Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Страх от отхвърляне

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Любов и Секс
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Kokiche
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Юни 07, 2008 2:49 am    Заглавие: Страх от отхвърляне Отговорете с цитат

Здравейте,

незная дали темата ми е за тук, но така или иначе се зачетох във вашия форум ....

От доста време си мсиля , че имам нужда от професионална помощ..но все не се решавам.
Проблема ми е следния: имам страх от отхвърляне. Аз така го определих, заради всичко което ми се случва.
Имам връзка, всичко е наред докато съм желана (така да се каже), в този период дори се случва понякога аз да не желая другия човек.Случи ли се обаче така, че той да не ме желае( без значение как, далис ексуално, дали просто да е с мен и т.н.), изведнъж забравям че аз не гоискам и започвам неистово да го искам! Започвам да изпадам в паника, да стардам, да плача , да се побърквам ... само и само да си го върна с цената на унижения дори.Накрая успявам и се успокоявам,преставам да се унижавам и започвам да съжалявам че съм направила всичко това. Тъкмо започвам да се съвземам , да се отдалечавам от въпросния човек и да събирам смелост да си тръгна и в момента в който той ми каже нещо от сорта на " не те желая", " не те искам" и КРАЙ, всичко започва отначало и започвам да се боря отново и отново, докато не отрече това което е казал и докато ен каже обратното - след което се успокоявам.
Сега може си мсилите че съм луда, а може и да съм.Исорията е , че това ми се случва главно с един човек - човек който неме заслужава и аз го соъзнавам...но по гореспоменатите причини не мога да спра да се боря за него. В момента сме разделени, тъй като той искаше и каза че не желае да е с мен ..както се досещате аз се опитвам да си го върна... жалко нали? Някакъв комплекс може би, незнам?
Имахме врзъка 5 години , която продължаваше с такива периоди. Истината е , че той никога не е усещал че ме губи, никога не е имало нужда да се бори за мен - освен в самото начало - и внаги ме е приемал като досадницата , която не го оставя и която винаги св бори да е с него. А може би това е проблема? Незная дали ако се опарвя и го зарежа и не му обръщам внимание .. той ще се усети и ще се върне.

Незная и дали ен ви отегчавам вече... на 26 години съм а имам чувството че живота ми е пълен провал - от любовна гледна точка.
Моля ако някой може да ми даде съвет!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Юни 07, 2008 5:28 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,

Искам първо да ажа, че не си луда - нищо ти няма. Всички хора го имат това - когато се някой се дръпне - да го гониш.

Причината за това е много крехък нарцистисизъм. Т.е твоята самоувереност и твоята представа за себе си е много крехка и чуплива. Следователно всеки удар по нея - колкото и малък да е той я разклаща толкова силно, че психиката ти сигнализира опасност.
Тази твоя черта е много вероятно да е "уморила" човека до теб, защото ти реално нямаш собствен образ - ти не си важна за себе си, камо ли за някой друг. За теб е по-важно той какво иска или не иска, от колкото ти. Обикновено причина за това е "скачване" между двама човека. Във вашия случай това скачване е от твоя страна, защото ти си по-тревожната. Той не е толкова, колкото теб и за това той може да се отдели от това скачване, докато при теб това е много по-трудно.

Това, което може да ти помогне е терапевтиране на тази тревожност, до нейното овладяване. Докато ти не започнеш да цениш себе си - ще се опитваш да се прикачваш към друг и винаги ще стигаш до подобни проблеми. Това, над което трябва да работиш е повече увереност в себе си, в това че си стойностна. Намери дейности, които иха го подкрепили и които да затвърждават това усещане.
Kokiche
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 3:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря ти! мисля обаче че не става толкова лено, колкото си го описала и аз въобще не виждам начин вмомента да се оправи това!
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 4:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Хей Кокиче здрасти.

Преди да ти кажа мнението си искам да заключа добронамерено, че Лейдито е страшно променена от известно време според мен, та ако ти беше писала преди един месец тя щеше да подходи с разбиране, да каже, че и на нея й се е случвало вместо да направи суров и скучен анализ колко си неуверена и несамостоятелна всъщност, който освен, че вдъхва хлад и отрицателно емоция претендира да звучи професионално. Незнам какво се е случило с нея, но се надявам да помага и на други хора отново със същото това разбиране и човешка емоция както подаде ръка на мен преди месеци.

Та по твоя случай hmmm Същата ужасия съм и 90% от жените и мъжете, които познавам са по същия начин и то не защото са не самоуверени или не самодостатъчни, а защото е човешка свръхемоция щом някой ти се изплъзва да се опитваш да го задържиш. Виж вече въпросът според мен е на каква цена Rolling Eyes Question Не бива да се шашкаш според мен щот аз съм доста индивидуална и самостоятелна, доста даже за жена, но изживявам същото винаги щом хлътна по някой и то не е необходимо той дори да ми каже, че не ми иска - щом усетя хлад и полудявам аммма точно както го описваш. При теб още повече е дългогодишна връзка, която е много по-трудно чевек да задраска от тетрадката си. Добрата новина е, че не само аз и ти сме така, а и всички познати ми мъже. Т.е. ти правилно каза, че си му сигерна в неговите очи, но бъди сигурна, че ако ти спреш да напираш и му дадеш дори най-малкия повод за ревност от идеята, че излизяш с някой друг - е ще задрапа кат котарак по перде Laughing Винаги има 1% вероятност той да е по-чепат характер, като онова мое гадже дет се опитах да го накарам да ревнува, той взе че го прия лично, реши, че му изневерявам и се разделихме Laughing НО 99% щом ти си пасивна и отхвърляща кмбинирано с малка подправка от причина за ревност, то той ще задрапа да се връща при теб.
Сега друг е въпроса дали те искаш да си с него, но това само ти го знаеш. Според мен при всички положения е добре да опиташ ти да си му несигурната да видиш реакция Wink
Що се касае до истериите и драпането при раздяла аз Кокиче съм нечовешки горда и азпадам в подобни истерии щом съм хлътнала и започвам да се психясвам, даже който е чел форума или е по-отдавна тук знае, че имам проблем със страх от раздяла и често аз гишиткам горките мъже щот ме е старх те да не ме шитнат Laughing Very Happy Тъпотия Shocked

На подразбиращия се въпрос как да не драпаш и да минеш от другата старана - ами намери си охажор според мен или подхвани някоя близка приятелка и тръгнете малко по дискотеки това, онова. Просто опитай дори на инат да провериш неговата реакция. Смятам, че ако той те обича и си заслужава скоро ще долети. Приеми го като по-тръдно упражнение в усилията да си го върнеш - то реално си е това Wink Виж ако по някаква причина не даде заявка мисла, че не си заслужава, но ако ти си го обичаш нищо не пречи пак да се върнеш към старото драпане - няма лошо да знаеш, че си опитала.

Що се касае до емоциите щом някой те отхвърли - е аз незнам как да се спасиш. Искам да кажа, че Лейдито сигурно мисли, че казва много мъдри неща в случая, обаче цената им е страшно висока. Преживяла съм определено количество разочарования във връзките като всеки човек, обаче аз много мразех да ме боли и затова се пооперирах от тези емоции, за които говориш - самоконтрол имам, непукизъм, гадна преграда пред хората, които искат да имат нещо с мен - е такива неща. Ами мога да ти кажа, че определено е по-добре да си ги изживяваш тези неща, отколкото да ги култивираш и възпитаваш да седят мирни сатавайки уж балансирана откъм емоции личност - УУУЖАСНО Е, сега си мечтая да се влюбя и да хлътна до уши и се чудя за какво да се захвана, а скапаните ми доста оперерани емоции са толкова закърнели и оперирани, че ме държи по два дена тръпката, а така ми се иска пак да си истериясам и да си мисля, че съм лудичко. Е да ама явно прекалих с усилията да изконтролирам тези емоции и в момента ми трябва голам трус за да ме хакне в душичката за повече от два дни и честно казано искрено се надявам да се появи някой в който истински да се влюбя истерична.

Уффф толко глупости изписах, че и на мен ми е малко болна тема тая с връзките, надявам се нещо от всичко изписано поне да има стойност и полза за теб Smile
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 5:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за критиките Елси, както винаги особено критична.

Кокиче, разбира се, че това никак не е лесно да се постигне, но в никакъв случай не може да е невъзможно.

Трябва да се започне с малки крачки.
Това, което бих ти препоръчала, което действа (поне при мен) е да направиш целия процес осъзнат. Т.е когато стане такава ситуация, коагато той се дръпне и ти усетиш как изпадаш в паническа нужда да се махнеш, да го накараш да те слуша и невероятен гняв - просто се откъсни физически от атмосферата. Ако трябва излез - на терасата или навън, където и да е. Скъсай тази скачена връзка първо чрез физичеко отдалечаване. Т.е скарвате се, или той ти откаже нещо - просто опитай да сдържиш и излез някъде - в другата стая, навън - каквато възможност имаш.
Когато излезнеш трябва да се опиташ физически да се успокоиш от туптенето на сърцето, треперенето на ръцете и милярдите мисли, които ти нахлуват, колко не е честно и колко е зле. Дишаш дълбоко, поуспокояваш се и след това се опитваш да си зададеш въпрос - АЗ какво искам. Не какво иска или не иска ТОЙ. АЗ КАКВО ИСКАМ. АЗ как се чувствам, АЗ чувствам ли се добре?

Това, което ще ти помогне е да започнеш да разграничаваш себе си, от другия. Да започнеш да разпознаваш СВОИТЕ желния и нужди и страхове. В основата си това е проблем именно на това, че двойката се смесва - няма вече 2 индивида. Ти вече незнаеш кои са твоите чивства и кои са провокирани от неговите.
За това се опитвай постоянно да определяш за себе си какво ТИ искаш и какво ТИ чувстваш.

Малки срачки - това е нещо, което се тренира и се развива. Просто трябва да положиш усилие да намериш своите желания и нужди и да им дадеш право да се обадят и да ги чуеш. Защото те крещят толкова силно в теб, но ти просто не ги поглеждаш, защото не можеш да ги различиш в този хаос от желания, които са ужасно противоречиви.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Любов и Секс Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї