Пуснато на: Сря Май 21, 2008 1:49 am Заглавие: Притеснения за дете на 1,5 г.
Здравейте, имам дъщеря на 1,5 г. , която не оформя нито думичка(имам предвид обособена дума, а не срички), не реагира на команди и в пове4ето случай даже не реагира и при повикване на името й. Ако си е намерила някакво занимание игнорира всики изцяло, все едно ни няма около нея. Когато сме в къщи се заиграва доста дълго самостоятелно или слуша музика. Доскоро това даже ме радваше, защото батко й, който е ве4е на 6г. и досега изисква почти непрестанно внимание. Когато сме в градинката обикаля наоколо , но не обръща никакво внимание на децата, не се оглежда за да ме търси и общо взето отново се забавлява самостоятелно. Тъй като зимата изкарахме доста изолирано в къщи, имам усещането че трудно приема новите неща и даже в началото(тъй като са й непознати) ги игнорира. Незнам какво да мисля, но сравнявайки я с другите деца на нейната възраст започвам сериозно да се притеснявам. С батко й не искам да я сравнявам, защото според мен той пък беше другата крайност.
Моля Ви за съвет и за насока. Към кого трябва да се обърна за консултация?
Ами да ви кажа честно... за дете на година и половина не ми се струва тревожно това, което описвате.
Водили ли сте я на лекар за ушичките? Може да има евентуално някакви проблеми със слуха, щом не реагира и щом си играе самостоятелно.
А иначе, не всички деца имат еднакви темпове на развитие, но това нищо не означава. Приятелят ми е проходил на 2 години, което е много късно... и до тогава даже не е правел и опити - влачил се е само по ръце... и като е проходил във втори клас е бил най-бързото дете в класа...
По това, което описвате не виждам нещо тревожно, за дете на такава възраст. Ако ви ритеснява консултирайте се с личния лекар дали физиологично нещата са наред или с педиатър за професионално мнение просто. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 2:14 am Заглавие:
Благодаря за мнението. Честно казано поуспокоих се в изввестен смисъл. Може би наистина консултация с педиатър няма да е излишна.
А за слуха си мисля че няма проблем.Според мен чува и то доста добре.
Проблема е, че реагира само когато тя си пожелае. Както казах, ако си е ангажирала вниманието - все едно ме няма. Дали пък просто не е чепат характер???
Или може би проблема е в телевизията - гледа (по точно слуша)наравно с батко си, но предпочита музикални програми. Май ще трябва да я забраня изцяло.
Недейте да й забранявате изцяло. Нека си гледа детето - всички деца гледат телевизия. По-голямото дете е образец за по-малкото, но ако по-голямото е по-властно, малкото е нормано да стане по-затворено, защото в отношенията между тях - другия е по-доминантен.
Поговорете с някой педиатър - те имат поглед над тези неща. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 4:03 am Заглавие:
Притесненията ми са свързани с това, че имам чувството, че малката си е в някакъв неин свят, в който допуска малко хора. А и когато й говоря нещо нямам усещането, че ме разбира.
В интерес на истината проговарянето не ме притеснява толкова много, а именно това неразбиране - все едно че нищо не й говориш или че не се обръщаш към нея.
Как е с другите деца, играе ли си с тях?
Как комуникира с вас...и какви са отношенията й с баткото?
С какво най-вече си играе? _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 2:48 pm Заглавие:
Точно това ме притеснява - почти не обръща внимание на другите деца, даже в повечето случаи въобще не им обръща внимание.
С баткото се закача понякога, но само когато на нея и е дошла музата.
При мен специално идва най-ве4е когато иска нещо или има нужда от нещо - сок, вода, гладна е, спи й се или трябва да се смени памперса. Като в тези случаи не ме насочва с нещо определено, а просто започва да мрънка и да ме дърпа - аз трябва да отгатвам. В другото време когато съм около нея идва, за да се гушка и то пак не непрекъснато. Ако реша аз да и показвам някаква игра с играчките , то вниманието й се задържа за кратко, след което ме зарязва и тръгва да се забавлява с нещо друго сама.
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 5:15 pm Заглавие:
Здравейте, silkrasteva,
Много вероятно е, както казва Лейдито, всичко при детенцето да си е съвсем естествено, още повече, че има и батко, с когото трябва да поделя пространството - и един често срещан вариант е като премине в другата крайност и стане точно противоположна на батко. На тази възраст би могла все още да няма интерес към други деца, а така или иначе - те все още са далеч от това да играят заедно. И все пак - за да сте спокойна, мисля че едно добро решение е да се консултирате с педиатъра и струва ми се - и с детски психолог. Това е най-добрият и сигурен начин Вашето притеснение и тревога да отпаднат и спокойно да се радвате на детенцето си, защото пък иначе скритата тревога, съмнения, колебания..са нещо, което би се отразило както на Вас, така и - макар и косвено- на нея. _________________ "Археологията търси факти... а не истината. Ако това, което търсите, е истината, часовете по философия са в другия край на коридора."
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 7:43 pm Заглавие:
Много Ви благодаря за мненията и съветите. Имах нужда да споделя с някого тези тревоги. Ще послушам съвета за консултация с педиатър и детски психолог. Надявам се, че тогава за мен нещата ще се изяснят и тези може би напразни тревоги ще изчезнат. Защото малкото ми момиченце наистина е едно съкровище - много лъчезарна и винаги засмяна (когато ми обръща внимание разбира се ).
Още веднъж благодаря за отделеното време и внимание.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети