Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ЗА И ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЯТА???
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Светът около нас
Предишната тема :: Следващата тема  

Аз съм от?
Българите
81%
 81%  [ 9 ]
Турците
9%
 9%  [ 1 ]
Циганите
0%
 0%  [ 0 ]
От отстаналите народности
9%
 9%  [ 1 ]
Общо гласове : 11

Автор Съобщение
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 11:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ок!пазнувам нова година но коледа не! Razz
deanne
Наш човек
Наш човек

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах момиче-туркиня в класа, но не я възприемах така. По принцип не тача турците и няма как, поради 5века робство, но познавам нея и е свестна, пак не харесвам турците като цяло, но не ми пречи да общувам с отделните организми, не ми пречи и да общувам с теб Бърборанке.

А заради тва момиче такива весели моменти сме имали в клас, но сега замина за Италия. Общо взето останах с добри спомени от нея.
кой със коя се целува."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 11:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

flowerpresent
sellfkiller
Кандидат Гуру
Кандидат Гуру

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 1:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В процеса на работата ми се срещам с всички етноси и ще ви кажа едно - всички кървят по един начин, плачат по един начин, радват се по един начин, правят децата си по един начин, раждат по едни начин и т.н. Мисълта ми е, че всички са еднакви-хора. Бърборано - турците са хора като всички останали. Много ми е интересно каква е разликата между тирчин, българин и англичанин /при последните не е точно така защото при тях бракове с близки роднини са позволени/.
deanne
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Разделението не е само по етническа принадлежност, както каза Лейдито, например сега минаваме с приятели и едни ни разправят :на хероин ли сте. Мноо тъпо. В случая разделението беше метъл-чалга.
кой със коя се целува."
Върнете се в началото
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

sellfkiller написа:
В процеса на работата ми се срещам с всички етноси и ще ви кажа едно - всички кървят по един начин, плачат по един начин, радват се по един начин, правят децата си по един начин, раждат по едни начин и т.н. Мисълта ми е, че всички са еднакви-хора. Бърборано - турците са хора като всички останали. Много ми е интересно каква е разликата между тирчин, българин и англичанин /при последните не е точно така защото при тях бракове с близки роднини са позволени/.

Абсолютно съм съгласна с теб. Това казах и по-горе - стереотипа идва на място, когато няма много информация. За това и написах, че ако имаш по-пряк допир с групата хора - ще ги гледаш като индивиди, а не като стереотип.

Но има и нещо друго - да всички кървим еднакво и тн, но колко то едните работят и колко от другите? Колко от едните жевеят в мизерия и са мързеливи и колко от другите? Колко от едните учат и колко от другите, а имат равно начало? Тук не става въпрос даже за хора, като физика, а за култура и обичаи и манталитет....това е
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:

Но има и нещо друго - да всички кървим еднакво и тн, но колко то едните работят и колко от другите? Колко от едните жевеят в мизерия и са мързеливи и колко от другите? Колко от едните учат и колко от другите, а имат равно начало? Тук не става въпрос даже за хора, като физика, а за култура и обичаи и манталитет....това е

Нямат равно начало, Лейдито, ако майката от бебе носи едно дете на улицата и то израства там, какво друго би могло да стане, освен просяче? Е, крадец, може би. Средата формира до голяма степен хората, дава им шансове, нагласи, модели, начин на мислене - ти самата беше казала нещо подобно някъде - а средата, в която отрастват едните деца и другите е коренно различна. Шансът да изплуваш, ако си заровен в тинята е доста малък, много по-голям е, ако мама и тате те придържат, докато щастливо пляскаш по повърхността.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 3:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

July,много съм съгласна с теб.Така е - не е равен старт.И лошото е ,че не правиме нищо.Не ги приемаме.А трябва да ги приобщиме и тогава те да имат равен старт с нас.
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много....хм....интересно зададена тема. Пита се кой е "за" или против" расизма, а пък в анкетата са посочени националности...whateva'

Лично аз съм против всякакъв вид дискриминация, независимо дали е по пол, религия, националност, възраст, сексуална ориентация или каквото и да е. Дори се чудя кой нормален човек би бил расист. Вчера във вестника четох за някакъв поп, който едва ли не ще линчува хомосексуалистите, които щяли да правят парад. По новините Боян Расате едва ли не заклейми всички хомосексуалисти като утайката на обществото. Въобще...тия с предразсъдъците са за дискриминация, а не различните.

Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

013
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!

Много пъти съм положена на дискриминация понеже съм туркиня и най вече в ущилище съдирах си гъз при една моя учителка ей повече от4-ка при нея не видях.изобщо не е хубаво.
deanne
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 4:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да си я напсувала барем в турско български вариант. Момичето от моя клас, за което вече писах ми каза няква турска псувня: сикием ананъ. Нещо такова е по звучене и ще рече да ти ........ майката, или поне тъй мисля.
кой със коя се целува."
Върнете се в началото
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

бравооо! 013
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Юни 26, 2008 5:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

July написа:
Нямат равно начало, Лейдито, ако майката от бебе носи едно дете на улицата и то израства там, какво друго би могло да стане, освен просяче? Е, крадец, може би. Средата формира до голяма степен хората, дава им шансове, нагласи, модели, начин на мислене - ти самата беше казала нещо подобно някъде - а средата, в която отрастват едните деца и другите е коренно различна. Шансът да изплуваш, ако си заровен в тинята е доста малък, много по-голям е, ако мама и тате те придържат, докато щастливо пляскаш по повърхността.

Сългасна съм - аз имах предвид дуго. Понеже Селф каза, че кървим и тн заедно - т.е аз казах, че сме еднакви физически, но различията са в културата, в разбиранията, поведението и тн.
За това и дадох примерите - колко от българите работят работа и колко от тях живеят на съвестта на българите - просейки с малките бебета, кученца и физически рани и недъзи?
Т.е под различни аз лично не разбирам, че не сме хора - да всички имаме кръв и кожа и по две уши, но начинът на живот на по-голямата част от тях - е различен от по-голямата част от българите. За тях нашето е лошо, а нас - тяхното е лошо. Т.е това, което дава стереотипа - и от там и различията.
А относно равния старт съм съгласна с теб, че средата оформя, но все пак аз лично познавам хора, които имат УЖАСНИ родители и са успяли да се разграничат от тях - може би всеки от вас познава. Не всеки българин щастливо пляска по повърхността - има начини ако го искаш - да промениш старта си. Както казаха и по-горе - има цигани, които завършват висше - както и българи, които не успяват да завършат и 3ти клас. От тази гледна точка си е до човек това и до ген.

Според мен просто това е стеротип. И както казах и по-горе, защо ако се каже "всички цигани са сръчни" никой от тях няма да каже - айде не ни слагайте под общ знаменаел?
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Пет Юни 27, 2008 7:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

КАЗАХ И ПАК КАЗВАМ ЧЕ СВЯКО СТАДО СИ ИМА МЪРША И ЗАТОВА ЛЕЙДИ Е ПРАВА НЕ БИВА ВСИЧКИ ДА СА ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ ВСЕ ПАК НЕМОЖЕМ ВСИЧКИ ХОРА ДА СМЕ ЕДНАКВИ И ДА МИСЛИМ ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН НАЛИ??? Smile ФФ
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Съб Юни 28, 2008 5:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, Лейди,
Мисля, че по принцип не сме на различни мнения, но разглеждаме темата от различен ъгъл. Аз самата съм за липсата на каквато и да е дискриминация и все пак..ако видя цигани в малка уличка ще се отдръпна, ако не защото ще се уплаша, то защото ще си помисля, че са мръсни Embarassed Не, че не съм помагала на циганчета и не съм си говорила много сладко с циганка, но..едното не променя другото.
Не казвам, че не всички българи им е лесно и имат лесен старт и все пак, ако говорим по принцип, за циганите е много по-трудно. Не се бях замисляла за това, докато не го прочетох някъде - ако живееш в къща, без течаща вода, къпането , а и прането се превръщат в тежък труд и скъпо удоволствие - чешмата е на ъгъла, водата е студена, носи се с кофи, топли се - това значи ток, а токът е пари..а да переш зимата с ледена вода е ..даже болезнено за ръцете.., ако си дете и искаш да отидеш на училище и случайно родителите ти си дават сметка, че това е по-важно, отколкото да просиш на ъгъла, те пращат в училище за умствено изостанали деца, защото там учебниците и обяда са без пари, и пр и пр. Това са хора, които живеят така, както преди два века почти - да, те имат различна култура и различен манталитет, затова аз говоря не за тяхната култура, а за децата, които започват живота си начисто, но - именно в такива условия на живот. Е..някои от тях може да имат силната воля, непреклонния дух и интелекта, за да променят начина си на живот, но огромната част ще станат жертва на средата си. Още повече, че мизерията поражда и поддържа завистта, озлоблението, агресията - негърските гета в САЩ едва ли случайно са пример за неконтролируемо насилие........
Мислех в тази насока..и даже и на мен не ми се продължава в нея, предполагам и на вас не би ви се чело. Във всеки случай - това е аспект на нещата, който не изключва твоя, но е различен и струва ми се - доста важен
sellfkiller
Кандидат Гуру
Кандидат Гуру

МнениеПуснато на: Нед Юни 29, 2008 4:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе като се зачетох, какъвто съм си перфектционист, знаете ли какво ми направи впечатление? Ще се сетите Smile Или сменете името на темата или пишете в нова тема която да се казва "за и против дискриминацията" . Защото нещо се съмнявам във форума да има представители на други раси, освен ако не са се присъединили негри, азиатци /от ония с дръпнатите очи, защото българските турци определено не са в тази категория или индианци/. А за етническа нетърпимост не ми се говори изобщо, че ще намесим политиката и ще стане тюрлю - гювеч Twisted Evil А колкото до условията на живот на ромите за които пише July - и при нас, имам предвид в града ми, а и по телевизията всички видяха в какво ромите си превърнаха новите жилища които им дадоха. Не ги обвинявам бедните, имам си приятели и от тях, но някой ги научи, че могат да не работят и да живеят горе - долу добре и искам да видя този който ще ги отучи Smile
minion_of_fire
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Съб Юли 05, 2008 11:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Лейди-то, много си навътре в нещата. Smile

Права си като цяло, дискриминацията е вид защитна реакция срещу неизвестното. Пък после иди доказвай, че не си от ония българи, цигани, негри... Ако ти дадат възможност въобще. И в Южна Африка на белите им идва нанагорно, явно човешка природа.

Тука из нашите градове, като се заразхождали едни по-нови канадци - с чалми и дълги бели бради, не ти идва да ги прегърнеш, може и да са много хубави хора, ама... Rolling Eyes
sellfkiller
Кандидат Гуру
Кандидат Гуру

МнениеПуснато на: Съб Юли 05, 2008 3:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама ти направо описа Осамма бин Ладен tooth adnger
Ани
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Сря Юли 09, 2008 5:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дискриминацията като съзнателно поведение е изключително грозна и си мисля, че никой интелигентен човек не бива да си позволява фашистко мислене спрямо други хора, каквито и да се те. Обаче на практика нещата наистина са малко по-различни, както казаха някои от вас. Дори и при най-добро желание у нас с течение на времето и предвид специфичните обстоятелства, при които живеем, се формира различно отношение към определени социални или ентически групи. Аз например живея в регион с много българо-мохамедани, но честно и с ръка на сърцето мога да заявя, че отношението ми към тях с нищо не се различава от отношението към християните, дори не се замислям, кой какъв е. Но за по-старото поколение нещата не стоят точно така...
Що се отнася до турците- имам приятелски отношения с български турци и също нямам никаква причина да изпитвам някакви негативни чувства към тях. Още повече, че като учител съм забелязала, че дори тези ученици са по-амбициозни и старателни от другите.
Дотук добре, обаче към циганите и аз имам по-особено отношение и не защото са мръсни или необразовани, а защото имам чувството /и то е съвсем спаведливо/, че те живеят на мой гръб. От една страна осъзнавам, че наистина в тази среда, в която са израстнали, нямат същата база за развитие като нас, но не мога да приема, че по тази причина завинаги трябва да си остане така, каквото явно е тяхното желание. Освен това като майка не мога да приема отношението на една голяма част от тях към децата им - от зачеването до отглеждането- безотговорно, егоистично и използваческо. Колкото и да се мъча да бъда толерантна, не ми се получава и винаги изпитвам силно чувство на негодувание, когато се сетя за тях. Зная, че не е редно, но не мога да го преодолея, а и честон казано, не виждам защо... Това не означава, че някога бих демонстрирала това си отношение в обществото.
А иначе дискриминация има не само по раса или етнос.... Много хора се отнасят снизходително, иронично и донякъде агресивно към хомосексуалните /най-вече към мъжете такива/. Аз не познавам много гейове, но наистина ми е абсолютно безразлично, кой с кого си ляга. Вярвам, че никой няма право да надзърта никому под чаршафите, както не бих искала някой да надзърта под моите. Смятам, че това е нормалното отношение и мисля, че малко по малко и това ще бъде преодоляно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Светът около нас Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї