Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Най-големият пакостник...
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Правила и въпроси към нас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Zhuzhi
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Май 05, 2008 5:45 pm    Заглавие: Най-големият пакостник... Отговорете с цитат

Здравейте!

Следя с огромен интерес Вашият форум. Впечатлена съм от професионалните отговори на някои специалисти.Сега се нуждая от мнението Ви относно следния проблем, поне аз считам че е такъв: имам племенник на 8 г., който е обявен от педагозите в училище за "трудно дете" - в смисъл не внимава в клас, понякога се бие с деца, чупи стъкла и др.п. Няма затруднения с уроците си, но в главата му е идеята да прави колкото се може по-интересни пакости. Лошото е, че ги прави всеки път, когато си поиска. Пакостите му излизат от рамките на търпението, но родителите му не могат да му въздействат. Обявил се е за пакостник номер 1 на държавата. Вживява се в тази си роля, като че ли...

Питам Ви: в границите на нормалното ли едно подобно поведение и как да се коригира ако не е нормално?

Благодаря Ви предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пон Май 05, 2008 10:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Ами първо ще кажа - какво е нормално? Нормално за мен може да е моето дете да седи и да слуша, за друг ще е да се бие, за трети....
Ако питате дали има някаво разстройство - по това, което описвате - не мисля.
Ако съдя само по вашите думи, защото нямам лични наблюдения, това е поведение на дете, над което няма контрол. Т.е ролята на родителите не е особено силна и е нормално то да се чувства безнаказано. Ако го няма респекта - как да се гради възпитание?
Според мен липсата на родителски контрол е причината за това поведение - детето се чувства свободно да прави каквото си иска - защото няма последици.
Zhuzhi
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Май 07, 2008 4:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте Lddi-to!
Много, много Ви благодаря за бързия отговор и съжалявам че не можах и аз по-бързо да се включа за дискусия Иска ми се да Ви дам повече информация за случая, за да имате основание и за по-точна преценка.
Родителите на моя племенник не са дистанцирани от проблемите - пакостите му, с което Ви уверявам, че следят и се притесняват за поведението му. Вероятно не става дума за липса на родителски контрол или за невъзпитано дете, а може би за нещо друго.Трябва да Ви споделя, че в училище, нещата му не вървят никак добре - в смисъл: постоянно е наказван, даже може да се каже системно.Мисля си, че това е прекалено и като педагогическо въздействие е неефективно!Няма я алтернативата на наказанието, няма го въздействието върху личността му! Той е чувствителен към всичко това, както и към всякакви обиди и предизвикателства от страна на съучениците му! И реагира по този начин - чрез правене на глупости! Много моля за Вашето мнение именно по този въпрос! Възможна ли е такава реакция? Благодаря Ви!
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Май 08, 2008 1:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Както казах - не познавам детето и родителите.... имам само вашата интерпретация на нещата.
Това, което знам е обаче, че поведенческите проблеми при децата имат за корен ВИНАГИ в семейството. Просто тъй, като в семейството не трябва да се изразяват - те се проявяват най-често в училище ли детската градина. Би могло да има различни обяснения на това поведение... но те всички биха засягали ролята на родителите... и отношенията на родителите помежду им.
Това, че родителите се притесняват- не означава, че те имат контрол. Това че си загрижен, не прави един проблем решен. Ако те не могат да се справят с детето (щом то има поведенчески проблеми и се смята за безнаказано), това говори за неефективен начин на конторл. Детето няма фигурата на родителя като възпитател.. като авторитет, като строгост. Дете, което не се страхува от наказание - не е получавало правилно такова и не е наясно с последователността и последствията от действията си.

Пак казвам - това са ваши интерпретации, които говорят за такъв проблем....но трябва да се говори с детето или с роителите, за да се даде по-точно определение.
Но за мен, по нещата които казвате - е такава ситуацията. За поведението на детето основа е семейството - не съучениците или учителите. Ако детето има стабилна семейна основа, то ще споделя и преодолява по-лесно дразгите в училище.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 7:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

нормално е все пак е дете
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 7:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е толкова нормално.Съгласна съм с lady-to.Явно авторитета на родителите го няма и детето се изпуска от контрол.Загрижеността и притеснението са едната страна,но другото е да можеш да реагираш адекватно и детето да има някаква дисциплина.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 7:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

разбирасе!всичко зависи от родителите дадоми все казваше едно и също но си беше прав едно фиданче докато е младо се сгъва ане като стане голамо дърво не е ли така
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 7:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно така е.Наистина първите седем години са много важни за възпитанието на детето.
deanne
Наш човек
Наш човек

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък не съм съгласна, мисля че родителите, колкото и добре да възпитават детето си, то си израства в по-голяма част предвид характера.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Донякъде е и характер,но е и въпрос на възпитание от родителите.Защото характера се гради в началото - първите години.Ако го оставиш още тогава детето ти да си разиграва коня и да ти върти номера,да те прави див и щастлив,като луда калинка.После става все по-трудно за обработка,възпитание и дисциплина.И стават глезени,лигави,мамини егоистчета.Знам от опит.Ако съм оставила Криси само защото характера и е такъв - досега вече да съм в лудницата.И все пак се боря и има ефект.Има респект от мен в определена степен и аз имам авторитет пред нея.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

НЕ Е ВЪПРОС НА ХАРАКТЕР СПОРЕД МЕН!ВИЖ ДЕЦАТА ОТ ДОМА КАКВО ВЪЗПИТАНИЕ ИМАТ И ЕДНО ДЕТЕ ОСИНОВЕНО ОТ ДОМА СИГОРНО ЩЕ БЪДАТ КОРЕНО РАЗЛИЧНИ ЗАЩОТО ВЪЗПИТАНИЕТО И ПОУКАТА СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ Smile
deanne
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Между липса на родител и липса на възпитание има разлика. Според мен по-голямата част от поведението на човек се гради от характера, например един родител казва не на дететто, детето си прави така, защото то смята, че това е правилно.

Бибини радвам се, че дъщеря ти има респект към теб и силно се надявам нещата да останат такива.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

незнам Rolling Eyes
и ти си права за себе си но и аз немога да кажа или да дам много добър съвет по този тема защото още не съм станала майка можеби!
deanne
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също не съм майка, съдя само по себе си. Моите родители много пъти са ми казвали направи това, на мен ми се е виждало нередно още от много малка и не съм го правила, имала съм някакъв вътрешен ориентир. Освен това имам брат и бих казала, че са ни възпитавали еднакво, но нямаме нищо общо.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

и ние със братми сме корено различни Laughing
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 12:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

deanne написа:
Аз също не съм майка, съдя само по себе си. Моите родители много пъти са ми казвали направи това, на мен ми се е виждало нередно още от много малка и не съм го правила, имала съм някакъв вътрешен ориентир. Освен това имам брат и бих казала, че са ни възпитавали еднакво, но нямаме нищо общо.

Възпитанието на родителите не е директното "напрви това". Много често въпитанието не се вижда.
Естествено, че всеки човек си е характер и си има особености, но е въпрос на родителска отговорност съобразявайки се с този характер да намерят правилния начин и тактика, за да възпитат детето.
Това да имаш респект към родителите не означава да правиш само това, което ти казват - това е вътрешно усещане, на уважение, на чувство за сигурност, за наказание.
Всяко същество се бори за доминация - както използвах аналогията преди - всеки иска да кара колата, за да казва къде да се ходи. Но когато зад волана застане едно малко дете - то ще направи катастрофа. Просто защото то държи контрола над нещо, което незнае как да управлява и това често води до страхове - защото то хубаво командва родителите си, но когато има нужда от спасяване - кй ще му помогне на него? Характера си е вроден незъмнено, но има закони в семейството, които при всички характери, ако са нарушени се получава проблем - точно за това съществува Психологията. Ако всеки беше напълно индивидуален, нямаше да има такава дисциплина.

Та чувството за безнаказаност е именно когато детето държи волана и никой не може да му направи нищо, според него. Родителите не поемат нужната отговорност, за да възпитат етето на основни понятия като "правилно и грешно" и най-вече на това, че всяко действие си има последици и всяко действие изисква отговорност. Когато родителите не могат да вземат волана в свои ръце - семейството често катастрофира.

А това, че не правиш каквото ти казват родителите ти е защото всеки човек се изгражда като отделен индивид. Като малък той поема от родителите, но колкото по-голям става - толкова повече трябва да се оформи като отделен човек - да намери своите интереси, характер, да намери себе си и да се разграничи от родителите си. Колкото по-голям става, толкова ролява на родителите трябва да намалява. Но когато детето е малко - то трябва да има конторл.
deanne
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 12:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

По-често с цел възпитание родителите казват не прави това, но ти си решаваш, че си прав и го правиш. Не виждам как един родител би взел волана, ако детето си прави каквото си иска, родителя нека си говори.

Аз не мисля, че респект се появява, ако ще те накажат или пък нещо не те разбрах?

Според мен на някои хора си им е вградено да знаят какво е правилно или лошо.

нямаше да има такава дисциплина.-нещо не разбрах, предполагам имаш предвид дисциплина в семейството, което какво ще рече?
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 3:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

deanne написа:
По-често с цел възпитание родителите казват не прави това, но ти си решаваш, че си прав и го правиш. Не виждам как един родител би взел волана, ако детето си прави каквото си иска, родителя нека си говори.

Може,ако още в началото не позволиш да хваща волана.Пак от личен опит.Криси е своенравна и доста пъти се опитва да се налага.Понякога успява,но в повечето случаи все пак надделявам.Не крещя,но обеснявам някои неща-така че тя да схване.Трябва дипломация от рано и да се научи детето на някакви правила.И аз съм била същата като нея,но имам възпитание и знам кое трябва и кое не.Затова говориме.А че всеки като порасне - си има мнение и действа както реши ОК.Но в по-късна възраст например наште си казваха мнението,а аз решавах дали ще ги послушам.И понякога съм съжалявала,че не съм ги послушала.Но и до ден днешен ги уважавам и обичам.Така че за оформянето на характера е от значение възпитанието в семейството.
deanne
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Отново не съм съгласна. И възпитанието има значение, но и средата възпитава дори повече при немалко хора. Едно дете не иска ли нещо няма как да го накара някой да го направи или не. За някой неща може, но за други няма как.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато пораснеш и станеш родител - тогава ще разбереш смисъла на това за което говориме.Ти разсъждаваш само от твоя гледна точка.А аз съм била и дете,сега съм и родител.Има неща,които едно дете се научава че може или не може.Това го разбира от родителите.Трудно е ,вечна е борбата между деца и родители.Но има начини да накараш детето да направи нещо което не иска.Понякога се случва да не стане.Но в повечето случаи се получава.Дали ако много иска да си играе с нож - аз не мога да го предотвратя,дори и с риск после цяла вечер да се тръшка?Или да оставя детето да си играе с ножа,защото то иска?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Правила и въпроси към нас Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї