Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Притеснения за дете на 1,5 г.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
silkrasteva
Новак
Новак

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 1:49 am    Заглавие: Притеснения за дете на 1,5 г. Отговорете с цитат

Здравейте, имам дъщеря на 1,5 г. , която не оформя нито думичка(имам предвид обособена дума, а не срички), не реагира на команди и в пове4ето случай даже не реагира и при повикване на името й. Ако си е намерила някакво занимание игнорира всики изцяло, все едно ни няма около нея. Когато сме в къщи се заиграва доста дълго самостоятелно или слуша музика. Доскоро това даже ме радваше, защото батко й, който е ве4е на 6г. и досега изисква почти непрестанно внимание. Когато сме в градинката обикаля наоколо , но не обръща никакво внимание на децата, не се оглежда за да ме търси и общо взето отново се забавлява самостоятелно. Тъй като зимата изкарахме доста изолирано в къщи, имам усещането че трудно приема новите неща и даже в началото(тъй като са й непознати) ги игнорира. Незнам какво да мисля, но сравнявайки я с другите деца на нейната възраст започвам сериозно да се притеснявам. С батко й не искам да я сравнявам, защото според мен той пък беше другата крайност.
Моля Ви за съвет и за насока. Към кого трябва да се обърна за консултация?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 1:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да ви кажа честно... за дете на година и половина не ми се струва тревожно това, което описвате.

Водили ли сте я на лекар за ушичките? Може да има евентуално някакви проблеми със слуха, щом не реагира и щом си играе самостоятелно.

А иначе, не всички деца имат еднакви темпове на развитие, но това нищо не означава. Приятелят ми е проходил на 2 години, което е много късно... и до тогава даже не е правел и опити - влачил се е само по ръце... и като е проходил във втори клас е бил най-бързото дете в класа...
По това, което описвате не виждам нещо тревожно, за дете на такава възраст. Ако ви ритеснява консултирайте се с личния лекар дали физиологично нещата са наред или с педиатър за професионално мнение просто.
silkrasteva
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 2:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за мнението. Честно казано поуспокоих се в изввестен смисъл. Може би наистина консултация с педиатър няма да е излишна.
А за слуха си мисля че няма проблем.Според мен чува и то доста добре.
Проблема е, че реагира само когато тя си пожелае. Както казах, ако си е ангажирала вниманието - все едно ме няма. Дали пък просто не е чепат характер??? Smile
Или може би проблема е в телевизията - гледа (по точно слуша)наравно с батко си, но предпочита музикални програми. Май ще трябва да я забраня изцяло.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 3:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Недейте да й забранявате изцяло. Нека си гледа детето - всички деца гледат телевизия. По-голямото дете е образец за по-малкото, но ако по-голямото е по-властно, малкото е нормано да стане по-затворено, защото в отношенията между тях - другия е по-доминантен.
Поговорете с някой педиатър - те имат поглед над тези неща.
silkrasteva
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 4:03 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Притесненията ми са свързани с това, че имам чувството, че малката си е в някакъв неин свят, в който допуска малко хора. А и когато й говоря нещо нямам усещането, че ме разбира.
В интерес на истината проговарянето не ме притеснява толкова много, а именно това неразбиране - все едно че нищо не й говориш или че не се обръщаш към нея.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 5:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Как е с другите деца, играе ли си с тях?
Как комуникира с вас...и какви са отношенията й с баткото?
С какво най-вече си играе?
silkrasteva
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 2:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно това ме притеснява - почти не обръща внимание на другите деца, даже в повечето случаи въобще не им обръща внимание.
С баткото се закача понякога, но само когато на нея и е дошла музата.
При мен специално идва най-ве4е когато иска нещо или има нужда от нещо - сок, вода, гладна е, спи й се или трябва да се смени памперса. Като в тези случаи не ме насочва с нещо определено, а просто започва да мрънка и да ме дърпа - аз трябва да отгатвам. В другото време когато съм около нея идва, за да се гушка и то пак не непрекъснато. Ако реша аз да и показвам някаква игра с играчките , то вниманието й се задържа за кратко, след което ме зарязва и тръгва да се забавлява с нещо друго сама.
Върнете се в началото
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 5:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, silkrasteva,
Много вероятно е, както казва Лейдито, всичко при детенцето да си е съвсем естествено, още повече, че има и батко, с когото трябва да поделя пространството - и един често срещан вариант е като премине в другата крайност и стане точно противоположна на батко. На тази възраст би могла все още да няма интерес към други деца, а така или иначе - те все още са далеч от това да играят заедно. И все пак - за да сте спокойна, мисля че едно добро решение е да се консултирате с педиатъра и струва ми се - и с детски психолог. Това е най-добрият и сигурен начин Вашето притеснение и тревога да отпаднат и спокойно да се радвате на детенцето си, защото пък иначе скритата тревога, съмнения, колебания..са нещо, което би се отразило както на Вас, така и - макар и косвено- на нея.
silkrasteva
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 7:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много Ви благодаря за мненията и съветите. Имах нужда да споделя с някого тези тревоги. Ще послушам съвета за консултация с педиатър и детски психолог. Надявам се, че тогава за мен нещата ще се изяснят и тези може би напразни тревоги ще изчезнат. Защото малкото ми момиченце наистина е едно съкровище - много лъчезарна и винаги засмяна (когато ми обръща внимание разбира се Smile ).
Още веднъж благодаря за отделеното време и внимание.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Децата Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї