Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Имам нужда от помощ и съвети!

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Паник атаки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
marise
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2008 2:40 am    Заглавие: Имам нужда от помощ и съвети! Отговорете с цитат

Здравейте
за пръв път пиша в сайта с надеждата това което се случва с мен да спре!
От няколко години насам имам невероятен и подчертавам невероятен страх от возене в кола! Започвам да дишам учестено не ми стига въздух държа се за всички възможни дръжки затварям си очите и имам чувството че това е края!
Повярвайте ми чувствам се ужасно искам това да спре незнам защо става така умирам си от шубе и имам чувството че всеки момент ще се случи най лошото.
Наскоро пътувах много дълъг път от около 2600 км с приятеля ми той кара колата и не ме питайте как не се гръмнах. През цялото пътуване бях на задната седалка с едно одеало и не исках да гледам навън през прозореца както правят нормалните хора и така че почти проспах целия път и дори пих хапчета за успокоение!
Сега пак ми предстои да пътувам това разстояние и от сега изпадам в паника! Сщото ми се случва и на малки разстояния!
Моля ви ако някой може да ми даде съвет или и аз незнам да ми помогне ще съм ужасно благодарна защото аз дори не съм сигурна към кого да се обърна но вече не издържам!
Благодаря за търпението!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Toto
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Missoula,MT, USA

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2008 2:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей. Тук в този форум ще срешнеш доста разбиране и ще получиш адски добри съвети. Казвам го от личен опит, тъй като и аз имам проблеми. Тъй като не разбирам много от психология не бих се ангажирал да давам съвети и напътствия, но от това което съм понаучил до момента е че този твой страх се дължи на нещо което ти се е случило преди. Имаш ли някакъв лош спомен от возене в кола или нещо което те кара да се страхуваш, нещо преживяно в детството? Питам защото съм сигурен че хората който ще ти пишат ще ти зададат този въпросSmile
"Утре-то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Днес може да е последният път, когато виждаш хората, които обичаш. Затова кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре..."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2008 3:33 am    Заглавие: Re: Имам нужда от помощ и съвети! Отговорете с цитат

marise написа:
Здравейте
за пръв път пиша в сайта с надеждата това което се случва с мен да спре!
От няколко години насам имам невероятен и подчертавам невероятен страх от возене в кола! Започвам да дишам учестено не ми стига въздух държа се за всички възможни дръжки затварям си очите и имам чувството че това е края!
Повярвайте ми чувствам се ужасно искам това да спре незнам защо става така умирам си от шубе и имам чувството че всеки момент ще се случи най лошото.
Наскоро пътувах много дълъг път от около 2600 км с приятеля ми той кара колата и не ме питайте как не се гръмнах. През цялото пътуване бях на задната седалка с едно одеало и не исках да гледам навън през прозореца както правят нормалните хора и така че почти проспах целия път и дори пих хапчета за успокоение!
Сега пак ми предстои да пътувам това разстояние и от сега изпадам в паника! Сщото ми се случва и на малки разстояния!
Моля ви ако някой може да ми даде съвет или и аз незнам да ми помогне ще съм ужасно благодарна защото аз дори не съм сигурна към кого да се обърна но вече не издържам!
Благодаря за търпението!

Всички приветстваме твоята смелост да споделиш открито проблема,пред който си се изправила.Тото е прав обаче-без допълнителна информация е много трудно да се очертае този проблем и да се намери адекватното му решение.Затова и ще добавя към неговия още няколко насочващи въпроса,от чиито отговори зависи правилното изграждане на нашите впечатления.
Какво значи от няколко години насам?Ти на колко си в момента?Има ли твои близък,пострадал при подобни обстоятелства?Сънуваш ли кошмари с това съдържание?Ти самата имаш ли книжка?Какво друго правиш по време на движение освен да се криеш под одеалото,за да промениш усещанията си?Всъщност можеш ли да разграничиш усещане от предчувствие,страх от заплаха,тревожност от очакване при случаите на твоите панически пристъпи?Скороста на автомобила влияе ли върху степента на усещането ти на страх или то е независимо и константно?Случвало ли ти се е да изпитваш страх от кола,когато си на пешеходната пътека?Когато твой близки пътуват страхуваш ли се за тях?Много те моля опитай се да направиш описание на други физиологическите промени,които настъпват у теб преди,по време на страх или след пристъпа освен ускорения пулс и недостига на въздух(например усещане за отпадналост,виене на свят,бучене в ушите,локализация на болка в определен участък,дехидратиране или др.под)?
marise
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2008 4:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте отново и благодаря за вниманието ви!
На 25 години съм и когато бях дете пиша дете защото не си спомням на колко години бях ми се случиха 2 инцидента - първия с баща ми една кола ни блъсна на и замалко да паднем от един мост и втория пак с баща ми и този път трябваше да се блъснем челно или в един тир или в една лада и в последния момент баща ми реагира и се блъснахме в ладата. Не беше кой знае колко сериозно но все пак дойде линейка и трябваше да отидем в болницата да ни прегледат.
Но истината е че този мой страх не се появи веднага а чак сега преди около 4 години да кажем най много преди това не се страхувах.
Кошмари сънувам в това съм специалист вече но не с коли повечето са с природни бедствия.Имам книжка и карам и когато карам аз съм кажи речи спокойна но съм доста скована и на дълги разстояния се панирам. Освен да се крия под одеалото понеже съм вярваща се моля на господ всичко да е наред и да пристигнем живи и здрави където сме се запътили и си представям - малко може и да ви се стори смешно но си представям че колата е обвита със един вид щит и нищо не може да и се случи както на нея така и на нас и мислено изграждам този щит. За различаването на предчувствие и страх е малко ми е сложен въпроса защото мога да кажа че имам шисто чувство но май ги смесвам нещата. Тревожност от очакване не различавам в случая. Скороста на автомобила влияе много но не изцяла аз още от качването в автомобила започвам да се панирам лека полека. Страх от кола на пешеходна пътека не ми се е случвало. Когато мои близки пътуват се страхувам но не изпадам в паника само искам да са живи и здрави и се моля да пристигнат благополучно! Усещане за отпадналост нямам но бучене в ушите да. Болки никъде нямам нито дехидратиране. Просто имам чувството че страх ме е да го кажа но имам чувството че няма да слезна повече от колата.
Благодаря ви още веднъж ще пиша още но сега изчезвам на работа и с автобуса аа а като се возя в автобуса не всеки път изпадам в паника само понякога!
До скоро и лек ден засега от мен!
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2008 5:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей marise,

Има много логика в това, което пишеш. Както и при паник атаките... е въпрос на конторл. Когато ти караш - си по-уверена, защото ти контролираш ситуацията до голяма степен. Естествено и тогава знаеш, че има неща които не зависят от теб и за това все пак присъства този страх.
Това, че не ти се е развил страха от катастрофите е нормално. Това е нещо, което си е стояло на заден план и не е имало нужда да излиза. Някакво събитие, новина, загуба или промяна в живота ти да е имало преди тези 4 години?
Обикновено има натрупване. Нещо, което не е било проблем изведнъж се отключва.
Какво си представяш, когато си в колата и те е страх - какви черни мисли минават....(ако може дори дословно, колкото и нелогични да ти изглеждат - думи,, фрази, картини.. какви...)?
marise
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Май 10, 2008 1:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да спомена че когато бях чалка най добрата ми приятелка загина в последствие катастрофа в подлеза на НДК в София но незнам дали и това може да е причина за страха ми!
За представяне нещо докато съм в колата не съм сигурана най вече катастрофа детайли не си представям но пък няколко пъти в автобуса съм си представяла как се преобръща и пада и си мисля как да се хвана и как да застана в автобуса за да се защитя!
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Май 10, 2008 1:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да... мисля, че това с приятелката ти би могло да има нещо общо. В основата на всяко Паниеско разтройство е страха от смъртта... и ни излиза реален спомен за това, че на някой му се е случило. При някой мойе да е починал от рак - и той се страхува от рак, ако е полудял...и той че ще полудее и така. Но все пак... началото на паническото разтройство е някаква голяма промяна. Имало ли е такава преди 4 години - преместване, край на връзка, смърт на близък...каквото и да е такова имало ли е непосредствено преди да се появи страха ти от катастрофа?
djamaq
Новак
Новак

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2008 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте всички видях че тук сте писали повечко по тази тема затожа си paste и моето мнение тук....
всичко е много просто,но трудно за преодоляване понякога.Ясно ти е че е на психическа основа единствения начин да се пребориш с това е сама да си повярваш че не те е страх.и кажи ми какви са шансовете да стане нещо лошо при условие че шофьорът спазва ограниченията на пътя?И аз много се страхувах когато бях по малка и не исках да се качам при никого освен при баща ми.при другите шофьори се скъсвах да повръщам Smile странно но факт.ама ми мина започнах да сядам на предната седялка и наблюдавах пътя и питах за знаци правила и т.н. даже ми стана интересно защото един вид аз бях шофьора и лека полека страхът и повръщанията ми преминаха.Запомни едно от мен не съм го доказала все още,но сам сигурна че по силно нещо от човешката мисъл няма.Тя контролира света в които живеем,но ние все още не можем да я контролираме Wink
Върнете се в началото
marise
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон Май 12, 2008 11:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за мненията и ако може някой да ми даде съвет как да контролирам този страх ще се радвам!
За мисълта съм съгласна трудно е но не невъзможно като за начало! Very Happy
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Май 13, 2008 12:16 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо трябва да разбереш от кактво точно те е страх.

Затвори си очите и се опитай да си визуализираш страха. Дай му форма и материя....
Какво е>
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Паник атаки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї