Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Чудя се?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Полезен съвет
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nonsense
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Юни 21, 2008 9:14 pm    Заглавие: Чудя се? Отговорете с цитат

Здравейте!

За първи път ми се случва да се обърна за съвет лично към форум, но разглеждайки този си мисля че ще бъда удовлетворен въпреки известният ми скептицизъм.
Имам следната ситуация и въпрос: Дъщеря на разведени родители, живееща с майка си. Баща й живее в същият квартал заедно с любовницата си. Интересува ме как това повлиява на отношението на дъщерята към нейните партньори. Става въпрос за момиче с което имах връзка и се опитвам да си обясня дали някои нейни "странности" във взаимоотношенията ни са следствие на гореописаното. Благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Юни 21, 2008 10:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Nonsense здравейте,

За да се отговори на подобен въпрос са нужни няколко допълнителни въпроси. За един човек развода на родителите може да е бреме и да има последици, за друг - не.
Много са важни няколко детайла. Първо на колко години е дъщерята. От колко години са разведен родителите и най-важното - какви са им отношенията и какви са били преди да се разведат. Също така и как самото дете приема събитията. Някои деца разбират, че тка е по-добре, други се чувствт засегнати и виновни.
Има много фактори, които могат да влияят - и много резултати, които да прииняват. За това ако може да дадете повече информация, относно какво точно е положението и най-вече - какви са отношенията на детето с всеки един от родителите, както и на самите родители помежду им.
Nonsense
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Юни 21, 2008 10:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На 18 години е. Отношенията дъщеря-майка, дъщеря-баща, майка-баща са нормални. Тя не се чувства виновна, но страда от липса на внимание от баща си и ревнува любовницата му. Това е всичко което мога да кажа.
Ще следя с интерес всички отговори.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Съб Юни 21, 2008 10:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно не ви е удобно да разказвате подробности а тяхното семейство.
Бих искала да ви попитам кое ви интересува дали може да е причина от това? Има ли нещо, което ви притеснява и търсите обяснение в развода на родителите?
Nonsense
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Съб Юни 21, 2008 11:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ме разбирайте погрешно - не че не искам да разказвам подробности, просто това е всичко което знам за семейството й. В крайна сметка то самото не ме е интересувало особено. Няма нищо конкретно, в което да търся причина и което да ме притеснява. Просто ми е интересно дали поведението й спрямо мен не е следствие от семейството. Но нищо конкретно, по-скоро съвсем общо ме интересува как би повлияло едно такова събитие в живота. Аз като пълен лаик го свързах по някакъв начин и ми е любопитно дали съм прав.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 12:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципно разбира се, че това би се отразило. Семейството и средата - родителите, играят огромна роля в развитието на ценностната система, на поведението, на харесването и нехаресването на неща. Тя самата е нещо като гъба, която е попила голяма чст от характерите и особеностите на родителите си. Много е възможно тя да прилича на майка си, щом обвинява по някакъв начин баща си или да споделя голяма част от нещата, които майка й харесва.
Самият развод би могъл да се отрази - зависи кога и как е станал, но ако нещата са били сравнително мирни, отразяването няма да е симптом, а по-скоро недоверие към връзки, към това че може да има успешен брак - по-скептична. Разбира се, колкото по-тежък е развода, толкова повече симптоми ще има - страх от изоставяне, нужда от внимание, което може дори да стигне размерите на измислена болест(неосъзнато), с която да се опита да свърже пак родителите си... т.е те ще съберат заради мен, защото съм болна.
Но във вашия случай, щом казвате, че отношенията са спокойни, може би просто тези неща ще присъстват, но в доста по-слаб вариант. Т.е може да има нужда от повече внимание, несигурна във връзката, подозрителна... и ревнива...Просто много зависят последиите, от самите характери и самия развод.
Nonsense
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 1:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Тя прекрати нашата връзка, която беше в разгара си, без основателна причина, с аргумента че "просто си е такава и при нея все така се получавало". Сега сме си добри приятели, но аз още я харесвам и подозирам че това се случи заради баща й. Дали е така и мога ли по някакъв начин да й помогна да опита по-дълга връзка - дори и да не е с мен, пак ще съм доволен тъй като е супер човек?
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 5:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да, можете. Вижте всеки се страхува да не стане като родителя си - и просто да избегне грешката, ако не го харесва като пример. Т.е тя е видяла края на един брак и... когато видиш края - е трудно да повярваш, че може да има и щастливи такива.
Може да се промени това, но трябва да е с огромно търпение и много меко пипане.
Като начало не трябва да се отказвате от нея (ако тя има чувства към вас, защото може да се е разделила, и защото не се чувтва добре в тазу връзка, това е много важно да се разбере). Ако обаче причината за тази раздяла е страх - то тогава трябва не агресивно, а много тактично да й показвате, че вие не сте като баща й и тя не е като майка си - най-вече второто. Дори и да сте заедно, без да го наричате "връзка", за да не я плаши. Бавно с времето, да сте до нея и да й показвате колкото тя не е като майка си и как нещата между вас са различни от като между родителите й. Това, което тя може да прави е нещо, което се е случило с техните, като види и лек такъв елемент при вас - да си каже.."ето нещата отиват натам, значи и ние сме като тях". А това може да е един мормален скандал, който тя да преувеличи. Опитайте да поговорите с нея защо техните са се развели, научете подробности и се опитвайте да избягвате такива ситуации или когато има такива ситуации, при решаването им да показвате, че тези неща могат и да се решат по друг начин - примерно вие се скарвате, но после вие правите крачка (която бащай не е правил) и казвате "не е важно, че се караме, всички се карат - важното е, че искаме да се сдобрим и да сме заедно"..
Но първо е важно да разберете дали тя се е разделила с вас, защото я е страх, или защото просто иска друг път в живота си.
Nonsense
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 6:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз друго си мислех - дали тя не отмъщава на мъжете заради баща си, опитвайки се да накара нейните партньори да страдат?
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 7:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ммне, не мисля. Основата, според мен е страх - другото ако изобщо се получи - ще е само реакция, но дори и да има елемент на
"връщане", то за да има желание за отмъщение, значи е наранена психиката. А ако това е нараняване - нападението е най-добрата защита. Т.е нарани другите, за да не те наранят теб. При всички случай основното зрънце е страхът вътре в нея.
Но вижте, ако вие казвате, че отношенията са добри между участниците - това, което вие казвате е много малко вероятно. По-скоро е "понеже тати ме е изоставил и това изоставяне ме е наранило - за да не ме нарани друг, като се привържа - трябва аз да ги изоставя, преди да съм се привързала..."
Nonsense
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 7:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хмммм мамка му. Това "понеже тати ме е изоставил и това изоставяне ме е наранило - за да не ме нарани друг, като се привържа - трябва аз да ги изоставя, преди да съм се привързала..." ми се струва доста вярно. Ако е така, мисля че няма да мога да я накарам да се привърже, ще трябва доооста търпение и постоянство, а резултат може и да няма. И все пак не мога да я оставя така, трябва да й покажа че е възможно да бъде щастлива. Много ще е трудно.
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Нед Юни 22, 2008 8:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да, опитайте не "да я накарам", а "да се съобразя с тази нейна особеност и да се опитам, чрез търпение да й покажа, че няма да я нараня".

Това, че тя има такъв страх (който аз не мога да знам, само предполагам по вашите думи, но може и няма такова нещо), не означава, че трябва да й го казвате или да я накарвате да го махне - защото ако й го кажете, тя ще се затвори и ще отрече. Това, което единствено може да помогне е да се опитате чрез търпение към нея, с времето и с различни случки, бавно да й докажете, че вие сте различен и няма нищо страшно тя да ви обича - няма да я нараните и изоставите.
Но пак повтарям - много е важно да се направи разграничаване между "просто не искам да съм с теб" и "страх ме е да бъда с теб, за да не ме нараниш".
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Полезен съвет Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї