Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Истинските неща в живота

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ?
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 5:23 pm    Заглавие: Истинските неща в живота Отговорете с цитат

Като писах по темите в този форум,се сетих за нещо,което от много време насам стои в подсъзнанието ми,като въпрос;как оценяме,кое е истинско и красиво и с какви сетива го виждаме.Намираме ли точните лещи за да ги ВИДИМ и най-важното да ги усетим?Например, колко от нас слушат джаз или прогресив с разбиране.....за книгите,поезията,изобразителното изкуство, задавам същия въпрос?
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 7:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много интересна тема snims.

Моето мнение по този въпрос е много комплексно. Няма еднозначен отговор защо определено нещо за нас е красиво или е добро или е нормално или е грозно и тн.
Човек представлява различна събкупност от личен опит, лична интерпретация, различни вярвания (които са определени до голяма степен от вярванията на родителите), различни ценности и приоритети.

За да кажеш на нещо, че е красиво - преди това в теб протичат милиони процеси, които са повлични от многожество критерии, което е дълбоко неосъзнато. Например както си казваш "случйно срещнах Пешо и се влюбихме", всъщност няма нищо случайно в избора ти. Избора на партньор в живота е толкова ама толкова логично нещо, което обаче никой от нас не подозира. Същото е и желанията ни за работа, за приятели, за всичко, което ние "избираме".

Тези критерии се оформят с годините и опита на човек, като за някой днес нещо е красиво - след 5 години може да е грозно, в зависимост от това по какъв начин се е променил личния му опит. Под опит имам предвид обогатена информация за света, за правилно и грешно, за красиво и грозно, за важно и маложажно - това всичко е просто класификация на информацията, в зависимост от моментните приоритети. Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 7:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много се радвам,Лейди,че отговаряш по темата,съгласен съм до някъде с теб,но само до някъде.Ако приемем,че ценностната ни система е повлияна от родители,общество и т.н.дори и за определен период от време,то тогава ще сме обезличени и само ще си говорим,без да има някаква градивност ,още по малко креативност в мислите ни.Красотата,както и истината вероятно са субективни,но все пак имаме ли очи за да виждаме и сърца за да усещаме..........?
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 8:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В ниакъв случай не са само роителите и обществото. Под критерии имах предвид опита, който имаш. Този опит, както написах по-горе включва много неща - това са ситуации, в които си попадал, нови неща, които си видял, нови проблеми, с които си се срещнал.
Ако ти си ял 1 шоколад - той ще ти се струва най-хубавото нещо на света. Но ако си ял 5 вида - може ви "най-вкусното" вече няма да е толкова вкусно. Обогатявйки се постоянно - т.е събирйки повече информация за заобикалящия ни свят - ние градираме тази информация по определени критерии, които с опита ни стават все по-стабилни.
Когато си живял само в града, си мислиш че тези в селата "са пълни селяни и задръстени" или че ти не би могъл да живееш на такова място. Чудиш се дори как може тези хора да живеят така. Когато отидеш и опознаеш този начин на живот откриваш, че той далеч не е толкова лош....може би дори е по-хуба от този, който ти живееш....Ако до вчера красивите неща в живота ти са били красивата кола, красивия телефон, невероятните небостъргачи - изведнъж най-красивото нещо може да стане онова единствено дръвче, което сам си посадил...
Разбира се, има моменти в които дори и да отидеш на селото, няма да се променят нагласите ти - желанието и готовността за тази промяна също е плод на друг вид критерии - дали си стигнал до момент, в който това, което имаш вече не ти е достатъчно - дали си се пренаситил....

Много много мнооооого и различни са процесите, които протичат - за щастие на дълбоко неосънато ниво. Ние виждаме и усещаме само онези ледове, които вече са порастнали токова, че да се покажат на повърхността....

Има много фактори да се оразува лед, течения, температура, и тн... Но това протича далеч от нас - под водата. Това, което ние хората ще видим - е показалото се връхче на повърхността...

Това, което ти пишеш за "дали имаме очи и сърца" - естествено, че имаме и те са част от действащите сили наред с многото други Smile

Така ги разбирам аз нещата. От многото неща, които сме учили и многото различни подходи, теории, експерименти и доказателства - там, където всички теориисе се покриват е, че за всяко наше желание или рекция, колкото и случайно да изглежда - има причина. Под дори най-беозбидното айсбергче на повърхността - стои ледено образувание Smile И точно това прави хората толкова различни....
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 8:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Лейди,аз те разбрах още от първото изречение,на първия отговор,права си,но усещам че се палиш и не мога да разбера защо?пускам тема с въпрос,който съм сигурен,че мнозина си задават...но не съм сигурен,колко са си отговаряли.Едно е да харесваш нещо си и съвсем друго да го усещаш с цялото си съществувание.Съгласен съм,че в различни етапи на живота, различно виждат нашите очи,но често прозира една заблуда,която според мен е много вредна,ако човек я ОСЪЗНАЕ,иначе лошо няма,нека си живее така щом му харесва.Още веднъж искам да подчертая, не съдя никого и всеки да живее както на него му се иска.Смятам,че този форум за това е създаден,за да търсим евентуалните отговори на въпросите си,пък дори и те да са провокативни.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 08, 2008 9:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би аз не съм разбрала правилно въпроса ти и не съм сигурна че го разбирам и сега. Съжалявам ако не съм по темата, прото аз си мислех, че темата е Какво прави нещо красиво или не в нашите очи. Явно съм разбрала нещата погрешно Smile hmmm juyt
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Пон Юни 09, 2008 3:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А според мен истината е в хармонията. Харесваме това което се намира в хармония с нас и нашите разбирания, също и с заобикалящата ни реалност Smile
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2008 3:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет и от мен, хубава тема наистина!
Ами snims аз смятам, че съвременният човек в България все по-рядко отделя време на храна за душата, независимо дали обича да слуша симфонии или джас, да гледа театър или да ходи на опера.

Бях преди седмица на театър - имаше 5 човека в залата, виж като отида на кино, камо ли пък в Арена - еййй страшна работа ти казвам последния екшън с Киано Рийвс е много по-посещаван като лесно смилаема храна за мозъка, както знаем.

Кофти е положението с усета за красивото според мен, щот независимо къде си расал има един по-фин и възвишен модел на литературата, културата, изкуството, който му викат храна за душата - то книги на големи писатели се намират и в селските библиотики, въпроса е, че ценностите на съвременното общество донякъде осъкатяват усещането ни за красивото - онова красиво, което храни душата, а не я подбужда към въртене на дупе в чалгаджийните Laughing

Та по мое мнение особенно младото поколение като нас няма особенно развита душевност за красивото и ценното в изкуството, защото се проповядват силикон, БМВ-та, руси каки, богати чичковци и златни ланци просто в българското общество напоследък. Никой не говори за поезия, за музиката като изкуство, за театъра, за по-задълбоченото кино - ми те просто не са мода в консуматорското общество. Таа затова си мисля, че колкото повече хора като нас тук се замислят над тези теми и вярват, че храната за душата е важна, то толкова по-голяма надежда има новото поколение и бъдещите ни деца все пак да имат усет към красивото не само към модерното и пропагандираното за деня.

За мен красимо е и да гледам как една пеперудка литва от едно пролетно цвете, но имам ли времето и нагласата за това - едва ли. Мисля си, че ранния капитализъм в България не предразполага към търсенето на хармонията и красивото, а по-скоро към борба за оцеляване, мас култура и низка пропаганда. Кофти звучи, но нищо не ни пречи да го променим пък дет се вика Wink За теб Снимс какво е красивото?
deanne
Гуру
Гуру

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2008 4:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси, аз пък в театрите забелязвам, че все е пълно.
За чалгата си много права, такава простотия няма накъде и няква да върти кючеци. Думи нямам за това, ако мога да го нарека дори музика (обидно е), а кат слушаш нещо дет те наричат песен имаш чувството, че диска върти едно и също, а то тва била песента.
Според мен не може да се вини тва, че еди-кво си било модерно, а другото което пък било по-извисено не било и за тва не се срещало. Повечето хора повтарят това, което прави масата, тъпо но факт.
ще прегръщаш кръста вместо мен."
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2008 4:56 am    Заглавие: Re: Истинските неща в живота Отговорете с цитат

snims написа:
Като писах по темите в този форум,се сетих за нещо,което от много време насам стои в подсъзнанието ми,като въпрос;как оценяме,кое е истинско и красиво и с какви сетива го виждаме.Намираме ли точните лещи за да ги ВИДИМ и най-важното да ги усетим?Например, колко от нас слушат джаз или прогресив с разбиране.....за книгите,поезията,изобразителното изкуство, задавам същия въпрос?

Здравей,Симс!
Ха,как успя да си формулираш въпроса,щом като стои в подсъзнанието ти,и то от много време насам?! Very Happy
Аз лично не слушам джаз с разбиране,просто защото повечето парчета са ми безкрайно дисхармонични,антимелодични и напрягащи.Много рядко можеш да откриеш нещо наистина стойностно в джаза,с което не отричам че то съществува.За прогресив няма дори да си позволя да коментирам.Въпреки че нямам подчертан афинитет към тези две творчески направления(очевидно толкова важни в оформянето на твоя мироглед)не мисля,че съм изгубил усета си към стойностното и красивото,защото те са въплатени в неизброимо многообразни и живи форми.Останалите неща,които изброи-книги,поезия,творчество-те присъстват в живота ми неотлъчно,защото така съм устроен и,повярвай ми,не са толкова малко хората с тези възприятия за живота.Имам удоволствието и шанса да познавам много такива будни души.
За да видиш красивата страна на нещо трябва да го обикнеш.Само това е пътят към сетивното възприемане и дълбочината на красивото.
Забелязал съм един закон в природата:всичко най-ценно,красиво и стойностно е добре запазено и скрито далеч от хората.Така за съжаление стои въпроса и за отношенията между тях-понякога се налага много да се постараеш,за да видиш малка частица от съкровищницата на някого,измежду всички външни и негативни проявления.
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Юни 11, 2008 2:20 am    Заглавие: Re: Истинските неща в живота Отговорете с цитат

Dedoto написа:
snims написа:

Здравей,Симс!
Ха,как успя да си формулираш въпроса,щом като стои в подсъзнанието ти,и то от много време насам?! Very Happy
Аз лично не слушам джаз с разбиране,просто защото повечето парчета са ми безкрайно дисхармонични,антимелодични и напрягащи.Много рядко можеш да откриеш нещо наистина стойностно в джаза,с което не отричам че то съществува.За прогресив няма дори да си позволя да коментирам.Въпреки че нямам подчертан афинитет към тези две творчески направления(очевидно толкова важни в оформянето на твоя мироглед)не мисля,че съм изгубил усета си към стойностното и красивото,защото те са въплатени в неизброимо многообразни и живи форми.Останалите неща,които изброи-книги,поезия,творчество-те присъстват в живота ми неотлъчно,защото така съм устроен и,повярвай ми,не са толкова малко хората с тези възприятия за живота.Имам удоволствието и шанса да познавам много такива будни души.
За да видиш красивата страна на нещо трябва да го обикнеш.Само това е пътят към сетивното възприемане и дълбочината на красивото.
Забелязал съм един закон в природата:всичко най-ценно,красиво и стойностно е добре запазено и скрито далеч от хората.Така за съжаление стои въпроса и за отношенията между тях-понякога се налага много да се постараеш,за да видиш малка частица от съкровищницата на някого,измежду всички външни и негативни проявления.

Не исках да прозвочи по този начин темата,напротив,дадох само един пример,пък било то, някакъв си джаз,който сега като се замисля е толкова дисхармоничен,че няма накъде повече или пък прогресив......откачена работа.Абе хора разни........Сега ще ви кажа,какво направих днес,по повод истинските неща в живота.Купих си тъмно син костюм и нова риза,защото в събота ще има концерт с много изискана публика, а аз трябва да бъда там.
snims
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Юни 11, 2008 12:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Елси написа:
Привет и от мен, хубава тема наистина!
Ами snims аз смятам, че съвременният човек в България все по-рядко отделя време на храна за душата, независимо дали обича да слуша симфонии или джас, да гледа театър или да ходи на опера.

Бях преди седмица на театър - имаше 5 човека в залата, виж като отида на кино, камо ли пък в Арена - еййй страшна работа ти казвам последния екшън с Киано Рийвс е много по-посещаван като лесно смилаема храна за мозъка, както знаем.

Кофти е положението с усета за красивото според мен, щот независимо къде си расал има един по-фин и възвишен модел на литературата, културата, изкуството, който му викат храна за душата - то книги на големи писатели се намират и в селските библиотики, въпроса е, че ценностите на съвременното общество донякъде осъкатяват усещането ни за красивото - онова красиво, което храни душата, а не я подбужда към въртене на дупе в чалгаджийните Laughing

Та по мое мнение особенно младото поколение като нас няма особенно развита душевност за красивото и ценното в изкуството, защото се проповядват силикон, БМВ-та, руси каки, богати чичковци и златни ланци просто в българското общество напоследък. Никой не говори за поезия, за музиката като изкуство, за театъра, за по-задълбоченото кино - ми те просто не са мода в консуматорското общество. Таа затова си мисля, че колкото повече хора като нас тук се замислят над тези теми и вярват, че храната за душата е важна, то толкова по-голяма надежда има новото поколение и бъдещите ни деца все пак да имат усет към красивото не само към модерното и пропагандираното за деня.

За мен красимо е и да гледам как една пеперудка литва от едно пролетно цвете, но имам ли времето и нагласата за това - едва ли. Мисля си, че ранния капитализъм в България не предразполага към търсенето на хармонията и красивото, а по-скоро към борба за оцеляване, мас култура и низка пропаганда. Кофти звучи, но нищо не ни пречи да го променим пък дет се вика Wink За теб Снимс какво е красивото?

Красивото за мен е когато се отдам на нещо любимо,потъна в неговата необятност и го усетя със сърцето си.Да съм на една зелена полянка и да слушам природния шум,тогава той се превръща в звуци,за мен специално.Уважавам всяко едно мнение по въпроса,защото то наистина е строго индивидуално.Сетивата ни са различни и всеки по своему чувства и усеща.
erandes
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пет Юни 20, 2008 5:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз си има свои критерии за истинско и красиво, които предполагам не се покриват с тези на останалите. Човек, според мен, изгражда критериите си още от дете, със средата, в която расте, с ценностите на семейството си, проятелите, с това което получава като като стимули. По-късно, когато започне да се оформя като личност самостоятелна, която прави своите избори "избира" критериите си за красиво и грозно, да добро и лошо, благодарение на научното или въпреки него.
И това, че някой кълчи кълки не означава, че няма усет за красиво. Може това да му е бягство. Не че намирам чалгата за прелест, но няма да свърши света ако се разкърша и от това няма да стана ни по-лоша, ни-глупава. И не означава, че няма да изпитам истинска наслада от класичека музика, но в различен момент.
Върнете се в началото
Елси
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Нед Юни 29, 2008 6:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много стегнат и смислен пост erandes, наистина благодаря, много ми хареса.

Задавала ли си си въпроса ти колко често "кълчиш кълки" на чалга и колко ческто слушаш класическа музика в твоето ежедневие - честно за последната половин година например?

Колко приятели имаш, с които заедно слушате класическа музика и ходите на театър и колко такива, с които кълчите кълки?

Смяташ ли, че в по-дългосрочен план - няколко години например, начинът по който третираш и храниш усета си за красивото не започва де се превръща в част от процеса по формиране?
erandes
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2008 4:19 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Разпускането стил вихрене чалга последно ми се случи миналото лято, театър направо не помня кога за последно съм гледала /след едно тотално отвращение от грозна пародия не ми се ходи/. Музика слушам вечер като приспя домочадието. А приятелите... Толкова са различни и се пръснаха по света.
Върнете се в началото
bubsoivz
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Авг 26, 2008 8:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, много малко от нас, Българите могат да оценят красивото..всъщност те оценяват просташкото, назовавайки го красиво, но много грешат.А това да слушаш сложна музика и да я разбираш е много трудно,така че тези, които го правят могат да се чувстват похвалени.Истинските неща от живота са около нас .. може би и някой са вътре в нас..но ти трябва много интелект, за да ги откриеш, а когато намериш сродна душа, с която да ги споделиш , тогава е наистина красиво.Хубавото в живота-тоа е да оценяш всички жестове, всичко което става около теб, да го цениш , да го пазиш, защото то е част от твоя живот, което може да означава,че е част от теб..поправете ме ако греша! Незнам как да се изразя, така че да не звуча банално и глупаво.Ние можем да правим красив живота си, някой го правят без да знаят, а защо да не им помогнем да го осъзнаят?!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Кой съм АЗ? Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї