Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:32 pm Заглавие:
Да, вероятно трябва да порастна и да стана и родител и тогаз да ми дое акъла. Вечна ли е борбата?- аз реших, че моите родители за някои неща са се отказали
Ми ти ще му забраниш, но предполагам не постоянно има човек около нея. Когато вас ви няма и няма кой да я наглежда ще иде и ще си поиграе с ножа.
А как би накарала едно голямо дете да се облече с по-топли дрехи? _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
ще целуваш букви вместо устни
ще прегръщаш кръста вместо мен."
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:46 pm Заглавие:
Няма да си поиграе с ножа,защото вече е наясно че ще се пореже.Това съм успяла да обесня и тя ме е разбрала.Нормалните родители не се отказват.Когато детето е пораснало се налага на моменти да приемат избора му.Но това не значи че няма пак да дават акъл,съвети и т.н.Да си родител е трудно.Винаги трябва да преценяваш според ситуацията.
А другото за по-топлите дрехи.Голямото дете има глава на раменете.Аз само ще си изкажа мнението,ако смятам че трябва да облече по-топли дрехи.Ако не ме послуша - да си носи последствията.Като се разболее - после ще се замисли като говоря.Не вярвам че посред зима ще излезне с лятна рокля или къси гащи.Та разболяването няма да е с тежки последици.Но не е приятно да стоиш в къщи и да пиеш сиропи и хапчета.Следващия път ще е по-внимателно при избора на подходящи дрехи.
После можеш да кажеш - дали съм права?И твоята майка гони ли те за да си обличаш по-топли дрехи.Защото моята го правеше И естествено оказвах съпротива.А когато оставиш право на избор след вторияутретия път - детето само се научава.Но не за всичко може така.Затова е важно да обесняваш с такт и търпение на детето от малко. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:55 pm Заглавие:
Е, ако се е порязало естествено, че вече няма да го пипне ножа. Аз като малка мама ми казваше да не пипам ютията, че ще се опаря, но реших да опитам, ми опарих се, но опитът е най-добрия учител. Пък и живея своя живот, в които правя своите си грешки. Съвети винаги дават. Наистина е трудно, но пък смятам, че бих била мнооого добра в това.
А, ако детето не се разболее?
Не ме е гонила, само със строг и властен тон ми е казвала да се облека, аз и казах, че аз преценявам дали ми е топло, а и на нея не и казвам как да се облича, тя направо беше бясна. Аз мисля, че като се окаже съпротива един или повече пъти, след това на втория или по-слеващ път се оставя право на избор, защото родителите осъзнават, че нищо не могат да направят. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Отново не съм съгласна. И възпитанието има значение, но и средата възпитава дори повече при немалко хора. Едно дете не иска ли нещо няма как да го накара някой да го направи или не. За някой неща може, но за други няма как.
А ако направиш нещата така, че то да си мисли че го прави защото то иска?
Лошия родител командва и естествения резултат е детето да каже - не искам.
Добрия родител или възпитател прави възпитанието да изглежда така, сякаш детето го иска само. Бибини е каза - когато обясниш на едно дете ПО ПРАВИЛЕН НАЧИН, защо нещо е лошо и какво ще се случи ако то го направи - не като забележка, а като съвет - детето възприема и разбира казаното от теб и го прави все едно ТО смята, че така е правилно. Не е идеята да се наложи твоето мнение - идеята е по дискретен начин детето да приеме твоето мислене като свое. То попива твоите принципи и втоята ценностна система - защото тя може да му служи докато малко. Когато лвне в пубертета това ще се разбие и на негово място детето ще започне да гради своя собствена ценностна система и принципи. Много от родителските остават, защото детето ги е приело, но много се сменят.
Основна роля при децата са родителите - ти си във възрастта на отричането на родителите, за да се изградиш и е нормално да не го приемаш. Така трябва да е.
А за дисциплина - имах предвид Психологията като наука.. изучаваща се дисциплина... _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:07 pm Заглавие:
Не се е порязала Но пък за котлона - оставих я да пипне и се опари Не за всичко може да оставиш да се учи от собствен опит.Ако тръгне да скача от прозореца - после какво става?Всичко се преценява според ситуацията.И аз мисля че съм добра по отношение на детето си и се справям добре.
Цитат:
Пък и живея своя живот, в които правя своите си грешки.
Да,така е ,но понякога грешките са фатални.Например наркоманите - някои умират.Дали искам моето дете да е наркоман?Как да го предотвратя?Точно с моята роля във възпитанието на детето!
Цитат:
Аз мисля, че като се окаже съпротива един или повече пъти, след това на втория или по-слеващ път се оставя право на избор, защото родителите осъзнават, че нищо не могат да направят.
Не защото не могат,а защото е нужно да зачиташ мнението и на другия когато преценяваш че не е много рисковано _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
ей хора колкото и да спорите няма да дойдете на едно мнение защото всеке мисли различно все пак пръстите на ръцете ни не могат да бъдат еднакви нали! _________________ Аз съм!Никога на колене пред КОГОТО И ДА Е!!!
Аз мисля, че като се окаже съпротива един или повече пъти, след това на втория или по-слеващ път се оставя право на избор, защото родителите осъзнават, че нищо не могат да направят.
А имали вариант да виждат, че тази тактика не върви и да сменят тактиката, с нещо, което може да проработи? _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:25 pm Заглавие:
Тук не спориме.Изказваме мнение Едно време и аз бях като Диди - все се противопоставях на родителите,все се учех от собствените си грешки.И точно както казва lady-to,защото майка ми заповядваше и командваше,а не обесняваше нормално и спокойно.Е,нещата сега са различни.Казва си мнението,когато го искам.И аз преценявам нататък,а тя се съобразява с моя избор.Но въпреки това - те са ме научили на много неща,дали са ми много като ценности и всичко което съм го оценявам.Защото те са добри родители.Няма безгрешни хора. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:28 pm Заглавие:
Към Лейдито
Да накараш някой да направи нещо, като го накараш да си въобрази, че го иска, напълно е възможно и то и при доста големи хора, но не за всяко нещо един неследващ психология човек може да го направи.
Цитат:
ти си във възрастта на отричането на родителите, за да се изградиш и е нормално да не го приемаш.
-явно затова нещо не можем да стигнем до едно мнение.
Към Бибини-ако тръгне да скача през прозореца, ще сложа едно парашутче и ще чакам отдолу.
Естествено, че не искаш детето ти да е наркоман и то не би искало, но почти всеки опитва някакъв наркотик- от това не можеш да го опазиш.
А защо тогава, когато кротичко обясниш, че например няма да се облечеш те усещат, че все ще се съгласиш и ще настояват своето и тогава няма да ти зачетат мнението, но ако кажеш твърдо не, тогава се съгласяват.
Бърборанке, аз пояснявам моята гледна точка, като естествено не отхвърлям тяхната, защото опитът на всеки е различен и според това си изгражда мнение за ситуацията. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:35 pm Заглавие:
Към Лейди-то
Те виждат, че тази тактика не върви и биха сменили тактиката, но първо ще ги хвана и ще разбера защо правят така и второ не виждам как като съм убедена, че едно нещо което правя е правилно, те ще ме накарат да склоня глава пред някого например.
Аз Бибини, се противопоставям и на учителите и съученици и като цяло хора, с които не съм съгласна. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:37 pm Заглавие:
ОК.Хумора е хубаво нещо Но по същество - парашутчето не решава проблема.Тя знае,че не трябва и то не защото е скачала,а защото отново съм го обяснила.
Цитат:
Естествено, че не искаш детето ти да е наркоман и то не би искало, но почти всеки опитва някакъв наркотик- от това не можеш да го опазиш.
По мое време също имаше наркотици и наркомани.Но не съм пробвала нищо.Защо ли?Не е задължително да се пробва все някакъв наркотик.Не ми се иска и детето ми да пробва.Мога да обесня,не да го опазя.Аз не искам да вардя и пазя някой.Целта ми е да възпитам така,че тя сама да се пази и да знае че това не е хубаво.
Цитат:
А защо тогава, когато кротичко обясниш, че например няма да се облечеш те усещат, че все ще се съгласиш и ще настояват своето и тогава няма да ти зачетат мнението, но ако кажеш твърдо не, тогава се съгласяват.
Не е въпроса в кротичко обяснение.Просто родителите понякога пробват да те убедят.Ако кажеш твърдо не - аз пак мога да настоявам.Но ти казах каква тактика прилагам.Ще си кажа мнението и ще те оставя да направиш избор.Но Криси ще я накарам да си облече дрешката по друг метод _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
deanne представи си едно малко бебе - то има само роителите си и големия лош свят. Детето не възприема принципте само като му ги кажат родителите да направи нещо, а и докато те си говорят помежду си. Майката казва на бащата - гледай го онзи, колко гадно постъпи като не му помогна или не стана да седне жената. Това детето го чува и в неговата глав остава - трябва да се става, за да седнат жените - защото иначе мама е ядосана, значи не е редно. Това естествено е много схематично и елементарен пример, но детето няма от къе да попие информация за света, освен от родителите и за това колкото е по-малко - толкова то го възприема като чиста истина.
Колкото повече пораства и се запознава със света - толкова повече гледните точки на родителите отслабват - но въпреки това остават някои "фиксации". Фройд разказва за един пример - докато работи с една жена, която разказва за живота си и на него му прави впечатление, че всички мъже, с които е била носят очила. Казва й го и тя отначло се замисля - и открива, че наистина е така. Когто започва да я пита с какво свързва очилата тя се сеща как когато е била малка майка й е казала "щом носи очила, значи е умен". Това се е забило в главата на детето и си стои там - тя го е забравила, не ги търси съзнателно по очилата - но това остава като сътрешен критерии за нея.
Т.е възпитанието от родителите е именно това - детето попива техните възгледи, защото само това има. Когато вече стане на 14-20 то вече е рабило тези техни възгледи, за да създаде своите собствени и да стане отделен индивид _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:47 pm Заглавие:
Към Бибини
По твое време може да е било така, но сега не е. Аз също не съм пробвала нищо, но то не е защото нашите така са казали, а защото в момента не съм достатъчно силна да го направя, и защото доколкото познавам себе си, то ако ми хареса надали ще спра.
Към Лейди
съгласна съм с всичко с изключение на "Фиксациите", според мен те остават, защото самия човек ги е приел за верни и то не защото мама и тати, тъй са казали. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:47 pm Заглавие:
deanne написа:
Аз Бибини, се противопоставям и на учителите и съученици и като цяло хора, с които не съм съгласна.
И аз така Но се научих с времето да се противопоставям с финес Но наистина сега усещам че ти въпреки че изказваш мнение,различно от нашето с lady-to - вътрешно знаеш че сме прави _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Ето пимер - както казва Бибини.
Ако кажеш облечи си тази блузка и детето каже НЯМА. Можеш да кажеш ок (защото го виждаш, че е заело защитна инатна поиция) и в това време (ако детето е тинежджър и харесва да кажем мадона) му казваш - онзи ден видях една снимка на мадона с подобна блузка и много ми хареса как и стои.
Тук вече няма директна заповед, а детето си казва - ааа мадона, тя ми е идол - щом тя я е носила, и други може да са гледли списанието и да ме видят, че съм като нея.
Просто представяш нещата така, че то да го поиска _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:50 pm Заглавие:
Отново към Бибини
Аз се противопоставям понякога явно и направо действам, защото понякога не ме чуват. Правя го явно, когато някой явно се опита да ме стъпче.
Прави сте, защото опитът ви и знанията това сочат. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:55 pm Заглавие:
deanne написа:
Към Бибини
По твое време може да е било така, но сега не е. Аз също не съм пробвала нищо, но то не е защото нашите така са казали, а защото в момента не съм достатъчно силна да го направя, и защото доколкото познавам себе си, то ако ми хареса надали ще спра.
Пак ти обеснявам,че и по мое време беше така - имаше наркотици и наркомани.Къде споменах,че не съм пробвала,защото мама и тате така са ми казали?Те ми казваха и да не пуша,ама - е,пуша си.Защото добре са ми обяснили докъде водят наркотиците - затова не съм пробвала и нямам желание.И защото риска от цигарите го има,но от препушване няма да умра,ама знам че от предозиране с наркотици - си отивам накрая.
А не мисля,че трябва да си силна,за да пробваш.Според мен е силен този,който не се поддава на изкушението и не пробва наркотици. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:57 pm Заглавие:
При мен тва с дрешката е по-трудно, защото аз слушам основно метъл и ако мама ми рекламира някоя блуза на Мадона или пък нейния начин на гримиране, мислиш ли че ще повярвам, че вокалистката на Найтуиш се е облякла като Мадона. А те няма как да знаят как се облича точно вокалистката, защото не щат и да чуят за моята музика, определя се с една дума-ужасна.
Освен тва едно нещо на един стои добре, на друг не, като цяло да речем харесвам облеклото на актьорите от някой филм, но на себе си не бих го сложила, не си падам. Например установих, че обичам рокли, но не и аз да съм в рокля, обичам тесен панталон, но не и аз да съм в него. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 6:00 pm Заглавие:
lady-to написа:
Ето пимер - както казва Бибини.
Ако кажеш облечи си тази блузка и детето каже НЯМА. Можеш да кажеш ок (защото го виждаш, че е заело защитна инатна поиция) и в това време (ако детето е тинежджър и харесва да кажем мадона) му казваш - онзи ден видях една снимка на мадона с подобна блузка и много ми хареса как и стои.
Тук вече няма директна заповед, а детето си казва - ааа мадона, тя ми е идол - щом тя я е носила, и други може да са гледли списанието и да ме видят, че съм като нея.
Просто представяш нещата така, че то да го поиска
Абсолютно вярно И другото - сега Криси е по-малка.И като каже - НЕ,ок.И след две минути казвам - ау тая блузка е много хубава.Искаш ли да я облечеш да видиш колко ще си красива с нея?Я какви цветенца има или каква хубава картинка има на нея и т.н. Накрая Криси си я облича с такова желание и гордост,че чак после не иска да я съблича _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Чет Юни 26, 2008 6:00 pm Заглавие:
Не всеки, който е опитал е станал наркоман, дори всички приятели които познавам са пробвали повече от веднъж, но не са пушили или квот са правили от една година и повече.
Силен е този, който когато опита не се поддава повече. И моето може да се приеме за сила, но не и като взема предвид всичките обяснения.
Тя е малка, как няма да ти се върже. Наште наеш колко се опитваха да ме накарат да не нося черни тениски и колан с череп или пък гривни с шипове, ми не успяха. _________________ "Ти ще дойдеш, но ще бъде късно
аз ще гния в гроб студен
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 2 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети