

Цитат:
Просто понякога има и лоши дни, не може без тях! Smile Зареждаме се с позитивна енергия
взаимно.
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Апр 16, 2008 2:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bibini написа:
Very Happy А кой е казал нещо различно от това?Всеки изпада в различни състояния през живота си.Има хубави дни,има и по-мрачни дни.

Но пък и не винаги е много добре да гледаш песимистично и да си черноглед.Трябва да има разнообразие в живота.И в мрачни моменти да не губиш надеждата докрай,че ще дойдат и по-хубави моменти.

Бибини, май успя да вникнеш в това, което исках да кажа. SmileSmile
И аз понякога съм огромен песимист, но зависи от изживяванията, от момента. Rolling Eyes Не обичам крайностите, да си песимист в пълния му вид ти е малка тежест, а оптимизма -...тук ще се повторя с Лейди Smile :

Цитат:
Ако някой не е бил самотен - е нямало да изпита нуждата да има човек до себе си и да обича. Ако не си бил гладен - няма как да оцениш удоволствието от храната.
Аз също смятам, че не трябва да се очернява толкова черното.

Колко интересно...дори в нещо негативно може да се открие и нещо, което да е плюс за него. Razz
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Апр 16, 2008 7:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mikaella написа:

Колко интересно...дори в нещо негативно може да се открие и нещо, което да е плюс за него. Razz

Така е - дори и когато е най-трудно и гадно,когато всичко ти се вижда черно - откриваш плюса,защото си изясняваш защо е така,какво искаш и какво търсиш.Е,трябва да мине малко време докато го осъзнаеш,но накрая поне си вадиш извод и се опитваш да продължиш напред.
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 6:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега ми хрумна и ми стана интересно - това са асоциации на различни хора и съответно клонят в различни посоки и носят много теми и все пак - дали може в тях да се открие нещо за виртуалната ни група - например - общи тенденции в групата?...или съществуващи "подгрупи" - например хора със сходно мислене и ако е така - дали те се включват по-често един след друг?..или обратното - хора с противиположни визии и настроения - дали те винаги ще сменат несъзнателно тенденцията?..или може би хора, поели определени роли? - например някой, който с асоциацията си винаги подкрепя идеята на предишния..или някой, който винаги я сменя в обратна посока?..или някой, който дава тласък, когато играта позамре?...
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Апр 17, 2008 8:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

July написа:
Сега ми хрумна и ми стана интересно - това са асоциации на различни хора и съответно клонят в различни посоки и носят много теми и все пак - дали може в тях да се открие нещо за виртуалната ни група - например - общи тенденции в групата?...или съществуващи "подгрупи" - например хора със сходно мислене и ако е така - дали те се включват по-често един след друг?..или обратното - хора с противиположни визии и настроения - дали те винаги ще сменат несъзнателно тенденцията?..или може би хора, поели определени роли? - например някой, който с асоциацията си винаги подкрепя идеята на предишния..или някой, който винаги я сменя в обратна посока?..или някой, който дава тласък, когато играта позамре?...

Да,наистина и от тази страна е доста интересно да се анализира Very Happy Определено има "подгрупи" - хора със сходно мислене.Аз например не го целя,но подкрепям идеята на предишния,докато има други,които сменят посоката на асоциацията,което също е интересно и така се поддържа играта жива.Има и моменти,когато играта позамира и някой дава тласък,за да продължи.

Но аз не съм много добра в анализа Wink така че ще оставя на другите да се изкажат по-ясно.

А също така какво е твоето мнение по въпроса July Question
mikaella
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 12:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мисля, че аз съм човека, който е способен да анализира, но определено съм забелязала, че някои хора дават сходна асоциация до тази на предишния или пък пълна противоположност. Чудя се дали няма да е леко пресилено, ако сложим хората в различни групи...тъй като за мен например - пиша това, което ми е на момента или пък един път слагам нещо сходно, друг път нещо съвсем различно... Rolling Eyes Но като се замисля наистина може да се забележат хора с еднакво мислене. Не знам...интересно ми е другите да се изкажат.

Джули, много ме заинтригува интереса, който са породили асоциациите в теб. И аз като Бибини искам да разбера и твоето мнение! Razz
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 4:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А мислите ли, че този анализ се отразява на самит асоциации? Сега дали пишете спонтанно появилата се дума - или вече я и обмисляте?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Игрички Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї