Така е... не трябва да се притесняваш толкова. За това съм с двете ръце ЗА
И за другото - децата.. и не само... всичко живо се бори за доминация, за власт, за свобода. Просто ако е здрава структурата - няма стълбички до там
Прекалено малка е, за да държи волана. Иначе го иска естествено - кой не иска да става каквото той поиска... Просто трябва да си има един здрав родителски орган... и малко здрав разум понякога (защото е трудно да устоиш на едно детенце... как да повярваш, че го прави да манипулира...когато е толкова нещастно и онеправдано милото) и всичко ще е наред _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 2:46 pm Заглавие:
Продължавам с пълна пара да се боря.Вчера когато направих забележка на Криси и мъжа ми ме подкрепи - тя пак започна да хленчи че иска при баба.Но в крайна сметка - не стана на нейното.Сутринта каза че ще пишка при баба.Оставих я.Защо да я карам насила.Изобщо разбирам че това си е нейна прищявка и по тоя начин иска да ни манипулира.
Нека да прави избор сама.Ние само ще я насочваме накъде да върви. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
как да повярваш, че го прави да манипулира...когато е толкова нещастно и онеправдано милото
Не го прави с цел да манипулира. До ДЮВ не сте ли стигнали?
Изгражда се дечкото като личност. Съвсем в реда на нещата си му е поведението. А всяка личност си държи на правото на свободен избор. Сега му е моментът по лека да се дават на детенце разни варианти и то само да си избира кое какво да бъде. И да му се уважава избора. Ако това не се случва- ще има много рев, много тръшкане и всякакви други защитни механизми. И това предлагане на избор между различни варианти е добре да е съпроводено с обяснения на различните варианти- кой от тях до какво води.
А на родителите ще им трябват време и нерви да изчакат детето да разбере кои варианти на поведение са правилни и кои не са. Но без даване на право на избор и без обяснения, този период на "непослушание" се удължава, ясно защо.
Също и сега е времето на многото въпроси- детето учи всичко за всичко с пълна сила и трябва да се отговаря на колкото може повече негови въпроси с реални отговори, за да се развива детето интелектуално (а не да се отговаря с нереални отговори, завоалиращи истината или с "като пораснеш, ще разбереш"). От ДЮВ си спомням, че бях озадачена да науча, че мъничетата на тази възраст са в състояние да генерират между 200 до над 500 въпроса дневно, за да се развиват, да опознават света и да си изграждат своята лична гледна точка. Мащабът на ставащото направо ме порази.
Последната промяна е направена от lilia на Вто Май 20, 2008 7:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 7:28 pm Заглавие:
lilia написа:
Не го прави с цел да манипулира. До ДЮВ не сте ли стигнали?
lilia,ако можеш на мен да ми обясниш какво е ДЮВ!
А тя отодавна задава въпроси всякакви на всякакви теми и се стараеме да отговаряме максимално изчерпателно и реално без залъгване и "като пораснеш,ще научиш"
Да,точно така е.Наистина тя иска да има право на личен избор,още повече че е много самостоятелна.Започвам да се опитвам да предлагам варианти,а тя да каже кое иска. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
ДЮВ е съкратеното на "детско-юношеска възраст" - така ни го преподаваха в университета. Доста е интересно като предмет.
Ако желаеш, мога да предложа на вниманието ти учебника ми по ДЮВ. Има го има в почти свободен достъп качен на сайта на преподавателя ми по ДЮВ и мога да дам линк (като се прибера в къщи де, че така наизуст не го знам адреса на сайта).
А щом така го възпитавате, както описваш в постовете си, детенце ще върви с уверени крачки с пълна сила напред в живота си и ще имате доста поводи за гордост.
Хмм... до "ДЮВ"-то не само че сме го стигнали, но сме го и минали Аз съм завършила и предучилищна педагогика, преди психологията и съм минала доста възрастова психология....
Периодите на узряване на децата са си съвсем различно нещо от корените на проблемите в определена семейна среда.
Детето си преминава през периоди - това е факт, но как ще премине през един период и как ще излезне от него - зависи до голяма степен от други механизми....не сте ли стигнали до там? _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 8:03 pm Заглавие:
lilia,отново благодаря.Разбира се,че искам да прочета този учебник и ще се радвам да ми пратиш линка.Ако искаш на ЛС.
Колкото до възпитанието на Криси - то на някои деца им се отдава по-лесно.Тя си го носи в себе си желанието за свобода и самостоятелност.Ние просто го доразвиваме /доколкото можеме/ в правилната посока.А и целта ни е да се гордеем с нея.И да може да се справя в живота добре,да има самочувствие и покритие и да крачи уверено напред. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 8:06 pm Заглавие:
lilia,отново благодаря.Разбира се,че искам да прочета този учебник и ще се радвам да ми пратиш линка.Ако искаш на ЛС.
Колкото до възпитанието на Криси - то на някои деца им се отдава по-лесно.Тя си го носи в себе си желанието за свобода и самостоятелност.Ние просто го доразвиваме /доколкото можеме/ в правилната посока.А и целта ни е да се гордеем с нея.И да може да се справя в живота добре,да има самочувствие и покритие и да крачи уверено напред. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 9:27 pm Заглавие:
Хей,наистина при отглеждането на детето има много определящи фактори.Но аз съм такъв човек,че искам да получа информация от всички страни и това,което lilia предлага - ще ми е интересно,а може и да ми е полезно.
Така че и lilia,lady-to,July и всички останали могат да ми помогнат с нещо. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Прочетох внимателно написаното от Bibini и от теб.
Ти я съветваш, че трябва да има единодушие по линия на мнението на мъжа и на самата нея, когато става въпрос за детенце. Твърдиш, че тя иска да задава параметри какви да бъдат отношенията между таткото и детенце...
Не може без разногласия. Не вярвам да има брак, в който да не са се случвали разногласия. Хората просто си намират начин да ги преодоляват. Така градят своята връзка.
Да кажем Bibini има своята гл.т. как таткото би трябвало да се отнесе към детенце. Затова моли (точно тази дума тя употреби и в нея има вложен специален смисъл) таткото да играе повече с детенце. Защо виждаш отвъд това непременно проблем, свързан с желанието на майка да обсебва? Ако тя обсебваше, думата "моли" би отсъствала, нали?
Семейството е нещо, което се разгръща във времето- то не е застинали взаимоотношения и всеки търси най-добрия вариант за съвместно съжителство. И разговорът по между им, молбата това и това да е еди как си, ето го може би начинът те да се сплотяват като семейство- Bibini ще каже дали е така де, но от позицията на собствения ми семеен опит, май е това.
За детенце има най-различни начини на възпитание. Защо препоръчваш точно авторитарният, а не някой друг?
Има голяма разлика между нормални семейни разногласия и тази единност, за която говоря.
Нормално е съпрузите да имат различни гледни точки - те са различни личности. Това, което съм казала за нея е, че ако тя има нещо предвид, а той не е съгласен... те трябва да го решат двамата помежду си... и чак тогава да се действа спрямо детето. За това съм и дала двата примера в една фирма и 2-мата шефове. Т.е когато имат разногласия, дали служителите да работя в събота или не - трябва двамата шефове да седнат сами, да го обсъдят, да намерят един изход и този изход да се даде вече на служителите, а не единя да казва на хората едно, а после другия да ги защитава и да застава срещу него, защото така се губи респекта към хората, които са водещи.
Под авторитарен изобщо незнам какво влагаш и къде си видяла това в мненията ми. Аз не казвам детето да се командва непрекъснато и да няма свобода на избор. Казвам, че когато няма единност и когато бащата се скара на детето и майката пренебрегва това пред детето и застава на негова страна - детето губи респект към единя родител и това се отразява и на неговото психично състояние и на родителите - както се вижда. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 10:07 pm Заглавие:
Да,lilia.В общи линии наистина е така.
Цитат:
И разговорът по между им, молбата това и това да е еди как си, ето го може би начинът те да се сплотяват като семейство- Bibini ще каже дали е така де, но от позицията на собствения ми семеен опит, май е това. Smile
Да,по този начин се опитвам да го накарам и той да погледне от различен ъгъл.Защото всеки дава различни неща,но все пак Криси си търси и любовта от баща си.А той има суров характер и му е трудно да го покаже.Освен всичко друго има много ангажименти в работен план и постоянно мисли затова.Но пък детето си расте и един ден ще се отчужди от него поради липсата на внимание от негова страна.
Колкото до "моля" той да си играе с нея не е обсебващо - напротив -аз не искам тя да е залепена до полата ми.Искам да се забавлява и с други хора.
И така - всичко е проби,опити и отново и отново.Още повече за мен това е първи брак и дете,а за него втори брак и дете.Би трябвало да е преосмислил нещата повече и от мен.И да е разбрал къде е сбъркал преди и да не го повтаря. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 10:20 pm Заглавие:
Може ли да се включа с едно междинно становище - от което обикновено никой не е доволен - изчетох мнението на Лейдито и, доколкото тя и преди е говорила с Бибини за нейните семейни отношения, склонна съм да мисля, че тя има поглед върху нещата и в хипотезата й за това, което се случва в семейството на Бибини има смисъл. Още повече, че Бибини донейде изпробва нови подходи и те дават резултат. И - Лилия споделя добри идеи, не смятам, че те задължително трябва да се разглеждат като разминаващи се с тези на Лейдито. Защо просто да не ги допълнят? Ако съдя по собствения си родителски опит- децата понякога се опитват да манипулират, а понякога са наистина нещастни и уплашени и естествено, това иска различна реакция, както и усет да се разграничи едната ситуация от другата. Ако детенцето иска да пишка при баба - ами добре, това не е проблем, ако се търкаля по пода и крещи - това е съвсем друго
А колкото до въпросите - не разбрах съвсем защо се смесиха с темата за манипулацията, но ми се струва, че Бибини е направила удачен избор - и все пак, бих си позволила един съвет - да отговаряте и да обяснявате, а не да казвате - малка си- е чудесно, но е важно също и да се съобразява с възможността на едно малко детенце да понесе информацията и емоциите, които тя носи - едно обяснение за войната например или за смъртта на познат човек, или за това от къде идват децата или - защо се скараха мама и татко трябва да е много премерено. _________________ "Археологията търси факти... а не истината. Ако това, което търсите, е истината, часовете по философия са в другия край на коридора."
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 10:32 pm Заглавие:
July,благодаря че се включи.И сега точно идва за мен ключовата дума "усет" .Понякога ми е трудно да разгранича едното състояние от другото.Кога манипулира и кога наистина е нещастна.Има понякога моменти,в които тези неща се преплитат.
Колкото до обясненията на нейните въпроси - естествено че отговорите са премислени и дотолкова че да може да понесе емоцията и информацията.А не сме стигали до смърт и обяснения.Все още е малка и не се е сблъскала с това.И никой близък не си е отишъл все още.Тогава ще помоля за помощ всички вас и ще обяснявам на Криси.
А вече се опитвам наистина да изпробвам всякакви неща и накрая ще се превърна в циркова изпълнителка,но лошо няма Важното е да имат резултат.Е,не винаги се получава _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Мисля, че е важно ти сама да филтрираш мненията. Както виждаш някои се различават и наистина ще стане цирково.
Мислиш ли, че би могла вече да изградиш своя позиция, която смяташ че би искала да следваш и да можеш да филтрираш качествената за теб информация, от некачествената....
Опитай четейки различни мнения да започнеш да изграждаш един гръбнак на определена структура, която ти допада.. и да се придржаш към нея... защото иначе наистина си е оста хаотично _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 10:53 pm Заглавие:
Аз определено си филтрирам нещата и от всичко казано дотук си изграждам някаква позиция.Но мисля че всеки донякъде е прав.И прилагам това,което мога и ми харесва.Определено разбрах че трябва да сме единни с мъжа ми,независимо от собствените ни разногласия.
Но трябва и да разграничавам манипулацията на Криси от наистина страх и когато е нещастна.И че трябва да има право на избор и тя,но в границите на разумното.И което е по-съществено - ние караме колата,а тя избира къде иска да отиде и ако е разумно - ние се съгласяваме.Но не даваме волана на нея,защото ще катастрофираме.Същевременно с такт,търпение и любов и необходимото време за нея - нещата би трябвало да си отидат по местата.
Така ли е lady-to? _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 11:08 pm Заглавие:
3 в 1. Най-трудната комбинация за мен.
Мярка,търпение и спокойствие. В повечето случаи търпението ми куца на мен,ама ще се пробвам. Това е нещо,което ми е липсвало от дете на мен.В общи линии сега разбирам какво им е било на наште.Много ядове и мъка.Но пък станах човек и то самостоятелен и оправен.Надявам се и Криси да стане човек с характер и да е оправна. _________________ Никога не казвай "НИКОГА" защото няма начин да НЯМА НАЧИН !
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети