Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Моля за съвет! Момченце на 2.5 годинки...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ава
Новак
Новак

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 6:01 pm    Заглавие: Моля за съвет! Момченце на 2.5 годинки... Отговорете с цитат

Здравейте, всички! Бих искала да получа съвет във връзка със стратегията ни за възпитание на нашия младеж, който е на 2 години и 5 месеца. Very Happy Става въпос за това, че имам известно безпокойство, предизвикано от прекалената отстъпчивост и тотална липса на агресия у сина ми. Много е общителен и много добронамерен към останалите деца, но както е известно повечето от децата притежават доза агресивност и моето момченце отстъпва без противодействие вещите си..Това ме смущава, защото намирам, че е твърде отстъпчив за малко момченце. Той сравнително рядко предизвиква лошо отношение към себе си, защото е дружелюбен, но отвреме-навреме се случва някой да го блъсне или да му дръпне от ръцете играчката, а той не драматизира (т.е. не плаче), но търси мен да взема отношение. Според вас редно ли е да му давам съвети да се защитава по-упорито? Благодаря предварително! Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 6:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте Ава,

Моето лично мнение е, че детенцето ви е прекалено малко, за да проличи такъв проблем или да се обучава да се защитава. На едно 2 годишно момче да го научиш да си защитава играчките е много трудна задача. Той самия още не е толкова съзнателен, че да разбере. Това, което описвате мисля, че е съвсем нормално. Детето ви е добро Smile Общо взето проблемните деца са агресивни, и вече толкова сме се изкривили, че когато не е лошо е странно.
Аз мисля, че не трябва да го поставяте толкова под лупа за момента. Той е само на 2 годинки. Ако, когато порастне още и тази добронамереност му пречи в училище или където и да е - чак тогава може да се мисли за разговор. Но щом нещо то не се чувства зле, и не създава и проблем на околните - само за "защото другите деца са други" на тази възраст, ми се струва незначително.

Наслаждавайте се на детенцето си и се радвайте на това, че е общително и не е егоистче. Щом е общително, и то самото не се стресира от това, че му взимат играчката - значи всичко е в рамките на нормалното Smile
GAGA
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: VARNA

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 7:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

здравей и от мен

Аз съм съгласна до някъде с Лейди ,моя син е на 3.5г. и е същия,или по скоро беше до като не тръгна на градина. Никога не съм си поставяла за цел да го озлобявам срещу другите деца както правят за съжаление много родители(да не е куче да го насъсквам). Но като тръгна на градина се наложи да го уча да се защитава, защото и той така си стоеше без реакция ,блъснат го, вземат му всичко от ръцете и той само мрънка и не се защитава. А това не е чак толкова хубаво, искам сина ми да знае че е "важен"и да може да се противопостави когато е нужно за да се защити. И мисля че колкото по рано разбере това си право, толкова по добре. И така след доста приказки и обяснения сега половин година по късно,нещата са по добре
Не знам дали това се дължи на моите усилия или той просто порасна и захитря, но резултат има ,а аз съм си доволна Laughing
Върнете се в началото
Ава
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 7:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, момичета! Но все пак как ме съветвате да постъвм, ако детето търси помощ от мен? За да стане по-ясно, ще ви разкажа две случки от последните дни. Миналият ден синът ми и едно по-голямо момиченце се сбутаха на пързалката и аз му казах, да пусне момичето да се качи първо, а оттогава той приканва всички деца (дори тези, които съвсем нямат намерение да се качват на пързалката Laughing ) да минат пред него. А вчера братовчед му го блъсна така силно и грубо, че момченцето ми падна от пързалката, уплаши се и след това дълги часове се свиваше, примигваше и се криеше в мен, щом братовчед му го доближи..Тези от вас, които са майки, ще ме разберат за това, което изпитвам, когато го виждам разочарован и уплашен. Иначе е много самостоятелен, иска всичко да прави сам, но явно такова поведение го обърква до такава степен, че да търси от мен да го защитя..а пък тактиката с отвличане на вниманието не винаги работи и се изкушаваме вече да го учим да се защитава по-настойчиво.
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 9:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има различни деца.Моята дъщеря е на 2г. и 3м. , а е доста по-агресивна от деца дори по-големи от нея,даже и момчета.Това и идва отвътре.Ние с моя мъж постоянно говориме че така не е правилно.Тя обаче си прави на нейна глава нещата.В даден момент ме хваща срам,защото хората ще си помислят че ние я учиме да е такава.

Според мен родителите с по-агресивни деца трябва да са там и да се намесват понякога,за да се избегнат някои неприятни ситуации.Колкото до твоето дете - недей да го учиш да е агресивно.Понякога ако се налага - ти се намеси.За да усети детето че не е само.И да може да е спокойно.Преценявай според ситуацията.Има моменти в които не е нужно.Аз съм се намесвала единствено ако друго дете започне да удря или да бута Криси.Иначе ако взимат играчки и тя не реагира - няма смисъл да се намесвам.Тя ще вземе на друго дете нещата и така.

Общо взето е сложно и за всяка майка явно този етап е изпълнен с емоции,но според мен е нужно малко по - спокойно да приемаме тези неща.

С времето нещата се наместват.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 10:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм съгласна с Бибини - нещата се наместват. Това, което може би е хубаво да направите е когато потърси вие да решите проблема да му казвате не само той да го направи ами и КАК да го направи. Т.е вместо вие да се намесите, да му кажете как той да излезне от тази ситуация. Така той ще се понаучава как сам да се справя и ще придобива увереност в себе си. Не е идеята да не го заблезвате или да сте пасивна - но да не сте вие активната. Вие го учите - той действа. И естествено - нека решенията, които му давате да не са агресивни, а справедливи Smile Smile
Така мисля и вие ще сте по-спокойна и детето ви ще се учи да е самостоятелно. Не очаквайте всичко да му идва отвътре. Понякога е по-добре, че такива неща не му идват отвътре, но се научава да се справя със ситуации, които го изискват. Smile
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 10:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to,съгласна съм с теб.Не казвам да се намесва само тя,а с първоначалната намеса да даде кураж на детето си и да му обясни как да се справи само.Защото децата когато са притеснени,ако не им идва отвътре няма да имат смелостта да реагират,ако не подадеш "тон за песен" Very Happy Поне според мен е така.Доста време изкарвам по градинките с много и различни деца.Разбира се - това са мои лични наблюдения.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 10:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е. Както и да се случи - идеята е важна..да се създаде пример у детето да се справя със ситуации, които го изискват. Само в тях. Smile Не да се променя характера на детето или да се акцентира на това да не остава "по-назад". Понякога ние имаме проблеми с това, че не сме важни или да не сме "по-долу" от другите. Но децата ни ги нямат тези предрасъдъци и не е нужно да отвръща, само защото иначе не изглежда готин. Съгласна съм обаче и с Гага, че има ситуации, които изискват защита и само за такива ситуации - детето трябва да се потготви да се предпазва. Но не да се променя модела на поведение.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2008 10:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено,че има и такива ситуации в които се налага да се защитават.Не го отричам.И точно затова смятам че когато детето не е агресивно е добре.Не трябва да се създава това усещане "да не си по-назад " или " по-долу ".И че наистина не трябва да се опитваме да променяме характера и поведението на детето.Особено щом Ава казва че иначе е много самостоятелно момче и иска всичко да върши само.Това за мен е много хубаво.

Няма причини за притеснение според мен.Но може би в тая възраст децата са най-непредсказуеми и трудно можем да разбереме,защото се вълнуваме от всяка тяхна стъпка и приемаме нещата много присърце.
Ава
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 3:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Още веднъж - благодаря, момичета! Нещата взеха да ми се избистрят и с ваша помощ се надявам да успея да постъпвам според ситуацията, но това, което е много ценно, е наистина да му давам съвет какво да направи, а не да се намесвам пряко, което много ми допада, защото поначало се числя към майките, които наблюдават по-отдалеч детето си с предимство към самостоятелното справяне с обикновените житейски ситуации. Иначе притеснението ми донякъде е свързано с това, че основно сме само двамата с моят малчо (таткото работи до късно и по-често няма възможност да излиза с нас), а пък ми се струва, че е много ценно за малките момченца да наблюдават по-често и мъжкия модел на поведение. Ще ви държа в течение на нашия случай Very Happy
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2008 4:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ще се радвам да ни държиш в течение. Не се притеснявай - баща му си има влиянието.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї